Centrotrans -Robovlasnička firma

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

TheHound

#26 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by TheHound »

susc_ovjek wrote: šta bulaznite vi ba?
Kako to vozač može biti neradnik ako poštuje red vožnje? Šta treba u toku vožnje da radi i drugi neki poso?
Čovjek radi 200 sati, a plaćen je za 150. O tome je riječ. I vi kažete kao to tako treba, šta hocete, da vam se još plati koliko radite... ?
Covjek je zavrsio samo osnovnu skolu, a i tu je vise bjezao nego sto je bio u skoli.
Covjek ima primanja preko 1000KM (vise nego neki ljudi sa fakultetima).
Nije se sekunde potrudio u zivotu da bi dosao do tog radnog mjesta, jer nije trebao ulagati u sebe nista, nikakva skola ni koji klinac.
Pa normalno da ce takav neskolovan s takvom platom raditi vise nego magistri, doktori, ... , a sto je jos gore covjek ima platu kao neki od ovih nabrojanih. Cuj zali se, tesko mu, ma mrs.
gurabija78

#27 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by gurabija78 »

susc_ovjek wrote:Baš mi često naumpadne ovo... kako smo izabrali ovaj okrutni sistem i sad "uživamo" u njemu. Evo samo jedan lijepi scenarij.

Trolejbus je prije rata išao do Vogošće. Sad ne ide, jer nema žica i stubova (a bar jednom su bile donirane pare da se uradi).
Sad više nikad neće ić, jer Centro neće lobijem dozvolit da se to desi. Narod ih podržava i hoće "konkurenciju". Dakle imaćemo autobus umjesto trolejbusa.. da ne napominjem prednosti trojelbusa i to da imamo struje ko arapi nafte. Radnići se uživati u "blagodatima" centrotransa i nema šta da se bune.. pa nisu u državnoj firmi, tako je kod privatnika! A mi ćemo se sjećat velikih umova ovog grada koji su vizionarski nekad uveli trolu.

I treba tako da bude, jer to smo tražili i to mi hoćemo. Hoćemo "konkurenciju", hoćemo privatnika da zaradjuje na nama.
nemoj me pogresno shvatiti, ne branim Centrotrans jer nemam nekog posebnog razloga za to, ali:
je li Centrotrans kriv sto su nestale pare donirane za obnavljanje trolejbuske mreze?
je li Centrotrans kriv sto je u GRASu zaposleno 1000 ljudi vise nego sto je potrebno, a nedostaje im operativnog kadra za obavljanje osnovne djelatnosti?
je li Centrotrans kriv sto kao privatna firma ima bolju infrastrukturu za obavljanje gradskog autobuskog i kombi saobracaja od javne firme koja zadnjih 20 godina sluzi za bogacenje pojedinaca, zaposljavanje rodbine i izvlacenje para?
da je vlast kako treba, centrotrans ni u snu ne bi mogao konkurisati javnom operatoru gradskog saobracaja!
a naslov ove teme i sadrzaj nikako ne odgovaraju jedno drugome... u drzavi u kakvoj zivimo, beneficije koje se nude za profil trazenog kadra su vise nego odlicne!
gurabija78

#28 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by gurabija78 »

TheHound wrote:
Kako to vozač može biti neradnik ako poštuje red vožnje? Šta treba u toku vožnje da radi i drugi neki poso?
Čovjek radi 200 sati, a plaćen je za 150. O tome je riječ. I vi kažete kao to tako treba, šta hocete, da vam se još plati koliko radite... ?
Covjek je zavrsio samo osnovnu skolu, a i tu je vise bjezao nego sto je bio u skoli.
Nije se sekunde potrudio u zivotu da bi dosao do tog radnog mjesta, jer nije trebao ulagati u sebe nista, nikakva skola ni koji klinac.
Pa normalno da ce takav neskolovan s takvom platom raditi vise nego magistri, doktori, ... , a sto je jos gore covjek ima platu kao neki od ovih nabrojanih. Cuj zali se, tesko mu, ma mrs.
:thumbup:
ZPP

