Hvala qrcu pa mi je vazda javljalo zauzeto
Centralni zatvor: Dosta vs Intrade
Moderator: anex
-
_BosanaC
#1 Centralni zatvor: Dosta vs Intrade
Interesuju me komentari cijenjenih forumasa na sinocnju emisiju i nazovi argumente kojima se direktor Intrade-a sluzio prilikom pravdanja nacina na koji je Intrade Energiji dodjeljena koncesija za HE na Neretvi, te njegova nemogucnost da konkretno odgovori na bilo koje pitanje koje mu je postavio aktivista pokreta Dosta i gledaoci.
- terapija
#2 Re: Centralni zatvor: Dosta vs Intrade
Nisam gledao_BosanaC wrote:Interesuju me komentari cijenjenih forumasa na sinocnju emisiju i nazovi argumente kojima se direktor Intrade-a sluzio prilikom pravdanja nacina na koji je Intrade Energiji dodjeljena koncesija za HE na Neretvi, te njegova nemogucnost da konkretno odgovori na bilo koje pitanje koje mu je postavio aktivista pokreta Dosta i gledaoci.
Mozda iskljucim i tel. samo da im ne moram placati
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#3 Re: Centralni zatvor: Dosta vs Intrade
Nemam komentar na anzovi argumente, jer se ne razumijem u tu problematiku najbolje...ali mi je smetalo sto je sve sto je bucko govorio govorio sa facom "sta hocete mishevi, ovo je gotova stvar"..._BosanaC wrote:Interesuju me komentari cijenjenih forumasa na sinocnju emisiju i nazovi argumente kojima se direktor Intrade-a sluzio prilikom pravdanja nacina na koji je Intrade Energiji dodjeljena koncesija za HE na Neretvi, te njegova nemogucnost da konkretno odgovori na bilo koje pitanje koje mu je postavio aktivista pokreta Dosta i gledaoci.
plus, na samom kraju kaze "pa dajte ljudi tamo nista nema, vidite kolipacna ce jezera biti" a Jablanicko nacrtano na mapi kao da je svjetski biser plave boje, a ne nesto nalik na Balaton....
kako god, EMISIJA JE KRATKO TRAJALA!
- uvjek dobar gost
Lično ja se ne slažem sa njegovom logikom.... ono kao inekcija privredi i ta spika, hvataju nas svako malo na priču kako će to nešto promijeniti sve jer je sve soc... pa zbog njih je soc, prva ta spika je bila davno sa autoputem Zenica-Sarajevo, pa željezara Zenica, pa koridor5C, pa Bosmal u Sarajevu..... a gdje smo danas...?
A mi imamo rafineriju nafte koja je odvojena sistemski od distributera, imao tri distributera struje koja toliko rasipšaju enegriju da nam ni Nijagara ne bi pomogla....
Ja sam davno već pisao diplomski na temu Državni marketing, prilikom istraživačkog rada naišao sam na mnoge podatke... svode se na sljedeće...
radno mjesto u poljoprivredi il procesu proizvodnje ekološki ispravne hrane je jedno od jeftinijih, turizam je ista stvar...
Da se išlo tim konceptom, danas bi mi imali povratak i to onaj stvarni preko 70%, imali bi punu zaposlenost u selima koja su danas pusta, gradovi bi se razvijali na konto toga... ali mi čak nemamo ljudi koji će ponuditi javnosti tu viziju...
Hejjj, pa imamo Međugorje, piramide, olimpijske planine, imali smo čista jezera i rijeke, imamo more.... ali nemamo pametnih ljudi na pravim pozicijama... hvalimo se turističkim posjetama, a svi ti ljudi jedu mahom uvoznu hranu i piju flaširanu vodu iz Slovenije il Hrvatske....
Ja ne želim elektrane, pa pogledajmo jezera oko Konjica i Jablanice, oko Višegrada, Tuzle...... a pogledajmo netaknutu prirodu kanjona Rakitnice, Treskavicu, Prenj, jedinu prašumu u Europi- Perućicu... ma koliko god smo obdareni prirodom, toliko smo nadareni budalaštinom...
I za račun grupice ljudi svi mi ćemo i jesmo ispaštali...
A glasao bi za elektrane samo ako za godinu dana zbog toga svi budemo vozali auta na struju....
Vrijeme je da se krene !!!
