Cenzura izgovor Autorska prava i reklame

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
lajkujMe

#1 Cenzura izgovor Autorska prava i reklame

Post by lajkujMe »

Pozdrav forumasi,

Rekoh da pokrenem jednu diskusiju ovdje koja koliko vidim jos nije pokrenuta. Na ovom pod forumu je isključivo zbog toga sto je problem svojenstven za Internet.

Naime u zadnjih mozda 2 do 3 godine vidimo sve vise ograničenja, novih pravila i zabrana koje se ticu sadržaja, materijala i izgleda na raznim internetskim platformama.
Citav Internet se drastično mijenja na negativan nacin gdje mi kao korisnici sve teze dolazimo do relevantnih informacija, relevantne zabave pa cu vam dati vise primjera.
Mene zanima sta vi mislite o tome, zasto se to desava, koja je pozadina svega, primjeri razni od perioda prije i perioda poslije.
Nekako imam osjecaj da smo kao citav svijet u sve vecoj tami slobodi pristupa svemu.

Najbolji primjer meni je YouTube, ta platforma je pocela kao nacin da se pojedinci mogu sharovati svoje video zapise svijetu.
Postao je jedan od glavnih zabavnih ali i informativnih platforni u svijetu.

Prije mogao si Naci sve, od raznih politickih stvari, socioloskih, sportskih, zabavnih, za djecu, za omladinu ama bas sve.
Jedina cenzura koja je rano pocinjala je bila vezana za muzicku industriju.
Sada se to prenijelo na haman sve teme.
Na hiljade kanala i na stotine hiljada video zapisa sklonjeno je s YT.
Pod plastom zasite djece, zasite demokratije, zasite autorskih prava pa sve do kooperativnih pravila za reklamiranje i slicno.

Tako sada svaki video mora da postuje striktna pravila ponasanja i sadržaja.
Ne smije biti psovki, grafickih nepogodnih elemenata, politickih misljenja i autorske cenzure.

Jedno krsenje pravila i yt uvodi cenzuru.
Koja se sastoji od sljedecih elemenata
Cenzura skidanje video zapisa iz javnih, brisanje istih.
Demonetizacija i ograničavanje algoritma pretrage, ograničavanje preporuke za gledanje.

Najnoviji primjer je coopa presuda u Americi od neki dan.
YT pozurio da kaze svim vlasnicima kanala da svaki sadrzaj koji moze biti primamljiv djeci ne moze biti reklamiran i istovremeno ce biti demonetiziran.
Stavili su teme tipa kucni ljubimci, sve vezano za igrice, vezano za sport, za muziku, za igracke...
Samim tim mnogi kanali koji daju kvalitetan sadrzaj nece moci zaraditi novce od toga sto je bitna stavka.
Jer u te videoe se ulazu vrijeme, trud, znanje da se naprave. Mnogima to je posao od kojeg se hrane.
I nece im se isplatiti praviti to isto.

Pa onda imamo druge vidove cenzure, ograniceno na odredjene zemlje i slicno.
Ali nije samo YT.
Danas gledam na klixu clanak o ubacivacu lopte kojeg Mourinho hvali, ne smije klix prikazati video direktno na svom portalu????
Zar to nije cenzura i ograničavanje sadrzaja?

Uglavnom ima tu mnogo primjera u zadnjih mozda 3 godine.
Gdje se mic po mic mijenja komplet ekologija interneta.
Nije to ta sloboda kao nekada. Sada meni kao gledaocu ograničavaju pristup mnogim stvarima a mnoge Lose stvari su povecanje a dobre ukinute.
Kombinacijom sudskih presuda, novih zakona i propisa, kooperativnih pravila vodjena cistom pohlepom.

Haj da vidimo hoce li tema imati rezultata.
aditon

#2 Re: Cenzura izgovor Autorska prava i reklame

Post by aditon »

Tema ti je dobra.

Zašto je to tako, vjerovatno nije moguće odgovoriti jednom rečenicom. Na udaru cenzure su veliki igrači, kao što su google-ovi servisi. Lično mislim da se sve vrti oko novca. Sad ne mogu video pogledati da se neka reklama ne ubaci..duži video znači i više reklama u toku istog. (međutim samo oglašavanje i marketing je možda neka druga priča a možda je usko i povezano s ovom pričom o cenzuri). Danas se najviše trguje pravima, prije svega pravo na ekskluzivitet. Yt je nekad bio potpuno besplatan servis, bez cenzure zbog čega je i postao popularan. Kako će sve izgledati u budućnosti ostaje da se vidi.

Ne znam koliko vam je poznato ali pravi mali rat se u SAD-u vodi za slobodu i neutralnost interneta. U Kongresu su se raspravlja o tome već dvije ili više godina. Postoje kongresmeni koji su izričito protiv cenzure na netu ali sve su prilike da će na kraju ipak pobijediti snage koje se zalažu za veću kontrolu neta. To ako se desi u SAD-u, kao domino efekat prenijet će se i na ostatak svijeta. U Kini npr nisu dostupni facebook, tweeter, google servisi viber, what app itd. Jedini način da se pristupi ovim servisima je preko VPN-a.

