Ako je isplativo ne znam onda zasto je Vlada vec jednom odustala od HE Glavaticevo bas iz razloga neisplativosti, a nakon sto posao oko Vranduka i Ustikoline dade Elektroprivredi odjenom se pojavi Intrade kao samoinicijator bas po pitanju GlavaticevaSarafcina wrote:davor22 wrote:gledao sam CZ. e moj Demire, posteno, onaj te je bucko podero. bucko ide sa argumentima na koja ti nisi imao odgovor. priznaj, nisi se spremio, a boga mi ni neznas o o toj materiji nista.
gledo sam i drugu emisiju CZ gdje je bio gost prof. Suljo, tvoj fan. pa ona zena iz elektroprivrede ga je isto poderala. profa iznosi, javno, da nije ni vidio studije a komentarise cisto politicke stavove, a o flori i fauni, cega je navodno profesor, ni rijeci. kako ga nije sramota. Znaci zloupotrebljava i bruka akademski estabilisment ove drzave radi sitnosopstvenickih interesa. da mu je energoinvest ponudio ucesce u izradi studije, i da je cvakno koju hiljadu DM, sasvim bi drugu pricu pricao.
direktor intrade-a nije iznio ni a od argumenta
gospodja iz elektroprivrede, takodjer
osim ako arhument nije to da je isplativo...to ne moramo ni raspravljati. investitoru je sigurno isplativo (inace bi bio ludak, a ne investitor)
Centralni zatvor: Dosta vs Intrade
Moderator: anex
-
_BosanaC
-
Sarafcina
zbog toga kome idu pare_BosanaC wrote:Ako je isplativo ne znam onda zasto je Vlada vec jednom odustala od HE Glavaticevo bas iz razloga neisplativosti, a nakon sto posao oko Vranduka i Ustikoline dade Elektroprivredi odjenom se pojavi Intrade kao samoinicijator bas po pitanju GlavaticevaSarafcina wrote:davor22 wrote:gledao sam CZ. e moj Demire, posteno, onaj te je bucko podero. bucko ide sa argumentima na koja ti nisi imao odgovor. priznaj, nisi se spremio, a boga mi ni neznas o o toj materiji nista.
gledo sam i drugu emisiju CZ gdje je bio gost prof. Suljo, tvoj fan. pa ona zena iz elektroprivrede ga je isto poderala. profa iznosi, javno, da nije ni vidio studije a komentarise cisto politicke stavove, a o flori i fauni, cega je navodno profesor, ni rijeci. kako ga nije sramota. Znaci zloupotrebljava i bruka akademski estabilisment ove drzave radi sitnosopstvenickih interesa. da mu je energoinvest ponudio ucesce u izradi studije, i da je cvakno koju hiljadu DM, sasvim bi drugu pricu pricao.
direktor intrade-a nije iznio ni a od argumenta
gospodja iz elektroprivrede, takodjer
osim ako arhument nije to da je isplativo...to ne moramo ni raspravljati. investitoru je sigurno isplativo (inace bi bio ludak, a ne investitor)
ako je vlada investitor..pare idu u budzet
-
davor22
Znaci Gospodo, [b]slazete se [/b]da direktor Intradea nije iznio ni jedan argument, da Gospođa iz elektroprivrede, nije iznijela ni jedan argument u emisiji CZ.
OK super (za one koji ne poznaju tematiku price), a sta cemo sa "profesorom" Suljom? S njim se [b]ne slazete[/b]? I to je uspjeh.
OK super (za one koji ne poznaju tematiku price), a sta cemo sa "profesorom" Suljom? S njim se [b]ne slazete[/b]? I to je uspjeh.
-
SherlockHolmes
Poslije gledanja onog cemera od "debate" na CZ, neki utisci:
"Profesore, cujemol se profesore": neupitno ostavlja utisak poluizgubljenog slucaja, ali i kao takav rekao i pokoju smislenu. Dosta toga je fakat "flora i fauna" uklj. covjeciju ribicu, a od toga, koliko god lijepo bilo, ipak malo gledalaca zivi.
gdja Mocevic, Elektroprivreda BiH: ubiboze dosadna, neargumentirana, puna "ja pa ja, ja to radim casno, mi znamo, oni bozemoj ne daju", gard i poza a la Hasan Cengic. Metoda: sicanje terminima koje vjerovatno ni sama bas ne razumije, tako da ne ostavlja utisak da ih i prakticno koristi.
