Čega se sjećate iz djetinstva?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#301 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by _BataZiv_0809 »

plain vanilla wrote: Nije to moj dio grada. Ja sam sa zapada :mrgreen:
Cekaj da se malo orijentisem :hm:

Elem da ne off topicarimo-volim Tuzlu ali ne od djetinjstva, nego od prije 10tak godina, ali imam osjecaj kao da sam tu nekako svoj na svome. Valjda sto mnooooogo lici na Zenicu :kiss:
JanuaryJones

#302 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by JanuaryJones »

karanana wrote:jel ovo gustav?
nije meni se cini, ne znam da gustav ima kapu. ali lici.

ja sam imao traumu od gustavovog crtanog filma u kojem mu cesma kapa i lagano polagano mu se citav stan napuni vodom i on postane kao riba. dobije skrge i stvori mu se koza izmedju prstiju da mu se naprave peraje.
Pa gdje nećeš kao dijete imati traumu od toga :shock: inače Gustav je politički crtić i kritika tadašnjeg režima Madjarske.
dale cooper

#303 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by dale cooper »

plain vanilla wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
dale cooper wrote:
Znam na šta misliš, ali nisam tamo išao. :D
Meni ono djeluje kao fin spust, samo da ne zavrsis u Jali...dok tamo sa druge strane prema pijaci nemas gdje :-?
Nije to moj dio grada. Ja sam sa zapada :mrgreen:
Teška industrija. :mrgreen:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#304 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by plain vanilla »

dale cooper wrote:
Teška industrija. :mrgreen:
Ja se sjecam gustih magli, 'mirisa' iz Haka. Bilo mi je zanimljivo sto mi je kao more pod prozorom.
Tad nije bilo interneta da izmjeri zagadjenje, ali po mojoj procjeni je sad cisci zrak.
@Bata :kiss:
Ommadawn

#305 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by Ommadawn »

To je onda tamo Irac, je li?
mishic

#306 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by mishic »

Ovaj snijeg i ranije obečanje da ću to učiniti potače me da se prisjetim Olimpijade i olimpijskog Sarajeva. Te, sada već daleke, olimpijske godine kao i ove, dugo nije bilo snijega a rokovi su curili i Olimpijada se bližila. Istina išlo je to u prilog građevincima koji su danonočno dovršavali olimpijske objekte. Sjećam se graditelja sarajevske zaobilaznice koji su radili u tri smjene na izuzetno niskim temperaturama. Dogodilo im se da je jedna debela i visika podzida puta tamo na izlazu zaobilaznice iz grada negdje gore iznad bazena na Bentbaši bila preteška za raskvašeno tlo i otisnula se niza stranu.
Bila je to svojevrsna havarija na gradilištu u ionako tijesnim vremenskim rokovima. Na svu sreću sem nekoliko polomljenih stabala borove šume iznad kuća na lijevoj obali Miljacke, nalivenog betona i šalunge, druge štete nije bilo. Ali rokovi, rokovi se nisu smjeli probiti. Ja gledam, radnicima stiže obrok, teško je reći jeli to doručak, rućak ili večera, jer su svi termini bili pomjereni, stojeći jedu, cupkaju i s noge na nogu pokušavaju ublažiti hladnoću. A onda naglo usu snijeg pa danima ne prestaje. Sve mobilno, čisti se svaki kutak, samo što ga ne hvataju u letu i nosi se u Miljacku.
Lopatama, kolicima, japanerima, kamionima... Snijeg pada a ulice čiste. Grad pun. Stranaca koliko i domaćih. Domaći uniformisani u velikom broju.
Putokazi, mape grada i olimpijskih objekata na svakom koraku. Ulice friško asfaltirane, fasade umivene a pored GRAS-a stotine japanskih kombija bijele boje sa olimpijskim oznakama špartaju očišćenim ulicama. Na pojedinim padinskim dijelovima gdje pokušate napraviti "prečicu" do asfalta vidite samo kako lopata izbacuje snijeg iz prtine iz koje se ne vidi osoba koja čisti. Grad osvijetljen a ulice pune do pred samu zoru. I tako danima.
Sarajevo je tada bilo prelijep grad. Sarajlije ljubazne, susretljive, marljive... Grad čist, uredan, siguran.
Better Man