Međutim postoji i dalje jako mnogo i web stranica koje nisu cenzurisane
CPT

#3 Re: Cenzura izgovor Autorska prava i reklame

Post by CPT »

lajkujMe wrote: 27/11/2019 09:04 Pozdrav forumasi,

Rekoh da pokrenem jednu diskusiju ovdje koja koliko vidim jos nije pokrenuta. Na ovom pod forumu je isključivo zbog toga sto je problem svojenstven za Internet.

Naime u zadnjih mozda 2 do 3 godine vidimo sve vise ograničenja, novih pravila i zabrana koje se ticu sadržaja, materijala i izgleda na raznim internetskim platformama.
Citav Internet se drastično mijenja na negativan nacin gdje mi kao korisnici sve teze dolazimo do relevantnih informacija, relevantne zabave pa cu vam dati vise primjera.
Mene zanima sta vi mislite o tome, zasto se to desava, koja je pozadina svega, primjeri razni od perioda prije i perioda poslije.
Nekako imam osjecaj da smo kao citav svijet u sve vecoj tami slobodi pristupa svemu.

Najbolji primjer meni je YouTube, ta platforma je pocela kao nacin da se pojedinci mogu sharovati svoje video zapise svijetu.
Postao je jedan od glavnih zabavnih ali i informativnih platforni u svijetu.

Prije mogao si Naci sve, od raznih politickih stvari, socioloskih, sportskih, zabavnih, za djecu, za omladinu ama bas sve.
Jedina cenzura koja je rano pocinjala je bila vezana za muzicku industriju.
Sada se to prenijelo na haman sve teme.
Na hiljade kanala i na stotine hiljada video zapisa sklonjeno je s YT.
Pod plastom zasite djece, zasite demokratije, zasite autorskih prava pa sve do kooperativnih pravila za reklamiranje i slicno.

Tako sada svaki video mora da postuje striktna pravila ponasanja i sadržaja.
Ne smije biti psovki, grafickih nepogodnih elemenata, politickih misljenja i autorske cenzure.

Jedno krsenje pravila i yt uvodi cenzuru.
Koja se sastoji od sljedecih elemenata
Cenzura skidanje video zapisa iz javnih, brisanje istih.
Demonetizacija i ograničavanje algoritma pretrage, ograničavanje preporuke za gledanje.

Najnoviji primjer je coopa presuda u Americi od neki dan.
YT pozurio da kaze svim vlasnicima kanala da svaki sadrzaj koji moze biti primamljiv djeci ne moze biti reklamiran i istovremeno ce biti demonetiziran.
Stavili su teme tipa kucni ljubimci, sve vezano za igrice, vezano za sport, za muziku, za igracke...
Samim tim mnogi kanali koji daju kvalitetan sadrzaj nece moci zaraditi novce od toga sto je bitna stavka.
Jer u te videoe se ulazu vrijeme, trud, znanje da se naprave. Mnogima to je posao od kojeg se hrane.
I nece im se isplatiti praviti to isto.

Pa onda imamo druge vidove cenzure, ograniceno na odredjene zemlje i slicno.
Ali nije samo YT.
Danas gledam na klixu clanak o ubacivacu lopte kojeg Mourinho hvali, ne smije klix prikazati video direktno na svom portalu????
Zar to nije cenzura i ograničavanje sadrzaja?

Uglavnom ima tu mnogo primjera u zadnjih mozda 3 godine.
Gdje se mic po mic mijenja komplet ekologija interneta.
Nije to ta sloboda kao nekada. Sada meni kao gledaocu ograničavaju pristup mnogim stvarima a mnoge Lose stvari su povecanje a dobre ukinute.
Kombinacijom sudskih presuda, novih zakona i propisa, kooperativnih pravila vodjena cistom pohlepom.

Haj da vidimo hoce li tema imati rezultata.
Teorije "zavere" i to....

Ti i dalje mozes naci gotovo sve... Uklonjeno/ograniceno/demonetizirano je samo ono najgore. YT po svom algoritmu i ekonomskom interesu promovise material. To je cijena besplatne usluge. Ili uzmi "Premium" pa neces trpjeti reklame tj. "ogranicenja". Da je YT (i ne samo YT) zakasnio sa uklanjanjem nekih stvari, jeste.... Ovo sto sad imamo je gotovo "zlatno doba" gdje ne postoji material do kojeg ne mozes doci. Obicno potpuno besplatno.
shandrprcSA

#4 Re: Cenzura izgovor Autorska prava i reklame

Post by shandrprcSA »

Sanjarko

#5 Re: Cenzura izgovor Autorska prava i reklame

Post by Sanjarko »

Bila tema ovakva pa preimenovana u "Razgovor sa duhovima". Ja sam tu iznio svoje misljenje da treba reforma i regulacija interneta da se uradi. Davno je bio zreo za to. Sve je regulisano i reformisano i i dalje se regulise i reformise. Sto bi internet bio iznimka, i kako vidimo nije.
Locked