Centrotrans -Robovlasnička firma

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Bodkin

#51 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by Bodkin »

Kareem Abdul wrote:
TheHound wrote:
susc_ovjek wrote: šta bulaznite vi ba?
Kako to vozač može biti neradnik ako poštuje red vožnje? Šta treba u toku vožnje da radi i drugi neki poso?
Čovjek radi 200 sati, a plaćen je za 150. O tome je riječ. I vi kažete kao to tako treba, šta hocete, da vam se još plati koliko radite... ?
Covjek je zavrsio samo osnovnu skolu, a i tu je vise bjezao nego sto je bio u skoli.
Covjek ima primanja preko 1000KM (vise nego neki ljudi sa fakultetima).
Nije se sekunde potrudio u zivotu da bi dosao do tog radnog mjesta, jer nije trebao ulagati u sebe nista, nikakva skola ni koji klinac.
Pa normalno da ce takav neskolovan s takvom platom raditi vise nego magistri, doktori, ... , a sto je jos gore covjek ima platu kao neki od ovih nabrojanih. Cuj zali se, tesko mu, ma mrs.
Taj vozač daleko više vrijedi nego npr. jedan sociolog ili profesor latinskog koju su završili fakultete. Jer vozač ipak radi odgovorniji posao (prevozi ljude i materijal), nema pravo na pogrešku jer može biti mrtvih, ako kasni nastaju gubici jer kasni i posao kojeg putnici moraju obavljati.
Često mora trpiti i pijance, uvrede živčanih ljudi, obijesnu dječurliju jer će svi oni njemu psovati mater ako nešto ne valja,ili ako kasne a ne njegovom šefu koji sjedi u kancelariji.
Ima ih malo jer današnja djeca bježe od takvih zanimanja pa često moraju raditi i više od predviđenog, a nemaju pravo na umor i pogrešku uzrokovanu umorom.
Njihova rad je svakodnevno kvantificiran i svaka njihova vožnja se može izraziti u nekoj novčanoj vrijednost.

S druge strane neki profesor latinskog sjedi u školi i predaje jezik koji nitko živ na svijetu ne koristi, i taj napravio dobro posao ili loše ne znači ništa jer mu je posao u potpunosti beskoristan. On može zaspati i ne doći na nastavu i ništa se bitno neće promijeniti. A ima možda i veću plaću nego vozač autobusa.

Nisam vozač, i ovo pišem iz kancelarije u kojoj radim, ali jako cijenim rad ljudi koji me prevoze svaki dan do mog radnog mjesta jer sam prelijen upalit auto i tražit mjesto za parkiranje.
sumiran problem cijelog drustva u jednoj recenici
TheHound

#52 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by TheHound »

Kareem Abdul wrote: Taj vozač daleko više vrijedi nego npr. jedan sociolog ili profesor latinskog koju su završili fakultete. Jer vozač ipak radi odgovorniji posao (prevozi ljude i materijal), nema pravo na pogrešku jer može biti mrtvih, ako kasni nastaju gubici jer kasni i posao kojeg putnici moraju obavljati.
Često mora trpiti i pijance, uvrede živčanih ljudi, obijesnu dječurliju jer će svi oni njemu psovati mater ako nešto ne valja,ili ako kasne a ne njegovom šefu koji sjedi u kancelariji.
Ima ih malo jer današnja djeca bježe od takvih zanimanja pa često moraju raditi i više od predviđenog, a nemaju pravo na umor i pogrešku uzrokovanu umorom.
Njihova rad je svakodnevno kvantificiran i svaka njihova vožnja se može izraziti u nekoj novčanoj vrijednost.

S druge strane neki profesor latinskog sjedi u školi i predaje jezik koji nitko živ na svijetu ne koristi, i taj napravio dobro posao ili loše ne znači ništa jer mu je posao u potpunosti beskoristan. On može zaspati i ne doći na nastavu i ništa se bitno neće promijeniti. A ima možda i veću plaću nego vozač autobusa.