#29 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by ZPP »

johntra wrote:ma laže ovo za autobuse, ljudi imaju najbolje autobuse i najbolje ih održavaju...najjača prevoznička firma u državi i da sebi dozvole luksuz neispravnih autobusa... :lol:
E ne znam, možda i laže, ko će mu ga znati. Znam samo da sam pola sata pričao s njim o poslu i da je od toga 29 minuta on kukao i pričao ovo što sam ja gore napisao. On radi na međugradskim linijama i tu je kaže stanje najgore. Druga je stvar valjda na međunarodnim.

Oko neispravnosti autobusa naveo je i neki slučaj od prije par godina kad je neki njihov bus sletio s puta i da je preko noći izrezan u dijelove, po njegovoj priči da se ne može naknadno vješačiti. Je li priča rekla-kazala ili ima istine, ko će mu ga znati.

Centrotrans ima perfektan odnos prema građanima/korisnicima njihovih usluga (bar ono što sam imao priliku čuti od ljudi koji se voze njihovim autobusima) ali da su prema svojim radnicima užasni, očito jesu.
promaha

#30 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by promaha »

ranger wrote:
ZPP wrote:
ranger wrote:aa grasovaca u akciji... dok ste primali platu s budzeta niste se bunili aa? :-)
neka neka, zivio nama centro i konkurencija :thumbup:
a soferi ako vam je stvarno tesko, ajte malo kod privatnika vozat kombi za 600, sve ispravno, kombi nov ;-)
Pa šta je Centrotrans nego privatnik? :mrgreen:

Samo sam čekao ko će krenuti sa pričom oko Gras-a. :roll:

Zaboravi Gras i reci mi, ako je istina ovo što mi je rečeno a mislim da jeste, je li ti podržavaš ovakav odnos prema svojim radnicima?

Takav mentalitet ovog poganog naroda: šuti i trpi, dobro je dok ne puca, ako ti ne sviđa ima ko će raditi, je i omogućio ratnim profiterima i poslijeratnim gazdama da se iživljavaju na sirotinji. Šuti dobro je.

O platnim listama uposlenika, odbijanju nekakvih kredita svim uposlenicima za koje ljudi nemaju pojma o čemu se radi a naravno ne smiju da pitaju šta je, da bi im razliku plate na neki drugi način nadoknadili i drugim stvarima, nadam se da će jednog dana nadležni reći svoje.

Lično mi se jebe i za gras i za centrotrans, ne koristim usluge ni jednih ni drugih godinama, ali je nefer da se na sva usta hvali firma koja teroriše svoje radnike i prema njima se odnosi kao prema robovima.

"Uzeše nam pos'o" Gras je posebna tema i oni su svoje svakako odsvirali. Nadam se da će se što prije konačno raspasti pa da se uvede red.
pa jbt koji .urac je vise problem?
kad nema plate aj kuku
kad ima plate aj izrabljuju
kad nema posla aj kuku gladno
kad ima posla aj kuku tesko
pa sta cemo pajdo, evo plata, sjedi kuci? malo? evo jos, samo sjedi kuci, i budi mi zadovoljan...
alo, milju platu imaju soferi sa srednjom skolom? ja s fakultetom sljako u robotu za 6 stoja, naso bolje sad imam vise, i sta je problem?
ne valja centrotrans, ne valja prevent, ne valja bingo, ne valja robot, pa sta valja u pizdu lijepu materinu?
e upravo to jarane ...

ovdje je narod socijaliziran u mozak i ti to ne mozes nikako promijeniti ...

koliko god losa situacija u drzavi bila mi smo sami krivi za to ..

jer mi htjeli to priznati ili ne smo teski neradnici i treba nam svabo (stranac) da te natjera da radis i onda pricamo kako smo mi super, divni, krasni ...

