Centralno grijanje savjeti

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderators: ExNihilo, anex

Post Reply
preludezalude
Posts: 4024
Joined: 07/03/2012 00:09

#1 Centralno grijanje savjeti

Post by preludezalude » 25/10/2020 23:17

Trebaju mi savjeti oko centralnog grijanja od onih koji se bolje razumiju oko postavki kalorimetra. Radi se o gradskom centralnom grijanju u Tuzli. Poslovni prostor je u pitanju koji je renoviran i uradjena je rekonstrukcija grijanja. Sve je radjeno po pravilu, projekat uradjen i izvodjac radova uradio po projektu. Sad je prva zima da se koristi grijanje. Iako su jos relativno visoke vanjske temperature, nisam zadovoljan sa grijanjem. Radijatori su uvijek mlaki i griju uvijwk isto... i kad je vanjska 18 stepeni i kad je bila par jutara oko 3 stepena. Termometrom mjerim ulaz u radijator i iznosi 40 stepeni.Zalio sam se ali oni uvijek okrenu pricu na svoju stranu. Preko neke veze uspijem uci u podstanicu gdje mi stoji kalorimetar i vidim da pokazuje ulaznu temperaturu 43 a izlaznu 42. Ali protok vode je ogromnih 2,4 kubika. I sam serviser kaze da je to previse i da ce mi doci ogroman racun. Danas sam skontao da su mi sve prigusnice otvorene do kraja i pretpostavljam da zbog toga imav velik protok. Dana sam to uspio prigusiti protok a da ne izgubim i onako lose grijanje. Mene interesuje ova ulazna temperatura... Na tako niskoj temperaturi se necu ogrijati kad dodje zima. Vec sad u jutro se moram podpomoci sa 3 klime da dostigne zadatu temperaturu. Ima li iko pametan pa da mi kaze da li bi ova ulazna temperatura bi trebala da raste ako vanjska temperatura pada? Po onome sta nalazim na netu, ovako niska ulazna temperatura je predvidjena za podno grijanje a ne za radijatore. Cak sam nasao i podatak da grijanje sa radijatorima na ovako niskoj ulaznoj temperaturi koja je predvidjena za podno grijanje zahtjeva 3 puta vise rebara od predvidjene.
Ima li pametnih glava da daju koji savjet?


znalacf
Posts: 77
Joined: 15/08/2013 14:46

#2 Re: Centralno grijanje savjeti

Post by znalacf » 02/11/2020 21:32

Kalorimetar mjeri protok puta razlika ulazne i izlazne temperature tako da velik protok ne bi trebao uvecati racun jer ti je razlika temperature mala (1°)
Kada vanjska temperatura bude niža onda toplane povećaju temperaturu vode .Tako je bar u Sarajevu pa valjda je i u Tuzli.
Ako je tebi hladno u prostoru poboljšaj izolaciju i broj rebara. Uglavnom princip je taj da ako imas kalorimetar toplane nisu duzne da osiguraju da je tebi toplo nego naplate koliko ti isporuce kwh toplotne energije.

Post Reply