sekvenc wrote:Ja to nisam rekao, ja sam rekao da su porezi takodjer vazni, ali ne jedino vazni. Mozes ti u Somaliji spustiti poreze koliko te volja, nece biti stranih investitora, osim toga, konkurencija za radna mjesta u regiji ti je Zagreb i Beograd, pogotovo Zagreb je napucan u centru.
SCC jeste neobican, lijep i mocan objekt izvana i sad trenutno Zagreb i Beograd mogu sanjati ovakav objekt, medjutim po velicini nije nesto cega nemaju ni Zagreb ni Beograd. Zagreb ima hrpu shoping centara i jos veci, jesu halski tip shoping centara, medjutim po broju butika, po kvadraturi, nista ne zaostaju za SCC i to ih ima nekoliko. Sarajevo dobije jedan ovakav, to se dize buna, doduse vjerovatno vecinom onih ljubomornih, zavisnih i poganih koji bi voljeli da je tu i dalje ciganska mahala, ali opet.
Mene samo zanima kako jedan grad u kojem su porez placali jedan Energoinvest i jedan Unis koji su prije rata imali 2 milijarde dolara godisnjeg izvoza je imao takve ruine pored parlamenta?
Pa to je strasno. Inace taj grad treba tesku reformu i glancanje. Sarajevo ima potencijala da bude svjetski grad, ne po velicini, nego po sadrzaju. Ima sve sto mu je potrebno, osim vodstva i znanja. Pa jebote Zagreb od popisanog Sljemena napravi nesto i dobije FIS ski utrku, a Sarajevo onakvu Bjelasnicu drzi maltene mrtvu dvije decenije, umjesto da je puna turista ne samo zimi, nego i ljeti?
Ako se vec dizu krediti MMF-a, zasto se ne dizu krediti za Bjelasnicu i Igman, pa da se od njih nesto napravi? Medjutim nema znanja, nema radne etike i nema poduzetnosti. "Bolje" ispijati kafe satima i kukati kako je tesko. Tesko je u cijelom svijetu.
Neko govori kako su Arapi otisli u Beograd, pa naravno da su otisli tamo, nece otici u drzavu gdje pored parlamenta dvije decenije postoji ciganska mahala, autopraona, korov i sta sve ne?
vidiš, upravo beograd i zagreb su ti sjajan primjer zašto je to ustvari od sekundarnog značaja. oba su po sadržajima i šminci daleko ispred sarajeva, međutim po svim parametrima u zagrebu prosječni čovjek živi bolje nego u sarajevu, a u beogradu još lošije nego u sarajevu. zašto? zbog realne podloge iza šminke. koja je investitoru koji pare nije našao na ulici neuporedivo važnija od šminke. i najbijednija država ovog svijeta može srediti centar glavnog grada da boli glava. upravo zato to nema neko presudno značenje za nekoga ko hoće da uloži svoje milione.
u beogradu imaš mnogo veća i bijednija ciganska naselja nego u sarajevu, i generalno mnogo gora geta nego u sarajevu, da ne idemo u centralnu i južnu srbiju. ali šta da je tebi pričam kad ti očito misliš da arapi trenutno ulažu u beograd više nego u sarajevo zato što je u nas bilo cigansko naselje na marijin dvoru, a na knez mihajlovoj nije. a ne pomišljaš da je to prvo zbog čiste veličine tržišta (apsolutno najvažniji faktor), pa zbog drukčijeg odnosa vlasti, pa zbog stabilnije situacije, pa zbog toga što šeik sve dogovori sa vučićem, a u nas mora paralelno u svakom trenutku gledati državni, entitetski, kantonalni i opštinski nivo gdje se na svakom vlast mijenja iz mjeseca u mjesec, pa zbog niže cijene radne snage...ne, to je zbog ciganskog naselja