a plata od 680 plus topli i ostalo sto ide u kesu je vise nego ok za nekoga ko je u zivotu naucio da pritiska gas kocnicu i kvacilo!

pa znaaam destine ljudi sa zavrsenim fakultetima, koji znaju svoj posao pa nisu nista bolje placeni a da ne spominjemo uopce one uhljupe u grasu i njihove plate ...

nego ovdje bi svak da lezi a pare dolaze, i u medjuvremenu ako ikako moze da truni bjelosvjetsku politiku
johntra

#31 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by johntra »

ZPP wrote:
johntra wrote:
E ne znam, možda i laže, ko će mu ga znati. Znam samo da sam pola sata pričao s njim o poslu i da je od toga 29 minuta on kukao i pričao ovo što sam ja gore napisao. On radi na međugradskim linijama i tu je kaže stanje najgore. Druga je stvar valjda na međunarodnim.

Oko neispravnosti autobusa naveo je i neki slučaj od prije par godina kad je neki njihov bus sletio s puta i da je preko noći izrezan u dijelove, po njegovoj priči da se ne može naknadno vješačiti. Je li priča rekla-kazala ili ima istine, ko će mu ga znati.

Centrotrans ima perfektan odnos prema građanima/korisnicima njihovih usluga (bar ono što sam imao priliku čuti od ljudi koji se voze njihovim autobusima) ali da su prema svojim radnicima užasni, očito jesu.
nemoj biti naivan...kako je moguće sakriti saobraćajnu nesreću autobusa i izrezati ga u dijelove? 90 posto vremena u autobusima se neko vozi, tako da se to ne može sakriti...nije autobus auto, pa da ga možeš brzo izvući i odšlepati, to je proces...za plate vjerujem, a i znam, da nisu neka pljačka i kao što znam da nestankom linija, dolazi do otkaza...
longdon

#32 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by longdon »

Vozač koji dnevno obavlja dvije linije Sarajevo - Kakanj ima ukupna primanja za mjesec dana cca. 600,00 KM (Plata 400 + topli obrok 200). Da bi obavio te dvije linije odsutan je od kuće 10 sati dnevno. Za mjesec dana dobije 1 - 2 dana slobodno. Njegovo mjesečno zauzeće je cca. 280 - 290 sati. E to vam je prava istina!
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#33 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by Matijevic_Vlado »

TheHound wrote:
Cuj ovog strucnjaka :D. Nisi valjda ljubomoran? Ako mislis da je tako kao sto pises onda pocni raditi kao vozac, bez truda i ulaganja. Imat ces sigurno vecu platu nego sto sada imas.
vješalica

#34 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by vješalica »

ne čudi me ništa od bagre poput predsjednika poslodavaca privatnika koji su obični mesari prema radnicima,ali dobro pojedincima koji su pametni njima ništa ne smeta
vješalica

#35 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by vješalica »

TheHound wrote:
čuj završio samo osnovnu školu? hahahahahahahah
vidi se ko je na nivou obrazovanja i radnog osposobljavanja hahahaha :skoljka:
susc_ovjek

#36 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by susc_ovjek »

TheHound wrote:
Primer razmišljanja bosanskog poslodavca.
Dakle poslodavac odredi satnicu, ne odredi je radnik... radnik pristane na nju, i onda radi više sati od ugovora i na kraju nije plaćen. Još mu se uračuna to da "zaradi" prevozeci pakete.. pod izgovorom.. ima on od toga lovu, što je ekvivalentno kad poslodavac računa konobaru napojnicu u platu.

I šta tebe bolan briga koliku je školu završio. Vozač vozi! Položi za vozača odredjene kategorije, izvadi ljekarski i vozi.. šta ti imaš da sudiš kakav je on u školi bio?

