Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post Reply
Šveđanin

#1 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by Šveđanin »

Imam jednog takvog u familiji. :D

Isto dijete komunizma, roditelji radili baš dobre poslove u to vrijeme, stalno ugađali sinu, on haustorče, život proveo na asfaltu u centru, završio faks, sjedi kući, traži pare od mame i pri kraju je traženja štele za posao.. kaže uskoro.. al samo da je isti grad, po mogućnosti da radi u centru.. :oops: Sva sreća pa roditelji mogu dati para da potroši dan..

Dok je roditelja, neće mu biti loše, al poslije njih, pitanje je jel on sposoban za život..
jefferson

#2 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by jefferson »

sekvenc wrote:Slika jeste iz Sarajeva, ali ista stvar i na Cvjetnom Trgu u Zagrebu, vjerovatno i u Beogradu, djeca komunizma, nisu naucili raditi, nisu naucili biti poduzetni, doduse nema posla, ali vecina ih boga moli da ga ne nadje. Uvijek sam se pitao zasto samo kafici ne propadaju u bivsoj Jugoslaviji, evo zasto.

Bivsa Jugoslavija danas.
Image

U isto vrijeme, primitivni, zaostali, nazadni, neobrazovani korumpirani, one koje je vrijeme jos 80tih proslog stoljeca pregazilo politicari i politicke stranke ih levate kao majmune.

Put u propast! Koncept zivota totalno pogresan!
Djeca komunizma? Ova djeca se rata ne sjecaju a ne komunizma.
Nemas ti pojma o cemu pricas.
ilkbahar

#3 Re: Cerea monija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by ilkbahar »

Ma ne serite vise sa tim temama kako nece omladina da radi. To je samo spinovanje i pravljenje jeftine snage od naseg naroda. Ovi ljudi sto sjede su vecinom studenti, kao i posjetitelji iz drugih gradova. IMa dosta i nezaposlene raje kojima je ovo jedini nacin da izadju medju ljude i da ne polude u kuci.
Naravno da omladina moli boga da ne nadje posao na kojem ce raditi za 200 KM i bizi izrabljivana. Istina je da poduzetni nismo, ali iz jednog jedinog razloga, a to je sto para nemamo da pokrenemo neki privatni biznis.
Omladina hoce da radi, ali nece da budu robovi! i ne serite vise!
Objektivni navijac

#4 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by Objektivni navijac »

:D :D
Sto mu je vokri sto mora da rmbaci kod Gazda Kurta :D :izet: :D
A mi sa kafice na kaficu :D :izet: :D
ilkbahar

#5 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by ilkbahar »

sekvenc wrote:
jefferson wrote: Djeca komunizma? Ova djeca se rata ne sjecaju a ne komunizma.
Nemas ti pojma o cemu pricas.
Nisu rodjeni u komunizmu, zvanicnom komunizmu, medjutim to su komunisti odgojili. U Bosni je jos uvijek komunisticko razmisljanje, ono u stilu, vlast mi mora naci posao, vlast me mora zaposliti, sve vlast mora uraditi, meni je samo da zavrsim skolu. A u isto vrijeme onoliko neobradjene zemlje?

Jeste vi svjesni da prosjecno dijete od recimo 7 ili 8 godina, svaki radni dan na zapadu izadje iz kuce prije 8h ujutro i da se u kucu vrati poslije 17h ili 18h? Govorimo o dijeci koja su prvi ili drugi razred.

A onda vikendom imaju jos neke dodatne aktivnosti koje sami biraju. Sjecam se komunistickog skolovanja, skola od 7h do 12h i onda djeca landraju po ulicama i ulica ih vaspita i onda se pitamo zasto nam djeca postaju neaktivni debili i svi zavrsavaju po kaficima u toku radnog vremena.

Kaze u Zenici 12 novih doktora nauka ovog ili onog? Pa gdje su ti silni doktori nauka i akademici u Bosni?

