Svasta ce covjek ovdje procitati. A kako se zvala ta vojska koja je cinila genocid, ako VRS nije postojala. Zaista se nekad pitam ima li smisla uopce razgovarati. Ovdje dodjete kako bi nama objasnili sta se nama dogodilo. Kao da ste vi to iz duboke hladovine uopce vidjeli, osim ako niste direktno sudjelovali u ratu. Vecina gradova u danasnjem RSu su rat osjetile tek '95. za vrijeme Oluje, i sada se javljate reci nesto na tu temu i jos se predstavljate mirotvorcima...Drug Član wrote:Ma da Srbi su genocidni...itd, itd. Da ne spominem WWII, pogledaj samo u proteklom ratu kad je poginulo najvise Srba, imas podatke (Human Losses in BiH, Research and Documentation Centre, Sarajevo) Vise od 60 % zrtava posebno civilnih je bilo u 1992 i 1995 kad VRS ili nije postojala ili su njene jedinice bile dobrim dijelom porazene u Zapadnoj BiH. Toliko o plemenitosti druge strane...Ja opet kazem svi smo mi isti ili tu negdje...Jos nesto,vidis ja cu glasati za Bosnu I hercegovinu, a ti ces izgleda glasati za Bosnu, ja cu se boriti za formiranje Bosansko-Hercegovacke nacije, a ti ces misliti kako se pod kapu Bosanske nacije mogu smjestiti i Srbi I Hrvati. Nazalost ovima drugima to izvrsno odgovara i isti ce izgleda nastaviti sa isticanjem Srpske i Hrvatske nacionalnosti. Zapitaj se koliki je najmanji zajednicki sadrzalac izmedju tri?dallton wrote:bez da ulazim u dalju raspravu, al ne bih rekao da nas razlikuje "samo" politicko ubjedjenje - glasati za karadzica i ostale u hagu je podrska etnickom ciscenju i genocidu, a ne "samo razlika u politickom ubjedjenju"
Čemu ovakva BiH?
-
bosna123
#176 Re: Čemu ovakva BiH?
-
dallton
#177 Re: Čemu ovakva BiH?
prvo, ja ne vjerujem u neophodnost stvaranja nasilu bosanske nacije - ako cemo tako, pod nationality (na engleskom) nam svima pise Bosnia and Herzegovina, na stranu etnicka pripadnost...niko nikoga ne moze natjerati da se osjeca ovako ili onakoDrug Član wrote:Ma da Srbi su genocidni...itd, itd. Da ne spominem WWII, pogledaj samo u proteklom ratu kad je poginulo najvise Srba, imas podatke (Human Losses in BiH, Research and Documentation Centre, Sarajevo) Vise od 60 % zrtava posebno civilnih je bilo u 1992 i 1995 kad VRS ili nije postojala ili su njene jedinice bile dobrim dijelom porazene u Zapadnoj BiH. Toliko o plemenitosti druge strane...Ja opet kazem svi smo mi isti ili tu negdje...Jos nesto,vidis ja cu glasati za Bosnu I hercegovinu, a ti ces izgleda glasati za Bosnu, ja cu se boriti za formiranje Bosansko-Hercegovacke nacije, a ti ces misliti kako se pod kapu Bosanske nacije mogu smjestiti i Srbi I Hrvati. Nazalost ovima drugima to izvrsno odgovara i isti ce izgleda nastaviti sa isticanjem Srpske i Hrvatske nacionalnosti. Zapitaj se koliki je najmanji zajednicki sadrzalac izmedju tri?dallton wrote:bez da ulazim u dalju raspravu, al ne bih rekao da nas razlikuje "samo" politicko ubjedjenje - glasati za karadzica i ostale u hagu je podrska etnickom ciscenju i genocidu, a ne "samo razlika u politickom ubjedjenju"
za vpc i ostale stvari moj odgovor je ovo - glavni razlog zasto mnogi medju srbima moraju instistirati da a) ili se nesto nije desilo i nije bilo tako strasno kako se kaze i/ili b) da su sve strane jednako krive je sljedeci - bilo da prodje strategija a ili b, onda se moze reci "eh svi smo jednako krivi, eto nek ima BiH al je pc sasvim legitimna, a i jos pored toga molimo (odnosno naredjujemo) da se nesrbi ne mjesaju u nas atar)"
medjutim, posto je tvrdnja pod a) ocigledno pobijena kao netacna, a samim tim i tvrdnja b) sad je problem sto nisu svi isti, a izraziti neko zaljenje koje bi vecu odgovornost stavljalo na institucije pca znaci da tog pca ne bi trebalo da bude...
i opet pitanje ako su svi isti - onda otkud toliki konclogori bas tamo gdje je pc, otkud etnicko ciscenje u svakom gradu i selu koji je u pcu (a nemas recimo presuda za to u bihacu ili tz ili recimo sarajevu) i naravno otkud to da je samo pc okrivljen za genocid, a ne i sve ostale vojske? ovim sto sam rekao ja ne negiram da se ginulo na svakoj strani i svugdje je bilo svega, al je razlika u organizaciji, planiranju, razmjerama i opstoj narodnoj podrsci tom planu
na kraju zasto je karadzic u hagu, a silajdzic recimo nije? nesto cisto sumnjam da hag nije istrazivao silajdzica , al su digli ruke jer nema nista
- Dozer
#178 Re: Čemu ovakva BiH?