Nisam vozač, i ovo pišem iz kancelarije u kojoj radim, ali jako cijenim rad ljudi koji me prevoze svaki dan do mog radnog mjesta jer sam prelijen upalit auto i tražit mjesto za parkiranje.
Za sociologa se slazem, ni fakultet im nije nesto tezak tako da se ni oni nesto ne muce, a koliko znam nemaju ni neku ogromnu platu i ne zale se (za razliku od sofera). Za latinski jezik nisi u pravu, cuj nigdje na svijetu se ne koristi - sta je s medicinom i latinskim? :D

Ne kazem ja da je sofer bezvrijedan, jako je bitno da je odmoran da ne bi prouzrokovao neku nesrecu itd. Ono sto hocu da kazem je da zivimo u drzavi gdje ljudi koji pisaju krv da zavrse skolu i nauce raditi posao (gradjevinci/doktori/itd.) imaju platu od 1000+KM, a ovamo sofer koji nije prstom mrdnuo citav zivot (zavrsio trogodisnju srednju skolu gdje vise nisi na nastavi nego sto jesi) ima platu 1000+KM i jos dao sebi za pravo da se zali. Ponovit cu im opet, MRS.

Kad nam doktori/gradjevinski inzenjeri/itd kao u Njemackoj budu imali bar 4-5 puta vecu platu od sofera onda ce soferi imati pravo da se zale.
susc_ovjek

#53 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by susc_ovjek »

TheHound wrote:
susc_ovjek wrote: Primer razmišljanja bosanskog poslodavca.
Dakle poslodavac odredi satnicu, ne odredi je radnik... radnik pristane na nju, i onda radi više sati od ugovora i na kraju nije plaćen. Još mu se uračuna to da "zaradi" prevozeci pakete.. pod izgovorom.. ima on od toga lovu, što je ekvivalentno kad poslodavac računa konobaru napojnicu u platu.

I šta tebe bolan briga koliku je školu završio. Vozač vozi! Položi za vozača odredjene kategorije, izvadi ljekarski i vozi.. šta ti imaš da sudiš kakav je on u školi bio?

I hoces ovako da te pitam. Taj isti vozač ode u Njemačku i zaposli se da isto tako vozi i ima platu, placno vise kad vozi vikendom i praznikom, svaki sat poslije radnog vremena se placa. Djelom jer ga država štiti, a djelom ZBOG POSLOVNE KULTURE koju mi, a sa svojim stavovima i ti, nemamo.
Eh napokon si dosao do poente. Dakle, zivis u zemlji gdje gradjevinski inzenjer koji je 5 godina krv pisao na fakultetu ima platu 900-1000KM, gdje doktor nakon 5 godina patnje na medicini ima 1500KM, itd. itd. A ovaj nije mrdnuo prstom cijeli zivot, opijao se dok je ovaj drugi ucio i patio se upravo da bi mogao kasnije bolje zaradjivati, i sad se sofer zali kako mora puno raditi za 1000+KM. Opet kazem, ma mrs stoko neradnicka.

Kad doktori budu imali platu 4000KM, gradjevinski inzenjeri 2500KM (dakle kad omjer plate sofera i doktora/gradjevinca bude kao u Njemackoj - provjeri malo omjer plate gradjevinca/doktora i sofera)..., e tek tad bi ovaj sofer trebao imati obraza da se zali sto previse radi za platu od 1000+KM. A do tad, mrs stoko neradnicka i neskolovana.

Porediš kruške i jabuke i ne razumiješ stvari.

Neškolovan čovjek nije stoka. Ne mogu svi biti školovani. Različiti su razlozi zašto neko nije školovan. Od toga da ne može (intelektualno), to toga da ne može finansijski, pa sve do toga da nema te škole koju bi radio bolje, više itd.
Vozač koji radi 8 sati nije neradnik! A ti ih nazivaš neradnicima.