A mi imamo rafineriju nafte koja je odvojena sistemski od distributera, imao tri distributera struje koja toliko rasipšaju enegriju da nam ni Nijagara ne bi pomogla....
Ja sam davno već pisao diplomski na temu Državni marketing, prilikom istraživačkog rada naišao sam na mnoge podatke... svode se na sljedeće...
radno mjesto u poljoprivredi il procesu proizvodnje ekološki ispravne hrane je jedno od jeftinijih, turizam je ista stvar...
Da se išlo tim konceptom, danas bi mi imali povratak i to onaj stvarni preko 70%, imali bi punu zaposlenost u selima koja su danas pusta, gradovi bi se razvijali na konto toga... ali mi čak nemamo ljudi koji će ponuditi javnosti tu viziju...
Hejjj, pa imamo Međugorje, piramide, olimpijske planine, imali smo čista jezera i rijeke, imamo more.... ali nemamo pametnih ljudi na pravim pozicijama... hvalimo se turističkim posjetama, a svi ti ljudi jedu mahom uvoznu hranu i piju flaširanu vodu iz Slovenije il Hrvatske....
Ja ne želim elektrane, pa pogledajmo jezera oko Konjica i Jablanice, oko Višegrada, Tuzle...... a pogledajmo netaknutu prirodu kanjona Rakitnice, Treskavicu, Prenj, jedinu prašumu u Europi- Perućicu... ma koliko god smo obdareni prirodom, toliko smo nadareni budalaštinom...
I za račun grupice ljudi svi mi ćemo i jesmo ispaštali...
A glasao bi za elektrane samo ako za godinu dana zbog toga svi budemo vozali auta na struju....
Vrijeme je da se krene !!!
- DobroJutroKolumbo
Svaka cast momku iz pokreta "DOSTA" ali ja mislim da on nije kvalifikovan da spuca "bucka" kontra-argumentima... "Bucko" nije naivan, vec opasan igrac...Pokretu "Dosta" predlazem da skupi pare i da plati experta koji ce ih javno predstavljati u raznim debatama...Sta ima veze , platite a predstavite ga kao clana svoje organizacije...Po meni je tako pametnije!!! I jos bolje je ako ima neki strucnjak po tom pitanju koji bi predstavljao pokret "DOSTA" besplatno kao Vas clan... I jos nesto, navedena firma se bavi prodajom oruzja...vezu se neke afere za njih...potraziti...
-
_BosanaC
Slazem se.DobroJutroKolumbo wrote:Svaka cast momku iz pokreta "DOSTA" ali ja mislim da on nije kvalifikovan da spuca "bucka" kontra-argumentima... "Bucko" nije naivan, vec opasan igrac...Pokretu "Dosta" predlazem da skupi pare i da plati experta koji ce ih javno predstavljati u raznim debatama...Sta ima veze , platite a predstavite ga kao clana svoje organizacije...Po meni je tako pametnije!!! I jos bolje je ako ima neki strucnjak po tom pitanju koji bi predstavljao pokret "DOSTA" besplatno kao Vas clan... I jos nesto, navedena firma se bavi prodajom oruzja...vezu se neke afere za njih...potraziti...
Mislim da je Demir ipak trebao malo bolje spremiti gradivo...
Last edited by _BosanaC on 23/11/2006 14:47, edited 1 time in total.
- Jimmy_The_Saint
Ljudi, mojne te se batizavaje... Ne znam kako se zove prasić što je prič'o s Demirom M. al' radi njegove face udun'o sam TV i propustio svu emisiju.
Al' ovo što Kolumbo kaže ne da je tako nego još tri puta gore... Nije to domaća zadaća, ako hoš' oko Intrejda čačkati potreban je obavještajni rad...
To su likovi iz kluba onih koji mogu kupiti ko im treba, i upljeskati ko im smeta.
Al' ovo što Kolumbo kaže ne da je tako nego još tri puta gore... Nije to domaća zadaća, ako hoš' oko Intrejda čačkati potreban je obavještajni rad...
To su likovi iz kluba onih koji mogu kupiti ko im treba, i upljeskati ko im smeta.
-
Sarafcina
DobroJutroKolumbo wrote:Svaka cast momku iz pokreta "DOSTA" ali ja mislim da on nije kvalifikovan da spuca "bucka" kontra-argumentima... "Bucko" nije naivan, vec opasan igrac...Pokretu "Dosta" predlazem da skupi pare i da plati experta koji ce ih javno predstavljati u raznim debatama...Sta ima veze , platite a predstavite ga kao clana svoje organizacije...Po meni je tako pametnije!!! I jos bolje je ako ima neki strucnjak po tom pitanju koji bi predstavljao pokret "DOSTA" besplatno kao Vas clan... I jos nesto, navedena firma se bavi prodajom oruzja...vezu se neke afere za njih...potraziti...
