Kako je u vasim ambulantama porodicne medicine??
Cekanje kod ljekara opce prakse!!
Moderator: anex
- badalpur
#1 Cekanje kod ljekara opce prakse!!
Hvala Bogu odavno mi nije trebao lljekar, ali jucer nazovem da se narucim i sokiram se!! Daje mi termin za 10 dana!!! Kako je moguce da se na pregled kod ljekara opce prakse ceka tako dugo
!!! Pa od njih sve polazi!! Sta ako je u pitanju nesto ozbiljno?! Ko zna u sta sae to moze pretvoriti za 10 dana!! Pa cak i ako nije ozbiljna bolest, za 10 dana ce proci sama od sebe!!! Zeljela bih da mi neko da pojasnjenje za ovo, ali ne znam kome da se obratim!!
-
metronom
#2 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
To je cista samovolja i bezobrazluk zaposlenih u toj ambulanti... Znam za slicne slucajeve. Ljudi su zvali i ministra zdravstva kantona koji nije mogao da vjeruje da se to desava... nakon toga su radili kako treba. Predlazem da obavezno zoves ministra i da ih prijavis, jer to sto rade je kriminal cisti!
Da samo hoce proci zakon koji omogucava da svoje zdravstveno osiguranje mozes koristiti lijececi se u zdravstvenoj ustanovi po tvom izboru, bilo da je drzavna ili privatna... Jedino to ih moze natjerati da pocnu raditi svoj posao!
Da samo hoce proci zakon koji omogucava da svoje zdravstveno osiguranje mozes koristiti lijececi se u zdravstvenoj ustanovi po tvom izboru, bilo da je drzavna ili privatna... Jedino to ih moze natjerati da pocnu raditi svoj posao!
-
blufonka
#3 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
Slicna i jos gora iskustva sam cula i ja, a sto je u svemu tome najzalosnije taj pregled ti nece pomoci nista u zivotu.
U ambulante porodicne medicine uglavnom idu penzioneri po "redovnu gibiru", hronicni bolesnici iz istih razloga dakle po recepte za lijek koji vec godinama koriste itd, a da ce ti neka doktorica dijagnosticirati bolest to zaboravi.
U najmanju ruku ce se desiti da tamo cekajuci da dodjes na red pokupis jos neki virus, infekciju ili ko zna sta!
Moj savjet- stedite na nevaznim stvarima kao sto su skupa odjeca, sminka, cigare, prekomjerni izlasci, novi mobiteli, struja, internet,nakit ( ima toliko toga) da imate koju kintu u dzepu za privatnog dr. kad zagusti!
U ambulante porodicne medicine uglavnom idu penzioneri po "redovnu gibiru", hronicni bolesnici iz istih razloga dakle po recepte za lijek koji vec godinama koriste itd, a da ce ti neka doktorica dijagnosticirati bolest to zaboravi.
U najmanju ruku ce se desiti da tamo cekajuci da dodjes na red pokupis jos neki virus, infekciju ili ko zna sta!
Moj savjet- stedite na nevaznim stvarima kao sto su skupa odjeca, sminka, cigare, prekomjerni izlasci, novi mobiteli, struja, internet,nakit ( ima toliko toga) da imate koju kintu u dzepu za privatnog dr. kad zagusti!