Ljudi se žale zato što ih se tjera da rade više od dogovorenog, a ne plati im se.
Drugo, poredi platu direktora i inžinjera u firmi u kojoj vozač radi, a ne doktora negdje itd.
Opravdanje za bahatost i robovlasnički odnos poslodavca ne može nikako biti da je vozač to zaslužio jer nije ulago u sebe i jer je neradnik i da je stoka.
gurabija78

#54 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by gurabija78 »

Bodkin wrote:
Kareem Abdul wrote: Taj vozač daleko više vrijedi nego npr. jedan sociolog ili profesor latinskog koju su završili fakultete. Jer vozač ipak radi odgovorniji posao (prevozi ljude i materijal), nema pravo na pogrešku jer može biti mrtvih, ako kasni nastaju gubici jer kasni i posao kojeg putnici moraju obavljati.

taman tako... tuzno...
susc_ovjek

#55 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by susc_ovjek »

Znači Bože! :-)
TheHound

#56 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by TheHound »

susc_ovjek wrote: Porediš kruške i jabuke i ne razumiješ stvari.

Neškolovan čovjek nije stoka. Ne mogu svi biti školovani. Različiti su razlozi zašto neko nije školovan. Od toga da ne može (intelektualno), to toga da ne može finansijski, pa sve do toga da nema te škole koju bi radio bolje, više itd.
Vozač koji radi 8 sati nije neradnik! A ti ih nazivaš neradnicima.

Ljudi se žale zato što ih se tjera da rade više od dogovorenog, a ne plati im se.
Drugo, poredi platu direktora i inžinjera u firmi u kojoj vozač radi, a ne doktora negdje itd.
Opravdanje za bahatost i robovlasnički odnos poslodavca ne može nikako biti da je vozač to zaslužio jer nije ulago u sebe i jer je neradnik i da je stoka.
Ni jedan covjek koji ne steti drugima nije stoka, pa tako ni vozaci.
Gledaj stvari ovako, stavi vozaca da radi posao jednog doktora ili gradjevinskog inzenjera pa vidi kako ce proc. Vozit autobus moze skoro svako, a biti doktor ili gradjevinski inzenjer ne moze.
Jedan doktor vise vrijedi nego vozac bar 4 puta i tako treba biti placen. A kod nas se vozaci zale sto puno rade za 30% manju platu nego doktor :run:

Poznajem dvojicu momaka/ljudi koji su soferi u manjim firmama od Centrotransa i koji imaju primanja oko 500-600KM dok u tom istom gradu gradjevinski inzenjer ima platu 900-1000KM. Ovi soferi koje ja znam se ne zale ni kako puno rade ni kako im je mala plata jer su svjesni koliko vrijede u odnosu na jednog inzenjera.

Kad ovo bude Njemacka onda niko nece raditi prekovremeno a da mu se ne plati, doktori ce imati 5 puta vecu platu od sofera, kome se ne svidja jedan posao moci ce promijeniti radno mjesto, itd. itd. itd. A do tad, ovo je BiH, i kad se sofer s primanjima od 1000+KM pocne zaliti kako puno radi nije nista bolje zasluzio od ovoga MRS i daj otkaz pa vidi kako ce neko drugi jedva docekati da radi taj posao za te pare.
docdr

#57 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by docdr »

Pitanje zadovljstva na poslu nije samo pitanje plate. Kao tranzicijsko drustvo imamo problem da zivimo jos uvijek u snovima da ce stvari biti kao nekad, da ce pokretac razvoja biti industrija i da radnici bez obzira na nivo formalnog obrazovanja ne moraju ulagati u sebe ukoliko ih poslodavac na to ne natjera. Status radnika (bilo koje skolske spreme) prati nivo odgovornosti koji ima, nivo u lancu odlucivanja kao i priroda posla. Profesor latinskog koji je spoment pored obaveze da prenese svoje znanje ima i obavezu da bude pedagog i da "odgaja" mlade ljude koji prodju kroz njegovu ucionicu.
Ironija je da je prosvjeta nekako uvijek na kraju lanca. Vozac ima obavezu da putnike sigurno stignu da odrediste. Potpuno je pogresno misliti da drustvo moze i bez jednih i drugih. Niti svi mozemo biti profesori i naucnici, na kraju niti trebamo. Samo trebamo da se malo vise medjusobno cijenimo.