Demir je pogrijesio na vise mjesta
Npr. solarna energija je obicna iluzija ... nemam pri ruci racun, ali da bi dobio 10MWh energije na taj nacin... potrebna je ogromna povrsina. samo dok obrises prasinu sa nje...najebo si. A puta to sto ispod nje mozes samo gljive uzgajati. Nadalje energiju dobijas samo po dani. Neko akumulisanje te energije i nije neko rjesenje.
Mislim da se Demir trebao koncentrisati na uticaj na okolinu i ne nuditi nikakve alternative (ako mu to vec nije oblast).
Direktor je palamudio o emisiji CO2 i zagadnjenju od TE... sto je idiotski argument iz vise razloga. Kao prvo kvota CO2 koju BiH moze da emituje u atmosferu nije ni izbliza dostignuta. Kao drugo, puno je lakse filtrirati dimne plinove iz pet odzaka, nego sprijeciti klimatoloske utjecaje vjestackih akumulacija.
Nadalje, vezano za solarnu energiju...on prica da je to drzavi skupo...to je laz, jer on dobija koncesioni ugovor, dakle skupo moze biti samo njegovoj firmi.
ma moglo bi se do ujutro... situacija je da je direktor igrac-galamdzija koji nikome ne dozvoljava da dodje do rijeci, a uz to je i obican demagog, ocito sposoban da gura i ekstremno glupe ideje...
- Liberalism
Nemojte tako govoriti o 'Bucku'
To je nas 'Ministar' Avdic koji je u ratu bio u Gorazdu i koji je od nicega konstruisao mini hidroelektranu na mjestu linije razdvajanja i koja je perfektno funkcionisala. Na tim istim principima sad se sirom BiH grade mini hidroelektrane.
Tako sto se tice 'Bucka' i njegove ekspertize tacno je da je bio vrlo vazan strucnjak na HE Visegrad i tacno je da je gradio hidroelektrane u BiH ne za svoj nego za interes naroda u BiH. Ova HE sto je on napravio u ratu je koristena iskljucivo za bolnicu i vojsku i namjensu industriju (bez njegove brane tesko da bi se mogla u ratu proizvoditi municija za odbranu).
Sto se tice brana malo mi je to naivno - zastita covjekove okoline i ta prica. Pa sta je bilo na mjestima gdje su izgrađeni bilo koji elektroenergetski potencijali? Po tom principu u redu je termoelektrana u Tuzli i nek se truju tuzlaci, al kao nije u redu na neretvi?
Ja zivim sa sudbinom da imam jedno vjestacko jezero 100 m od kuce, a iz drugog svakog dana pustaju branu tako da kad je puste ne mozes od hladnoce 2 dana prici vodi. I to je tako, vrlo je tesko reci: da to je neposteno' jer onda bi bila nepostena i HE Visegrad i TE Tuzla i TE Gacko i u nedogled.
Eto vec 10 godina u Gorazde se moze doci korisiti prirodne ljepote rijeke drine na dijelu na kojem se planira graditi nova TE (isto intrade) i ja godinama pratim ko dolazi da uziva u tim ljepotama. Bukvalno niko.
Ja nit branim nit ne branim ni jednu stranu, al tako sa strane sve izgleda vise cista ljubomora nego konkretna argumentacija (mislim uopste za i protiv HE).
Al evo pade mi napamet jedna konstatacija od sinoc: kao pita se Ministar odkud pare za brane i ko to finansira. ma sta te briga ko finansira kao da je to relevantno pitanje vezano za ocuvanje okolisa. Cist prikaz ljubomore - cuj odkud njemu milijarde da gradi hidroelektrane.
I evo kad me krenu, iz Dosta rece kao (parafraziram): Molim vas evo ako se odlucite da umjesto brane gradite protocne HE (kao sto Intrade planira graditi na Drini/Ustikolina) ja vam obecavam da cu doci da radim na radnoj akciji dzaba a i mnogi iz pokreta Dosta. Drugim rijecima iz Dosta se bore protiv Intrada u Mostaru, a u Gorazde ce doci da im besplatno rade na njihovoj protocnoj HE Ustikolina.