I hoces ovako da te pitam. Taj isti vozač ode u Njemačku i zaposli se da isto tako vozi i ima platu, placno vise kad vozi vikendom i praznikom, svaki sat poslije radnog vremena se placa. Djelom jer ga država štiti, a djelom ZBOG POSLOVNE KULTURE koju mi, a sa svojim stavovima i ti, nemamo.
vješalica

#37 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by vješalica »

susc_ovjek wrote:
I hoces ovako da te pitam. Taj isti vozač ode u Njemačku i zaposli se da isto tako vozi i ima platu, placno vise kad vozi vikendom i praznikom, svaki sat poslije radnog vremena se placa. Djelom jer ga država štiti, a djelom ZBOG POSLOVNE KULTURE koju mi, a sa svojim stavovima i ti, nemamo.
:thumbup: :thumbup:
ma ne zna ovaj školovani da postoji škola za vozača ,ali dobro rekoh gore već :-)
susc_ovjek

#38 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by susc_ovjek »

gurabija78 wrote:
susc_ovjek wrote:Baš mi često naumpadne ovo... kako smo izabrali ovaj okrutni sistem i sad "uživamo" u njemu. Evo samo jedan lijepi scenarij.

Trolejbus je prije rata išao do Vogošće. Sad ne ide, jer nema žica i stubova (a bar jednom su bile donirane pare da se uradi).
Sad više nikad neće ić, jer Centro neće lobijem dozvolit da se to desi. Narod ih podržava i hoće "konkurenciju". Dakle imaćemo autobus umjesto trolejbusa.. da ne napominjem prednosti trojelbusa i to da imamo struje ko arapi nafte. Radnići se uživati u "blagodatima" centrotransa i nema šta da se bune.. pa nisu u državnoj firmi, tako je kod privatnika! A mi ćemo se sjećat velikih umova ovog grada koji su vizionarski nekad uveli trolu.

I treba tako da bude, jer to smo tražili i to mi hoćemo. Hoćemo "konkurenciju", hoćemo privatnika da zaradjuje na nama.
nemoj me pogresno shvatiti, ne branim Centrotrans jer nemam nekog posebnog razloga za to, ali:
je li Centrotrans kriv sto su nestale pare donirane za obnavljanje trolejbuske mreze?
je li Centrotrans kriv sto je u GRASu zaposleno 1000 ljudi vise nego sto je potrebno, a nedostaje im operativnog kadra za obavljanje osnovne djelatnosti?
je li Centrotrans kriv sto kao privatna firma ima bolju infrastrukturu za obavljanje gradskog autobuskog i kombi saobracaja od javne firme koja zadnjih 20 godina sluzi za bogacenje pojedinaca, zaposljavanje rodbine i izvlacenje para?
da je vlast kako treba, centrotrans ni u snu ne bi mogao konkurisati javnom operatoru gradskog saobracaja!
a naslov ove teme i sadrzaj nikako ne odgovaraju jedno drugome... u drzavi u kakvoj zivimo, beneficije koje se nude za profil trazenog kadra su vise nego odlicne!
Nemoj ti mene pogrešno shvatit. Ne branim ja GRAS niti specijalno pljujem centrotrans, ali me nervira razmišljanje naroda koje je isključivo i koje navija za jednog bez osnova.
Dakle, nije centrotrans kriv, oni rade svoje i to je normalno... bore se za pare. Država ne štiti radnike, oni bahati i kraj priče.
Poenta je da je vlast ta koja može da uradi nešto, a da MI biramo vlast... a do sad niko nije izgubio vlast zbog GRASA i sranja ukojem je gras trenutno.

Riješenje nije u "konkurenciji", jer ta "konkurencija dovodi do onog scenarija gore. Riješenje je u razhebavanju postojeceg grasa i nekom novom vidu istog koji bi radio ... pa sad bi dobro bilo i onako kao prije rata. Ako ne možemo sebi napravit kako smo imali prije rata, onda neka nam... a očigledno ne možemo...

