Centrotrans vozi za 1KM

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sheilak

#1101 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by sheilak »

Joj, GRAS-a, hahhahahha, majko miiiiiilaaaaaaaaa! Ne znam da li bi se smijala ili bih udarala glavom u nesto.

:-?
atko

#1102 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by atko »

Gras je samo jedna tuzna posljedica ;) ... uzroci su mnogo strasniji ... i svaki dan ce nas sve vise boliti glava ;)

Tonemo ...
minjonja

#1103 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by minjonja »

*ebo ga gras, kupila sad karte za sutra za film, kad oni hoce sutra strajkovat. zasto meni strajukuju, koja uvijek imam kartu? *ebu narod u zdrav mozak. ovo je za plakanje. ja ne znam koriste li ti ljudi, organizatori protesta, glavu imalo. je li oni vide da ih ljudi sve vise i vise mrze i da ih mi niti podrzavamo ni razumijemo sto nama strajkuju. idi izvoli lijepo autobuse pred vladu kantona ako mislis da su ti oni krivi, pa nek njima strajkuju.

nadam se da necu morati sutra dati 20KM za taxi nego 2 KM centrotransu, amin Boze.
shambho

#1104 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by shambho »

Joooj. -.- ..To opet strajk kad u koliko zna li se??
minjonja

#1105 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by minjonja »

shambho wrote:Joooj. -.- ..To opet strajk kad u koliko zna li se??
pa eto kazu citav dan ako im plata ne legne.
nera18

#1106 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by nera18 »

legle im plate i regresu u 7?
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#1107 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by Pera Trta »

nera18 wrote:legle im plate i regresu u 7?
Dogovorili se sa upravom i odgodili štrajk.
atko

#1108 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by atko »

Koliko gras zaposljava radnika ???
NEOPLAN

#1109 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by NEOPLAN »

atko wrote:Koliko gras zaposljava radnika ???
1998
atko

#1110 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by atko »

NEOPLAN wrote:
atko wrote:Koliko gras zaposljava radnika ???
1998
to cifra radnika i putnika koje prevezu u zbiru ili ?! :run:
mrtva kokoš

#1111 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by mrtva kokoš »

cudo da ih nema i vise, ja ne znam nikoga da radi u grasu a da nije svoje dijete uvalio.. :-) :-)
EDIT: minimalno jedno...
NEOPLAN

#1112 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by NEOPLAN »

Joj ljudi....pa nije GRAS samo vozaci i revizori....

GRAS je:

- Upravni odbor
- Menadzment
- Knjigovodstvo
- Prodaja
- Finansije

- Vozaci
- Kontrolori
- Dispeceri
- Serviseri
- Odrzavanje pruznih i zicnih pogona i postrojenja
- Proizvodnja tramvaja

- Turisticka agencija
- Auto Skola
- Stamparija

- Kuhinja
- Cistacice
- Praonice vozila
- Tehnicki pregled i servis
- Ambulanta
- Toplana
- Osiguranje

- FK Saobracajac
- KUD Saobracajac

itd....

Tako da taj broj od 1998 ljudi i nije tako strasan koliko se cini na prvu....Mada obican covjek konta GRAS = Vozaci i revizori i onda kontaju puuuuuuuunoooo je 2000 ljudi....
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#1113 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by Pera Trta »

Neka ih je i 100 000, ali se čini da se samo jebeni vozači bune i neka svoja prava ištu.
atko

#1114 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by atko »

Pa sta onda cmizdrite za plate ... ima vas 2000 hiljade imate citavu lepezu djelatnosti a opet u minusu :-) :-) :-)

- Upravni odbor
- Menadzment
- Knjigovodstvo
- Prodaja
- Finansije

Ove iznad treba zestoko skresati ... bas me zanima koliko je njih

- Vozaci
- Kontrolori
- Dispeceri
- Serviseri

Ove treba reformirati i modernizirati i posteno platiti

- Proizvodnja tramvaja :lol: :lol: :lol: :lol: ovo izbrisi dok neko nije vidio

- Turisticka agencija Ovi u glavnom mlate praznu slamu
- Auto Skola
- Stamparija Ovo vam ne treba

- Kuhinja
- Cistacice

Ovo vise ne postoji niti u jednoj firmi ... jeste culi za "Autsorisng"

- Praonice vozila :shock: :shock: :shock: cuj imate i to ... pa opere l' se kad sta
- Tehnicki pregled i servis

- Ambulanta
- Toplana
- Osiguranje

Isto ko za kuhinju i cistacice ;) ... ima ambulanti na sve strane, imaju toplane isto kantonalne a o osiguranju da ne pricam

- FK Saobracajac
- KUD Saobracajac
I na kraju :thumbup: :thumbup:

Dakle na kraju bi vas ostalo oko 700, mladih, finih cistih radisnih i profitabilnih;)
bosanski

#1115 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by bosanski »

@ neoplan

Molim te da me uputiš koje su kvalifikacije potrebne da se neko zaposli u sektoru proizvodnje tramvaja GRAS-a?
Koliko taj sektor zapošljava ljudi?

