CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

glavutan

#1 CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by glavutan »

Naslov je namjerno provokativan, no nakon ovog videa (za koji ne znam da li se vidjeo na BiH televiziji) je prvo sto mi je palo na pamet.

Zaista, zbog cega je guverner CB-a napustio forum na pomen seinorage?

Server na kojem je postavljen video nije bas nesto brz no isplati se malo sacekati zbog sadrzaja.

http://videoitalia.etleboro.com/?vid=861

Tekst ispod videa:
Michele Altamura, all'International Business Forum Perspektive per la Bosnia Erzegovina, denuncia apertamente il signoraggio dinanzi agli economisti convenuti e al governatore della Banca Centrale bosniaca. Dinanzi a quelle parole, il Governatore lascia la sala, rifiutandosi così di rispondere alle domande di Altamura sul potere delle Commissioni Europee e sulla reale destinazione del signoraggio della moneta in Bosnia. La Etleboro non si nasconde più dinanzi ai poteri forti, che hanno invece paura a mostrare il loro viso e a rispondere a delle semplici domande.
Michele Altamura, na medjunarodnom forumu poslovne perspektive za BiH otvoreno optuzuje seinorage (zarada od emisije novca) pred ekonomistima i guvernerom CB BiH. Na ove rijeci, guverner napusta salu odbijajuci da da odgovor na Altamurina pitanja o moci evropskih komisija i o tome gdje zavrsava zarada od emisije novca u BiH. Etleboro se ne sakriva pred centrima moci koje se pak boje da odgovore na jednostavna pitanja.
planamac

#2 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by planamac »

Tamni oblaci se nadvili nad bh. bankare

Napokon je neko iz nadležnih institucija reagirao na pravi način: Haris Ihtijarević, novoimenovani predsjednik Nadzornog odbora Agencije za bankarstvo, odaslao je početkom sedmice upozorenje ovdašnjim bankarima da bi morali biti daleko oprezniji s najavljenim povećanjem kamatnih stopa