https://www.youtube.com/watch?v=RPOx8Dau5Eg

Druga tema je odnos poslodavaca i radnika. SIndikalne organizacije su politicki instrumenti stranaka i ne stite prava radnika. A radnici se jos uzdaju u pojmove kao sto su samoupravljanje i ne shvataju da je poslodavac taj koji donosi odluke. a jedna od odluka moze biti i odredjivanja viskova i otkaza. Ali prava i jednih i drugih mogu biti jasno definisana kroz otpremnine, minimalne dnevnice ili satnice, placanje prekovremenih, prava na rad bez mobbinga.
OldMayor

#58 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by OldMayor »

susc_ovjek wrote:Baš mi često naumpadne ovo... kako smo izabrali ovaj okrutni sistem i sad "uživamo" u njemu. Evo samo jedan lijepi scenarij.

Trolejbus je prije rata išao do Vogošće. Sad ne ide, jer nema žica i stubova (a bar jednom su bile donirane pare da se uradi).
Sad više nikad neće ić, jer Centro neće lobijem dozvolit da se to desi. Narod ih podržava i hoće "konkurenciju". Dakle imaćemo autobus umjesto trolejbusa.. da ne napominjem prednosti trojelbusa i to da imamo struje ko arapi nafte. Radnići se uživati u "blagodatima" centrotransa i nema šta da se bune.. pa nisu u državnoj firmi, tako je kod privatnika! A mi ćemo se sjećat velikih umova ovog grada koji su vizionarski nekad uveli trolu.

I treba tako da bude, jer to smo tražili i to mi hoćemo. Hoćemo "konkurenciju", hoćemo privatnika da zaradjuje na nama.
Treba ipak prihvatiti cinjenicu da mi vozimo putevima koji su stari 50 i kusur godina. Pod tim mislim na rute puteva, koliko je novih ruta poslije rata napravljeno u Sarajevu. Krpimo ono sto smo imali do prije rata i to je to.

A broj automobila se upedeseterostručio... :-)

Jednostavno ovdje nista nije kako bi trebalo biti i to je to.

Centro je privatna firma i sigurno je najmanje kriv za sve ovo. Ok lobiranja i to, ali sta i koliko oni mogu lobirati...najsmjesnije mi je kad ovi krenu sa pricom eto centro unistio Gras, ma Gras je sam sebe unistio. Prvo su sutili godinama, jer im je kapalo, nisu se trudili da nesto poprave, urade, e onda kad je prestalo kapat krenuli na kanton motikama i lopatama...sami su krivi.

I ja jesam za konkurenciju. A Centro ili bilo koja druga firma su najmanje krivi za javasluk grasa zajedno sa kantonom. Bilo je pitanje dana kad ce ta firma grohnut.
itekako

#59 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by itekako »

kakvih sve izjava ovdje nije bilo.

gospodo, doktor je u svoje skolovanje tokom 5 godina ulozio desetine hiljada maraka, desetine hiljada sati je potrosio uceci, pa onda specijalizacija....
sofer je u svoje skolovanje ulozio daleko manje i vremena i novca. normalno je da je sofer na trzistu rada manje vrijedan od doktora.
naravno, to ne znaci da je kao covjek manje vrijedan ali kao radnik jeste sigurno.

i sve dok budete mislili da je profesor latinskog ublehas i parazit i da je sofer za njega izmislio svemir mi cemo biti na dnu kace.

da me neko pogresno ne shvati, biti sofer je castan i posten posao tu nema dileme.
charrrmed

#60 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by charrrmed »

Bodkin wrote:
Kareem Abdul wrote:
Taj vozač daleko više vrijedi nego npr. jedan sociolog ili profesor latinskog koju su završili fakultete. Jer vozač ipak radi odgovorniji posao (prevozi ljude i materijal), nema pravo na pogrešku jer može biti mrtvih, ako kasni nastaju gubici jer kasni i posao kojeg putnici moraju obavljati.

