U anketi ne pitam za vase zelje oko Katalonije nego vasu pretpostavku kako ce biti. Hvala.
Catalunya
- fosna2014
#1 Catalunya
Kakvo je vase misljenje o Kataloniji? Danas prosli izbori i kako stvari stoje imacemo referendum? Plebisticarni izbori ovaj put.
U anketi ne pitam za vase zelje oko Katalonije nego vasu pretpostavku kako ce biti. Hvala.

- Kemal Malovčić
#3 Re: Catalunya
Ako se Katalunja odvoji eto odmah i Republike Srbske.
- Kemal Malovčić
#4 Re: Catalunya
Znači moli boga da se ne odvoje.
- fosna2014
#5 Re: Catalunya
RS je genocidna ostavstina. Katalonija se bori jako dugo za nezavisnot, stavise ugnjetavani su decenijama od strane Spanije.
RS i nezavisnost.
RS i nezavisnost.
- Grean
#6 Re: Catalunya
Katalonija i manji entitet neuporedivi pojmovi. Jedno izmisljeno i iscrtano prije 20 godina, bez istorijskog kontinuiteta. Ovo drugo zaseban entitet od kad je svijeta i vijeka..
Kako god, Katalonci su tokom rata bili nas najveci prijatelj u zapadnom svijetu i zelim im svu srecu sta god izabrali.
Kako god, Katalonci su tokom rata bili nas najveci prijatelj u zapadnom svijetu i zelim im svu srecu sta god izabrali.
Last edited by Grean on 27/09/2015 21:44, edited 2 times in total.
- Bratov brat
#7 Re: Catalunya
I ovde se palamudi opasno.Kemal Malovčić wrote:Ako se Katalunja odvoji eto odmah i Republike Srbske.
fosna2014 wrote: stavise ugnjetavani su decenijama od strane Spanije.

Decko/Devojcice, ovo je 2015. godina , nije vreme generala Franka.
- fosna2014
#8 Re: Catalunya
Pamte i oni svoju historiju.Bratov brat wrote:I ovde se palamudi opasno.Kemal Malovčić wrote:Ako se Katalunja odvoji eto odmah i Republike Srbske.Nije Kosovo moglo da bude okidac nego ce nezavisnost Katalonije uticati na odvajanje RS-a.
![]()
![]()
![]()
fosna2014 wrote: stavise ugnjetavani su decenijama od strane Spanije.
Kad sam bio u Barseloni primetio sam te ugnjetene mase.
![]()
Decko/Devojcice, ovo je 2015. godina , nije vreme generala Franka.
- Bratov brat
#9 Re: Catalunya
Da, ali su racionalni razumni ljudi , zapadnjaci. Nisu sa prostora bivse Jugoslavije. I kad si vec otvorio temu koja se veze za rasparcavanje Spanije, onda si mogao da otvoris temu " Baskija" koja ce pre da pokrene nesto nego sto ce to isto uciniti Katalonija.fosna2014 wrote: Pamte i oni svoju historiju.
- It_is_a_Leclerc
#10 Re: Catalunya
Formalno pravno veće šanse za otcjepljenje ima RS koja ima valjda 70 % elemenata države nego Katalonija koja nema ni nivo kantonalnih nadležnosti.Grean wrote:Katalonija i manji entitet neuporedivi pojmovi. Jedno izmisljeno i iscrtano prije 20 godina, bez istorijskog kontinuiteta. Ovo drugo zaseban entitet od kad je svijeta i vijeka..
- fosna2014
#11 Re: Catalunya
Mene ne zanima Baskija. Mene zanima Katalonija.Bratov brat wrote:Da, ali su racionalni razumni ljudi , zapadnjaci. Nisu sa prostora bivse Jugoslavije. I kad si vec otvorio temu koja se veze za rasparcavanje Spanije, onda si mogao da otvoris temu " Baskija" koja ce pre da pokrene nesto nego sto ce to isto uciniti Katalonija.fosna2014 wrote: Pamte i oni svoju historiju.
- Bratov brat
#12 Re: Catalunya
E onda izvini molim te, nisam mogao to da znam.fosna2014 wrote:Mene ne zanima Baskija. Mene zanima Katalonija.Bratov brat wrote:Da, ali su racionalni razumni ljudi , zapadnjaci. Nisu sa prostora bivse Jugoslavije. I kad si vec otvorio temu koja se veze za rasparcavanje Spanije, onda si mogao da otvoris temu " Baskija" koja ce pre da pokrene nesto nego sto ce to isto uciniti Katalonija.fosna2014 wrote: Pamte i oni svoju historiju.
-
Latte
#13 Re: Catalunya
Danas bas gledam raju na izborima i sto se tice referenduma tu su podijeljeni.
Mnogi ce glasat za ovu opciju koja ce odrzat referendum ali ce na istom glasati protiv.
Mnogi ce glasat za ovu opciju koja ce odrzat referendum ali ce na istom glasati protiv.
