Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Savez napolje

#1 Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by Savez napolje »

Pozdrav svima nazalost ja sam jedan od onih koje je recesija hebala ili je to bar opravdanje kojim mi je urucen otkaz,no zivot ide dalje i rodak mi rece sto nebi polozio cerfikat za zastitara imaces vece sanse za zaposljavanjejer je Trgovac smjer koji nikako nije za muskarce i teze se dolazi do posla...Pa hajd reko da se raspitam malo sta kako gdje naravno ukoliko neko ima da zna odgovore na sljedeca pitanja:

1)Da li ima neki vremenski period u kojem se cerfikat polaze mislim na odredeni mjesec u godini ?
2)Koliko sve to kosta i koliko treba vremena da se to zavrsi ?
3)Sta treba od papira pridonijeti?
4)Da li se isplati polagati cerfikat da nebacam pare bezveze?
5)Ukoliko imate nesto dodati ,a da ja nisam pitao ili je bitno za naglasiti samo naprijed :D :thumbup:

Unaprijed zahvalan za svaku pomoc :dance:
Savez napolje

#2 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by Savez napolje »

Nije valjda da nema ni jedan zastitar na forumu ili neko ko je polagao ovaj certifikat
A-R-N-I

#3 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by A-R-N-I »

Savez napolje wrote:Pozdrav svima nazalost ja sam jedan od onih koje je recesija hebala ili je to bar opravdanje kojim mi je urucen otkaz,no zivot ide dalje i rodak mi rece sto nebi polozio cerfikat za zastitara imaces vece sanse za zaposljavanjejer je Trgovac smjer koji nikako nije za muskarce i teze se dolazi do posla...Pa hajd reko da se raspitam malo sta kako gdje naravno ukoliko neko ima da zna odgovore na sljedeca pitanja:

1)Da li ima neki vremenski period u kojem se cerfikat polaze mislim na odredeni mjesec u godini ?
5)Ukoliko imate nesto dodati ,a da ja nisam pitao ili je bitno za naglasiti samo naprijed :D :thumbup:

1) nema, kurs se organizuje kad ima dovoljan broj polaznika
2) 300 KM kurs plus mislim da je 70 KM ljekarski
3)pitaj u MUP kantona u Miss Irbinoj,, nekih 5,6 parira, rodni list, uvjerenje o nekaznjavanju, uvjerenje o drzavljnstvu, neke izjave i zahtjev.
4)ne bih ti znao odgovoriti jer sam certifikat ti ne garantuje zaposlenje/
5) svasta bi se imalo dodati 8-)
Savez napolje

#4 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by Savez napolje »

Tnx za info tek sam sad vidio odgovor e imam jos jedno pitanje jeli sokolov vid neophodan kod ljekarskog jer meni i u vozackoj pise da moram naocale nosit ,a ja sociva nosim pa mi samo reci jeli vid toliko neophodan faktor da se neprode ljekarski jesu li rigorozni po tom pitanju
A-R-N-I

#5 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by A-R-N-I »

Savez napolje wrote:Tnx za info tek sam sad vidio odgovor e imam jos jedno pitanje jeli sokolov vid neophodan kod ljekarskog jer meni i u vozackoj pise da moram naocale nosit ,a ja sociva nosim pa mi samo reci jeli vid toliko neophodan faktor da se neprode ljekarski jesu li rigorozni po tom pitanju
stave ti u napomenu da dok obavljas duznosti zastitara i dok duzis sluzbeno vatreno oruzije moras nositi naocale.
SxDude

#6 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by SxDude »

Ja imam za tehnicku zastitu, a sto se fizicke tice ide puno brze sa polaganjem, mislim na to da se prikupi dovoljan broj ljudi. Certifikat te dodje oko 400KM, sto se posla tice, ne znam, fizicka zastita, hmm ima toga vec puno, bolje ti je polazi za tehnicku, recimo ja kad sam bio, dvojica momaka su odmah dobili posao, uglavnom ja sam isao sedam dana na predavanja, onda mala pauza (mislim dvije sedmice) i polaganje, et ne znam sta bi ti jos rekao, pitaj ak hos nesto :-D

U svakom slucaju sretno, :thumbup:
Savez napolje

#7 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by Savez napolje »

A koliko tehnicka zastita dode novaca polaganje i sta je to konkretno
SxDude

#8 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by SxDude »

rekao sam ti oko 400KM , ja sam platio 80KM ljekarsko , 300 mislim certifikat i mozda jos nesto, uglavnom izadje oko 400KM.