Opet ja : ne moze se grlom u jagode bas svugdje
To je nas 'Ministar' Avdic koji je u ratu bio u Gorazdu i koji je od nicega konstruisao mini hidroelektranu na mjestu linije razdvajanja i koja je perfektno funkcionisala. Na tim istim principima sad se sirom BiH grade mini hidroelektrane.
Tako sto se tice 'Bucka' i njegove ekspertize tacno je da je bio vrlo vazan strucnjak na HE Visegrad i tacno je da je gradio hidroelektrane u BiH ne za svoj nego za interes naroda u BiH. Ova HE sto je on napravio u ratu je koristena iskljucivo za bolnicu i vojsku i namjensu industriju (bez njegove brane tesko da bi se mogla u ratu proizvoditi municija za odbranu).
Sto se tice brana malo mi je to naivno - zastita covjekove okoline i ta prica. Pa sta je bilo na mjestima gdje su izgrađeni bilo koji elektroenergetski potencijali? Po tom principu u redu je termoelektrana u Tuzli i nek se truju tuzlaci, al kao nije u redu na neretvi?
Ja zivim sa sudbinom da imam jedno vjestacko jezero 100 m od kuce, a iz drugog svakog dana pustaju branu tako da kad je puste ne mozes od hladnoce 2 dana prici vodi. I to je tako, vrlo je tesko reci: da to je neposteno' jer onda bi bila nepostena i HE Visegrad i TE Tuzla i TE Gacko i u nedogled.
Eto vec 10 godina u Gorazde se moze doci korisiti prirodne ljepote rijeke drine na dijelu na kojem se planira graditi nova TE (isto intrade) i ja godinama pratim ko dolazi da uziva u tim ljepotama. Bukvalno niko.
Ja nit branim nit ne branim ni jednu stranu, al tako sa strane sve izgleda vise cista ljubomora nego konkretna argumentacija (mislim uopste za i protiv HE).
Al evo pade mi napamet jedna konstatacija od sinoc: kao pita se Ministar odkud pare za brane i ko to finansira. ma sta te briga ko finansira kao da je to relevantno pitanje vezano za ocuvanje okolisa. Cist prikaz ljubomore - cuj odkud njemu milijarde da gradi hidroelektrane.
I evo kad me krenu, iz Dosta rece kao (parafraziram): Molim vas evo ako se odlucite da umjesto brane gradite protocne HE (kao sto Intrade planira graditi na Drini/Ustikolina) ja vam obecavam da cu doci da radim na radnoj akciji dzaba a i mnogi iz pokreta Dosta. Drugim rijecima iz Dosta se bore protiv Intrada u Mostaru, a u Gorazde ce doci da im besplatno rade na njihovoj protocnoj HE Ustikolina.
-
mIRCerka
Ne parafraziras vec lazes kao psicLiberalism wrote:
Demir je to rekao za SOLARNE elektrane, a sto se tice protocnih, rekao je da nam sa ovim planiranim elektranama podvaljuju muda pod bubrege, tj staru tehnologiju, samo nove dijelove, i da je umjesto brane mnogo bolje graditi protochnu, ako vec nema druge solucije za ELKTRANU uopste.
CCCCCCCCC sram i stid da te bude, ne dao Bog tebe pustiti da prenosi utakmice.
- Liberalism
Rek je radne akcije i za protocne, al nema veze nek nije, onda sam ja kriv. Vjerovatno sam pogresno razumio, jer za solarna postrojenja nema radnih akcija. Al za tvoj info instalacija solarnih postrojenja je visoka tehnologija tu nema krampi i lopata, tako da ne vidim razlog za ponudu besplatne radne snage na njihovoj izgradnji
-
_BosanaC
Slazem se da je pogresno vodjena argumentacija.
Pitanje koje je trebali biti postavljeno - a nije - jeste ko je uradio studiju utjecaja na okolis. Ne, nije je niko uradio. A da je doticni bucko rekao i da jeste onda se lako moglo pitati, onako javno, ko je potpisao tu studiju, i tu bi pala svaka njegova prica i demagogija.
Prof. dr. Alen Leptirica je doktorirao nedavno u Zagrebu na temu zastite Rakitnice. Alen je u Sarajevu, znaci moglo se od njega uzeti hiljadu naucnih argumenata protiv izgradnje tih akumulacija, ako se vec islo u to.