Koliko ste tramvaja od kraja rata uspješno proizveli?
atko

#1116 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by atko »

bosanski wrote:@ neoplan

Molim te da me uputiš koje su kvalifikacije potrebne da se neko zaposli u sektoru proizvodnje tramvaja GRAS-a?

Tramvaji se dovoze iz ceske a ovdje proizvode i montiraju auspuhe :D
Robben

#1117 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by Robben »

atko wrote:
bosanski wrote:@ neoplan

Tramvaji se dovoze iz ceske a ovdje proizvode i montiraju auspuhe :D

:mrgreen:
NEOPLAN

#1118 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by NEOPLAN »

Image

Image

Ovi tramvaji se proizvode u GRAS-u, tj radi se kompletna reparacija onih starih tramvaja (stara ostaje samo celicna konstrukcija poda, sve ostalo se radi nanovo). Prvi ovakav tramvaj je proizvedenu saradnji sa Češkom fabrikom ČKD-TATRA i Njemačkim Siemensom. Zatim je gras otkupio proizvodnu liniju i poslao 30 radnika na obuku u Siemens i ČKD-TATRU i od tada se svi ovakvi tramvaji proizvode u GRAS-u. Tipovi su SATRA II (dupli) i SATRA III (trodjelni), SATRA = SArajevski TRAmvaj. E sad, koliko ih ima ne znam, otidjite prebrojte i oduzmite onaj prvi iz inostranstva. Inače u proizvodnji učestvuje i Energoinvest VMC koji je zadužen za karoseriju.

Proizvodnja tramvaja se nalazi na Alipasinom mostu u remizi, i novoizgradjenom dijelu hale za servis vozila (Kad gledate od glavne ceste to je prva hala koju vidite, stoji paralelno s cestom, iza onih parkiranih tramvaja.)
Zak d Fak

#1119 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by Zak d Fak »

A zato znači dobijemo 'novi' trajvan svakih par godina? :D
NEOPLAN

#1120 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by NEOPLAN »

atko wrote:Pa sta onda cmizdrite za plate ... ima vas 2000 hiljade imate citavu lepezu djelatnosti a opet u minusu :-) :-) :-)

- Upravni odbor
- Menadzment
- Knjigovodstvo
- Prodaja
- Finansije

Ove iznad treba zestoko skresati ... bas me zanima koliko je njih
Slazem se

- Vozaci
- Kontrolori
- Dispeceri
- Serviseri

Slazem se

- Proizvodnja tramvaja :lol: :lol: :lol: :lol: ovo izbrisi dok neko nije vidio
Procitaj iznad

- Turisticka agencija Ovi u glavnom mlate praznu slamu Jedan od nekoliko sektora koji posluje s dobitkom- Auto Skola
- Stamparija Ovo vam ne treba Karte, kuponi, akreditacije, dokumenti....sve bi se naknadno placalo

- Kuhinja
- Cistacice

Ovo vise ne postoji niti u jednoj firmi ... jeste culi za "Autsorisng" Postoji, kako ne postoji....

- Praonice vozila :shock: :shock: :shock: cuj imate i to ... pa opere l' se kad sta Odes na ** No links ** Trolejbusa i pogledas jednu od najmodernijih automatskih praonica.... - Tehnicki pregled i servis

- Ambulanta
- Toplana
- Osiguranje

Isto ko za kuhinju i cistacice ;) ... ima ambulanti na sve strane, imaju toplane isto kantonalne a o osiguranju da ne pricam I toplana i Ambulanta su u krugu preduzeca. U toplani rade GRAS-ovi ljudi, dok su doktori iz JU Dom Zdravlja, ali svo pomocno osoblje je iz GRAS-a.

- FK Saobracajac
- KUD Saobracajac
I na kraju :thumbup: :thumbup: GRAS je osnivac ovih drustava jos prije stotinjak godina i ne vidim razloga da ih nakon toliko godina ukida.