-
argentaria
#4 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
Desila mi se ista situacija.Zakazali mi za 7 dana.Ja kazem da mi nije dobro ,da sam inace zdrava osoba,ali nista.Ja fino ujutro poranim u 8:00 i na kartoteci kazem da sam prethodnu noc imala dva puta jako probadanje u grudima,otezano disanje,gusenje i da se bojim da je nesto ozbiljno (naravno sve sam izmislila,jer na bezobrazluk treba uzvratiti istom mjerom) i budem prva na redu.Prvi zakazani pacijent tog dana bio je u 8:45 (provjerila) .Kad sam usla kod doktora ispricala sam stvarne moje tegobe (alergija),dobila uputnicu za specijalistu.I to je to .Ja sam kratkorocno rijesila problem,ali sta kad je neko stvarno posten i ceka ono njihovo zakazivanje (a u medjuvremenu bolest napreduje)?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
dođem ko monah u omer maslić
ruke prekrižene kao da se spremam moliti
pogled ka podu bez imalo ufiranosti
tiho govorim i poštujem ljude u bijelim uniformama
valjda me zato i guraju preko reda kada kažem da me boli
i da trebam popričati s doktorom
nikad nikakav poklon nisam nosio
još me jedan doktor zove sa zgrade da dodjem za 5 minuta jer mašina ima slobodnih 10 minuta između pacijenata pa da me pregleda... a to se inače treba čekati i po pola godine

ruke prekrižene kao da se spremam moliti
pogled ka podu bez imalo ufiranosti
tiho govorim i poštujem ljude u bijelim uniformama
valjda me zato i guraju preko reda kada kažem da me boli
i da trebam popričati s doktorom
nikad nikakav poklon nisam nosio
još me jedan doktor zove sa zgrade da dodjem za 5 minuta jer mašina ima slobodnih 10 minuta između pacijenata pa da me pregleda... a to se inače treba čekati i po pola godine
- cellisto
#6 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
Ne mogu se pozaliti jer su u mom domu zdravlja preljubazni i narucujem se najkasnije danas za sutra, ali neka cura je na nekoj drugoj slicnoj temi napisala da se ona fino naruci svake sedmice, pa ako joj treba ode, ako ne treba, ne ode 
- badalpur
#7 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
Dobra ideja, ali ne bih da slutimcellisto wrote:Ne mogu se pozaliti jer su u mom domu zdravlja preljubazni i narucujem se najkasnije danas za sutra, ali neka cura je na nekoj drugoj slicnoj temi napisala da se ona fino naruci svake sedmice, pa ako joj treba ode, ako ne treba, ne ode
-
miki27A
#8 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
Evo jedna informacija iz porodicne medicine: kad je ona kisa padala prije dvije sedmice, mene kasalj neki uhvatio (na kraju je bronhitis ispao, 5 dana antibiotika). Nazovem ambulantu da se narucim (ovo je ponedeljak bio) kazem treba mi termin za poslijepodne, kad sestra govori da sada rade jedan dan SAMO prvu smjenu, jedan dan SAMO drugu smjenu (obrazlozenje domovi zdravlja KS su u rasulu, ako je ko citao da su skidali ljudima sa placa za kredite a to nisu uplacivali itd) i da me mogu staviti u utorak u 19h. Novost je da vise ne smije se samo doci u ambulantu, samo primaju kad se narucis unaprijed.
Ali opet ih moram pohvaliti: tatinoj amidjinci uvijek dolaze u kucnu posjetu, juce doktor dosao, ona sva natekla (srce, stitna zlijezda, visok pritisak...) kad je vidio, odmah napisao uputnicu za C(K)UM, odveli je na vrijeme...
Ali opet ih moram pohvaliti: tatinoj amidjinci uvijek dolaze u kucnu posjetu, juce doktor dosao, ona sva natekla (srce, stitna zlijezda, visok pritisak...) kad je vidio, odmah napisao uputnicu za C(K)UM, odveli je na vrijeme...
-
drekalica28
#9 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
A šta biste rekli da vam kažem da se i za blesavu uputnicu treba naručiti, te da se i na taj termin čeka. 
-
miki27A
#10 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
Rekla bih da ti vjerujem.drekalica28 wrote:A šta biste rekli da vam kažem da se i za blesavu uputnicu treba naručiti, te da se i na taj termin čeka.
- Truba
#11 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
pa ovo je normaladrekalica28 wrote:A šta biste rekli da vam kažem da se i za blesavu uputnicu treba naručiti, te da se i na taj termin čeka.
zato jednom kad dodjes tu trazis sve uputnice u sljedećih mjesec dana
-
drekalica28
#12 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
ma da......baš znam da će mi se na današnji dan, za 30 dana, upaliti oči,ili da ću dobiti upalu grla ili bilo šta drugo.komi wrote:pa ovo je normaladrekalica28 wrote:A šta biste rekli da vam kažem da se i za blesavu uputnicu treba naručiti, te da se i na taj termin čeka.
zato jednom kad dodjes tu trazis sve uputnice u sljedećih mjesec dana
činjenica je da po ambulantama i domovima zdravlje krajnje ne efikasno rade.
jasno mi je da nisu dovoljno dobro plaćeni, nemaju možda najbolje uslove za rad, ali sve ovo je samo pitanje organizacije, ničega više.
ali valjda je lakše ispijati kafe i primati svoje prije i kone preko reda nego regularne pacijente.