Jedini istinski akademik u Bosni je Tunjo i to zato sto radi svoj posao, sto ima svrhe od njegovog zvanja, bar prica nesto sirim narodnim masama, mislim u njegovim godinama, tip je veoma aktivan. Svi ostali, ne samo sto se tice politike, filozofije, nego konkretno, radi se o krmcima kojima bi zvanja trebalo oduzeti.
Koje obradive zemlje? Ja od zemlje imam samo saksije na balkonu. A istovremeno se obradivo zemljiste koristi da bi na njemu nikli novi trgovacki lanci i benzinske pumpe. Pa pogledajte samo BAre šip. Tu se nekad iza rata raja masovno sijala povrce i onda im zabranise, da bi se moglo graditi sranje!
I da drzava jeste duzna da se brine o svojim gradjanima, na ovaj ili onaj nacin, jer joj oni placaju porez. Valjda je to i smisao drzave, a ne da se hrane guzice glavonja na vlasti!
ilkbahar

#6 Re: Cerea monija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by ilkbahar »

sekvenc wrote:
ilkbahar wrote:Ma ne serite vise sa tim temama kako nece omladina da radi. To je samo spinovanje i pravljenje jeftine snage od naseg naroda. Ovi ljudi sto sjede su vecinom studenti, kao i posjetitelji iz drugih gradova. IMa dosta i nezaposlene raje kojima je ovo jedini nacin da izadju medju ljude i da ne polude u kuci.
Naravno da omladina moli boga da ne nadje posao na kojem ce raditi za 200 KM i bizi izrabljivana. Istina je da poduzetni nismo, ali iz jednog jedinog razloga, a to je sto para nemamo da pokrenemo neki privatni biznis.
Omladina hoce da radi, ali nece da budu robovi! i ne serite vise!
Pa ima te omladine kojima roditelji imaju recimo na selu zemlje za obradjivati, zasto fino ne zavrse recimo skole za to, ma ne trebaju ni skole, danas pametan covjek sam sebe moze nauciti o bilo kojem poslu, pa ne ne obradjuju zemlju, ne prave zdravu hranu, koja ima prodju svugdje, malo po malo naprave sebi nekakav ranc ili tako nesto. Nije sve do sistema. Osim toga, naveo sam primjer male djece na zapadu, koja su od jutra do mraka zauzeta i da su to studenti, svejedno, kakvi su to studenti koji imaju slobodnog vremena radnim danima da sjede satima na kafi?
Kakva crna zemlja i obradjivanje ko da se to isplati raditi kad imas uvozni krompir po 80 feninga. A tebi treba bar 2 KM da proizvedes krompir. Imam neku familiju koja se bavi poljoprivreom u gorazdu i vjeruj da zbog uvozne GMO hrane njima povrce truhne i propada. JEdva nesto uspiju prodati. A da ne govorim o riziku vremenskih nepogoda i sl. Uglavnom pate se, a imaju prilicno zemlje
insomnia78

#7 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by insomnia78 »

Image
I jedni i drugi
Prvo apsolutno nije tacno da se samo na balkanu u toku radnog dana u radnom vremenu sjedi po kafama, pogledaj Pariz, Berlin, London ne mozes proci u toku dana cestom, kamara, pjesaka, auta, sjedi se po parkovima, kaficima, svugdje

Drugo najjaci su mi ovi koji zagovaraju pricu kako je vani samo pidjama i radno odjelo dok je u BiH rahatluk
Radio sam i u BiH i radim vani
Ne moze se porediti iz hiljadu razloga
Koliko ljudi u Bosni radi od jutra do sutra, subotom nekad i nedeljom
Koliko ljudi se mora mjesec prije najaviti da dobije slobodan vikend, koji ce morati naraditi?
O placanju prekovremenih da ne govorimo

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
JThomas

#8 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by JThomas »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/gorazde- ... /140319056

ljudi rade, proizvode i izvoze u bijeli svijet. e od toga se gospodo živi. a u sarajevu je top vijest otvaranje novog mega granapa, koji će otvoriti tačno onoliko radnih mjesta koliko će se negdje drugo morati ugasiti, jer kupovna moć ne raste. kad se vrlo skoro počne iz sarajeva ići u goražde da se radi...
julisiz es grant