#307 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by Better Man »

mishic wrote:Ovaj snijeg i ranije obečanje da ću to učiniti potače me da se prisjetim Olimpijade i olimpijskog Sarajeva. Te, sada već daleke, olimpijske godine kao i ove, dugo nije bilo snijega a rokovi su curili i Olimpijada se bližila. Istina išlo je to u prilog građevincima koji su danonočno dovršavali olimpijske objekte. Sjećam se graditelja sarajevske zaobilaznice koji su radili u tri smjene na izuzetno niskim temperaturama. Dogodilo im se da je jedna debela i visika podzida puta tamo na izlazu zaobilaznice iz grada negdje gore iznad bazena na Bentbaši bila preteška za raskvašeno tlo i otisnula se niza stranu.
Bila je to svojevrsna havarija na gradilištu u ionako tijesnim vremenskim rokovima. Na svu sreću sem nekoliko polomljenih stabala borove šume iznad kuća na lijevoj obali Miljacke, nalivenog betona i šalunge, druge štete nije bilo. Ali rokovi, rokovi se nisu smjeli probiti. Ja gledam, radnicima stiže obrok, teško je reći jeli to doručak, rućak ili večera, jer su svi termini bili pomjereni, stojeći jedu, cupkaju i s noge na nogu pokušavaju ublažiti hladnoću. A onda naglo usu snijeg pa danima ne prestaje. Sve mobilno, čisti se svaki kutak, samo što ga ne hvataju u letu i nosi se u Miljacku.
Lopatama, kolicima, japanerima, kamionima... Snijeg pada a ulice čiste. Grad pun. Stranaca koliko i domaćih. Domaći uniformisani u velikom broju.
Putokazi, mape grada i olimpijskih objekata na svakom koraku. Ulice friško asfaltirane, fasade umivene a pored GRAS-a stotine japanskih kombija bijele boje sa olimpijskim oznakama špartaju očišćenim ulicama. Na pojedinim padinskim dijelovima gdje pokušate napraviti "prečicu" do asfalta vidite samo kako lopata izbacuje snijeg iz prtine iz koje se ne vidi osoba koja čisti. Grad osvijetljen a ulice pune do pred samu zoru. I tako danima.
Sarajevo je tada bilo prelijep grad. Sarajlije ljubazne, susretljive, marljive... Grad čist, uredan, siguran.
Odlično napisano. Danas na žalost Sarajevo više nije tako, kao i ljudi. Tadašnje Sarajevo je bilo metropola u pravom smislu riječ i ljudi su puno bili topliji i humanijii, dok ovo danas je jedna obična malo veća kasaba sa ljudima koji su izgubili sav pojam ljudskosti, topline i humanosti. Čast izuzecima.
Ommadawn

#308 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by Ommadawn »

Jest doduše onaj jedan kako se ono zvao, mislim Damir, prodao nekakvu građevinu, da li bi Vijećnica ili Begova džamija nekakvom Amerikancu.
I onaj što htio naplatiti jelo deset puta više nego što je trebalo ali hajd, frka-gužva, pa mu se omaklo.
dezurni_ucenik

#309 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by dezurni_ucenik »

Ommadawn wrote:
@dezurni, gdje si se ti spuštao, Begovo, Šehitluci ili Potok?

Mejdan i Starcevica.
Ommadawn

#310 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by Ommadawn »

dezurni_ucenik wrote:
Ommadawn wrote:

Mejdan i Starcevica.
Morebit da smo se negdje na Mejdanu sankama i sudarili ;)
dale cooper

#311 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote:To je onda tamo Irac, je li?
Da, otprilike. :D
Ommadawn

#312 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by Ommadawn »

dale cooper wrote:
Ommadawn wrote:To je onda tamo Irac, je li?
Da, otprilike. :D
Pa mogao sam i pretpostaviti ;)
dezurni_ucenik

#313 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by dezurni_ucenik »

Ommadawn wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Ommadawn wrote:

Mejdan i Starcevica.
Morebit da smo se negdje na Mejdanu sankama i sudarili ;)

Moguce moguce. Slomio mi sanke :-)
TDK-90

#314 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by TDK-90 »

Vucka :-D i svih varijacija paketica , igracaka , privjesaka, i olimpijade kao dogadjaja zbog kojeg je planeta "zaustavljena" koliko mi se ucinio vazan :D

Jugo ...onaj topli povjetarac koji nagovjestava proljece :izet: Proljeca i jeseni se sjecam - kojih vise nema :(

29.11. dan drzavnosti .. 1. maj -Zastave izvjesene i SVE! zatvoreno ali bas SVE!