Dakle na kraju bi vas ostalo oko 700, mladih, finih cistih radisnih i profitabilnih;)
ultima_palabra

#1121 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by ultima_palabra »

Činjenica je da se 50% tih organizacijskih cjelina može ukinuti i uraditi outsourcing, sa velikim uštedama. Naravno, ako je cilj da firma bude profitabilna i da pruža bolje usluge (tako što će se koncentrisati na core business). Ako je cilj da bude socijalna ustanova, onda ništa :D
Comrad

#1122 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by Comrad »

Ovi u GRAS-u ocito ne shvataju da je doba socijalizma i komunizma zavrseno. Pa do kada vise misle ucjenjivati obicne ljude! Njima kanton ne da platu i mi smo im krivi, pa idite u skupstinu parkiraj im bus u hodnik, nisu vam gradjani krivi sto nemate plata. Ako su mogli donijeti zakon o zabrani okupljanja i strajka na javnim mjestima, neka fino donesu zakon o zabrani obustavljanja javnog saobracaja. Hebote, isto ko da su oni vlasnici GRAS-a i oni ce blokirati, pa nije to privatna svojina, to je i nase preduzece. I nikako da skontaju da ih mi finansiramo i direktno i indirektno.

Siguran sam da GRAS zaradjuje dovoljno, to sto obicna buranija tamo ne prima plate kriv je njihov menadzment, a ne mi. Sto opet znaci, blokirajte menadzment, sredite prvo u svojoj basti.

Ja mislim da samo od marketinga mogu nadmiriti administraciju, evo cijene sa njihove stranice, godisnja cijena reklama na:
Busevima i trolama: 15.000 KM - 17.000 KM
Tramvajima: 24.000 KM - 30.000 KM
+ ostali nacin oglasavanja u unutrasnjosti tramvaja, buseva i sl.

Koliko imaju tramvaja, 90% ih ima nalijepljene reklame + u unutrasnjosti tramvaja ima dosta oglasa. Ne racuna mi se sada, ali se radi o milionskim iznosima. Pretpostavljam da ovo ulazi u njihovu kasu. No naravno da je to nedovljno kada zaposlis pola familije i salterasa i onda ti kanton kriv sto nedostaje novca.

Turisticka agencija - ona mora sama sebe izdrzavati, ako ne moze, neka je zatvore. Sta trebam, ja finansirati jos i to. Ima dovoljno privatnih turistickih agencija.
Auto skola - isto.
Stamparija - Ok treba stampati reklame, kupone i sl. Pa svake godine se mora izvaditi obicni kartoncic - mjesecnu koja kosta 5KM, vise nije ni karton, sad je ko papir tanko, tu je trosak moza 0,000001 kf + potvrda 2 KM (opet list papira, njihov trosak 0,00001 kf). Znaci i stamparija moze sama placati svoje radnike + radnike iz drugih odjeljenja, jer samo na ovim mjesecnim kartama mogu godisnje zgrnut milioncic. Zasto ne naprave jednu mjesecnu, od plastike ili nes slicno, koja ce se moci obnavljati digitalno il kako vec, kao u stranim zemljama. Ne moze, onda ce amidzic morati dobit otkaz.

Ako im ova tri odjela ne donose profit, zatvorit ih i preci na outsourcing.
Shodno broju revizora, vec vidim da imaju 40 radnika u stampariji, 100-ak kuhara :D

2.000 pijavica.

p.s. Sad prave one rampe na stajalistu na Ilidzi, kao pravit ce ih jos na Stupu i jos negdje. Karta ce se ponistavati na ulazu na stanicu, a ne u tramvaj, tako da nece biti revizora i guzve na samom ulazu u vozilo. Ne znam kako ce to ici sa mjesecnim kartama, ali napokon jedan dobar potez, da ne bude da ih samo kudim. :)
atko

#1123 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by atko »

@NEOPLAN, hvala tebi na trudu da vrlo ozbiljno diskutujes i na svim informacijam ... al valjda ti je jasno da je GRAS muzej socijalizma i da treba zaokret za 180 stepeni ... to jest TOTALNU rekonstrukciju (i fizicku i logicku) svega.

Cak bi i ime mogli modifikovati ... jer kad raja cuje "GRAS" nimalo fino vise ne reaguju
NEOPLAN

#1124 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by NEOPLAN »

atko wrote:@NEOPLAN, hvala tebi na trudu da vrlo ozbiljno diskutujes i na svim informacijam ... al valjda ti je jasno da je GRAS muzej socijalizma i da treba zaokret za 180 stepeni ... to jest TOTALNU rekonstrukciju (i fizicku i logicku) svega.