P.S. Taj centrotrans je bio državni, i puno veći prije rata nego što je sad. I radnici su godinama od plata izdvajali da se izgradi onaj centar njihov na stupu... i sad ti isti radnici nemaju ništa od tog, nego ih se tlači... dobro, imaju poso.. šuti hebote, šta se buniš.
gurabija78

#39 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by gurabija78 »

susc_ovjek wrote:
gurabija78 wrote:

Nemoj ti mene pogrešno shvatit. Ne branim ja GRAS niti specijalno pljujem centrotrans, ali me nervira razmišljanje naroda koje je isključivo i koje navija za jednog bez osnova.
Dakle, nije centrotrans kriv, oni rade svoje i to je normalno... bore se za pare. Država ne štiti radnike, oni bahati i kraj priče.
Poenta je da je vlast ta koja može da uradi nešto, a da MI biramo vlast... a do sad niko nije izgubio vlast zbog GRASA i sranja ukojem je gras trenutno.

Riješenje nije u "konkurenciji", jer ta "konkurencija dovodi do onog scenarija gore. Riješenje je u razhebavanju postojeceg grasa i nekom novom vidu istog koji bi radio ... pa sad bi dobro bilo i onako kao prije rata. Ako ne možemo sebi napravit kako smo imali prije rata, onda neka nam... a očigledno ne možemo...

P.S. Taj centrotrans je bio državni, i puno veći prije rata nego što je sad. I radnici su godinama od plata izdvajali da se izgradi onaj centar njihov na stupu... i sad ti isti radnici nemaju ništa od tog, nego ih se tlači... dobro, imaju poso.. šuti hebote, šta se buniš.
o tome i ja govorim, poenta je da je Centrotrans upao u nišu koju je razjebala vlast posljednjih 20 godina a to je gradski prevoz, u ovom slučaju. ne može se njih kriviti za to nikako. pa i ako izrabljuju radnike, što nije nevjerovatno, postavlja se pitanje, ko im je to omogućio. većina jako profitabilnih biznisa i jesu jako profitabilni na bazi ili što zajebu državu (što je jako teško) ili radnike. ali po meni je opet za to kriva država tj vlast.
susc_ovjek

#40 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by susc_ovjek »

p.s. sad mi kroz glavu prolazi... šta nas uopšte briga kako je u centrotransu. Privatna firma, nek se država birne kao i za sve ostale... ili se to neko sikira da se neće moć vozit po gradu jer nema prevoza?

Baš zbog naše kratkovidnosti u svakom segmentu, priželjkujem scenarij da čengićev mali naslijedi firmu i razhebe je iz svojih razloga... a do tad će gras biti nepostojeći svakako.. pa me baš zanima ko bi prevozio narod i kako.
vješalica

#41 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by vješalica »

kako je centrotrans privatiziran? zna li neko?
mali_balon

#42 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by mali_balon »

Ma ja sta hoce koji kurac vozac koji radi 10h danas on ne prevozi ljude on vozi drva. A autobus je vozit ko i auto pritisni kvacilo i gas .... :-)
vješalica

#43 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by vješalica »

pa ti se desi tragedija ko sa onim djevojkama što su poginule na putu kod foče...pa prokližeš i udariš dijete na ulici ko u zenici itd itd.jebaji ga,kad bi ponudio dežurnim stručnjacima da rade za iste pare...ne bi radili... :-?
trambusek88

#44 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by trambusek88 »

Jebo vas fakultet. Vozač na svojim leđima ima teret odgovornosti za živote i zdravlje putnika koje vozi. 20, 50, a u gradskom i preko 100, a i samom mu je glava u torbi.
mali_balon wrote:Bio na razgovoru pondujeno mi 800KM na ruke, voznja komercijale, radno vrijeme po 10h na dan, za nekoliko mjeseci kada bi se uhodao onda bi isao na medjunardne linije gdje je malo veca plata ali se u ponedjeljak krece na put u petak navece se vraca kuci. Jos cekam da me zovnu da pocnem radit :D
A cuo sam od jednog vozaca da nista nije sigurno da se otkaz moze dobiti bez problema ako je se ukine linija ili si jednostavno visak.
Plata 670 + topli.
10 sati u gradskom prevozu to je smjena i po. Tu već pred kraj popušta koncentracija, ali eto ima pola sata pauze nakon svake vožnje na komercijali.
longdon