- KUZNETSOV
#14 Re: Catalunya
Baskijci i Katalonci najveci radnici u cijeloj Spaniji... nesto kao Slovenci u bivsoj nam drzavi, ako je suditi po slovenskom scenariju odvojit ce se...
- Kikibombona
#15 Re: Catalunya
Sloboda za Kataloniju, spansku i francusku Baskiju! 
- fosna2014
#16 Re: Catalunya
Nemoj samo i ovdje poceti sa YPG, PKK.Kikibombona wrote:Sloboda za Kataloniju, spansku i francusku Baskiju!
- Bratov brat
#17 Re: Catalunya
Ako se Katalonija odvoji od Spanije, ona onda nije clanica EU , vec mora da prodje neke procese kao i svi ostali ?
- Grean
#18 Re: Catalunya
Ima elemente drzave ali njeno postojanje je vezano iskljucivo za Dejtonski sporazum. Nemaju istorijski kontinuitet koji Katalonija ima.It_is_a_Leclerc wrote:
Formalno pravno veće šanse za otcjepljenje ima RS koja ima valjda 70 % elemenata države nego Katalonija koja nema ni nivo kantonalnih nadležnosti.
Sto se Baskije tice, njen probem je slican problemu Sandzaka. Podijeljena izmedju dvije drzave.
Spanija je relano vjestacka drzava, skrpljena na inicijativu Francuske nakon protjerivanja Maura. Slicna situacija SFRJ samo sto se odrzala mnogo duze.
-
vade_mecum
#19 Re: Catalunya
Hoces da kazes da ako dovoljno vremena prodje i stvari ostanu ovakve kakve jesu da ce RS imati historijski kontinuitet, a samim tim i razlog za nezavisnost?Grean wrote:Ima elemente drzave ali njeno postojanje je vezano iskljucivo za Dejtonski sporazum. Nemaju istorijski kontinuitet koji Katalonija ima.It_is_a_Leclerc wrote:
Formalno pravno veće šanse za otcjepljenje ima RS koja ima valjda 70 % elemenata države nego Katalonija koja nema ni nivo kantonalnih nadležnosti.
- fosna2014
#20 Re: Catalunya
Da, svakako. Ali je Katalonija toliko razvijena da bi joj trebalo mozda 2 godine da ispuni sve te obaveze, cak stavise, mozda bi joj bilo bolje i bez EU. To ce narod Katalonije odluciti.Bratov brat wrote:Ako se Katalonija odvoji od Spanije, ona onda nije clanica EU , vec mora da prodje neke procese kao i svi ostali ?
- Danguba
#21 Re: Catalunya
.Grean wrote:Ima elemente drzave ali njeno postojanje je vezano iskljucivo za Dejtonski sporazum. Nemaju istorijski kontinuitet koji Katalonija ima.It_is_a_Leclerc wrote:
Sto se Baskije tice, njen probem je slican problemu Sandzaka. Podijeljena izmedju dvije drzave.
Spanija je relano vjestacka drzava, skrpljena na inicijativu Francuske nakon protjerivanja Maura. Slicna situacija SFRJ samo sto se odrzala mnogo duze.
- jao_situacije
#22 Re: Catalunya
ali moraš pogledati kako je nastala španija a kako rsvade_mecum wrote:Hoces da kazes da ako dovoljno vremena prodje i stvari ostanu ovakve kakve jesu da ce RS imati historijski kontinuitet, a samim tim i razlog za nezavisnost?Grean wrote:Ima elemente drzave ali njeno postojanje je vezano iskljucivo za Dejtonski sporazum. Nemaju istorijski kontinuitet koji Katalonija ima.It_is_a_Leclerc wrote:
-
vade_mecum
#23 Re: Catalunya
Dobro pitanje ali to ce biti presedan ako se desi jer jos nije bio takav slucaj. Uglavnom, preci cemo taj most kada dodjemo do njegaBratov brat wrote:Ako se Katalonija odvoji od Spanije, ona onda nije clanica EU , vec mora da prodje neke procese kao i svi ostali ?
-
vade_mecum
#24 Re: Catalunya
Trenutna ustavna Kraljevina Spanija nastala tako sto je Franco rikno '78, onda dosli socijalisti i to je manje-vise to.jao_situacije wrote:ali moraš pogledati kako je nastala španija a kako rsvade_mecum wrote:Hoces da kazes da ako dovoljno vremena prodje i stvari ostanu ovakve kakve jesu da ce RS imati historijski kontinuitet, a samim tim i razlog za nezavisnost?Grean wrote: Ima elemente drzave ali njeno postojanje je vezano iskljucivo za Dejtonski sporazum. Nemaju istorijski kontinuitet koji Katalonija ima.
- Kemal Malovčić
#25 Re: Catalunya
Važne mijene odvijaju se trenutačno u Evropi. Ako se Katalunja i Republika Srbska osamostale, dobit ćemo dvije velike ekonomske sile.