Cak bi i ime mogli modifikovati ... jer kad raja cuje "GRAS" nimalo fino vise ne reaguju

Naravno da treba "remont i rekonstrukciju", tu se svi slazemo, ali me nervira sto narod nema predstavu o tome sta je GRAS, ko je GRAS, kakva je situacija u GRAS-u, sta se sve desava u i oko GRAS-a. Narod je nezadovoljan uslovima prijevoza i to je ono sto oni znaju, ali oko plata, zaposljavanja, proizvodnje, finansijskog stanja, mogucnosti samostalnog odlucivanja, plata, i svega ostalog vezanog za GRAS a sto se ne vidi kad sjednes u tramvaj/autobus/trolejbus, narod nema pojma. Razmisljaju na nacin na koji im to prezentuje Avaz i slicni mediji. Jer to nikog ne interesuje.

Jebes ti preduzece koje ne moze samostalno skinuti cijenu karte, koje ne moze samostalno donijeti odluku o bilo cemu, koje se bavi jednom od najprofitabilnijih djelatnosti a grca u dugovima. Jer za svaku mogucu sitnicu moraju pitati TATU Mehmedica i MAMU Krmpotica, koji opet sebe ugradjuju u sve. Vlast se prema GRAS-u odnosi krajnje nefer, ne daju im da samostalno rade i posluju, a ne pruzaju im podrsku u poslovanju. Evo zadnji primjer: Kad je kupljeno 15 novih IKARBUS-a, Kanton je rekao: Kupite, mi cemo subvencionirati tu kupovinu, jer je GRAS nase preduzece i mi smo odgovorni za to. GRAS kupio, zaduzio se ne znam koliko miliona (preko S Leasinga), a kanton ni feninga da ucestvuje. Onda kazu dajte penzionerima besplatne karte, mi cemo subvencionirati, i opet nista. Pa dajte studentima, mi cemo dati 3 miliona, dali milion. Pa jos kad dodas da se 60% naroda svercuje - ispade GRAS socijalna ustanova da svakog voza za dzaba. I ti isti koji se vozaju za dzaba najvise pljuju po GRASu.

Sta hocu reci? Ako Kanton nece/ne moze/ne zeli da se brine o GRAS-u, onda neka pusti GRAS-u da sami kroje svoju sudbinu, ako treba nek ga i privatizuju, ali nek GRAS sam posluje. Onda ce biti para za sve...
atko

#1125 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by atko »

NEOPLAN wrote:
Naravno da treba "remont i rekonstrukciju", tu se svi slazemo, ali me nervira sto narod nema predstavu o tome sta je GRAS, ko je GRAS, kakva je situacija u GRAS-u, sta se sve desava u i oko GRAS-a. Narod je nezadovoljan uslovima prijevoza i to je ono sto oni znaju, ali oko plata, zaposljavanja, proizvodnje, finansijskog stanja, mogucnosti samostalnog odlucivanja, plata, i svega ostalog vezanog za GRAS a sto se ne vidi kad sjednes u tramvaj/autobus/trolejbus, narod nema pojma. Razmisljaju na nacin na koji im to prezentuje Avaz i slicni mediji. Jer to nikog ne interesuje.

Jebes ti preduzece koje ne moze samostalno skinuti cijenu karte, koje ne moze samostalno donijeti odluku o bilo cemu, koje se bavi jednom od najprofitabilnijih djelatnosti a grca u dugovima. Jer za svaku mogucu sitnicu moraju pitati TATU Mehmedica i MAMU Krmpotica, koji opet sebe ugradjuju u sve. Vlast se prema GRAS-u odnosi krajnje nefer, ne daju im da samostalno rade i posluju, a ne pruzaju im podrsku u poslovanju. Evo zadnji primjer: Kad je kupljeno 15 novih IKARBUS-a, Kanton je rekao: Kupite, mi cemo subvencionirati tu kupovinu, jer je GRAS nase preduzece i mi smo odgovorni za to. GRAS kupio, zaduzio se ne znam koliko miliona (preko S Leasinga), a kanton ni feninga da ucestvuje. Onda kazu dajte penzionerima besplatne karte, mi cemo subvencionirati, i opet nista. Pa dajte studentima, mi cemo dati 3 miliona, dali milion. Pa jos kad dodas da se 60% naroda svercuje - ispade GRAS socijalna ustanova da svakog voza za dzaba. I ti isti koji se vozaju za dzaba najvise pljuju po GRASu.

Sta hocu reci? Ako Kanton nece/ne moze/ne zeli da se brine o GRAS-u, onda neka pusti GRAS-u da sami kroje svoju sudbinu, ako treba nek ga i privatizuju, ali nek GRAS sam posluje. Onda ce biti para za sve...
Pa bingoooooooo... al pred kanton naparkirajte autobuse i ne dajte im izaci dok ne udovolje ... a nastavite voziti raju ... i objasnite im da je kanton kriv sto troljebusi smrde, raspadaju se itd itd ... a vi uzimate gradjane za taoce :-)
Post Reply