Dalje, bucku nije trebala biti prepustena onolika inicijativa. 70% emisije je palamudio i ponavljao jedno te isto. Kao sto Demir na kraju rece - u bajke niko vise ne vjeruje.
@Liberalism, ako vec postoji HE u Visegradu i TE Gacko i Tuzla, kao kontru onima koji nemaju ni HE ni TE u svom komsiluku sada je treba napraviti pod prozorom? Izvini, ali ispada kao da to tvrdis, a nadam se da nisam u pravu. Ili hoces reci da ako vec necemo praviti ove na Neretvi, Uni i Bosni da treba onda srusiti i postojece pa nek' bude svima isto? Mislim da ekoloska svijest nije bila ista tada kada su se pravile vec postojece HE i TE kao danas. Ako nista drugo, na losim primjerima znamo sta nas ceka ako neko sutra napravi HE u nasem komsiluku.
Pitanje koje je trebali biti postavljeno - a nije - jeste ko je uradio studiju utjecaja na okolis. Ne, nije je niko uradio. A da je doticni bucko rekao i da jeste onda se lako moglo pitati, onako javno, ko je potpisao tu studiju, i tu bi pala svaka njegova prica i demagogija.
Prof. dr. Alen Leptirica je doktorirao nedavno u Zagrebu na temu zastite Rakitnice. Alen je u Sarajevu, znaci moglo se od njega uzeti hiljadu naucnih argumenata protiv izgradnje tih akumulacija, ako se vec islo u to.
Dalje, bucku nije trebala biti prepustena onolika inicijativa. 70% emisije je palamudio i ponavljao jedno te isto. Kao sto Demir na kraju rece - u bajke niko vise ne vjeruje.
@Liberalism, ako vec postoji HE u Visegradu i TE Gacko i Tuzla, kao kontru onima koji nemaju ni HE ni TE u svom komsiluku sada je treba napraviti pod prozorom? Izvini, ali ispada kao da to tvrdis, a nadam se da nisam u pravu. Ili hoces reci da ako vec necemo praviti ove na Neretvi, Uni i Bosni da treba onda srusiti i postojece pa nek' bude svima isto? Mislim da ekoloska svijest nije bila ista tada kada su se pravile vec postojece HE i TE kao danas. Ako nista drugo, na losim primjerima znamo sta nas ceka ako neko sutra napravi HE u nasem komsiluku.
-
mIRCerka
SOLARNA elektrana je uzeta kao APSTRAKTNI primjer, ali vidim da ti to tumacis kako tebi odgovaraLiberalism wrote:Rek je radne akcije i za protocne, al nema veze nek nije, onda sam ja kriv. Vjerovatno sam pogresno razumio, jer za solarna postrojenja nema radnih akcija. Al za tvoj info instalacija solarnih postrojenja je visoka tehnologija tu nema krampi i lopata, tako da ne vidim razlog za ponudu besplatne radne snage na njihovoj izgradnji
ali, dzaba napad i pingpong
PS Ako nisi shvatio poentu, pomoci cu ti:
Rekao je i bucko da je nesto drugo mnogo skuplje, i tu je demir rekao da ce ako treba pokrenuti i radnu akciju, sa sve lopatama, kako bi pomogli da se smanje troskovi
- chuchumbamayumbe
Ljudi ba,
Izgradice oni njih...nazalost, ko ce ih sprijeciti...
Jebo ovu drzavu gdje svako ko ima para moze raditi sta hoce...
Sutra ce nam doci svima pod prozore i napraviti belaje, samo zato sto su oni neko a mi ostali pickin dim!
Evo dole na Alipasinom i ono malo zelenila unistise kojekakvim betonskim gradjevinama, niko ni da se pomakne. I sta ja da radim, kome da se zalim...?
Treba ici odavde kako znate i umijete, poslati sve u picku lijepe materine i zaboraviti da ovo postoji.
Nazalost, ali je to jedino rjesenje da ja ne pojedem svoje dzigere zato sto mafijasi i slicni njima mogu raditi sta hoce.
Znas ti nas, jebo ti nas...
Izgradice oni njih...nazalost, ko ce ih sprijeciti...
Jebo ovu drzavu gdje svako ko ima para moze raditi sta hoce...
Sutra ce nam doci svima pod prozore i napraviti belaje, samo zato sto su oni neko a mi ostali pickin dim!