A sta je to postojalo 92 i 95 ako nije VRS? Koja je to bila vojna, a tacnije paravojna formacija, koja je vrlo uspjesno vec 92 kreirala sve konc logore, popalila, silovala, raselila i unakazila desetine hiljada ljudi? JNA? Jeste, dobrim dijelom i JNA. Zato i jeste sve nazvano i agresijom.
- Drug Član
#179 Re: Čemu ovakva BiH?
Odgovr na sve je politika! Srpska ratna politika u BiH je bila stvoriti etnicki cistu Republiku Srpsku....kosekventno toliki zlocini...i sta sad...osuditi srpski narod.....dallton wrote:prvo, ja ne vjerujem u neophodnost stvaranja nasilu bosanske nacije - ako cemo tako, pod nationality (na engleskom) nam svima pise Bosnia and Herzegovina, na stranu etnicka pripadnost...niko nikoga ne moze natjerati da se osjeca ovako ili onakoDrug Član wrote:Ma da Srbi su genocidni...itd, itd. Da ne spominem WWII, pogledaj samo u proteklom ratu kad je poginulo najvise Srba, imas podatke (Human Losses in BiH, Research and Documentation Centre, Sarajevo) Vise od 60 % zrtava posebno civilnih je bilo u 1992 i 1995 kad VRS ili nije postojala ili su njene jedinice bile dobrim dijelom porazene u Zapadnoj BiH. Toliko o plemenitosti druge strane...Ja opet kazem svi smo mi isti ili tu negdje...Jos nesto,vidis ja cu glasati za Bosnu I hercegovinu, a ti ces izgleda glasati za Bosnu, ja cu se boriti za formiranje Bosansko-Hercegovacke nacije, a ti ces misliti kako se pod kapu Bosanske nacije mogu smjestiti i Srbi I Hrvati. Nazalost ovima drugima to izvrsno odgovara i isti ce izgleda nastaviti sa isticanjem Srpske i Hrvatske nacionalnosti. Zapitaj se koliki je najmanji zajednicki sadrzalac izmedju tri?dallton wrote:bez da ulazim u dalju raspravu, al ne bih rekao da nas razlikuje "samo" politicko ubjedjenje - glasati za karadzica i ostale u hagu je podrska etnickom ciscenju i genocidu, a ne "samo razlika u politickom ubjedjenju"
za vpc i ostale stvari moj odgovor je ovo - glavni razlog zasto mnogi medju srbima moraju instistirati da a) ili se nesto nije desilo i nije bilo tako strasno kako se kaze i/ili b) da su sve strane jednako krive je sljedeci - bilo da prodje strategija a ili b, onda se moze reci "eh svi smo jednako krivi, eto nek ima BiH al je pc sasvim legitimna, a i jos pored toga molimo (odnosno naredjujemo) da se nesrbi ne mjesaju u nas atar)"
medjutim, posto je tvrdnja pod a) ocigledno pobijena kao netacna, a samim tim i tvrdnja b) sad je problem sto nisu svi isti, a izraziti neko zaljenje koje bi vecu odgovornost stavljalo na institucije pca znaci da tog pca ne bi trebalo da bude...
i opet pitanje ako su svi isti - onda otkud toliki konclogori bas tamo gdje je pc, otkud etnicko ciscenje u svakom gradu i selu koji je u pcu (a nemas recimo presuda za to u bihacu ili tz ili recimo sarajevu) i naravno otkud to da je samo pc okrivljen za genocid, a ne i sve ostale vojske? ovim sto sam rekao ja ne negiram da se ginulo na svakoj strani i svugdje je bilo svega, al je razlika u organizaciji, planiranju, razmjerama i opstoj narodnoj podrsci tom planu
na kraju zasto je karadzic u hagu, a silajdzic recimo nije? nesto cisto sumnjam da hag nije istrazivao silajdzica , al su digli ruke jer nema nista
-
dallton
#180 Re: Čemu ovakva BiH?
ja kad bi se na glavu nasadio ne mogu osuditi sav srpski narod i to je to
al pogledaj sta se desavalo poslije rata - ako su toliki povratnici maltretirani i ubijani u svakom mjestu u koje su se vracali a koje je u pcu, onda stvarno postoji siroki konsenzus o pohvalnom djelu istjerivanja nesrba
cak veca je odgovornost na srbima za ono poslije nego ono u toku rata
evo primjer kako NATO gleda na sve ovo:
al pogledaj sta se desavalo poslije rata - ako su toliki povratnici maltretirani i ubijani u svakom mjestu u koje su se vracali a koje je u pcu, onda stvarno postoji siroki konsenzus o pohvalnom djelu istjerivanja nesrba
cak veca je odgovornost na srbima za ono poslije nego ono u toku rata
evo primjer kako NATO gleda na sve ovo:
e sad mi reci sta mislis zasto NATO organizuje vjezbe u zemlji koja nija clanica NATO-a vec samo domacin, i to ih organizuje bas kraj banja luke - jel mozda sto im je dosadno u zivotu i hoce da uzivaju u ljepotama une, sane, brda i planina, ili mozda nekome salju neku poruku "recimo ko se bude zezao s nama, cisto da zna sta cemo uraditi"Potvrda napretka u oblasti odbrane
Američki ambasador Charles English (l) na otvaranju konferencije.
