Cekanje termina na MRI?
Moderator: anex
-
Dany97
#1 Cekanje termina na MRI?
Moze mi neko reci ako zna zasto se cekaju termini za MR dugo (odnosi se na gl bolnicu u Doboju),u mom slucaju gdje imam jak bol u koljenu prilikom cucnja,i 5-6/10 bol tokom normalnih aktivnosti,tek narucen pocetkom 10og mjeseca....A za to vrijeme povreda ce vec uciniti svoje i bice vec kasno za bilo kakvu terapiju.U pm nije valjda da toliko pacijenata ima pa se toliko dugo mora cekati,ili je neka druga politika?
- JelBistro
- Grijem se na: kratkih rukava
- Vozim: isključivo VW, Audi
#2 Re: Cekanje termina na MRI?
Meni termin za jbni UZ za tri i pol mjeseca dali.
Sarajevo
-
maxell_sarajevo
#3 Re: Cekanje termina na MRI?
Ja naručen na KCUS za 5 mjeseci.
- nepass1
#4 Re: Cekanje termina na MRI?
Zato sto je to posljedna diagnostika. U svedskoj npr ne bi nikako dobio ili bi cekao godinuDany97 wrote: ↑24/08/2022 17:16 Moze mi neko reci ako zna zasto se cekaju termini za MR dugo (odnosi se na gl bolnicu u Doboju),u mom slucaju gdje imam jak bol u koljenu prilikom cucnja,i 5-6/10 bol tokom normalnih aktivnosti,tek narucen pocetkom 10og mjeseca....A za to vrijeme povreda ce vec uciniti svoje i bice vec kasno za bilo kakvu terapiju.U pm nije valjda da toliko pacijenata ima pa se toliko dugo mora cekati,ili je neka druga politika?
- p206
#5 Re: Cekanje termina na MRI?
idi privatno... imaš u Zenici poliklinika Sunce npr.
ja sam u Sarajevu čekao 5 mj
ja sam u Sarajevu čekao 5 mj
- banjaluka078
#6 Re: Cekanje termina na MRI?
Da ljekar koji te upućuje smatra da je hitno, tako bi i označio uputnicu ili bi te poslao na bolničku, da budeš primljen u bolnicu i tako slikaš i saniraš povredu, ako je riječ o povredi. Vjerovatno je situacija u Doboju takva da imaju samo jedan aparat koji se koristi za sve pacijente: naručene (hladne), ležeće u bolnici u sklopu njihovih procedura i za hitne slučajeve. Nije samo do dostupnosti aparata, nego i radiologa koji očitava nalaz. 5-6 sedmica nije dugo čekanje na MR, iskreno, u poređenju s nekim drugim krajevima BiH. Čak i u BL koja ima i više aparata na kliničkom centru i sklopljene ugovore s privatnicima na uputnicu, čekao bi bar mjesec. Toliko se čeka na obični UZV, za koje aparata ima kao kiše.Dany97 wrote: ↑24/08/2022 17:16 Moze mi neko reci ako zna zasto se cekaju termini za MR dugo (odnosi se na gl bolnicu u Doboju),u mom slucaju gdje imam jak bol u koljenu prilikom cucnja,i 5-6/10 bol tokom normalnih aktivnosti,tek narucen pocetkom 10og mjeseca....A za to vrijeme povreda ce vec uciniti svoje i bice vec kasno za bilo kakvu terapiju.U pm nije valjda da toliko pacijenata ima pa se toliko dugo mora cekati,ili je neka druga politika?
Ako si u jakim bolovima koji te blokiraju, ne možeš da se krećeš i misliš da je u pitanju takva povreda koja ne može da čeka, možda se javiš u hitnu?
-
no_sikiriki
#7 Re: Cekanje termina na MRI?
Ne bih znala zašto, ali ja da sam čekala, vjerovatno bih bila mrtva, tako da, platiš privatno 350-400KM i no sikiriki.
To se ne isplati čekati kad imaš neki problem koji se treba odmah rješavati, nego više ako imaš nešto što trebaš kontrolisati godišnje, pa se naručiš, znajući da ćeš čekati do 6 mjeseci, nekad i više.
Jednom su me u januaru naručili za oktobar, i nikad nisam ni dočekala taj u oktobru, zbog corone (srećom taj nije bio urgentan, neko kontrolni).
To se ne isplati čekati kad imaš neki problem koji se treba odmah rješavati, nego više ako imaš nešto što trebaš kontrolisati godišnje, pa se naručiš, znajući da ćeš čekati do 6 mjeseci, nekad i više.
Jednom su me u januaru naručili za oktobar, i nikad nisam ni dočekala taj u oktobru, zbog corone (srećom taj nije bio urgentan, neko kontrolni).
-
Dany97
#8 Re: Cekanje termina na MRI?
Aufff jbt,a ko mi kriv jbg kada nisam znao i htjeo "sprijeciti",nego sada moram lijeciti hah.
A da ne pravim novu temu da pitam ovde..
Bio kod ortopeda zbog bola u koljenu ali samo stavio primjena bandaze i umjerena aktivnost.
Kada bi otisao kod fizijatra sad da'l bi mi on mogao kakvu terapiju dati bez prethodno opsirnijeg misljenja ortopeda (dok ne uradim MR).Usput ortoped je stavio dijagnozu S833 (rascep hrskavice cini mi se).
I jel fizijatar (spec.za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju) samo postavlja dijagnozu tj odredjuje vjezbe koje ce se raditi,i primjenjuje ih pacijentu,ili to prosledjuje na fizioterapeuta te je on taj koji zapravo pokazuje vjezbe?
Bio kod ortopeda zbog bola u koljenu ali samo stavio primjena bandaze i umjerena aktivnost.
Kada bi otisao kod fizijatra sad da'l bi mi on mogao kakvu terapiju dati bez prethodno opsirnijeg misljenja ortopeda (dok ne uradim MR).Usput ortoped je stavio dijagnozu S833 (rascep hrskavice cini mi se).
I jel fizijatar (spec.za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju) samo postavlja dijagnozu tj odredjuje vjezbe koje ce se raditi,i primjenjuje ih pacijentu,ili to prosledjuje na fizioterapeuta te je on taj koji zapravo pokazuje vjezbe?
- banjaluka078
#9 Re: Cekanje termina na MRI?
Fizijatar je ljekar specijalista koji će te nakon prikupljanja nalaza i pregleda uputiti na fizikalne terapije, ako smatra da je to terapija koja ti treba, a fiozoterapeuti će ti pokazati i nadzirati vježbe i ostale terapije koje ljekar napiše.Dany97 wrote: ↑24/08/2022 19:27 Aufff jbt,a ko mi kriv jbg kada nisam znao i htjeo "sprijeciti",nego sada moram lijeciti hah.
Mislim da svakako nema vježbanja sve dok je povredna aktivna i bol prisutan.
Nemoj forsirati koljeno prije nalaza MRI i bez dogovora s ortopedom i fizijatrom, jer možeš napraviti sebi više štete za budućnost.
- Manual
#10 Re: Cekanje termina na MRI?
Kod privatnih bolnica nema cekanja, negdje sam i procitao kao da su namjerno kvarili MRI na koševu da bi ovi drugi uzimali pare.
- Optimus09
#11 Re: Cekanje termina na MRI?
Ne znam druze,meni su kao onkoloskom pacijentu u tz jako brzo davali termin kako za mri tako i za ct.
- nepass1