-
Margita81
#13 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
NIsam sebe narucivala jos pa ne znam ali...
Kad mi se dijete rodilo zovem kosevo da se narucimo za uzv kukova i vele mi da je prvi slobodan termin u decembru. A ja zvala u augustu. Znaci 5mjeseci cekati ili zvati privatnika i tamo to obaviti za 5 min. Sto sam i napravila. Jbg..
Kad mi se dijete rodilo zovem kosevo da se narucimo za uzv kukova i vele mi da je prvi slobodan termin u decembru. A ja zvala u augustu. Znaci 5mjeseci cekati ili zvati privatnika i tamo to obaviti za 5 min. Sto sam i napravila. Jbg..
- Truba
#14 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
moraš unaprijed razmišljati pa i o bolesti a ne dan prije se sjetis eee sutra bih mogao ići
otprilike znamo svi gdje smo slabi i šta nas boli... i kad otprilike moramo na kontrolu za šta
vandredne situacije su nepredvidive i za to postoji hitna
a ako si stvarno loše vjerujem da ćeš moći preko reda bez problema
otprilike znamo svi gdje smo slabi i šta nas boli... i kad otprilike moramo na kontrolu za šta
- O'zone
- Globalni moderator
#15 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
Ambulante porodične medicine su nešto naj beskorisnije što je izmišljeno od pamtivjeka do danas ja isto rijetko idem kod ljekara (hvala Bogu) ali mi je u zadnjih mjesec dana trebalo dosta uputnica jer sam išao na razbijanje kamena i pošto sam skontao da naručivanjem se ne može ništa dobiti jer me uvjek naruče za 5 do 7 dana počeo sam samo da idem kod njih bez najave obično se nađe mjesto ako si uporan ako ne u toku tog dana onda sutra a ako čekaš njih možeš i umrijeti bez problema
-
drekalica28
#16 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
komi....ne možeš sve planirati.komi wrote:moraš unaprijed razmišljati pa i o bolesti a ne dan prije se sjetis eee sutra bih mogao ići![]()
![]()
![]()
jedno su hronični bolesnici, koji znaju da im treba nova mjesečna zaliha lijekova i da moraju ponovo na svoju mjesečnu kontrolu.
i te vandredne situacije......hitna služi samo za prvu pomoć, da te prikrpe (šta god bilo u pitanju) toliko da možeš izdržati do odlaska kod svog liječnika opšte prakse.
ali čekati na ultrazvuk, ili RTG pola godine (koje obično moraš ponoviti, jer su im mašine dotrajale i ništa se ne vidi)....to je suludo. lakše je otići do privatnika i sve završiti u roku pola sata.
ali onda se postavlja pitanje, zašto se plaćaju doprinosi. a to je skroz druga tema.
-
tesla_001
#17 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
Kod mene je do unazad godinu dana u ambulanti radio jedan doktor, kojem su dolazili oko 3000 pacijenata. Bilo je dana kada je primao i po 100 pacijenata dnevno i sve je funkcionisalo suprer. Dodje mu hronicni bolesnik on mu propise lijekova za narednih mjesec dva i miran je od tog pacijenta. Prosle godine ga suspenduju na tri mjeseca sto je tako radio, jer je previse recepata izdao, a kako i nebi kada sam radi. Nakon toga dovedu jos jednog doktora da radi u ambulanti, pa sad ih je dvojica, ali je opsti haus. Za pregled se kod ovog prvog ceka po 5-6 dana, a kod ovog novog 2-3 dana. Obadvojici je ograniceno po 25 pacijenata dnevno i imaju odredjen broj recepata koji smiju izdati. Moja majka je hronicni bolesnik i mora svakih 7 dana ici da joj izdaju recepte za terapiju koju godinama koristi. Tako da sad i ti pacijenti prave vecu guzvu.