Odavno jedan službenik neke državne institucije u našoj zemlji nije tako pravovremeno i tako energično reagirao kao što je to nedavno učinio novoimenovani predsjednik Nadzornog odbora Agencije za bankarstvo FBiH Haris Ihtijarević. Samo nekoliko dana nakon najave ovdašnjih bankara da kamatne stope na kredite u BiH "nažalost" moraju rasti, Ihtijarević je izjavio za Dnevni avaz da "banke moraju biti oprezne s povećanjem kamatnih stopa" te naveo čitav niz argumenata koji ne idu baš u prilog ovdašnjim bankarima.
Uprkos činjenici da je stopa povrata kredita u BiH veća nego u većini evropskih zemalja te da je stopa inflacije niža nego u svim zemljama EU, bh. bankari su našli nekakve razloge za povećanje kamatnih stopa. Međutim, Ihtijarević ukazuje i na činjenicu da su neto profiti svih ovdašnjih banaka prošle godine iznosili 152 miliona KM, što predstavlja godišnji rast od 30 posto.
I zaista, zašto bankari onda traže da rastu kamate ako je stopa povrata kredita kod nas takva kakva jeste, inflacija na veoma niskom nivou i izuzetno dobro kontrolirana i ako im pri tome profiti rastu po godišnjoj stopi od 30 posto? Razumnih argumenata na strani bankara nema, osim činjenice da je na evropskom međubankarskom tržištu došlo do porasta Euribora.
Međutim, da bi se spriječili negativni efekti te činjenice, Ihtijarević razumno predlaže da se razmisli o prelasku na fleksibilniju monetarnu politiku koja je trenutno ograničena valutnim odborom te da se Centralnoj banci BiH omogući da domaćim bankama ponudi kupovinu novca u BiH umjesto da ga nabavljaju skupo u inozemstvu. Druga mogućnost koju je naveo predsjednik Nadzornog odbora Agencije za bankarstvo FBiH je da to čini buduća Razvojna banka FBiH.
Ihtijarević se osvrnuo i na odnos profita i kamata. Ukupni profiti prošle godine na nivou bankarskog sektora su, kako smo rekli, iznosili 152 miliona KM, što je rast od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu. "U tom povećanju dobiti upravo najznačajniju ulogu imaju kamate na kredite, s učešćem od 82,4 posto. Uprkos aktivi od 14,2 milijarde KM, dobit svih banaka je samo 115 miliona KM, što je manje od BH Telecoma jer se ogromne svote novca ostavljaju u rezerve, neraspoređenu dobit i ostale fondove. Zato očekujem od banaka da oprezno i argumentirano donose odluke o povećanju kamatnih stopa na kredite", rekao je doslovno Ihtijarević. Uh, i pogodio je u samu srž cijelog "problema". Nakon ove izjave, većina ovdašnjih bankara neće tako mirno spavati kao do sada.
Ako bankarima treba prevod gornje rečenice, onda uradimo i to. Ona otprilike glasi ovako: "Gospodo, ako hoćete da povećate kamatne stope na kredite, šta kažete da malo i mi detaljnije pregledamo način na koji vi iskazujete dobit? I da li je godišnji rast dobiti banaka baš 'samo' 30 posto?"
I zaista, ako se poslužimo koeficijentom povrata na aktivu ROA (Return On Assets), kojim se u zapadnoj ekonomiji mjeri efikasnost menadžmenta, onda dođemo do poražavajućeg podatka da je prosječna efikasnost menadžmenta u bh. bankama, brojčano iskazana, deset do trideset puta manja nego u slučaju BH Telecoma, kompanije u većinskom državnom vlasništvu! Gdje su sada oni hvalospjevi o privatizaciji i dolasku novih tehnologija i menadžmenta u kompanije? Evo, prodali smo sve banke moćnim evropskim grupacijama, ali kvalitetniji i efikasniji menadžment nije došao. Ili je možda došao, ali su s njim stigle i nove knjigovodstvene vještine preusmjeravanja profita!?
No, na kraju je novi predsjednik Nadzornog odbora Agencije za bankarstvo FBiH naveo i jedan izuzetno važan detalj. Govoreći o tome kako bi razvojna banka na tržištu mogla nuditi kredite s nižim kamatnim stopama, Ihtijarević je naveo i da trenutno tri komercijalne banke "drže više od 50 posto tržišta FBiH, što ipak otvara prostor za monopolističke dogovore".
U ovom trenutku je zaista teško procijeniti da li je slučajnost što su bankari najavili povećanje kamatnih stopa na pres-konferenciji Udruženja banaka BiH. Dakle, direktori nekoliko vodećih banaka u našoj zemlji susreli su se u svom strukovnom udruženju i odaslali javnosti poruku o rastu cijena kapitala. Da li se to slučajno desilo ili ne, teško je procijeniti. No, bankari su, ipak, morali biti svjesni te činjenice i posebno mjesta i prilike odakle su odaslali te poruke.
Podsjetimo se da su nadležne institucije u Austriji prije sedam-osam godina kaznile sve tamošnje banke kaznama u rasponu od 50 do 250 miliona eura zbog dogovaranja kamatnih stopa, što je i kod nas zabranjeno Zakonom o konkurenciji. Ako su austrijski i talijanski bankari (a riječ je o vlasnicima ovdašnjih banaka) to prije nekoliko godina bili spremni uraditi svojim sugrađanima, zašto bismo mi bili naivni pa povjerovali da se oni ne bi složno dogovorili da i nama "oderu kožu"? Evo, dakle, sjajne prilike i za agencije za bankarstvo da se ispitaju imaju li najave naših bankara baš uporišta u njihovim rezultatima poslovanja, ali evo i prilike za Konkurencijsko vijeće da ispita da li i u BiH inozemni bankari rade ono što su navikli raditi kod kuće i za šta su svi - ali bukvalno svi - kažnjeni u svojim matičnim zemljama.
historicar

#3 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by historicar »

glavutan wrote:Naslov je namjerno provokativan, no nakon ovog videa (za koji ne znam da li se vidjeo na BiH televiziji) je prvo sto mi je palo na pamet.

Zaista, zbog cega je guverner CB-a napustio forum na pomen seinorage?

Server na kojem je postavljen video nije bas nesto brz no isplati se malo sacekati zbog sadrzaja.