#9 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by julisiz es grant »

JThomas wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/gorazde- ... /140319056

ljudi rade, proizvode i izvoze u bijeli svijet. e od toga se gospodo živi. a u sarajevu je top vijest otvaranje novog mega granapa, koji će otvoriti tačno onoliko radnih mjesta koliko će se negdje drugo morati ugasiti, jer kupovna moć ne raste. kad se vrlo skoro počne iz sarajeva ići u goražde da se radi...
:thumbup:
rajvoSa0

#10 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by rajvoSa0 »

sekvenc wrote:Slika jeste iz Sarajeva, ali ista stvar i na Cvjetnom Trgu u Zagrebu, vjerovatno i u Beogradu, djeca komunizma, nisu naucili raditi, nisu naucili biti poduzetni, doduse nema posla, ali vecina ih boga moli da ga ne nadje. Uvijek sam se pitao zasto samo kafici ne propadaju u bivsoj Jugoslaviji, evo zasto.

Bivsa Jugoslavija danas.
Image

U isto vrijeme, primitivni, zaostali, nazadni, neobrazovani korumpirani, one koje je vrijeme jos 80tih proslog stoljeca pregazilo politicari i politicke stranke ih levate kao majmune.

Eno mi jarana, pomenucu mu da je postao poznat na forumu. ;) Bolje sjediti kuci za dzaba, nego raditi za dzaba, ako cemo ugrubo.

Ako cemo malo lakse, ima masa omladine koja trazi posao, ali posla nema. I takva omladina, a mnogo ih je cestitih, mora nekako utrositi vrijeme. Odes na kafu, prozujis po gradu, uplatis tiket prodje dan dok si rekao keks. Zenske vec imaju neke svoje rituale, ja govorim o muskarcima. Raditi za 300 maraka mjesecno nije normalno, i to ubija covjeka. Druga stvar da ti radis za 300, pa si dobar, poveca se na 600, pa na 900 i slicno. Ali toga nema. Gazdi treba poslusan rob koji ce godinama raditi za 300.

Tako da, omladinu opravdavam. I ne mozes porediti razvijene zemlje i Bosnu, drugaciji su sami uslovi zivota.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by Truba »

sarajevo je studentski grad... ljudi odmaraju
od 10000 studenata uvijek će biti 2000 za kafe... tu su i turisti stranci oni na pauzi slobodni dan...prva druga smjena...

šta vas briga nek ljudi uživaju dok mogu i ako mogu
Altsa

#12 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by Altsa »

Haj sto sjede u kafanama vec sto sjede po firmama satima ispijaju kafe i sto je najgore hebe im se za to
JThomas

#13 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by JThomas »

ja mislim da su porezi, radno i drugo zakonodavstvo, lakoća otvaranja i rada biznisa, sređenost i stabilnost političke situacije, cijena i kvalitet radne snage malo bitniji faktori privlačenja investicija.

al' eto, dabogda da si ti u pravu i da će investitori nagrnuti sad kad se shiddi otvorio, i da će narod radi shiddija izvaditi pare iz slamarica pa se u drugim centrima neće zatvoriti toliko radnih mjesta koliko se u shiddiju otvorilo...
Bodkin

#14 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by Bodkin »

kakve pojedini gluposti valjaju. pa masa ljudi koji rade po okolnim bankama i firmama dodju ovdje na pauzu. masa studenata je ovdje jer odu sa predavanja u grad. da ne kazem da je tu ekonomski faks koji ima 1000-2000 novih studenata godisnje. i onda tu dolaze jos ljudi koji ne rade. pa srednjoskolci koji ostanu iz skole ili pobjegnu iz skole. znaci ova slika ama bas nista ne govori.