21.04.2009
Dženana Halimović
Pozdravljajući prijem Hrvatske i Albanije u NATO, amasador SAD u BiH Charles English danas je izjavio kako njegova zemlja očekuje da će BiH ispuniti uslove za članstvo u ovom savezu. Američki ambasador je ovu poruku uputio na otvaranju konferencije u Sarajevu koja prethodi vježbi “Združeni napor 2009", planiranoj početkom septembra u Banjoj Luci.
Vojna vježba „Združeni napor 2009.“, koja će se održati od 4. do 17. septembra u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci, po prvi put će biti organizovana u zemlji koja nije članica NATO-a. Naime, vježba se od 1995. godine održavala u Njemačkoj, a BiH je prvi domaćin koji će ugostiti preko 1.000 vojnika iz 40 zemalja članica ove organizacije i zemalja partnera. Ove godine biće predstavljene najnovije komunikacijske tehnologije u vojnoj industriji, saopšteno je danas na konferenciji u povodu vježbe kojoj pristustvuje oko 280 učesnika.
Organizacija vježbe koja će se održati u Banjoj Luci prvenstveno je znak povjerenja prema pozitivnim promjenama u BiH, kazao je američki ambasador u BiH Charles English:
„Ovaj događaj, koji je prije par godina bio sasvim nezamisliv, potcrtava značaj pozitivnih promjena u razvoju oružanih snaga u BiH kao jedinstvenih i sposobnih oružanih snaga. Ja mislim da ovo sve samo pokazuje da evropska komanda američkih snaga vjeruje u potpunosti zemlji domaćinu koja će ovdje u septembru mjesecu u Banjoj Luci ugostiti sve učesnike te vježbe.“
Iako je prva asocijacija na vojnu vježbu, pogotovo ovakvih razmjera, manifestacija vojne opreme u njenom punom sjaju - od tenkova do raznog naoružanja, ova će biti drugačija, saopštio je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić:
„Ova vježba neće imati ništa od toga. Imaće uglavnom visoko educirane i visoko obučene ljude, sa najmodernijom komunikacijskom i informatičkom tehnologijom i opremom. I ono što ćete još pored toga vidjeti će biti vozila različitih tipova i vrsta, uglavnom prilagođena za pokretne centre veze i komunikacijske centre te vrste i imaćete njihovo lično naoružanje.“
Pukovnik Alija Kožljak kaže kako će BiH imati priliku da dokaže svoju spremnost u nekoliko aspekata:
Sa konferencije u Sarajevu
„Mi ćemo testirati kompatibilnost svih sistema, znači i logističkih sistema jer organizujemo kompletnu logističku podršku; kompatibilnost sigurnosti jer smo zaduženi za sigurnost; kompatibilnost saradnje s civilnim organizacijama i rad medija po standaradima NATO-a jer smo mi domaćini; i naravno kompatibilnost tehničkih sredstava koja ćemo i mi, kao jedan od učesnika a ne samo kao domaćin, delegirati za testiranje tokom ove vježbe.“
Predstavnici Komande američke vojske za Evropu obišli su kasarnu „Kozara“ u Banjoj Luci, gdje će se vježba i održati. Rick Dollesin, oficir divizije za međunarodni angažman i inteoperabilnost operacije „Združeni napor“ kaže kako je BiH spremna:
„Dio vježbe je da se vidi koji su standardi NATO-a i kako svaka nacija učesnica procijeni gdje stoji u odnosu na ove standarde. Do sada, koliko sam zapazio, bh. tehničari su u mogućnosti da se nose s NATO standardima. Zadovoljan sam i iskreno zapanjen napretkom koji je napravljen u kasarni „Kozara“ u sklopu priprema za održavanje vježbe.“
Ambasador English tokom pripremne konferencije za vježbu se osvrnuo i na prijem Hrvatske i Albanije u NATO:
„Mi pozdravljamo njihovo članstvo, odnosno prijem u članstvo. Također, želim da potcrtam da jedva čekamo da se ispuni i želja Sjedinjenih Američkih Država - a to je da sve zemlje ovog regiona postanu članicama NATO saveza. Jedva čekamo i dan kad će BiH ispuniti sve uvjete da postane članica NATO saveza. Nadamo da će to biti što prije i da će se ostvariti vizija da Evropa živi u sigurnosti i u miru kao jedinstven kontinent.“
Ministar Cikotić također je pozdravio širenja NATO-a, s izraženim nadama da će na ovaj način i BiH biti bliže Savezu:
„Za nas ulazak Albanije i Hrvatske u NATO znači da smo i mi bliži NATO-u i fizički i suštinski. Mi pozdravljamo tu činjenicu. Mi smo imali dobru saradnju s ove dvije zemlje, pogotovu sa Hrvatskom, i do sada. Cijenimo da će ovaj formalan čin ulaska Hrvatske u pune strukture NATO-a biti jedna dodatna komunikacijska mogućnost i za nas i za bolju saradnju sa NATO snagama. Dakle, cijenimo da je to jedan pozitivan događaj ne samo za Hrvatsku nego za BiH i za region u cjelini.“
U samu pripremu vojne vježbe biće uključene sve strukture u BiH, uključujući Predsjedništvo, državni Parlament, agencije za provođenje zakona, te entitete, a naročito grad Banja Luku. Kasarna „Kozara“ odabrana je s obzirom da se u njoj nalazi Komanda za podršku Ministarstva odbrane BiH, te je kao takva u potpunosti opremljena za ovakav poduhvat.