Tekst ispod videa:
Michele Altamura, all'International Business Forum Perspektive per la Bosnia Erzegovina, denuncia apertamente il signoraggio dinanzi agli economisti convenuti e al governatore della Banca Centrale bosniaca. Dinanzi a quelle parole, il Governatore lascia la sala, rifiutandosi così di rispondere alle domande di Altamura sul potere delle Commissioni Europee e sulla reale destinazione del signoraggio della moneta in Bosnia. La Etleboro non si nasconde più dinanzi ai poteri forti, che hanno invece paura a mostrare il loro viso e a rispondere a delle semplici domande.
Michele Altamura, na medjunarodnom forumu poslovne perspektive za BiH otvoreno optuzuje seinorage (zarada od emisije novca) pred ekonomistima i guvernerom CB BiH. Na ove rijeci, guverner napusta salu odbijajuci da da odgovor na Altamurina pitanja o moci evropskih komisija i o tome gdje zavrsava zarada od emisije novca u BiH. Etleboro se ne sakriva pred centrima moci koje se pak boje da odgovore na jednostavna pitanja.

auuuuuuuuu

kako je covjek odlicno dokazao
covjece
pa ovo je skandal...
nisam dosad znao da nemamo pokriće u zaltu za valutu!
Citizen-X

#4 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by Citizen-X »

Kao ekonomski laik sam shvatio u cemu je bit bankarskog funkcionisanja i gdje je zapravo ZARADA stranih banaka u "INVESTICIJAMA" koje donose sa sobom.

Odgovor je tu: u infrastrukturalnoj okupaciji raspolozivih resursa "ciljane zemlje" ili mjesta.

Dignes kredis - das u zalog kucu - ne otplatis ga kako treba - (jos sa debelim kamatama) - ode kuca. Prostije objasnjeno. To je zapravo "zlato" kojim je pokrivena nasa valuta.

Zeljezara Zenica je prodana za 1KM. Onima koji ne znaju. Tako je to danas u svijetu. Iza plasta "demokratije", "kretanja ljudi i roba" vrse se nasilne okupacije kao i one finansijske zatvarajuci zemlje u dugovima u krug nasilja, korupcije. Jednostavno receno - Bosna i Hercegovina je postala, sa ovakvom politickom, ekonomskom a evo vidimo i sportskom, teladi gradjana koji zive u njoj.

Pogadjate - kontra toga je socijalizam (ne komunizam), koji u svome najljepsem obliku prema minornoj clanici svoje forme-covjeku, postoji u skandinavskim zemljama. Da, tamo je socijalizam kao temelj drustva postavljen sa trzisnom ekonomijom koja visoko oporeziva zarade, zakonima koji koliko toliko stite najvrijedniju klasu koja sklapa aute na traci, radi u trgovinama i sl, koja zapravo drzi ekonomski poredak zemlje na okupu i u harmoniji, pa zato svedski ministar u vladi - se vozi tramvajem, dok kod nas kantonalni ima i auto sluzbeno i vozaca, a bogati placaju isti porez kao i oni koji primaju "socijalnu pomoc".

Tragedija je i zalosno je - da je svijet bombardovan masovnih medijima ublehama - kako je trenutno stanje i poredak "jedini ispravan" i da "to mora tako da bude jer je najbolje" za drustvo u cjelini. Ociti primjer je izdvajanje vise hiljada milijardi dolara od strane USA od pocetka 90tih do danas za ratne operacije koje obavljaju ili su obavljali, dok vise desetina miliona ljudi u USA nemaju prava otici doktoru.

To nije nikakav "Holivud" kako mnogi misle - to je zaista tako. I neka niko ne misli da se nasi politicari svadjaju na tv-u, oni su itekako dobri u svojim malverzacijama i transakcijama, jer novac i biznis je ono sto spaja ljude i to ce neminovno da cini i u ratu - kao sto je i u nasem - a svi znamo ko je iz rata izasao sa ogromnim kapitalom, podize hotele, pravi zgrade i postao "kontroverzni" biznismen.

"Just follow the flow of money" - i sve ce se objasniti. Nevjerovatnih stvari se otkrije.