:thumbup:
zulfo

#61 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by zulfo »

Pitanje je koliko bi vozač u jednoj evropskoj državi naplatio da ima 240-300 sati mjesečno.
mali_balon

#62 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by mali_balon »

Svasta procitah nije ni cudo da smo u kurcu. Cuj onog svako moze biti sofer ali ne moze svako biti doktor, to isto mozemo preformulisati i reci ne mozes svako biti ni sofer ali svako moze biti doktro ako zavrsi odgovoarajucu skolu. Jelda da je glupo, to reci.
Ako cemo se voditi tom logikom svako ima iste sanse da postane astronaut za sve su kriteriji isti. Ali ipak ne postanu svi astronauti, doktori, bravari i vozaci.
U danasnjem drustvu svako zanimanje ima svoje mjesto i potrebu. STo je jedan varioc na plaformi, elektricar, vodoinstalater ima 90000$ godinje, jedan vozac cisterne u Afganistanu 30000$(bilo nekad), ako su to toliko bezveze zanimanja ilako ih je raditi.

Neko malo ljubomoran sto neko negdje sa manjom skolom ima vecu platu, tipicna opterecnos i ogranicenost.

"Problem" ove teme je kao i svaki problem u svakoj privatnoj firmi, neplaceni prekovremeni rad i robovlasnicki sistem, i sad bi neko trebao biti gazen i jeban u zdrav mozak jer nije zavrso faklutete nego je sofer. Imam fakultet jebo vas on nikakve koristi od diplome, sad ce se neko nac i rec pa ko ti je kriv sto si pogresan faks zavrsio.. :D

I da smobu budala moze reci i smisliti recenicu tipa "pa sta ako vozi 50 ljudi nije to nista"
amortizer

#63 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by amortizer »

:shock:

Iz ovoga gore je ocit tvoj stepen obrazovanja, a ako i imas malo neke diplomice, onda ti je garant tetka iz Travnika poslala!
Bodkin wrote: sumiran problem cijelog drustva u jednoj recenici
:thumbup:
amortizer

#64 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by amortizer »

:shock:

Iz ovoga gore je ocit tvoj stepen obrazovanja, a ako i imas malo neke diplomice, onda ti je garant tetka iz Travnika poslala!
Bodkin wrote: sumiran problem cijelog drustva u jednoj recenici
Samo da dodam da su i hecimi male mace, jer oni spasavaju samo po jedan zivot, a ovaj odmah po 160 koliko "natrpa" u autobus!
the_stick

#65 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by the_stick »

Kareem Abdul wrote:
TheHound wrote:
susc_ovjek wrote: šta bulaznite vi ba?
Kako to vozač može biti neradnik ako poštuje red vožnje? Šta treba u toku vožnje da radi i drugi neki poso?
Čovjek radi 200 sati, a plaćen je za 150. O tome je riječ. I vi kažete kao to tako treba, šta hocete, da vam se još plati koliko radite... ?
Covjek je zavrsio samo osnovnu skolu, a i tu je vise bjezao nego sto je bio u skoli.
Covjek ima primanja preko 1000KM (vise nego neki ljudi sa fakultetima).
Nije se sekunde potrudio u zivotu da bi dosao do tog radnog mjesta, jer nije trebao ulagati u sebe nista, nikakva skola ni koji klinac.
Pa normalno da ce takav neskolovan s takvom platom raditi vise nego magistri, doktori, ... , a sto je jos gore covjek ima platu kao neki od ovih nabrojanih. Cuj zali se, tesko mu, ma mrs.

ovo boldirano sve vazi i za doktore... pocetna plata doktora sa toplim obrokom i prevozom je cca. 1200 KM... specijalisti imaju mozda do 1500 do maksimalno 2000.... i onda se neko zali sto vozac autobusa ima 1000??? :?

usput... nekoliko puta sam se vozio centrotransovim busom u Sarajevu... vozaci su preljubazni prema putnicima... po mom iskustvu, nezadovoljni radnici nisu bas u stanju ni da glume ljubaznost, cak ni kad imaju strah da ce izgubit posao... tako da meni nesto ne stima ta teza da su centro vozaci nezadovoljni i da se osjecaju izrabljeni...
Prpa.ba