- osa
#181 Re: Čemu ovakva BiH?
hoće li to hv konačno u banja luku, prije armije bih, a ....
-
dallton
#182 Re: Čemu ovakva BiH?
hoce u okviru nato-aosa wrote:hoće li to hv konačno u banja luku, prije armije bih, a ....
- osa
#183 Re: Čemu ovakva BiH?
i onako srbi kažu da je sve ono 95., i odradio nato ili bar debelo pomogao, tko zna možda smo i tada bili u paktu samo nismo znali, samo ne znam hoće li hv poslati cijeli vod jer za više trenutno nema dovoljno snag, rasteglo nas po cijlom svijetu: 300 afganistan, 15 čad, 20 golan, 2 cipar.... rasturiše vojsku.dallton wrote:hoce u okviru nato-aosa wrote:hoće li to hv konačno u banja luku, prije armije bih, a ....a mozda albanska jedinica udje u banja luku prije hrvatske
, u slucaju sranja ne moze nato pustiti da se desi da bosanci sami rjesavaju stvari, tu ne bi ostao kamen na kamenu nakon sto bi se taj proces zavrsio
- Dozer
#184 Re: Čemu ovakva BiH?
A mozda bi to bilo i najbolje...da ne ostane kamen na kamenu ovdje...ionako smo svi zajedno, izgleda, obicna stoka...
-
zavrzlama
#185 Re: Čemu ovakva BiH?
ne srpski narod... nego ponistiti rezultate te politike...a srpski narod je valjda protiv zlocina i te politike pa nece se odupirati rusenju rezultata te srpske ratne politike koju navodis... velikosrpska politika i njeni rezultati se polako ubijaju,samo je problem sto velikosrpski ideolozi jos uvijek uspjesno(uz pomoc tortura,medija i SPC) poturaju srpski narod kao branu za zastitu odrzavanja rezultata zlocina i etnickog ciscenja, pa nepismenom narodu se prodaje teza kako je ponistenje genocida i etnickog ciscenja antisrpski cin....znas i ti sam koji ovo pises da je to tako, ali je tesko svarit bolnu istinuOdgovr na sve je politika! Srpska ratna politika u BiH je bila stvoriti etnicki cistu Republiku Srpsku....kosekventno toliki zlocini...i sta sad...osuditi srpski narod.....
- osa
#186 Re: Čemu ovakva BiH?
nadam se da koristiš demokratsko pravo i govoriš u svoje ime.Dozer wrote:A mozda bi to bilo i najbolje...da ne ostane kamen na kamenu ovdje...ionako smo svi zajedno, izgleda, obicna stoka...
-
dallton
#187 Re: Čemu ovakva BiH?
koliko znam @osa - ispravi me ako grijesim - i broj stalnog kadra u hv se smanjuje, nema priliva novih, stari odlaze ili ?osa wrote:i onako srbi kažu da je sve ono 95., i odradio nato ili bar debelo pomogao, tko zna možda smo i tada bili u paktu samo nismo znali, samo ne znam hoće li hv poslati cijeli vod jer za više trenutno nema dovoljno snag, rasteglo nas po cijlom svijetu: 300 afganistan, 15 čad, 20 golan, 2 cipar.... rasturiše vojsku.dallton wrote:hoce u okviru nato-aosa wrote:hoće li to hv konačno u banja luku, prije armije bih, a ....a mozda albanska jedinica udje u banja luku prije hrvatske
, u slucaju sranja ne moze nato pustiti da se desi da bosanci sami rjesavaju stvari, tu ne bi ostao kamen na kamenu nakon sto bi se taj proces zavrsio
- osa
#188 Re: Čemu ovakva BiH?
quote="osa"]
koliko znam @osa - ispravi me ako grijesim - i broj stalnog kadra u hv se smanjuje, nema priliva novih, stari odlaze ili ?[/quote]
profesionalizacija jarane.
U JEKU BORBE ZA RADNA MJESTA
MORH otpušta 1.200 'neperspektivnih'
Datum objave:
01.04.2009 10:31 Autor: tportal.hr
U jeku gospodarske krize i borbe državnog vrha za spas svakog radnog mjesta MORH se rješava 1.200 djelatnika. Djelatne vojne osobe prisilno se umirovljuje od 1. lipnja, dok će civilni kadar u MORH-u i Oružanim snagama dobiti otkaze
Novi list došao je u posjed liste s imenima 1.200 'neperspektivnih', na kojoj su se našli i časnici u stranim misijama, mladi ljudi sa završenim fakultetima, činovima i na visokim zapovjednim funkcijama, profesori pa čak i medicinsko osoblje u vojnim zdravstvenim ustanovama. Ogorčeni i šokirani, 'neperspektivni' poručuju da se na njihova mjesta guraju kadrovi preko 'baba, stričeva i rođaka' koji niti imaju spremu niti ostale potrebne kvalifikacije za ostanak na radnim mjestima.
Lista je bez najave stigla i u kninsku vojarnu, a svi čija su imena na njoj moraju potpisati da pristaju na umirovljenje od 1. lipnja. Ako to ne učine, rečeno im je da će ionako biti prisilno umirovljeni do kraja godine, ali u tom slučaju neće moći otići u invalidsku mirovinu s mogućnošću rada, uz koju bi dobili i veću otpremninu.