To je na filmu http://www.zeitgeistmovie.com dobro objasnjeno i puno strucnije.
paratrooper

#5 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by paratrooper »

Citizen-X wrote: Dignes kredis - das u zalog kucu - ne otplatis ga kako treba - (jos sa debelim kamatama) - ode kuca. Prostije objasnjeno. To je zapravo "zlato" kojim je pokrivena nasa valuta.
niko nikog ne prisiljava da uzme kredit. ne plate oduzmu im imovinu , pa bolje to nego kao po sarajevo placat utjerivace dugova da naplatis svoj novac.

jel tako care.
glavutan

#6 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by glavutan »

paratrooper wrote:
Citizen-X wrote: Dignes kredis - das u zalog kucu - ne otplatis ga kako treba - (jos sa debelim kamatama) - ode kuca. Prostije objasnjeno. To je zapravo "zlato" kojim je pokrivena nasa valuta.
niko nikog ne prisiljava da uzme kredit. ne plate oduzmu im imovinu , pa bolje to nego kao po sarajevo placat utjerivace dugova da naplatis svoj novac.

jel tako care.
Nije tako.
Po logici koju primjenjuje CB (koja novac stampa iz nicega) falsifikatori novca ne bi trebali biti van zakona, jer princip je isti.
I jedni i drugi farabaju komad papira samo sto banka to cini sa kravatom oko vrata.
Novac treba da pripada drzavi, ne bankama. I JFK je upravo zbog toga svojevremeno bio ubijen.
paratrooper

#7 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by paratrooper »

glavutan wrote:
paratrooper wrote:

jel tako care.
Nije tako.
Po logici koju primjenjuje CB (koja novac stampa iz nicega) falsifikatori novca ne bi trebali biti van zakona, jer princip je isti.
I jedni i drugi farabaju komad papira samo sto banka to cini sa kravatom oko vrata.
Novac treba da pripada drzavi, ne bankama. I JFK je upravo zbog toga svojevremeno bio ubijen.
ja mislim da oni nemaju pravo stampanja novca , nisam u to siguran. zbog kojih drzavnih potreba stampaju novac ?
valuta je fiksirana za DM i stampanjem novca taj odnos ne bi bio odrziv.
glavutan

#8 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by glavutan »

paratrooper wrote:...
ja mislim da oni nemaju pravo stampanja novca , nisam u to siguran. zbog kojih drzavnih potreba stampaju novac ?
valuta je fiksirana za DM i stampanjem novca taj odnos ne bi bio odrziv.
DM ne postoji odavno. KM je fiksirana za po tzv. currency board sistemu (vezanje za neku jaku valutu) i po tome je BiH automatski izgubila monetarnu suverenost posto seignorage zavrsava u kasama BCE (centralne evropske banke).
U prevodu - nismo vlasnici nicega u vlastitoj zemlji vec zdusno podmecemo ledja da napunimo djepove evropskim zelenasima i njihovim domacim dupeliscima olicenim u korumpiranoj politickoj bagri koja vec 2 decenije svjesno i namjerno, zarad sitnih interesa, prodaje buducnost nase djece. Guverner CB BiH ukljucen.

historicar

#9 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by historicar »

ovo je stvarno šok ne znam samo kako ovo uspijeva da opostane?
Mislilac

#10 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by Mislilac »

Nemojte pisati o nečemu što dovoljno ne razumijete.

Nije sve crno-bijelo. :-)

EDIT: CB BiH jeste kupleraj. Ništa oni ne rade. N-i-š-t-a.
glavutan

#11 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by glavutan »

Mislilac wrote:Nemojte pisati o nečemu što dovoljno ne razumijete.

Nije sve crno-bijelo. :-)

EDIT: CB BiH jeste kupleraj. Ništa oni ne rade. N-i-š-t-a.
Prosvijetli nas onda.
Da vidimo sta ti razumijes.
U pravu si: "nije sve crno - bijelo", samo nisi zavrsio recenicu.
Totalno je crno!
ins

#12 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by ins »

Mislilac wrote:Nemojte pisati o nečemu što dovoljno ne razumijete.
0.7.1.