#45 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by longdon »

Prilikom privatizacije Centrotrans kupili radnici, poslije toga ti isti radnici, za sitne pare, svoje dionice prodali direktorima, a najveći dio je kupio Fahim Sejari (Sirijac) preko 30 %, Safudin Čengić 15 %....
Sejari d.o.o je vlasnik više preduzeća u BiH, između ostalog Hjundai predstavništvo, Transturist Tuzla, Hotel Grand....
mali_balon

#46 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by mali_balon »

trambusek88 wrote:Jebo vas fakultet. Vozač na svojim leđima ima teret odgovornosti za živote i zdravlje putnika koje vozi. 20, 50, a u gradskom i preko 100, a i samom mu je glava u torbi.
mali_balon wrote:Bio na razgovoru pondujeno mi 800KM na ruke, voznja komercijale, radno vrijeme po 10h na dan, za nekoliko mjeseci kada bi se uhodao onda bi isao na medjunardne linije gdje je malo veca plata ali se u ponedjeljak krece na put u petak navece se vraca kuci. Jos cekam da me zovnu da pocnem radit :D
A cuo sam od jednog vozaca da nista nije sigurno da se otkaz moze dobiti bez problema ako je se ukine linija ili si jednostavno visak.
Plata 670 + topli.
10 sati u gradskom prevozu to je smjena i po. Tu već pred kraj popušta koncentracija, ali eto ima pola sata pauze nakon svake vožnje na komercijali.
Odradi on regularnu smjenu u komercijali, ne vozi vise od smjene, ali onda se vraca u garazu i raspuredjuju ga ili na neku vanrednu voznju ili uletli na neku drugu linijiu.
trambusek88

#47 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by trambusek88 »

ZPP wrote:Šta ima 1500 KM :lol:

Da izrabljuju radnike to je tačno 100%.

Nedavno mi je pričao jedan vozač koji radi na međugradskim linijama, da voze autobuse koji su u užasnom stanju, ako se požale ili odbiju da preuzmu autobus kojem npr. nisu uredu kočnice, odmah idu na disciplinsku, odbijanje od plate a ako ponove nešto slično ostaju bez posla. Kaže moram početi kočiti 100 metara prije stajališta da se zaustavim na vrijeme.

Kad ode u svoju bazu gdje popravljaju autobuse, mora iz svog džepa dati na kafu radnom kolegi-majstoru da mu preko reda popravi autobus kako bi stigao na put. :shock: Ne smije fuliti liniju, ne smije se požaliti na autobus, a ne smije ni sa takvim autobusom na put.

A ono što me posebno razočaralo kad mi je pričao je sljedeća situacija.
Radniku Centrotransa koji radi u firmi čini mi se preko 15 godina, razboli se curica od nekih 7-8 godina. Skupljale se pare za operaciju koja se može samo u Švicarskoj uraditi i kad su se skupile treba taj čovjek sa djetetom da otputuje za Švicarsku avionom iz Beograda. Ode kod šefa da pita mogu li se njih dvoje ubaciti u autobus koji redovno ide do Beograda kako bi uhvatili let, a on mu odgovori da sve što oni mogu uraditi jeste da mu daju 50% jeftiniju kartu. :shock:

Džaba im sva šminka, wifi po autobusima, kad terorišu svoje radnike.
Međugrad je najgori

Na međugradskim linijama rade autobusi koji su isluženi na međunarodnim linijama i koji su prešli 2-4 miliona kilometara. Tu su najčešće oni Neoplani koji su kupljeni nakon rata, pa su im zadnjih godina nabacili nove maske i farove sa novog modela da izgledaju mlađe. Istini za volju bude tu nekad i novih kad su slobodni sa međunarodnih linija, tako često možemo vidjeti Ayats Bravo ili novog Lion's Coacha na linijama za Zenicu i Bugojno