'Prisilno nas se umirovljuje, ne znamo niti kakvu i koliku mirovinu bismo trebali dobiti, nema nikakvog izračuna, ne zna se niti po kojim kriterijima smo neperspektivan kadar jer su na listama i ljudi koji su ispunjavaju kriterije za ostanak, koji su i znatno mlađi od 46 godina i nisu imali bolovanja', tvrdi sugovornik Glasa Slavonije. Objašnjava kako su im ponuđene dvije opcije. Prva je odlazak u punu starosnu mirovinu, iako, tvrdi, ona to nije jer u nju odlaze i ljudi sa 40-50 godina, a koja bi iznosila oko 3.000 kuna, i uz otpremninu od oko 10 tisuća kuna. Druga varijanta jest prihvaćanje invalidske mirovine, uz mogućnost rada. Mirovina bi bila oko 2.500 kuna, a otpremnine bi iznosile od 70 do 120 tisuća kuna. 'No i ako dobijemo rješenje o otpremnini, pitanje je kada će nam i kako taj novac biti isplaćen', kaže sugovornik iz MORH-a.
Radomir Delić, predsjednik Sindikata djelatnika u vojsci, koji veli kako je MORH ove godine odredio iz sustava izbaciti više od 1.500 djelatnih vojnih osoba i civila.
'Taj je proces počeo upravo s ovim slanjem lista, pozivanjem ljudi i priopćavanjem da su neperspektivni te se od njih traži da potpišu izjave da uzimaju otpremninu. Djelatne vojne osobe 'zbrinjavaju' se uglavnom umirovljenjem, a civili će mahom dobiti otkaze. Također, imamo informacije da se u Ministarstvu vode razgovori koji idu prema tome da se čak i onima koji prihvate invalidsku mirovinu ne isplate otpremnine. Umjesto 6 tisuća kuna po godini provedenoj u ratu i otpremnini od jedne prosječne plaće po godini staža povećanoj za 50 posto razmišlja se o tome da im se isplati samo šest prosječnih plaća, kao i kod normalnog odlaska u mirovinu', kaže Delić.
i onako srbi kažu da je sve ono 95., i odradio nato ili bar debelo pomogao, tko zna možda smo i tada bili u paktu samo nismo znali, samo ne znam hoće li hv poslati cijeli vod jer za više trenutno nema dovoljno snag, rasteglo nas po cijlom svijetu: 300 afganistan, 15 čad, 20 golan, 2 cipar.... rasturiše vojsku.[/quote]dallton wrote:hoce u okviru nato-aosa wrote:hoće li to hv konačno u banja luku, prije armije bih, a ....a mozda albanska jedinica udje u banja luku prije hrvatske
koliko znam @osa - ispravi me ako grijesim - i broj stalnog kadra u hv se smanjuje, nema priliva novih, stari odlaze ili ?[/quote]
profesionalizacija jarane.
U JEKU BORBE ZA RADNA MJESTA
MORH otpušta 1.200 'neperspektivnih'
Datum objave:
01.04.2009 10:31 Autor: tportal.hr
U jeku gospodarske krize i borbe državnog vrha za spas svakog radnog mjesta MORH se rješava 1.200 djelatnika. Djelatne vojne osobe prisilno se umirovljuje od 1. lipnja, dok će civilni kadar u MORH-u i Oružanim snagama dobiti otkaze
Novi list došao je u posjed liste s imenima 1.200 'neperspektivnih', na kojoj su se našli i časnici u stranim misijama, mladi ljudi sa završenim fakultetima, činovima i na visokim zapovjednim funkcijama, profesori pa čak i medicinsko osoblje u vojnim zdravstvenim ustanovama. Ogorčeni i šokirani, 'neperspektivni' poručuju da se na njihova mjesta guraju kadrovi preko 'baba, stričeva i rođaka' koji niti imaju spremu niti ostale potrebne kvalifikacije za ostanak na radnim mjestima.
Lista je bez najave stigla i u kninsku vojarnu, a svi čija su imena na njoj moraju potpisati da pristaju na umirovljenje od 1. lipnja. Ako to ne učine, rečeno im je da će ionako biti prisilno umirovljeni do kraja godine, ali u tom slučaju neće moći otići u invalidsku mirovinu s mogućnošću rada, uz koju bi dobili i veću otpremninu.
'Prisilno nas se umirovljuje, ne znamo niti kakvu i koliku mirovinu bismo trebali dobiti, nema nikakvog izračuna, ne zna se niti po kojim kriterijima smo neperspektivan kadar jer su na listama i ljudi koji su ispunjavaju kriterije za ostanak, koji su i znatno mlađi od 46 godina i nisu imali bolovanja', tvrdi sugovornik Glasa Slavonije. Objašnjava kako su im ponuđene dvije opcije. Prva je odlazak u punu starosnu mirovinu, iako, tvrdi, ona to nije jer u nju odlaze i ljudi sa 40-50 godina, a koja bi iznosila oko 3.000 kuna, i uz otpremninu od oko 10 tisuća kuna. Druga varijanta jest prihvaćanje invalidske mirovine, uz mogućnost rada. Mirovina bi bila oko 2.500 kuna, a otpremnine bi iznosile od 70 do 120 tisuća kuna. 'No i ako dobijemo rješenje o otpremnini, pitanje je kada će nam i kako taj novac biti isplaćen', kaže sugovornik iz MORH-a.