"Highlight": Jusuf iz Mostara i Nisvet Dzanko. Jusuf je vjerovatno mogao i bez ribolovackog pitanja, ali inace za 10. Ima li Juke ovdje?
Treba njega poslati na ove debate 
Sve u svemu, ne znam koga je ono moglo ubijediti u bilo sta, osim da je upravo izgubio 45 minuta zivota koje nikada nece dobiti nazad.
"Profesore, cujemol se profesore": neupitno ostavlja utisak poluizgubljenog slucaja, ali i kao takav rekao i pokoju smislenu. Dosta toga je fakat "flora i fauna" uklj. covjeciju ribicu, a od toga, koliko god lijepo bilo, ipak malo gledalaca zivi.
gdja Mocevic, Elektroprivreda BiH: ubiboze dosadna, neargumentirana, puna "ja pa ja, ja to radim casno, mi znamo, oni bozemoj ne daju", gard i poza a la Hasan Cengic. Metoda: sicanje terminima koje vjerovatno ni sama bas ne razumije, tako da ne ostavlja utisak da ih i prakticno koristi.
"Highlight": Jusuf iz Mostara i Nisvet Dzanko. Jusuf je vjerovatno mogao i bez ribolovackog pitanja, ali inace za 10. Ima li Juke ovdje?
Sve u svemu, ne znam koga je ono moglo ubijediti u bilo sta, osim da je upravo izgubio 45 minuta zivota koje nikada nece dobiti nazad.
-
_BosanaC
Padobranac, evo posto si se maksuz registrovao zbog ove teme, o kojoj ocito nemas blage veze, barem sudeci po tvoja dva posta do sada, da se ponovim jos jednom:davor22 wrote:Znaci Gospodo, slazete se da direktor Intradea nije iznio ni jedan argument, da Gospođa iz elektroprivrede, nije iznijela ni jedan argument u emisiji CZ.
OK super (za one koji ne poznaju tematiku price), a sta cemo sa "profesorom" Suljom? S njim se ne slazete? I to je uspjeh.
P.S. Probaj nesto smisleno odgovoriti Heće ti_BosanaC wrote: Evo ti malo obaveza po Federalnom zakonu:
Clan 23 “Prilikom donosenja odluke Komisija uzima u obzir sljedece:Vlada Federacije BiH nije uspostivila apsolutno nikakve kriterije na osnovu kojih bi razmatrala mogucu dodjelu koncesije
uticaj projekta na davanje usluga korisnicima
uticaj projekta na naknadu koja se naplacuje korisnicima
da li se projekat uklapa u ciljeve utvrdene u Dokumentu o politici
da li projekat donosi cistu dobit federaciji
Clan 23 “Koncesor izraduje studiju ekonomske opravdanosti za svaki projekat koji je predviden za davanje na koncesiju prije javnog pozivanja potencijalih ponudaca.”Vlada Federacije BiH nije izradila sopstvenu studiju ekonomske opravdanosti koncesije nego bazira svoja razmatranja na studiji prilozenoj od strane samoinicijativnog ponudaca. Radi se o jasnom sukobu interesa.
Koncesor, odnosno vlada Federacije BiH nikada nije izradila sopstvenu studiju ekonomske opravdanosti datog projekta, nego je reagovala na studiju ponudenu od strane potencijalnog izvodaca, tj. one partije kojoj bi pozitivan rezultat studije bio u interesu. Radi se o jasnom sukobu interesa.