Tehnicka zastita, je po meni bolji posao neko od fizicke zastite, sta radis, postavljas alarmne sisteme, video nadzor, vatro dojava, sve zavisi u kojoj agenciji dobijes posao, i cime se sve ta agencija bavi, samo sto se tog posla tice moras racunati na prekovremene sate, i ostajanje duze nego sto bi trebao, e sad da li ce biti placeno opet se vracamo na ono, zavisi u kojoj agenciji dobijes posao :)
shiz

#9 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by shiz »

Možeš i fizičku i tehničku zajedno...
Za tehničku zaštitu trebaš imati adekvatnu srednju (mašinstvo, elektrotehnika...)
Svakako završi certifikat.
Obrati pažnju na to da ti ljekarsko mora biti iz kantona gdje si prijavljen.
Savez napolje

#10 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by Savez napolje »

Hvala za dosadasnju pomoc ali imam jos nekoliko pitanja kojim redoslijedom i sta trebam vaditi od papira kolega je to vec nesto nabrojao ali ti mozda konkretno znas sta treba sve povaditi.Ja imam neke mogucnosti da se zaposlim u Alarmwestu pa mi ti reci jeli to agencija koja je OK po tvom misljenju eto to je to nadam se da nepeglam... :D :-D :D
SxDude

#11 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by SxDude »

Ne sjecam se redosljeda, uglavnom dobit ces papir, sta sve trebas izvaditi od papira, kao sto shiz rece mozes polagati i jedno i drugo, a ja bi onda dodao mozes i trece 'Za odgovornu osobu' :-D , no sto se tice te agencije :thumbup: i BH Sektor :thumbup:

Ima onaj jedan mali 'papir' koji moras izvaditi, da nisi kaznjavan i da se protiv tebe ne vodi krivican postupak (ako sam pogrijesio nek neko ispravi :-D ) , jer puno raje bude odbijeno ako nisu cisti papiri, ili ako nisi sve sakupio i uredno predao :-D

Sto se tice polaganja, ja licno znam dvojicu koja nisu polozili :-D , ali generalno moze se poloziti :)
shiz

#12 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by shiz »

Za "Odgovorno lice" trebaš jednu sitnicu: fakultet :-D

ZAKON O AGENCIJAMA ZA ZAŠTITU LJUDI I IMOVINE
Član 12.

Poslove zaštite iz nadležnosti agencije mogu obavljati samo lica koja ispunjavaju sljedeće uvjete:
1) da su državljani Bosne i Hercegovine;
2) da imaju certifikat za obavljanje poslova zaštite;
3) da su tjelesno i duševno sposobna za obavljanje poslova zaštite;
4) da imaju najmanje srednju školsku spremu, s tim da lice koje obavlja poslove tehničke zaštite ima odgovarajuću školu tehničkog smjera, a odgovorno lice najmanje višu školsku spremu;
5) da se protiv lica ne vodi krivični postupak i da nije osuđivano za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti ili da nije kažnjavano za prekršaj protiv javnog reda i mira koji ima obilježje nasilja;
6) da ne može biti lice koje je komesar IPTF-a isključio, kojem je oduzeta privremena dozvola i kojem je odbijeno izdavanje certifikata za službu policajca u BiH ili koje je bilo koji organ za provođenje zakona iz BiH otpustio zbog nesavjesnog obavljanja dužnosti ili počinjenog krivičnog djela, i
7) da ne može biti lice koje je smijenjeno iz vojne službe od COMSFOR- a u skladu sa «Uputstvom stranama».

Poslacu ti listu potrebnih dokumenata i neke formulare do kraja sedmice ako želiš. I onda redom, jedno po jedno.
Savez napolje

#13 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by Savez napolje »

shiz wrote:Za "Odgovorno lice" trebaš jednu sitnicu: fakultet :-D

ZAKON O AGENCIJAMA ZA ZAŠTITU LJUDI I IMOVINE
Član 12.

Poslove zaštite iz nadležnosti agencije mogu obavljati samo lica koja ispunjavaju sljedeće uvjete:
1) da su državljani Bosne i Hercegovine;
2) da imaju certifikat za obavljanje poslova zaštite;
3) da su tjelesno i duševno sposobna za obavljanje poslova zaštite;
4) da imaju najmanje srednju školsku spremu, s tim da lice koje obavlja poslove tehničke zaštite ima odgovarajuću školu tehničkog smjera, a odgovorno lice najmanje višu školsku spremu;
5) da se protiv lica ne vodi krivični postupak i da nije osuđivano za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti ili da nije kažnjavano za prekršaj protiv javnog reda i mira koji ima obilježje nasilja;
6) da ne može biti lice koje je komesar IPTF-a isključio, kojem je oduzeta privremena dozvola i kojem je odbijeno izdavanje certifikata za službu policajca u BiH ili koje je bilo koji organ za provođenje zakona iz BiH otpustio zbog nesavjesnog obavljanja dužnosti ili počinjenog krivičnog djela, i
7) da ne može biti lice koje je smijenjeno iz vojne službe od COMSFOR- a u skladu sa «Uputstvom stranama».