Radomir Delić, predsjednik Sindikata djelatnika u vojsci, koji veli kako je MORH ove godine odredio iz sustava izbaciti više od 1.500 djelatnih vojnih osoba i civila.
'Taj je proces počeo upravo s ovim slanjem lista, pozivanjem ljudi i priopćavanjem da su neperspektivni te se od njih traži da potpišu izjave da uzimaju otpremninu. Djelatne vojne osobe 'zbrinjavaju' se uglavnom umirovljenjem, a civili će mahom dobiti otkaze. Također, imamo informacije da se u Ministarstvu vode razgovori koji idu prema tome da se čak i onima koji prihvate invalidsku mirovinu ne isplate otpremnine. Umjesto 6 tisuća kuna po godini provedenoj u ratu i otpremnini od jedne prosječne plaće po godini staža povećanoj za 50 posto razmišlja se o tome da im se isplati samo šest prosječnih plaća, kao i kod normalnog odlaska u mirovinu', kaže Delić.
-
dallton
#189 Re: Čemu ovakva BiH?
samo slaba penzija koliko vidim gore, bas i nije nesto...isto je bilo u bih, profesionalizacije i dovidjenja prijatno
- osa
#190 Re: Čemu ovakva BiH?
to su sve još radno sposobni ljudi a zakonom o radu omogućeno im je da uz mirovinu mogu i raditi, zato to i nije tako loše, a u krajnjem slučaju black water uvjek treba kadra, a tamo je neka njuška werner ilić, pa preko njega pripadnici hv, mogu do dobro plaćenih poslova, nisu opasni kao čuvanje straže u vojarnama ali .ebiga sila boga ne moli.dallton wrote:samo slaba penzija koliko vidim gore, bas i nije nesto...isto je bilo u bih, profesionalizacije i dovidjenja prijatno
-
ddr
#191 Re: Čemu ovakva BiH?
Odvajanje BiH od Jugoslavije izvršeno je na nelegalan način jer je tako važna odluka donijeta je bez saglasnosti Srba.
Ustav Jugoslavije iz 1974. godine predviđao je mogućnost samoopredjeljenja naroda a ne republika što je i logično jer su nosioci prava ljudi a ne teritorije. To znači da su Srbi istjerani iz Jugoslavije protivno njihovoj volji.
BiH kao zajednica tri naroda između kojih oduvijek postoji neslaganje (da ne kažem mržnja) nema nikakvu perspektivu. Ona će postojati dok postoji takav interes velikih sila, a kada takav interes nestane nestaće i BiH (tj. neće više biti u današnjim granicama).
Ustav Jugoslavije iz 1974. godine predviđao je mogućnost samoopredjeljenja naroda a ne republika što je i logično jer su nosioci prava ljudi a ne teritorije. To znači da su Srbi istjerani iz Jugoslavije protivno njihovoj volji.
BiH kao zajednica tri naroda između kojih oduvijek postoji neslaganje (da ne kažem mržnja) nema nikakvu perspektivu. Ona će postojati dok postoji takav interes velikih sila, a kada takav interes nestane nestaće i BiH (tj. neće više biti u današnjim granicama).
- _tulumba_
#192 Re: Čemu ovakva BiH?
Nisam pratio temu do sad i necu ni dalje, al' ovo procitah, pa hajd jaro da vidimo sto Bosne nece biti u ovim granicama..ddr wrote:Odvajanje BiH od Jugoslavije izvršeno je na nelegalan način jer je tako važna odluka donijeta je bez saglasnosti Srba.
Pun mi je vise onih koji govore da Bosne nece biti...
Samo cu reci jedno, kad je cetnici i ustase nisu mogli shebat 1991. ma nece nikad vise...Sve zivo je bilo na raspolaganju ustasama i cetama, i opet vidi bolan, ima Bosne, bice Bosne...Ja bih se ubio radije nego zivio u zabludi da je moj narod nebeski (ne kazem da si ti taj), da moj narod moze sve, a imati odrijesene ruke, sve pi*ke materine, oruzje, svu podrsku i pomoc i ne uspjeti shebati onda onako jadnu BiH i goloruk narod, pa hajd nek' opet neko zarati je*emu sta cekaju ljudi vise
Jos kad su Bosanci i Hercegovci postali ravnopravan protivnik, al' je bila bezanija...i tad je tek kraj nastupio, i koje velike sile bolan??Da je velikim silama bilo ikad u interesu da Bosne nema, ne bi je danas ni bilo....Nego, neka se zahvale Bogu oni koji mrze Bosnu upravo tim velikim silama sto uopce zive na tlu Bosne....
Stvarno vas je dosta....
Pozdrav!
-
bosna123
#194 Re: Čemu ovakva BiH?
Dragi moj, upravo radi uvijek istih razloga Bosni su radili o glavi i rade joj i sad, i to uvijek uz pricu da je ona neka umjetna kreacija. A ta umjetna kreacija odolijeva i opstaje vijekovima... Zar to nije malo cudno? Odvajanje je bilo potpuno legalno i legitimno, ali vi vjerujte u sta hocete, prav' za prav' nije me ni briga.ddr wrote:Odvajanje BiH od Jugoslavije izvršeno je na nelegalan način jer je tako važna odluka donijeta je bez saglasnosti Srba.