Na linijama do 60 kilometara rade Štajeri stari više od 20 godina, al u vrijeme ekskurzija kad ima manjak turističkih i međugradskih autobusa znaju otići i na neku udaljeniju liniju.
TheHound

#48 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by TheHound »

susc_ovjek wrote: Primer razmišljanja bosanskog poslodavca.
Dakle poslodavac odredi satnicu, ne odredi je radnik... radnik pristane na nju, i onda radi više sati od ugovora i na kraju nije plaćen. Još mu se uračuna to da "zaradi" prevozeci pakete.. pod izgovorom.. ima on od toga lovu, što je ekvivalentno kad poslodavac računa konobaru napojnicu u platu.

I šta tebe bolan briga koliku je školu završio. Vozač vozi! Položi za vozača odredjene kategorije, izvadi ljekarski i vozi.. šta ti imaš da sudiš kakav je on u školi bio?

Eh napokon si dosao do poente. Dakle, zivis u zemlji gdje gradjevinski inzenjer koji je 5 godina krv pisao na fakultetu ima platu 900-1000KM, gdje doktor nakon 5 godina patnje na medicini ima 1500KM, itd. itd. A ovaj nije mrdnuo prstom cijeli zivot, opijao se dok je ovaj drugi ucio i patio se upravo da bi mogao kasnije bolje zaradjivati, i sad se sofer zali kako mora puno raditi za 1000+KM. Opet kazem, ma mrs stoko neradnicka.

Kad doktori budu imali platu 4000KM, gradjevinski inzenjeri 2500KM (dakle kad omjer plate sofera i doktora/gradjevinca bude kao u Njemackoj - provjeri malo omjer plate gradjevinca/doktora i sofera)..., e tek tad bi ovaj sofer trebao imati obraza da se zali sto previse radi za platu od 1000+KM. A do tad, mrs stoko neradnicka i neskolovana.
Bodkin

#49 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by Bodkin »

trambusek88 wrote:Jebo vas fakultet. Vozač na svojim leđima ima teret odgovornosti za živote i zdravlje putnika koje vozi. 20, 50, a u gradskom i preko 100, a i samom mu je glava u torbi.
Plata 670 + topli.
kandidujem recenicu za glupost barem mjeseca ako ne moze godine!
Kareem Abdul

#50 Re: Centrotrans -Robovlasnička firma

Post by Kareem Abdul »

TheHound wrote:
Taj vozač daleko više vrijedi nego npr. jedan sociolog ili profesor latinskog koju su završili fakultete. Jer vozač ipak radi odgovorniji posao (prevozi ljude i materijal), nema pravo na pogrešku jer može biti mrtvih, ako kasni nastaju gubici jer kasni i posao kojeg putnici moraju obavljati.
Često mora trpiti i pijance, uvrede živčanih ljudi, obijesnu dječurliju jer će svi oni njemu psovati mater ako nešto ne valja,ili ako kasne a ne njegovom šefu koji sjedi u kancelariji.
Ima ih malo jer današnja djeca bježe od takvih zanimanja pa često moraju raditi i više od predviđenog, a nemaju pravo na umor i pogrešku uzrokovanu umorom.
Njihova rad je svakodnevno kvantificiran i svaka njihova vožnja se može izraziti u nekoj novčanoj vrijednost.

S druge strane neki profesor latinskog sjedi u školi i predaje jezik koji nitko živ na svijetu ne koristi, i taj napravio dobro posao ili loše ne znači ništa jer mu je posao u potpunosti beskoristan. On može zaspati i ne doći na nastavu i ništa se bitno neće promijeniti. A ima možda i veću plaću nego vozač autobusa.

Nisam vozač, i ovo pišem iz kancelarije u kojoj radim, ali jako cijenim rad ljudi koji me prevoze svaki dan do mog radnog mjesta jer sam prelijen upalit auto i tražit mjesto za parkiranje.
Post Reply