Time su dakle namjerno napravili vecu guzvu, kako bi sto vise ljudi odustalo od pregleda i problem rijesili na neki drugi nacin, tako da manje troskove prave zavodu za zdr. osiguranje. Vi se zalite ministru, a on dobro zna za to, jer potice to od njega i od ZZO.
Sve je to planski smisljeno, jer nemoze odjednom u svim ambulantama nastati problem.
Dosta stvari se promjenilo i na Kosevu, doktori su skrti na izdavanju uputnica za pretrage, jer su i njih ogranicili.
Tesko bolesnicima!
Time su dakle namjerno napravili vecu guzvu, kako bi sto vise ljudi odustalo od pregleda i problem rijesili na neki drugi nacin, tako da manje troskove prave zavodu za zdr. osiguranje. Vi se zalite ministru, a on dobro zna za to, jer potice to od njega i od ZZO.
Sve je to planski smisljeno, jer nemoze odjednom u svim ambulantama nastati problem.
Dosta stvari se promjenilo i na Kosevu, doktori su skrti na izdavanju uputnica za pretrage, jer su i njih ogranicili.
Tesko bolesnicima!
- Truba
#18 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
zato poziv privatnicima da se ne uplaćuje zdravtsveno
nego laganini u kliniku sunce ili kakvo zdravtsveno osiguranje preko stranih osiguranja
nego laganini u kliniku sunce ili kakvo zdravtsveno osiguranje preko stranih osiguranja
-
modesti
#19 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
Porodična medicina je samo početak našeg zdravstvenog kraha. Novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti se u stvari dobrim dijelom kopira američki zdravstveni sistem. Porodični ljekar će biti za većinu nas jedini ljekar kojeg ćemo vidjeti jer idu na smanjivanje specijalista (i po klinikama i po domovima zdravlja) i posjeta specijalistima. Nama serviraju samo djelimične informacije. Ne piše nam se dobro nikako po onome šta sam čula 
- Truba
#20 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
to sam i ja primijetio da se približavamo američkom sistemu
iskreno... vala svejedno je... zdravtsveni sustav funkcionira dok si zdrav

iskreno... vala svejedno je... zdravtsveni sustav funkcionira dok si zdrav
-
felichi
#21 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
još jedan razlog da se u oktobru izadje na izbore!!!
-
bambi:)
#22 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
Mislim da smo ipak previše kritični,baš me zanima ukoliko postavimo ovu istu temu na forum Dijaspora šta bi nam pisali ,koliko oni čekaju na pregled a uz to i koliko izdvajaju za osnovne pakete.
Nekako mi se čini da bi bilo zanimljivo...
P.S. Ne želom da isprovociram,nego samo konstatujem na osnovu iskustava pojedinih ljudi koji žive vani
P.S. Ne želom da isprovociram,nego samo konstatujem na osnovu iskustava pojedinih ljudi koji žive vani
-
modesti
#23 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
bambi:), meni je zdravstvo u socijalizmu bilo mnogo draže i efikasnije od zdravstva u kapitalizmu. Radi toga me ne interesuje šta ima dijaspora da kaže.bambi:) wrote:Mislim da smo ipak previše kritični,baš me zanima ukoliko postavimo ovu istu temu na forum Dijaspora šta bi nam pisali ,koliko oni čekaju na pregled a uz to i koliko izdvajaju za osnovne pakete.
-
djani s
#24 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
Onda lijepo u red i cekajte
: bez negodovanja.
- DoctorSa
#25 Re: Cekanje kod ljekara opce prakse!!
nema više socijale.....noge uz zid pa neka Tito brine o meni. zapnimodesti wrote:bambi:), meni je zdravstvo u socijalizmu bilo mnogo draže i efikasnije od zdravstva u kapitalizmu. Radi toga me ne interesuje šta ima dijaspora da kaže.bambi:) wrote:Mislim da smo ipak previše kritični,baš me zanima ukoliko postavimo ovu istu temu na forum Dijaspora šta bi nam pisali ,koliko oni čekaju na pregled a uz to i koliko izdvajaju za osnovne pakete.
samo mi je žao što nema onih drotova, a ostalo je nepotrebno.