Clan 24 “U slucaju da koncesor nije izradio studiju o ekonomskoj opravdanosti, Komisija moze zahtijevati da javni poziv ukljucuje obavezu ponudaca da izradi studiju o ekonomskoj opravdanosti u sklopu koje ce biti sadrzane procjene u cilju zastite okolisa. Studija o ekonomskoj opravdanosti ramatra se pri procjeni kriterija na osnovu kojih se vrsi dodjela koncesije.”Niti Vlada Federacije BiH niti ponudac nisu uzeli u obzir moguce ekoloske posljedice datog projekta iako bi on nepovratno uticao na tok rijeke Neretve, njene ekosisteme, te zajednice koja zive uz rijeku.
Clan 19 “Komisija moze da odrzi javnu raspravu o bilo kom pitanju iz svoje nadlenosti, ukoliko je to u javnom interesu.”Vlada Federacije nikada nije odrzala zakonom nalozenu siru javnu raspravu kojom bi uzela u obzir misljenja onih na koje bi projekat imao najteze posljedice. Time je ocito zanemaren demokratsi process.
Nedavne ankete sprovedene od strane BHT1 i NTV Hyatt ukazuju na to da je blizu 80% anketiranih bilo izricito protiv izgradnje brane na Neretvi.
Clan 23 “Prilikom donosenja odluke Komisija uzima u obzir sljedece:Vlada Federacije nije objavila cak ni domaci tender za dodjelu koncesije, iako se zakonom predvida objavljivanje medunarodnog tendera. Cak sta vise, trenutno se na razmatranju nalazi ponudac koji ne posjeduje niti relevantno iskustvo niti reference i adekvatna finansijska sredstva.
uticaj projekta na davanje usluga korisnicima
uticaj projekta na naknadu koja se naplacuje korisnicima
da li se projekat uklapa u ciljeve utvrdene u Dokumentu o politici
da li projekat donosi cistu dobit federaciji
Nakon odobravanja projekta, Koncesor raspisuje tender ipoziva lica koja su prethodno ispunila potrebne uvjete. Pozivi na tender salju se na sto veci broj adresa, a ako Komisija to zatrazi, poslat ce se i medunarodni javni poziv.”
“Uz saglasnost Komisije zahtjev za ispunjavanje uvjeta moze izdati koncesor prije pozivanja na tender. Zahtjev za ispunjavanje uvjeta objavljuje se i dostavlja licima priznatim zbog strucnosti, poslovnog ugleda i finansijskog stanja. Zahtjev za ispunjavanje uvjeta sadrzi i kriterije koje treba primjeniti u postupku izbora.”
BTW, mozda i najbitniji argumenti zasto ne praviti tu HE jeste da Bosna i Hercegovina nema usvojenu energetsku strategiju, te da za projekat HE na Neretvi nisu uradjene procjene uticaja na okolis, sto je po zakonu obaveza investitora.neka pokret "dosta" zatrazi od resornog ministarstva odgovore na sva pitanja pa da mozemo kvalitetno diskutovati.
po pitanju ekologije. pa i tu treba uraditi kontra studiju da bi se dokazalo suprotno od trenutno ponuđene studije.
koliko mi je poznato, energoinvest je radio sve studije, pa ne mogu da vjerujem da tamo sjede neznalice i da ce svojim potpisima stati iza nekih neregularnih stvari.
opet ponavljam, treba se boriti, ali samo i iskljucivo na bazi argumenata, a ne na osnovu emocija, prizvoljnih promisljanja i zakona ulice, ako zelimo da ova drzava lici na drzavu.
-
cineos
Bosanceros,
da se razumijemo. Mene ne interesuje sta ce biti oko izgradnje HE, niti sam ulazi u sustinu problema. Rekao sam da sam gledao CZ i da me na osnovu iznesenih stavova, interesuje samo i iskljucivo "profa" Redžić Suljo.
Evo, ovim putem upucujem otvoreno pismo navedenom Redžiću.