Crno-bijelih televizora 2 kanala koja su imala bolji program nego danas 100-tinjak koliko ih ima :?

Masovne igre djece napolju - RAJA :thumbup:

Stida , srama i STRAHA od ucitelja , milicionera , itd. :!:

Polaganje zakletve i pripreme za polaganje zakletve ( pionirske naravno :-D ) eh to je dogadjaj bio , to je bio nesto ;-)

Nisi mogao naci na otpadu da je neko bacio bicikl ( Pony) jer se nije mogao popraviti - svaki dio i djelcic se mogao kupiti i zamijeniti.
dječak sa šibicama

#315 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by dječak sa šibicama »

Bozic kod bake, bor u dvoristu okicen svjetiljkama u boji, snijeg uvijek, janje iz kalupa (mramorni kolac) ispod jelke, hrane kakve hoces, jaslice u crkvi mi tjerali tatu da nas vodi da gledamo jaslice, bilo nam ko igracke ono brdo sa malim plasticnim ljudskim likovima, zivotinjama. Djeca pucaju iz nekakvih prangija poslije polnocke, petarde se bacaju za novu godinu.
Kod bake smo uvijek isli na 1. maj, 29. novembar i za ove vjerske katolicke. Dvadeset devetog je obicno bilo kolinje kod komsije, pa gledas i kao sokiran si a opet gledas jer ti interesantno.

Vrtic, Opstanak i Branko kockica, puding od vanilije i ploca Tomislava Ivcica koju je vaspitacica Azra non stop pustala. Voljela je i svirati harmoniku.
Odlasci na sijela sa nanom po mahali, prtila me po cijelom starom gradu, nema gdje nismo bili. Imala nana raje od Vratnika do Bostarica. Meni interesantno pola sata i onda "naaano hajmo kuci" a ona meni "suti nalet te bilo". Onda mi upale televiziju i gledam neki film koji nista ne razumijem jer jos nisam znao citati. Obicno te zene na sijelima ugase televiziju nakon dnevnika, onda je tisina, one pricaju a samo se sat cuje na zidu, onaj starinski sa kukavicom.

Sankanje na zimskom raspustu, pa mokre noge, dodjes kuci a nana zagrijala ciglu, pa stavljaj noge ciglu.
Operacija krajnika, sjecam se brojanja od 10 do 1, narkoza. Inekcije u debelo meso zbog neke djecije bolesti, pa pjevas neku borbenu da se ohrabris. Ide Tito preko romanije.

I more u Zaostrogu sa vrticem. Gledam neki dan slike, svi goli na plazi, ni gace nismo imali. Samo skiljimo zbog sunca. Danas bi tu neko pricao o pedofiliji vaspitaca.
Josip321

#316 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by Josip321 »

dječak sa šibicama wrote:I more u Zaostrogu sa vrticem. Gledam neki dan slike, svi goli na plazi, ni gace nismo imali. Samo skiljimo zbog sunca. Danas bi tu neko pricao o pedofiliji vaspitaca.
Jedan, sada vec covjek a tada malac, cijelo lijeto dolazio u sandalama i kupacim (onim kratkim) i tako igrao lopte. Danas bi roditelje optuzili za nemarnost i zvali socijalnu sluzbu.
dale cooper

#318 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by dale cooper »

dezurni_ucenik wrote:
Trust me...I know what I'm doing. 8-) :lol: :mrgreen:
dezurni_ucenik

#319 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:
Trust me...I know what I'm doing. 8-) :lol: :mrgreen:

Gledam na youtube ova intra iz starih serija i sjetim se ovog ludjaka. Sjecam se one epizode kad je metak hvato zubima. :lol:

Evo jos starih serija

pustopoljina

#320 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by pustopoljina »

Sve gledala!
dezurni_ucenik

#321 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by dezurni_ucenik »

pustopoljina wrote:Sve gledala!

mi tu :-) .
dale cooper

#322 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by dale cooper »

Da, bilo je ovih baš super tema koje su i danas prepoznatljive. :)
dezurni_ucenik

#323 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by dezurni_ucenik »

Po meni ovo je najjaca tema ikada i najjaci intro za neku seriju.

dale cooper

#324 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by dale cooper »

dezurni_ucenik wrote:Po meni ovo je najjaca tema ikada i najjaci intro za neku seriju.

Hoćeš da se kladiš da nije? :mrgreen:

hadzinicasa

#325 Re: Čega se sjećate iz djetinstva?

Post by hadzinicasa »

Post Reply