Bosna ima perspektivu zato sto je to JEDINA domovina Bosnjaka, mi nemamo kuda i oduvijek smo tu, i ne planiramo nigdje seliti. Prema tome po svim zakonima fizike, Bosna je tu i vama je Bosnu gledati. Bosna nije opstala radi interesa velikih sila, jer su velike sile vec bile odlucile da je nema, vec je opstala radi toga sto smo mi (ovdje mislim na sve patriote) odlucili opstati i zivjeti, svidjelo se to nekome ili ne. Vi ako mrzite sebi mrzite, vala nemam neku posebnu potrebu da vas mrzim, ali imam potrebu braniti ono sto je moje...
Mi se ne sekiramo, jer gore od '92. se ne moze desiti, a '92. vise nije moguca... Bolje vam je da sjednete i razmislite sta ostavljate svojoj djeci tom mrznjom.
- vee-jay
#195 Re: Čemu ovakva BiH?
ddr wrote:Odvajanje BiH od Jugoslavije izvršeno je na nelegalan način jer je tako važna odluka donijeta je bez saglasnosti Srba.
sprem'te se sprem'te cetnici, kolona kamiona vas ceka ..... ali posto vas ni Beograd vise nece, a ni DDR vise ne postoji, mozete samo tamo odakle ste dosli
-
ddr
#196 Re: Čemu ovakva BiH?
Činjenica je da ovakva BiH nije po mjeri nijednog od tri naroda koji u njoj žive i da sva tri naroda njenu budućnost vide na različite načine (vizija Srba i Hrvata se donekle poklapa). Rat je završen poodavno, a narodi se sve više međusobno udaljavaju i netrpeljivost je sve veća što svakako ide u prilog tezi da je budućnost BiH u današnjim granicama upitna. Kada bi sutra Srbima i Hrvatima bilo postavljeno pitanje da li žele da ostanu u BiH kao državi tri naroda ili žele nezavisne nacionalne države, RS i HB, svi znamo kakav bi odgovor bio. Dalje, ja nisam uopšte pominjao bilo kakvo pomjeranje i iseljavanje Bošnjaka koje je pominjao @bosna123 samo sam konstatovao da ovakva BiH nema svijetlu perspektivu jer je njeni narodi ovakvu ne žele.
Što se tiče pada opština banjalučke krajine 1995. na šta je aludirao @_tulumba_, pa to je najbolji pokazatelj da velike sile, a prije svega SAD, imaju presudnu ulogu na dešavanja na ovim prostorima (čudi me da to uopšte neko dovodi u pitanje). Pad (posmatrano sa srpske strane) odnosno oslobođenje (posmatrano sa bošnjačke i hrvatske strane) opština banjalučke krajine je posljedica dogovora tj. uvrtanja ruku Miloševiću i Karadžiću.
Koliko je meni poznato 5. korpus Ar. BIH imao je oko 15 000 vojnika plus ne znam tačno koliko pripadnika HV na području BiH, a na području banjalučke krajine djelovali su prvi i drugi krajiški korpus sa oko 100 000 vojnika.
Takođe na tom području bile su raspoređene dvije oklopne brigade sa nekoliko stotina tenkova i oklopnih transportera, ali su i vojnici i oklopna mehanizacija povučeni neposredno pred združenu akciju Ar. BIH i HV. Dogovor (između Holbruka i Miloševića) je bio jasan RS će imati 49% teritorije. Donekle se sve odvijalo po dogovoru, ali su ipak zauzete i opštine koje su trebale da ostanu u RS (npr. Šipovo, Mrkonjić Grad). Tada je postojala mogućnost da Slobodan Milošević pošalje VJ u BiH i Hrvatsku ako se Ar. BIH i HV ne budu pridržavale dogovora i ne zaustave se, a treba podsjetiti da je Srbija imala oko 400 000 vojnika (što redovnih što rezervista). Srećom NATO je zahtijevao od Hrvata i Bošnjaka da se zaustave. Da nisu....buknuo bi rat još strašnijih razmjera.
Što se tiče pada opština banjalučke krajine 1995. na šta je aludirao @_tulumba_, pa to je najbolji pokazatelj da velike sile, a prije svega SAD, imaju presudnu ulogu na dešavanja na ovim prostorima (čudi me da to uopšte neko dovodi u pitanje). Pad (posmatrano sa srpske strane) odnosno oslobođenje (posmatrano sa bošnjačke i hrvatske strane) opština banjalučke krajine je posljedica dogovora tj. uvrtanja ruku Miloševiću i Karadžiću.
Koliko je meni poznato 5. korpus Ar. BIH imao je oko 15 000 vojnika plus ne znam tačno koliko pripadnika HV na području BiH, a na području banjalučke krajine djelovali su prvi i drugi krajiški korpus sa oko 100 000 vojnika.
Takođe na tom području bile su raspoređene dvije oklopne brigade sa nekoliko stotina tenkova i oklopnih transportera, ali su i vojnici i oklopna mehanizacija povučeni neposredno pred združenu akciju Ar. BIH i HV. Dogovor (između Holbruka i Miloševića) je bio jasan RS će imati 49% teritorije. Donekle se sve odvijalo po dogovoru, ali su ipak zauzete i opštine koje su trebale da ostanu u RS (npr. Šipovo, Mrkonjić Grad). Tada je postojala mogućnost da Slobodan Milošević pošalje VJ u BiH i Hrvatsku ako se Ar. BIH i HV ne budu pridržavale dogovora i ne zaustave se, a treba podsjetiti da je Srbija imala oko 400 000 vojnika (što redovnih što rezervista). Srećom NATO je zahtijevao od Hrvata i Bošnjaka da se zaustave. Da nisu....buknuo bi rat još strašnijih razmjera.