Poslacu ti listu potrebnih dokumenata i neke formulare do kraja sedmice ako želiš. I onda redom, jedno po jedno.

Puno bi mi znacilo ako te ne mrzi da to uradis za mene da mi posaljes tu listu , jos jednom se zahvaljujem za pomoc :thumbup: :dance: :thumbup:
A-R-N-I

#14 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by A-R-N-I »

alarm west, sector banja luka, smileykojipovraca
Betandwin

#15 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by Betandwin »

gdje pogledati za tu tehnicku zastitu sta treba ?
A-R-N-I

#16 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by A-R-N-I »

gdje pogledati za tu tehnicku zastitu sta treba ?
A-R-N-I wrote:
Savez napolje wrote:Pozdrav svima nazalost ja sam jedan od onih koje je recesija hebala ili je to bar opravdanje kojim mi je urucen otkaz,no zivot ide dalje i rodak mi rece sto nebi polozio cerfikat za zastitara imaces vece sanse za zaposljavanjejer je Trgovac smjer koji nikako nije za muskarce i teze se dolazi do posla...Pa hajd reko da se raspitam malo sta kako gdje naravno ukoliko neko ima da zna odgovore na sljedeca pitanja:

1) nema, kurs se organizuje kad ima dovoljan broj polaznika
2) 300 KM kurs plus mislim da je 70 KM ljekarski
3)pitaj u MUP kantona u Miss Irbinoj,, nekih 5,6 parira, rodni list, uvjerenje o nekaznjavanju, uvjerenje o drzavljnstvu, neke izjave i zahtjev.
4)ne bih ti znao odgovoriti jer sam certifikat ti ne garantuje zaposlenje/
5) svasta bi se imalo dodati 8-)

kad vec toliko pitas, barem procitaj sta ti je neko vec odgovorio.
collapse

#17 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by collapse »

Koliko je prosjecna plata kada radis u tehnickoj zastiti ?
arhitekta93

#18 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by arhitekta93 »

pozz, trebao bi mi neko ko radi u nekoj security agenciji na poslovima tehnicke zasite. hvala
pesimist

#19 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by pesimist »

ja necu pisati o certifikatu vec o poslu vjerovatno ko god vadi certifikat trazice i taj posao!

Vecina vas ide logikom AJD SAMO SE STOJI PO MOGUCNOSTI SJEDI I EKSTRA kao sto sam i ja mislio kad sam se zaposlio al evo prenjecu vam iskustvo da znate sta vas ceka a ko meni ne vjeruje bujrum!

To je posao u kojem moras biti dostupan 24 sata i kad god da te zovnu moras otici(pogotovo manje agencije logicno veca vise ljudi ima i postoji mogucnost da te manje zovu).Vecina poslova stojis po citav dan vene ti iskoce brate da poludis,svadjas se s narodom po citav dan,problem TI MORAS DA SE PEGLAS I SL.Radis po dvije smjene odjednom ponekad i vise npr koncert pa odma u nocnu i sl.Radis po pet noci zaredom,ili druga pa treca odjednom pa sutra nocna i sl....nema dana odmora. Radis i vise objekata npr 3 covjeka rade i jedan i drugi objekat da nebi zaposljavali druge ljude ! Na objektu gdje radis apsolutno ne postoji nista da ne radis ako su privatne kuce zaljevas baste,nosas tereti sve ostalo kao cukooo ako su ozbiljni objekti 100 poslova ti natovare.Vjerujte to je posao gdje psihicki covjek ne moze izdrzat 5 godina,ja sam izdrzao godinu i napustioo i tvrdim da je to jedan od najgorih i najbjedniji poslova.Dobijes platu 480 KM do 550 KM a radis 250 sati ni porodica te ne vidi jednom sedmicno kuci! Zaboravis kad si spavao kuci. I omladino bjezite od ovog posla jer ovo nije za vas posao unisticete sebi zivot zdravlje zivce i sl jos pogotovo ako vas potrefe objekti kao kazino i slicni!!!
Mogao bi pisati danima ako nekoga zanima napisacu roman........