Evo dole na Alipasinom i ono malo zelenila unistise kojekakvim betonskim gradjevinama, niko ni da se pomakne. I sta ja da radim, kome da se zalim...?
Treba ici odavde kako znate i umijete, poslati sve u picku lijepe materine i zaboraviti da ovo postoji.
Nazalost, ali je to jedino rjesenje da ja ne pojedem svoje dzigere zato sto mafijasi i slicni njima mogu raditi sta hoce.
Znas ti nas, jebo ti nas...
- Liberalism
Ja evo 17 godina zivim pored novoizgrađenog vjestackog jezera i pitam kakve posljedice to jezero ima na klimu u gradu u kojem zivim?
Ako je kod nas sad magla (evo bas gledam kroz prozor da jeste) koliko je to zbog jezera a koliko zbog generalne promjene klime u ovom dijelu svijeta. Kao kazu prije brane je bila zima i bio je snijeg u ovo doba godine a sad ga kao eto nema. I kao to je zbog brane. Al niko nekaze da je cijela Evropa prije 20 godina u ovo doba bila pod snijegom a sad nije.
Iskreno mislim da se u argumentaciji protiv izgradnje HE koriste argumenti o promjeni klime koja je posljedica globalne klimatske situacije a ne neke brane u nekoj mikro sredini. Ne znam zasto al neko ko se interesuje za to pitanje moze naci na desetine knjiga i ekspertskih analiza koje govore u utjecaju gradnje HE na klimatske poremećaje u mikro sredini.
Npr. sinoc se govorilo o bronhitisu. Ja u ovih 10 godina nakon rata nisam cuo ni od koga da nam je bronhitis neki veliki problem, dok skoro svaki dan relativno mladji ljudi umiru od raka ili srcanih bolesti (ko zna koji su uzroci ovih bolesti jasno mu sa cim one imaju veze a sa cim ne)
Ja nisam niti za niti protiv gradnje HE u Ustikolini, ali iskreno za sad ima vise stvari koje govore u prilog za nego protiv gradnje. To sto neko govori o ekoloskoj svijesti i kao imacemo posla al cemo imati i stete je po meni neosnovano. Hoce neko da kaze nemoj graditi HE na Ustikolini nek nam je Drina sacuvana i da neko treba da skapava od gladi da bi nekom imaginarnom turisti sacuvao pogled za amatersko fotografisanje?
Ako je kod nas sad magla (evo bas gledam kroz prozor da jeste) koliko je to zbog jezera a koliko zbog generalne promjene klime u ovom dijelu svijeta. Kao kazu prije brane je bila zima i bio je snijeg u ovo doba godine a sad ga kao eto nema. I kao to je zbog brane. Al niko nekaze da je cijela Evropa prije 20 godina u ovo doba bila pod snijegom a sad nije.
Iskreno mislim da se u argumentaciji protiv izgradnje HE koriste argumenti o promjeni klime koja je posljedica globalne klimatske situacije a ne neke brane u nekoj mikro sredini. Ne znam zasto al neko ko se interesuje za to pitanje moze naci na desetine knjiga i ekspertskih analiza koje govore u utjecaju gradnje HE na klimatske poremećaje u mikro sredini.
Npr. sinoc se govorilo o bronhitisu. Ja u ovih 10 godina nakon rata nisam cuo ni od koga da nam je bronhitis neki veliki problem, dok skoro svaki dan relativno mladji ljudi umiru od raka ili srcanih bolesti (ko zna koji su uzroci ovih bolesti jasno mu sa cim one imaju veze a sa cim ne)
Ja nisam niti za niti protiv gradnje HE u Ustikolini, ali iskreno za sad ima vise stvari koje govore u prilog za nego protiv gradnje. To sto neko govori o ekoloskoj svijesti i kao imacemo posla al cemo imati i stete je po meni neosnovano. Hoce neko da kaze nemoj graditi HE na Ustikolini nek nam je Drina sacuvana i da neko treba da skapava od gladi da bi nekom imaginarnom turisti sacuvao pogled za amatersko fotografisanje?
-
mIRCerka
Nije u pitanju turizam, vec je u pitanju sto ces biti prisiljen uvoziti flasiranu pitku vodu iz Slovenije.Liberalism wrote: Hoce neko da kaze nemoj graditi HE na Ustikolini nek nam je Drina sacuvana i da neko treba da skapava od gladi da bi nekom imaginarnom turisti sacuvao pogled za amatersko fotografisanje?