#13 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by 0.7.1. »

U suštini, problem i jeste currency board, ali taj board je jedina stvar što čini našu marku stabilnom.
Zbog boarda mi naše pare ne investiramo već ih držimo na banci ili sefu gdje uzimamo malu kamatu, a onda naše-strane banke skuplje "kupuju" naše pare. Da smo pametni te bi pare vralitili našim bankama, a obezbjedili te "kredite" imovinom banaka, a kontrolu banaka vršili preko agencije za bankarstvo, što je i sada slučaj... da smo mi pametni, ali...
činjenica je da mi znamo gdje živimo i da će tzv razvojne banke forsirati svoje favorite i davati jeftine kredite povlaštenoj vlasteli, a ne u isplative projekte... drugim rječima, nakon određenog vremena nit bi komercijalne banke kupovale pare jeftinije nit bi mi imali para deponovanih na računima euro banaka... imali bi jedino kvalitetan propuh i hiperinflaciju...

po meni dobro rješenje leži u činjenici da naša centralna banka ima nekih 450 mil KM u EUR tzv rezervi, koje su se nakupile od kamata za deponovanje naših deviza u evropskim bankama... da se ja pitam ove viškove bi investirao preko komercijalnih banaka, a iste kroz umanjenje stopa forsirao da čuvaju fiskalnu stabilnost zemlje, ono što je važno jeste činjenica da se svake godine pojavljuje nekih cca 30 mil KM viška od kamata na depozit... ovo bi bilo neko solomonsko rješenje, da se čuva currency board a opet da se nešto investira u privredu...

a iskren da budem meni je draže da su pare vani nego ovdje jer ovim hapcima ako prst dadneš oglođaći i ruku i nogu...
glavutan

#14 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by glavutan »

0.7.1. wrote:U suštini, problem i jeste currency board, ali taj board je jedina stvar što čini našu marku stabilnom.
Zbog boarda mi naše pare ne investiramo već ih držimo na banci ili sefu gdje uzimamo malu kamatu, a onda naše-strane banke skuplje "kupuju" naše pare. Da smo pametni te bi pare vralitili našim bankama, a obezbjedili te "kredite" imovinom banaka, a kontrolu banaka vršili preko agencije za bankarstvo, što je i sada slučaj... da smo mi pametni, ali...
činjenica je da mi znamo gdje živimo i da će tzv razvojne banke forsirati svoje favorite i davati jeftine kredite povlaštenoj vlasteli, a ne u isplative projekte... drugim rječima, nakon određenog vremena nit bi komercijalne banke kupovale pare jeftinije nit bi mi imali para deponovanih na računima euro banaka... imali bi jedino kvalitetan propuh i hiperinflaciju...

po meni dobro rješenje leži u činjenici da naša centralna banka ima nekih 450 mil KM u EUR tzv rezervi, koje su se nakupile od kamata za deponovanje naših deviza u evropskim bankama... da se ja pitam ove viškove bi investirao preko komercijalnih banaka, a iste kroz umanjenje stopa forsirao da čuvaju fiskalnu stabilnost zemlje, ono što je važno jeste činjenica da se svake godine pojavljuje nekih cca 30 mil KM viška od kamata na depozit... ovo bi bilo neko solomonsko rješenje, da se čuva currency board a opet da se nešto investira u privredu...

a iskren da budem meni je draže da su pare vani nego ovdje jer ovim hapcima ako prst dadneš oglođaći i ruku i nogu...
Istina.
Currency board je podloga (a koji je opet i sam novac bez pokrica) KM-u i obzirom da je tim aktom BiH monetarnu suverenost prakticno predala BCE-u gdje i u cijim rukama precizno zavrsi razlika izmedju nominalne vrijednosti novca i troskova stampe? Kojim eurima CB BiH pokriva KM? Odakle ih nabavlja?
Da li je po tvom misljenju ispravno tumacenje sto ga daje Altamura u ovom videu?
ins

#15 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by ins »

historicar wrote: nisam dosad znao da nemamo pokriće u zaltu za valutu!
Nisi ni mogao znati, jer ni nemamo.