Ako se vec određene nevladine organizacije, a koje izuzetno cijenim i podrzavam (u koliko imaju dobre namjere i pravilne stavove) zalazu protiv gradnje HE, nema potrebe da im vi, vasim stavovima, otezavate poziciju. Naime, o cemu se radi? Vi ste profesore, ako vas se uopce moze tako titulirati, u emisiji CZ, bez ikakvog stida i morala izjavljujete "JA STUDIJU NISAM NI VIDJEO". Sta to znaci? Znaci slijedece: Upravo se protivnici izgradnje HE pozivaju na vas i akademsko misljenje, kao glavno uporiste protiv izgradnje HE. To misljenje sa vasiom izjavom "JA STUDIJU NISAM NI VIDJEO" devalvira sve pozitivne napore nevladinih organizacija. Pravi profesor, sa ugledom i rejtingom, koji mu apsolutno pripada u javnosti, nesmije sebi dozvoliti da komentarise, a pogotovo iznosi proizvoljne stavove i zakljucke, o studiji koju nije ni vidjeo, a pogotovo, procitao. Sta ce o vama misliti ostali profesori unverziteta, studenti? Ko je god normalan i sa malo skole moze zakljuciti kakav ste vi covjek, pa tek onda profesor. Zarad sitnosopstvenickog interesa, vaseg licnog, spremni ste baciti ljagu na istinske profesore naseg univerziteta. Nije ni cudo sto se prica po gradu, da se za par tisuca maraka, kupuju ispiti kod nekih profesora. O kom se licnom interesu radi nije tesko zakljuciti. Svaka vam cast "PROFESORE" !, Smatram da bi se radi vasih studenata, kolega i javnosti, morali oglasiti celnici univerziteta, i ograditi od vasih prozvoljnih stavova, u ime nauke i u ime titule koju nosite, a koju ocito niste zasluzili.
da se razumijemo. Mene ne interesuje sta ce biti oko izgradnje HE, niti sam ulazi u sustinu problema. Rekao sam da sam gledao CZ i da me na osnovu iznesenih stavova, interesuje samo i iskljucivo "profa" Redžić Suljo.
Evo, ovim putem upucujem otvoreno pismo navedenom Redžiću.
Ako se vec određene nevladine organizacije, a koje izuzetno cijenim i podrzavam (u koliko imaju dobre namjere i pravilne stavove) zalazu protiv gradnje HE, nema potrebe da im vi, vasim stavovima, otezavate poziciju. Naime, o cemu se radi? Vi ste profesore, ako vas se uopce moze tako titulirati, u emisiji CZ, bez ikakvog stida i morala izjavljujete "JA STUDIJU NISAM NI VIDJEO". Sta to znaci? Znaci slijedece: Upravo se protivnici izgradnje HE pozivaju na vas i akademsko misljenje, kao glavno uporiste protiv izgradnje HE. To misljenje sa vasiom izjavom "JA STUDIJU NISAM NI VIDJEO" devalvira sve pozitivne napore nevladinih organizacija. Pravi profesor, sa ugledom i rejtingom, koji mu apsolutno pripada u javnosti, nesmije sebi dozvoliti da komentarise, a pogotovo iznosi proizvoljne stavove i zakljucke, o studiji koju nije ni vidjeo, a pogotovo, procitao. Sta ce o vama misliti ostali profesori unverziteta, studenti? Ko je god normalan i sa malo skole moze zakljuciti kakav ste vi covjek, pa tek onda profesor. Zarad sitnosopstvenickog interesa, vaseg licnog, spremni ste baciti ljagu na istinske profesore naseg univerziteta. Nije ni cudo sto se prica po gradu, da se za par tisuca maraka, kupuju ispiti kod nekih profesora. O kom se licnom interesu radi nije tesko zakljuciti. Svaka vam cast "PROFESORE" !, Smatram da bi se radi vasih studenata, kolega i javnosti, morali oglasiti celnici univerziteta, i ograditi od vasih prozvoljnih stavova, u ime nauke i u ime titule koju nosite, a koju ocito niste zasluzili.
-
_BosanaC
Cineos, mislim da se ovakva pisma ne upucuju bas preko sarajevo-x, odnosno da nemaju neku tezinu na ovaj nacin, pogotovo kad se ne upucuje pod imenom i prezimenom nego pod nickom pod kojim moze biti bilo ko.
Sto se tice studije koju su doticni profesori napravili, interesantno je da jos niko ne zna imena tih profesora i strucnjaka, sto mi je malkice cudno, a i samu studiju kriju kao zmija noge. To bi ipak trebao da bude ponos i vrhunac karijere svakog iole ozbiljnog strucnjaka.