-
_BosanaC
Ja baLiberalism wrote:Ja evo 17 godina zivim pored novoizgrađenog vjestackog jezera i pitam kakve posljedice to jezero ima na klimu u gradu u kojem zivim?
Bolje 40 radnih mjesta i 400KM plate mjesecno nego preko stotinu porodica koje u dolini Neretve zive direktno ili indirektno od raftinga
-
Stari
Hm ...Prenj nikako da se vrati da nastavimo diskusiju o hidroelektranama i njihovoj gradnji...ali eto , ako se to uopste nesto racuna, ja sam za kompromis mogle bi se graditi hidroelektrane na rijekama koje su vec svakako pregradjene na vise mjesta (hidroelektrane postoje vec na Drini, Neretvi, Vrbasu, Trebisnjici) i niko se ne buni na te brane koje vec postoje...elektricna energija koja iz njih dolazi ...je svima draga.
Ja sam za to da se ne nacinju one rijeke koje su do sad ostale nedirnute...Una , Sana, i jos neke.
Ja sam za to da se ne nacinju one rijeke koje su do sad ostale nedirnute...Una , Sana, i jos neke.
-
mIRCerka
Evo da opet pitam:
AKO CE SE GRADITI TERMOELEKTRANA U BUGOJNU OD DVA BLOKA, DA LI NAM ZAISTA TREBA JOS HIDROELEKTRANA I , AKO CE SE VEC SVE TO GRADITI ZASTO FERK OBECAVA DIZANJE CIJENE STRUJE U APRILU IDUCE GODINE?
AKO CE SE GRADITI TERMOELEKTRANA U BUGOJNU OD DVA BLOKA, DA LI NAM ZAISTA TREBA JOS HIDROELEKTRANA I , AKO CE SE VEC SVE TO GRADITI ZASTO FERK OBECAVA DIZANJE CIJENE STRUJE U APRILU IDUCE GODINE?
-
hogshead
Izvini druže, ali argumenata za izgradnju ima više samo kod jako ograničenih ili jako (a možda i ne tako jako) korumpiranih ljudi. Kod ljudi koji ne gledaju dalje od svog nosa (ili bankovnog računa). Ako govorimo o parama, što je izgleda u ovom nakaradnom svijetu jedino važno i argument da se ruši, ubija, podmićuje i siluje sve okolo, onda ova naša vlada treba prepoznati MILIONE od najobičnije VODE. Pročitaj malo kolika je industrija prodaje flaširane vode, vode koja je u gornjem toku Neretve (uključujući Rakitnicu, Krupac, Lađanicu i ostale pritoke) najveće kvalitete i, ako već nisi, otiđi nekad gore, zagazi u bilo koju od tih rijeka i napij se. Znaš li koliko ima zemalja u svijetu koje to imaju?! Jako malo.Liberalism wrote: Ja nisam niti za niti protiv gradnje HE u Ustikolini, ali iskreno za sad ima vise stvari koje govore u prilog za nego protiv gradnje. To sto neko govori o ekoloskoj svijesti i kao imacemo posla al cemo imati i stete je po meni neosnovano. Hoce neko da kaze nemoj graditi HE na Ustikolini nek nam je Drina sacuvana i da neko treba da skapava od gladi da bi nekom imaginarnom turisti sacuvao pogled za amatersko fotografisanje?
O turizmu i tim kapacitetima je dosta rečeno.
Pare, ako je to nekome važno (jer meni nije; Neretva kakva jeste mi je sasvim dovoljna) teku Neretvom i njenim pritokama. Samo treba stati na obalu, zagaziti, napit se te vode i pokupit' lovu.
- Liberalism
Ja sam prisiljen 15 godina piti vodu za koju znam da je katastrofalna za moje zdravlje i takvi primjeri su vise nego nebitni.mIRCerka wrote:Nije u pitanju turizam, vec je u pitanju sto ces biti prisiljen uvoziti flasiranu pitku vodu iz Slovenije.Liberalism wrote: Hoce neko da kaze nemoj graditi HE na Ustikolini nek nam je Drina sacuvana i da neko treba da skapava od gladi da bi nekom imaginarnom turisti sacuvao pogled za amatersko fotografisanje?
ja svakako pijem vodu iz drine bila brana ne bila i ova moja voda koju pijem dolazi iz hidroelektrane i kolko ja znam do sad malo se vas buni da pomognete da se stvari promjene. jal voda koju pijem dolazi iz jedne brane pa u moju casu il iz dvije (HE) meni nesmeta - svakako je stetna za moje zdravlje.