daleko od toga da su ljudi u sarajevu nesto pretjerano radisni ali je glupo reci da niko nece da radi. i jos pored ovakve situacije gdje za 300 km trebas krv pisati. i to jos porediti sa zapadom gdje je nezaposlenost 5-10% :-)
julisiz es grant

#15 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by julisiz es grant »

Bodkin wrote:kakve pojedini gluposti valjaju. pa masa ljudi koji rade po okolnim bankama i firmama dodju ovdje na pauzu. masa studenata je ovdje jer odu sa predavanja u grad. da ne kazem da je tu ekonomski faks koji ima 1000-2000 novih studenata godisnje. i onda tu dolaze jos ljudi koji ne rade. pa srednjoskolci koji ostanu iz skole ili pobjegnu iz skole. znaci ova slika ama bas nista ne govori.

daleko od toga da su ljudi u sarajevu nesto pretjerano radisni ali je glupo reci da niko nece da radi. i jos pored ovakve situacije gdje za 300 km trebas krv pisati. i to jos porediti sa zapadom gdje je nezaposlenost 5-10% :-)
Pa u tome jeste problem. Što će nam toliki studenti? Je li svako mora studirati? Takva hiperprodukcija VSS kadrova degradira fakultete i stvara masu ljudi na birou, koji nikada neće dobiti posao u struci, jer realno za mnoge i nema potrebe.
JThomas

#16 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by JThomas »

nema, pravo kapitalističko razmišljanje, važnija šminka od poreza... :lol: centar glavnog grada je ogledalo zemlje, ali za onoga ko ne vidi dalje od nosa. a među investitorima - milionerima i milijarderima nema puno takvih.

i u somaliji ima lijepih i sređenih dijelova gdje živi njihova oligarhija, i u lagosu u nigeriji ima četvrt sa buticima svjetskih marki za njihove tajkune o kojima mi samo možemo sanjati. al' opet se ne bi tamo ni preselio ni uložio svoje pare, jelde?
wyoming

#17 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by wyoming »

Bivsa Jugoslavija danas.
Image

slabo to ima veze sa konceptom zivota.
wyoming

#18 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by wyoming »

sekvenc wrote:
JThomas wrote:nema, pravo kapitalističko razmišljanje, važnija šminka od poreza... :lol: centar glavnog grada je ogledalo zemlje, ali za onoga ko ne vidi dalje od nosa. a među investitorima - milionerima i milijarderima nema puno takvih.

i u somaliji ima lijepih i sređenih dijelova gdje živi njihova oligarhija, i u lagosu u nigeriji ima četvrt sa buticima svjetskih marki za njihove tajkune o kojima mi samo možemo sanjati. al' opet se ne bi tamo ni preselio ni uložio svoje pare, jelde?
Ja to nisam rekao, ja sam rekao da su porezi takodjer vazni, ali ne jedino vazni. Mozes ti u Somaliji spustiti poreze koliko te volja, nece biti stranih investitora, osim toga, konkurencija za radna mjesta u regiji ti je Zagreb i Beograd, pogotovo Zagreb je napucan u centru.

SCC jeste neobican, lijep i mocan objekt izvana i sad trenutno Zagreb i Beograd mogu sanjati ovakav objekt, medjutim po velicini nije nesto cega nemaju ni Zagreb ni Beograd. Zagreb ima hrpu shoping centara i jos veci, jesu halski tip shoping centara, medjutim po broju butika, po kvadraturi, nista ne zaostaju za SCC i to ih ima nekoliko. Sarajevo dobije jedan ovakav, to se dize buna, doduse vjerovatno vecinom onih ljubomornih, zavisnih i poganih koji bi voljeli da je tu i dalje ciganska mahala, ali opet.

Mene samo zanima kako jedan grad u kojem su porez placali jedan Energoinvest i jedan Unis koji su prije rata imali 2 milijarde dolara godisnjeg izvoza je imao takve ruine pored parlamenta?