Podloga za BAM je EUR, ne zlato!
mahalas505

#16 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by mahalas505 »

Nisam neki strucnjak u oblasti ekonomije, i zato pitam da li pokrice mora biti u zlatu?
Utokkha

#17 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by Utokkha »

ne mora. medjutim, pravilo currency boarda nalaze 100% i iznad te vrijednosti pokrice novca. za svaku izdatu KM, moramo imati deviznu protuvrijednost.
Utokkha

#18 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by Utokkha »

glavutan wrote:
0.7.1. wrote:U suštini, problem i jeste currency board, ali taj board je jedina stvar što čini našu marku stabilnom.

Istina.
Currency board je podloga (a koji je opet i sam novac bez pokrica) KM-u i obzirom da je tim aktom BiH monetarnu suverenost prakticno predala BCE-u gdje i u cijim rukama precizno zavrsi razlika izmedju nominalne vrijednosti novca i troskova stampe? Kojim eurima CB BiH pokriva KM? Odakle ih nabavlja?
Da li je po tvom misljenju ispravno tumacenje sto ga daje Altamura u ovom videu?
iako makroekonomija nije moj dio branse, odgovorit cu ti na pitanja.

Zakonom o monetarnoj funkciji je definisano da CBBiH kupuje eure od domacih banaka, po ranije definisanom kursu 1 EUR = 1,95583 KM. Za transakcije tog tipa banke u BiH smiju zaracunati proviziju od 1% maksimalno.
ins

#19 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by ins »

Da, i tek nakon sto dodje u posjed EUR moze odstampati BAM.

E sad, kod nas ne da ima EUR koliko ima BAM, vec ima nekih 500+ miliona EUR vise nego sto ima odstampanih BAM, prema tome ova diskusija je sasvim suvisna, i ponovo pogazuje da smo zemlja u kojoj je svako fudbalski selektor i makroekonomski guru! :run:
mahalas505

#20 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by mahalas505 »

Utokkha wrote:ne mora. medjutim, pravilo currency boarda nalaze 100% i iznad te vrijednosti pokrice novca. za svaku izdatu KM, moramo imati deviznu protuvrijednost.
Htio sam da utvrdim samo gradivo :).

ins wrote:Da, i tek nakon sto dodje u posjed EUR moze odstampati BAM.

E sad, kod nas ne da ima EUR koliko ima BAM, vec ima nekih 500+ miliona EUR vise nego sto ima odstampanih BAM, prema tome ova diskusija je sasvim suvisna, i ponovo pogazuje da smo zemlja u kojoj je svako fudbalski selektor i makroekonomski guru! :run:
I da naravno "isprovociram" ovakav odgovor, koji je za svaku pohvalu :thumbup: .
Mislilac

#21 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by Mislilac »

Utokkha wrote:ne mora. medjutim, pravilo currency boarda nalaze 100% i iznad te vrijednosti pokrice novca. za svaku izdatu KM, moramo imati deviznu protuvrijednost.
U praksi - više od 100%.
Utokkha

#22 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by Utokkha »

Naš vrli hemičar Ihtijarević osim što je direktor Agencije za bankarstvo, još je i šef Službe za zajedničke poslove FBiH, vlasnik kojekakvih privatnih firmi koje dobivaju tendere, te gle sad i vlasnik McDonalds licence s Fahrom u BiH.
Nešto što naravno nećete toliko čitati (Avaz) i gledati (FTV), jer je istog imenovao SDP.
karanana

#23 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by karanana »

ono sto ja znam je da se tamo nista ne radi a da su plate vrhunske. jedno od malobrojnih mjesta koje bih izabrao kad bih bas mogao birati gdje da "radim".
jazzer

#24 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by jazzer »

karanana wrote:ono sto ja znam je da se tamo nista ne radi a da su plate vrhunske. jedno od malobrojnih mjesta koje bih izabrao kad bih bas mogao birati gdje da "radim".
A tek uposlenice moj Karanana :) ..

Da upadnes tamo dobio sve na jednom mjestu, ne bi morao danima izlaziti iz zgrade :lol: .
karanana

#25 Re: CENTRALNA BANKA BiH - kupleraj ili ozbiljna stvar?

Post by karanana »

radio bih i dezuru/trecu smjenu, a ne bih ni trazio naknadu za ove dodatne sate.
Post Reply