Ti su argumenti slabi da slabiji ne mogu biti (voda za pice i HE). Isto vazi i za vodu kao blago u (apokalipticnoj) prognozi da ce na svijetu zavladati nestasica vode i da cemo kao mi u Bosni izvoziti vodu kao zlato (sta bi bilo tek da imamo bajkalsko jezero, amazon i norveske pustinje umjesto jablanickog, miljacke i trebevica to jos niko ne zna)
-
mIRCerka
Liberalism wrote:Ja sam prisiljen 15 godina piti vodu za koju znam da je katastrofalna za moje zdravlje i takvi primjeri su vise nego nebitni.mIRCerka wrote:Nije u pitanju turizam, vec je u pitanju sto ces biti prisiljen uvoziti flasiranu pitku vodu iz Slovenije.Liberalism wrote: Hoce neko da kaze nemoj graditi HE na Ustikolini nek nam je Drina sacuvana i da neko treba da skapava od gladi da bi nekom imaginarnom turisti sacuvao pogled za amatersko fotografisanje?
ja svakako pijem vodu iz drine bila brana ne bila i ova moja voda koju pijem dolazi iz hidroelektrane i kolko ja znam do sad malo se vas buni da pomognete da se stvari promjene. jal voda koju pijem dolazi iz jedne brane pa u moju casu il iz dvije (HE) meni nesmeta - svakako je stetna za moje zdravlje.
Ti su argumenti slabi da slabiji ne mogu biti (voda za pice i HE). Isto vazi i za vodu kao blago u (apokalipticnoj) prognozi da ce na svijetu zavladati nestasica vode i da cemo kao mi u Bosni izvoziti vodu kao zlato (sta bi bilo tek da imamo bajkalsko jezero, amazon i norveske pustinje umjesto jablanickog, miljacke i trebevica to jos niko ne zna)![]()
Ma jastaradi brate mili, hajmo mi sve prodat, jebo nasu djecu i jebo nase unuke, NEKA TI I JA IMAMO PARA U DZEPOVIMA.
I da, nek komsiji crkne krava. Cisto 'nako reda radi.
Uzdravlje
- Liberalism
Kad bi znala koliko se djece rodilo u proteklih 10 godina na podrucju koje ce biti poplavljeno HE Ustikolina sve bi ti bilo jasno

-
revolutia
podrzavam pokret DOSTA i protiv sam izgradnje elektrana na neretvi. Zasto?
1. korist od te elektrane imaju nekolicina ljudi firme intrade, i slovenci, a za racun toga ce nam unistiti nasu prelijepu rijeku neretvu.
2. ako vec intrade sere o isplativosti, i prica kako ce imati koristi svi mi, misilm da je to licemjerno, jer sa manjim ulaganjima, u turizam bi se vise zaradilo i svim gradjanima bi bilo dobro, a ovako samo profitira intrade i slovenci.
mislim da svi bosanci i hercegovci, partiote, koji ovu zemlju dozvljavaju kao svoju jedinu domovinu treba da daju svoj doprinos, da zbog BOGATSVTA jedne firme i kojekakvih debeljuckastih smradova koji rade u toj firmi, ne daju da se grade elektrane, i da ne ispadnemo glupi bosanci i da ne damo nasu neretvu radi njihovih dzepova!!
mislimo na nasu djecu i potomstvo!
1. korist od te elektrane imaju nekolicina ljudi firme intrade, i slovenci, a za racun toga ce nam unistiti nasu prelijepu rijeku neretvu.
2. ako vec intrade sere o isplativosti, i prica kako ce imati koristi svi mi, misilm da je to licemjerno, jer sa manjim ulaganjima, u turizam bi se vise zaradilo i svim gradjanima bi bilo dobro, a ovako samo profitira intrade i slovenci.
mislim da svi bosanci i hercegovci, partiote, koji ovu zemlju dozvljavaju kao svoju jedinu domovinu treba da daju svoj doprinos, da zbog BOGATSVTA jedne firme i kojekakvih debeljuckastih smradova koji rade u toj firmi, ne daju da se grade elektrane, i da ne ispadnemo glupi bosanci i da ne damo nasu neretvu radi njihovih dzepova!!
mislimo na nasu djecu i potomstvo!