Pa to je strasno. Inace taj grad treba tesku reformu i glancanje. Sarajevo ima potencijala da bude svjetski grad, ne po velicini, nego po sadrzaju. Ima sve sto mu je potrebno, osim vodstva i znanja. Pa jebote Zagreb od popisanog Sljemena napravi nesto i dobije FIS ski utrku, a Sarajevo onakvu Bjelasnicu drzi maltene mrtvu dvije decenije, umjesto da je puna turista ne samo zimi, nego i ljeti?

Ako se vec dizu krediti MMF-a, zasto se ne dizu krediti za Bjelasnicu i Igman, pa da se od njih nesto napravi? Medjutim nema znanja, nema radne etike i nema poduzetnosti. "Bolje" ispijati kafe satima i kukati kako je tesko. Tesko je u cijelom svijetu.

Neko govori kako su Arapi otisli u Beograd, pa naravno da su otisli tamo, nece otici u drzavu gdje pored parlamenta dvije decenije postoji ciganska mahala, autopraona, korov i sta sve ne?
eto, sad si skonto zasto ljudi piju kafe vazdan. ne moze vas narod da radi u butiku :mrgreen:
JThomas

#19 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by JThomas »

sekvenc wrote:Ja to nisam rekao, ja sam rekao da su porezi takodjer vazni, ali ne jedino vazni. Mozes ti u Somaliji spustiti poreze koliko te volja, nece biti stranih investitora, osim toga, konkurencija za radna mjesta u regiji ti je Zagreb i Beograd, pogotovo Zagreb je napucan u centru.

SCC jeste neobican, lijep i mocan objekt izvana i sad trenutno Zagreb i Beograd mogu sanjati ovakav objekt, medjutim po velicini nije nesto cega nemaju ni Zagreb ni Beograd. Zagreb ima hrpu shoping centara i jos veci, jesu halski tip shoping centara, medjutim po broju butika, po kvadraturi, nista ne zaostaju za SCC i to ih ima nekoliko. Sarajevo dobije jedan ovakav, to se dize buna, doduse vjerovatno vecinom onih ljubomornih, zavisnih i poganih koji bi voljeli da je tu i dalje ciganska mahala, ali opet.

Mene samo zanima kako jedan grad u kojem su porez placali jedan Energoinvest i jedan Unis koji su prije rata imali 2 milijarde dolara godisnjeg izvoza je imao takve ruine pored parlamenta?

Pa to je strasno. Inace taj grad treba tesku reformu i glancanje. Sarajevo ima potencijala da bude svjetski grad, ne po velicini, nego po sadrzaju. Ima sve sto mu je potrebno, osim vodstva i znanja. Pa jebote Zagreb od popisanog Sljemena napravi nesto i dobije FIS ski utrku, a Sarajevo onakvu Bjelasnicu drzi maltene mrtvu dvije decenije, umjesto da je puna turista ne samo zimi, nego i ljeti?

Ako se vec dizu krediti MMF-a, zasto se ne dizu krediti za Bjelasnicu i Igman, pa da se od njih nesto napravi? Medjutim nema znanja, nema radne etike i nema poduzetnosti. "Bolje" ispijati kafe satima i kukati kako je tesko. Tesko je u cijelom svijetu.

Neko govori kako su Arapi otisli u Beograd, pa naravno da su otisli tamo, nece otici u drzavu gdje pored parlamenta dvije decenije postoji ciganska mahala, autopraona, korov i sta sve ne?
vidiš, upravo beograd i zagreb su ti sjajan primjer zašto je to ustvari od sekundarnog značaja. oba su po sadržajima i šminci daleko ispred sarajeva, međutim po svim parametrima u zagrebu prosječni čovjek živi bolje nego u sarajevu, a u beogradu još lošije nego u sarajevu. zašto? zbog realne podloge iza šminke. koja je investitoru koji pare nije našao na ulici neuporedivo važnija od šminke. i najbijednija država ovog svijeta može srediti centar glavnog grada da boli glava. upravo zato to nema neko presudno značenje za nekoga ko hoće da uloži svoje milione.