#66 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by Prpa.ba »

Radnici su placeni onoliko koliko vrijede poslodavcu. Ako im se ne svidjaju uslovi, znaju gdje su vrata i mogu se baviti drugim poslom ili istim u firmi u kojoj su bolji uslovi. Ako ima protuzakonitih radnji, neka ih prijave drzavi ili neka ih ignorisu. Pod punom krivicnom i materijalnom odgovornosti 90-ih je odabran kapitalizam i demokratija a la bosna i sad valja kusati. :thumbup: :mrgreen:
Hugo Chavez

#67 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by Hugo Chavez »

johntra wrote:ma laže ovo za autobuse, ljudi imaju najbolje autobuse i najbolje ih održavaju...najjača prevoznička firma u državi i da sebi dozvole luksuz neispravnih autobusa... :lol:
Prije par godina ta "najjača prevoznička firma u državi" zamalo nije ubila mene i još dvadesetak putnika, vozeći nas u neispravnom autobusu za Beč. Naravno, do Beča ta baraka od autobusa nikada nije ni stigla, jer ga je negdje oko Graca iz saobraćaja isključila austrijska policija. :evil:
O'zone
Globalni moderator

#68 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by O'zone »

Prpa.ba wrote:Radnici su placeni onoliko koliko vrijede poslodavcu. Ako im se ne svidjaju uslovi, znaju gdje su vrata i mogu se baviti drugim poslom ili istim u firmi u kojoj su bolji uslovi. Ako ima protuzakonitih radnji, neka ih prijave drzavi ili neka ih ignorisu. Pod punom krivicnom i materijalnom odgovornosti 90-ih je odabran kapitalizam i demokratija a la bosna i sad valja kusati. :thumbup: :mrgreen:
Iskali smo evo nam ga.

Jbt bore se ljudi za prava na forumu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Može'l se odavde poslati prijava inspekciji i tužilaštvu KS? :lol: :lol: :lol: :lol:
Forumerrer

#69 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by Forumerrer »

Ne brinite vi za primanja vozaca. Namire oni jos jednu platu tza prevoz robe i dokumenata.

A vi koji ni sav glas hvalite Centrotrans, sjednite im recimo na liniju Sarajevo-Gradacac pa cete vidjeti malo drugaciju stranu Centre.
Edin H.

#70 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by Edin H. »

johntra wrote:ma laže ovo za autobuse, ljudi imaju najbolje autobuse i najbolje ih održavaju...najjača prevoznička firma u državi i da sebi dozvole luksuz neispravnih autobusa... :lol:
Ja sam dosao iz Beograda sa autobusom kojem su neispravne kocnice, vozac ih snijegom hladio i u prvoj se niz Karaulu spustao, kasnili nekoliko sati.

Pljesak kad smo stigli u Sarajevo :-)
johntra

#71 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by johntra »

a šta, to se ne može desiti tokom puta? koliko vidim, osim nedavne havarije na Šćepan polju, kojoj nije kriv vozač Centotransa, ova kompanija nije imala nikakvih gorih nesreća, pogotovo sa ljudskim posljedicama...
gurabija78

#72 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by gurabija78 »

johntra wrote:a šta, to se ne može desiti tokom puta? koliko vidim, osim nedavne havarije na Šćepan polju, kojoj nije kriv vozač Centotransa, ova kompanija nije imala nikakvih gorih nesreća, pogotovo sa ljudskim posljedicama...
to je bio autobus Centrotransa IS - firma Krstić....
johntra

#73 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by johntra »

Da, ali je bio održavan, jer neodržavanje ide na obraz majci firmi - Centrotransu...
trambusek88

#74 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by trambusek88 »

Ma to su stari isluženi autobusi koji su kupljeni polovni 1995, a nakon što su isluženi prebačeni su u CTS Istočno Sarajevo i CTS PJ Visoko
Post Reply