Naravno, jos uvjek je rijec o narucenoj studiji, a kad se studija narucuje onda se narucuje za novac, za koji ce ti neko napisati, ako je potrebno, da je to podrucje idealno za uzgoj paprike babure itd. samo ako si spreman dovoljno da platis.
Sto se tice studije koju su doticni profesori napravili, interesantno je da jos niko ne zna imena tih profesora i strucnjaka, sto mi je malkice cudno, a i samu studiju kriju kao zmija noge. To bi ipak trebao da bude ponos i vrhunac karijere svakog iole ozbiljnog strucnjaka.
Naravno, jos uvjek je rijec o narucenoj studiji, a kad se studija narucuje onda se narucuje za novac, za koji ce ti neko napisati, ako je potrebno, da je to podrucje idealno za uzgoj paprike babure itd. samo ako si spreman dovoljno da platis.
-
cineos
Bosanac,
nije mi namjera polemizirati, ali jednostavno preko nekih stvari ne treba prelaziti. Nije Ređić bilo tko. Upravo ga profesorska titula i akademsko obrazovanje obavezuju da se ponasa po postulatima univerzitetskog profesora, zarad sitnosopstvenickih interesa.
Svi koji su za HE, upravo ce iskoristiti ovu blamazu profesora Redžića i oboriti zezu "akademskog misljenja"
Gospodin Mahmutcehajic iz pokreta Dosta, ciji rad izuzetno cijenim, otvoreno prizna, da o toj materiji nema poima, kao i sto nema, ali se upravo poziva na profesora Ređića.
Pa dajte, zakljucite, kome ovakav Redžic treba.
Pitas me za studiju i ko se krije iza nje?
koliko je meni poznato, studiju je radio Energoinvest. Lako je provjeriti, a na osnovu zakona o informisanju, koji su strucnjaci radili na njoj.
Ne bi se slozio sa tezom, ma ko da placa studiu, da bi Energoinvest zalozio svoje ime i kredibilitet i izradio nesto sto ne stoji, a u konacnici bi moglo imati nesagledive posljedice.
nije mi namjera polemizirati, ali jednostavno preko nekih stvari ne treba prelaziti. Nije Ređić bilo tko. Upravo ga profesorska titula i akademsko obrazovanje obavezuju da se ponasa po postulatima univerzitetskog profesora, zarad sitnosopstvenickih interesa.
Svi koji su za HE, upravo ce iskoristiti ovu blamazu profesora Redžića i oboriti zezu "akademskog misljenja"
Gospodin Mahmutcehajic iz pokreta Dosta, ciji rad izuzetno cijenim, otvoreno prizna, da o toj materiji nema poima, kao i sto nema, ali se upravo poziva na profesora Ređića.
koliko je meni poznato, studiju je radio Energoinvest. Lako je provjeriti, a na osnovu zakona o informisanju, koji su strucnjaci radili na njoj.
Ne bi se slozio sa tezom, ma ko da placa studiu, da bi Energoinvest zalozio svoje ime i kredibilitet i izradio nesto sto ne stoji, a u konacnici bi moglo imati nesagledive posljedice.
-
_BosanaC
Sve o cemu pricas je "koliko je meni poznato", ali ja bih fakat volio cuti imena tih strucnjaka koji su radili tu studiju. Kada bi se imena saznala lako bi bilo provjeriti kredibilitet tih ljudi.cineos wrote:Bosanac,
Ja znam recimo za studije koje je radio prof. dr. Alen Leptirica, koji je ujedno i prvi covjek koji je prosao kanjon Rakitnice, samo sto on nije od ljudi koji bi se na ovaj nacin eksponirali nego konkretno djeluje na svim ovim planovima.
To sto prof. Redžić nije citao tu studiju vise govori, opet ponavljam, o onome ko se busa tom studijom a istu sakriva nego o samom prof. Redžiću. Osim, naravno, ako ti licno nemas nesto protiv profesora, u sta ne bih uopste da ulazim.