u beogradu imaš mnogo veća i bijednija ciganska naselja nego u sarajevu, i generalno mnogo gora geta nego u sarajevu, da ne idemo u centralnu i južnu srbiju. ali šta da je tebi pričam kad ti očito misliš da arapi trenutno ulažu u beograd više nego u sarajevo zato što je u nas bilo cigansko naselje na marijin dvoru, a na knez mihajlovoj nije. a ne pomišljaš da je to prvo zbog čiste veličine tržišta (apsolutno najvažniji faktor), pa zbog drukčijeg odnosa vlasti, pa zbog stabilnije situacije, pa zbog toga što šeik sve dogovori sa vučićem, a u nas mora paralelno u svakom trenutku gledati državni, entitetski, kantonalni i opštinski nivo gdje se na svakom vlast mijenja iz mjeseca u mjesec, pa zbog niže cijene radne snage...ne, to je zbog ciganskog naselja :lol:
wyoming

#20 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by wyoming »

JThomas wrote:
sekvenc wrote:Ja to nisam rekao, ja sam rekao da su porezi takodjer vazni, ali ne jedino vazni. Mozes ti u Somaliji spustiti poreze koliko te volja, nece biti stranih investitora, osim toga, konkurencija za radna mjesta u regiji ti je Zagreb i Beograd, pogotovo Zagreb je napucan u centru.

vidiš, upravo beograd i zagreb su ti sjajan primjer zašto je to ustvari od sekundarnog značaja. oba su po sadržajima i šminci daleko ispred sarajeva, međutim po svim parametrima u zagrebu prosječni čovjek živi bolje nego u sarajevu, a u beogradu još lošije nego u sarajevu. zašto? zbog realne podloge iza šminke. koja je investitoru koji pare nije našao na ulici neuporedivo važnija od šminke. i najbijednija država ovog svijeta može srediti centar glavnog grada da boli glava. upravo zato to nema neko presudno značenje za nekoga ko hoće da uloži svoje milione.

u beogradu imaš mnogo veća i bijednija ciganska naselja nego u sarajevu, i generalno mnogo gora geta nego u sarajevu, da ne idemo u centralnu i južnu srbiju. ali šta da je tebi pričam kad ti očito misliš da arapi trenutno ulažu u beograd više nego u sarajevo zato što je u nas bilo cigansko naselje na marijin dvoru, a na knez mihajlovoj nije. a ne pomišljaš da je to prvo zbog čiste veličine tržišta (apsolutno najvažniji faktor), pa zbog drukčijeg odnosa vlasti, pa zbog stabilnije situacije, pa zbog toga što šeik sve dogovori sa vučićem, a u nas mora paralelno u svakom trenutku gledati državni, entitetski, kantonalni i opštinski nivo gdje se na svakom vlast mijenja iz mjeseca u mjesec, pa zbog niže cijene radne snage...ne, to je zbog ciganskog naselja :lol:
ne toliko bolje.
insomnia78

#21 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by insomnia78 »

Ti stvarno mislis da su ljudi koji imaju toliki novac i spremni su ga investirati budale pa da ih mozes "navuci" nekim fasadama i sredjenim gradom?
Sve se zna, sve se istrazi, sve se racuna

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
JThomas

#22 Re: Ceremonija kafendisanja satima u toku radnog vremena!

Post by JThomas »

pa vidiš da čovjek misli da je švedska napredna zbog vanjskog izgleda i da druge zemlje investiraju u švedske gradove veličine prijedora, a ne obratno.

ja sam goražde upravo i naveo kao primjer šta znači suština i koliko je bitnija od šminke i fasade. ljudi se fokusirali na bitno i izvoze preciznu mehaniku u njemačku. iz goražda - u njemačku. bekto radi LED rasvjetu za displej shiddija, u svom goraždu nema takav displej, ali zato ima 50 miliona prometa godišnje. ko vidi dalje od nosa, koga iole zanima suština - sve mu je s tim rečeno.
Post Reply