NIJE TO TAKO KRASNO KAO STO SVI MISLE !!!! PS.PONOSNO DAO OTKAZ prije par mjeseci i imao srecu da se zaposlim za kratko vrijeme i dobijem bolji posao !
KAMENKO12

#20 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by KAMENKO12 »

Zaštitari-posao

mnogi bi hljeba,bez znoja,pa misli u zaštitare.
Zamislite situaciju:
dežuraš sam na naplatnoj rampi (kod tunela-Zenica),imaš pištolj,kad u neka doba prilazi rampi vozilo,lijepo usporava i izlete dva maskirana momka s dugim cijevima i komanduju "lezi",
legneš raširiš ruke,a On ti priđe uzme pištolj i šutne ga.
Pitanje:
-kakvu traumu ima ovaj zaštitar dok se to dešava,gdje poslije sa njim i td..?
-šta da je vidio sa strane da izlaze likovi s oružjem i prijete službenici,šta da radi s pištoljem?
-da li će njegova psiha imati poremečaj zbog ovog dešavanja?
-da li je biti zaštitar nešto dobro,na ovom vremenu?
Darh Wader

#21 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by Darh Wader »

Stvarno ljudi rade za nizašta.Dobije 500 KM u šta ti je uračunata karta i topli obrok a o svim opasnostima i stresu koje nosi ovaj posao da i ne govorim.

Težak vakat došao. :sad:
Veritech

#22 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by Veritech »

Pozdravim svima. Vidim da je davno jos otvorena ova tema pa trebala bi mi mala pomoc ako je neko informisan. Znaci zanima me polaganje za Tehnicku zastitu. SxDude je napisao da je 400km al 2009. Da li neko zna jel sta sta promjenilo? Da li je polagao za Tehnicku zastitu u zadnje vrijeme? Hvala
vješalica

#23 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by vješalica »

Izadje te toliko sa obukom i ljekarskim.
Pozuri_Polako

#24 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by Pozuri_Polako »

Pozdrav svima... ako ima neko ko je nedavno dobio certifikat za tehničku zaštitu bila bih mu jako zahvalna da mi odgovori na par pitanja.
Da li prije vađenja certifikata za tehničku zaštitu nužno moraš imati i certifikat za fizičku zaštitu?
Koliko se sada plaća certifikat za tehničku zaštitu?
Hvala unaprijed na odgovoru. Pozz.
ExesiveForce

#25 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja

Post by ExesiveForce »

Drug , za sve informacije sta i kako ti je najbolje prosetati do obliznje zastitarske agencije ili policijske uprave i raspitat se sve detaljno , ili nazoves neki od informativnih linija zastitarskih agencija .

Sto se tice opisa posla moras bit spreman da je posao zahtjevan i odgovoran sa dosta izazova na dnevnoj bazi , radi se puno dok plata nije ravna standardu opisa posla i odgovornosti , ali , taj posao donosi hljeb na sto , placa racune , oblaci i hrani tvoju djecu ... Vidim razne komentare kako raja govore da je posao katastrofa , tezak , tovare ti milion poslova i slicno .... svaki posao ima svoje izazove , tj prednosti i mane . Nadji mi ti danas "idealan " posao gdje te neko ne natovari dodatnim obavezama a da ti pri tome daje redovna primanja .

Citao sam komentar jedne individue na ovu temu gdje izrazava svoje misljenje kako je tesko , nemas zivota , tovare te dodatnim obavezama i slicno .. Ja sam drug zastitar 6 godina vec i istina je da odredjeni objekti imaju neke dodatne duznosti , ali kako se postavis u startu tako ce se ljudi odnositi prema tebi . Jako je bitno da poznajes zakone i svoja ovlastenja i drzis se toga , radi posao odgovorno i profesionalno i posla ce uvijek biti . Ono sto "bivsi kolega " nije napomenuo da kad te dignu iz smjene na koncert taj isti koncert se placa dodatno 30 - 50 km mimo plate , tako da sto vise manifestacija odradis , vise para u koverti dobijes .

Plate i nacin placanja manifestacija (koncerti . utakmice , svecana otvaranja , film festival .. itd ) variraju od agencije do agencije . Moj ti je savjet , ako se odlucis da probas raditi posao fizicke zastite , odbaci sva tudja misljenja i predrasude o poslu , probaj radit i stvori svoje misljenje .Budi korektan , profesionalan , strog kad to treba , ali pravedan .
Vidjet ces da velika prednost ovog posla je kretanje medju ljudima , upoznat ces ljudi iz svih slojeva drustva i nikad neznas gdje ce ti izletiti ponuda za necim boljim .

Necu vise peglati , ako se odlucis za ovu vrstu posla , zelim ti srecu i uspjesan rad .
Toliko od mene
Post Reply