- MuaDib
#197 Re: Čemu ovakva BiH?
Interesantna teza, samo ako se gleda iz srpskog ugla. Ali zaboravljaš činjenicu da su srpski predstavnici ucjenjivali ratom u svim institucijama SRBiH predstavnike sva druga dva naroda. Ili ćete ostati u krnjoj Jugoslaviji ili će te nestati ako se pokušate odvojiti. Dakle ostati pod takvim okolnostima u takvoj Jugoslaviji je za Bošnjake, a pogotovo Hrvate značilo bi postati građani drugog reda, da se slučajno srpski narod ne bi isprovocirao. Što ja zovem "Karadžićeva doktrina".ddr wrote:Odvajanje BiH od Jugoslavije izvršeno je na nelegalan način jer je tako važna odluka donijeta je bez saglasnosti Srba.
Pošto se pozivaš na Ustav iz 1974. godine, činjenica je da ga je prva srušila Srbija ukinuvši autonomiju Vojvodini i Kosovu, a potom i Hrvatska ukinuvši konstitutivnost Srba. A potom su predsjednici te dvije republike, dogovorili podjelu Bosne i Hercegovine. Iz iste teze koju ti poturaš da je BiH vještačka država.
Niko nije kriv bosanskim Srbima što su nasjeli na laži psihijatra Radovana, lažima POLITIKE, RTS-a, SRT-a i željama grupe senilnih akademika, sa razinom nacionalne svijesti iz XIX stoljeća. Manipulacijom da se Srbima u nezavisnoj BiH sprema reinkarnacija ustaškog genocida, bosanski Srbi na čelu s SDS-om su poveli "preventivni rat" protiv svojih komšija. Niko srpskom narodu nije oduzeo konstitutivnost, slobodu i sva ustavom zagarantovana prava. Međutim SDS-a koji je težio razdvajanu naroda u Bosni i Hercegovini, ipak je srpski narod poveo u rat.
Na temelju, slobodno mogu reči, rasizma i aperthajda je oformljena Republika Srpska, koja je svoj opstanak i širenje zasnovala na vojnoj sili JNA i genocidu nad Bošnjacima i Hrvatima. Umjesto da se postigao dogovor da SDS prihvati nezavisnu BiH, pod uslovom da se uvedu mehanizmi za zaštitu od preglasavanja, Karadžiće je težio stvaranju isključivo srpskih područja što je bilo bez rata nemoguće postići. A sve u cilju stvaranja srpskog državnog prostora na tlu BiH i njegovog prisjedinjenja Srbiji. I rat nije poveden što su Srbi bili ugroženi, već je poveden zbog želje srpskog političkog establišmenta da na ruševinama SFRJ napravi proširenu srpsku državu. Sada trebate nikom drugom do Aliji zahvaljivati što imate Republiku Srpsku, jer se i on pridružio plejadi onih koji su na ovaj ili onaj način izdali BiH i prekršili njen tada važeći Ustav. Ali ako neko pokuša RS sada odvojiti od BiH, to će je prije odvesti u nestanak, nego u nezavisnost. Jer bi to bilo rušenje Ustava BiH, što za sobom povlaći i urušavanje RS-a. Što prije prihvatite BiH kao vlastitu državu, biće vam lakše.
-
dallton
#198 Re: Čemu ovakva BiH?
ja mislim da oni zele da im bude teze prije nego lakse @muadib
-
zrikavac48
#199 Re: Čemu ovakva BiH?
Pa upravo je to i problem u nasem drustvu. Nema nista ni crno ni bijelo jos manje crveno ili ruzicasto. Sve je samo sivo.Drug Član wrote:Onaj ko je bash 100 % siguran u "svoju stranu" priče ili je hipokrit ili je neinteligentan!
Ljudi moji kad ćete shvatiti da nikad ništa nije crno-bijelo.
Sivilo u politici, sivilo u ekonomiji, sivilo u zdravstvu (uz casne izuzetke), sivilo u skolstvu, policiji i sudstvu.
- Drug Član
#200 Re: Čemu ovakva BiH?
Ovo je samo dio odgovora...Ne samo u BiH, vec uvjek i svugdje je u pitanju action-reaction circle izmedju aktera. Kad BiH shvati da je koncept demokratije mnogo napredovao od "ciste vladavine vecine" onda....zavrzlama wrote:ne srpski narod... nego ponistiti rezultate te politike...a srpski narod je valjda protiv zlocina i te politike pa nece se odupirati rusenju rezultata te srpske ratne politike koju navodis... velikosrpska politika i njeni rezultati se polako ubijaju,samo je problem sto velikosrpski ideolozi jos uvijek uspjesno(uz pomoc tortura,medija i SPC) poturaju srpski narod kao branu za zastitu odrzavanja rezultata zlocina i etnickog ciscenja, pa nepismenom narodu se prodaje teza kako je ponistenje genocida i etnickog ciscenja antisrpski cin....znas i ti sam koji ovo pises da je to tako, ali je tesko svarit bolnu istinuOdgovr na sve je politika! Srpska ratna politika u BiH je bila stvoriti etnicki cistu Republiku Srpsku....kosekventno toliki zlocini...i sta sad...osuditi srpski narod.....