Carski rez ili epiziotomija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

SaLaBa

#1 Carski rez ili epiziotomija

Post by SaLaBa »

Zdravo drage moje mame, trebao bi mi dobar savjet.
U cetvrtak mi je termin, a bebac je oko neke 4 kg doktor je rekao da je protiv carskog, ali da je nekad on i bolji da ne bih popucala. Eh sad... Rekao je da ce me svakako sjeci, jer on to kao radi kod prvorodkinja, a meni se to nikako ne svidja, jer je moja mama mene rodila sa preko 4 i pol kg i niti je pukla niti sjecena, a iste smo gradje. Pa sad i kako citam po netu da se i ova dole gospodja promijeni, da bude sira, a usne labavije.
Zato vas molim za savjet, je li bolje carski ili epiziotomija?
Molila bih za vasa iskustva, jer sam u dilemi, mislila sam da sam hrabrija, ali i muz kaze da bi vise volio da idem na carski, jer misli da bih pukla u tom bolu poroda (znam da je kod carskog tezi oporavak), ali ne znam kako se nositi time da dole vise nikad nece biti isto, a i to sjecenje, ako bi me kod carskog uspavali, a oziljak ostane, ali i izblijedi.
Hvala unaprijed
šatirana_ljubičica

#2 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by šatirana_ljubičica »

Ako si zdrava i po svemu sudeći bi trebala da se porodiš prirodno, porodi se prirodno.Da ti sad ne nabrajam razloge, ali evo s obzirom da tebe najviše brine da se gospođa promijeni, to nije istina uopšte.U početku naravno ima promjene ali sve se vrati na svoje, a ožiljak od carskog ostane zauvijek.Jeste da je sad medicina uznapredovala i da kažu da se on skoro i ne vidi, da -ako ćeš na plažu, ali ga vidiš ti, i muž jel, a da ne govorim kakav je ako se na to dodaju još i strije ako si im sklona..
Da ne govorim koliko je zdraviji za tebe i bebu prirodan porođaj...
Još nešto: i to rezanje znam da je najstrašnije za prvorotkinje (ja sam se više bojala toga nego samog poroda) ali vjeruj da u tom svemu ti neće biti toliki problem.Sad iz ove perspektive izgleda užasno, ali zaboravićeš sve za vrlo kratko vrijeme.Shvati, to su druge okolnosti.
Alhemicarkaa

#3 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by Alhemicarkaa »

Odakle ti ideja da "dole nikad neće biti isto"? :-)
Postoji medicinski opravdan carski rez i prirodni porod. Medicinski i pravno tu ne postoji mogućnost izbora. Sve drugo (mito i korupcija) spada u domen ilegale. Da postoji mogućnost izbora, a da medicinski nije indikovan carski rez, ja bi izabrala prirodni porod uvijek. Imaj na umu da je to operacija, i to klasična operacija, sa svim svojim rizicima (i operativnim i postoperativnim).
SaLaBa

#4 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by SaLaBa »

Ma ovaj Google me izbacio iz takta, pise kao da se dole razvuce i da usne su labavije i vise, pa rekoh kad ce biti i rez dole i sve to tako, mogu misliti na sta lici, a doktor kaze da taj rez od carskog bude u podrucju dlacica, da se ne vidi :-?
u srijedu mu idem u bolnicu, planira da mi ukljuci drip i da vidi kako beba na to reaguje, pa kao ako bi krenuo porod, to je to. A vjerujem da pored svih tih silnih bolova, epiziotomija je najmanji problem, ali ovako dok me jos nista ne boli, meni je ona gora od svega, bas me uzasno hvata panika, najradije bih neku casicu zestokog da se smirim :sad:
Tegla ajvara

#5 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by Tegla ajvara »

nemoj toliko brinuti ipak treba da rodiš budi sretna :-). Epiziotomija se radi kod većine žena da bi plod lakše prošao. Carski se uglavnom radi i ako pored epiziotomije ne dođe do izlaska ploda. I epizotomija ne boli toliko, daje se analgetik prije epiziotomije.
šatirana_ljubičica

#6 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by šatirana_ljubičica »

Ma pusti Google, nije sve istina što pročitaš.

Teži je oporavak nakon carskog od rezanja tokom poroda.
A evo kažem ti ja, ja sam se toga bojala više nego samog poroda, možda negdje slično kao i ti, ali mi na pamet nije pao carski, a ni taj moj strah mi na pamet nije pao kad je porod počeo :)
granita

#7 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by granita »

I ja sam u istim mukama, a jos do poroda tri mjeseca. Mene je epiziotomije strah vise od samog djavola, ali nikada, ali bas nikada ne bih isla pod noz samo zato sto me je strah reckanja. Oporavak je neuporedivo kraci, mozda cak i ne budes imala toliko savova (neke zene, i znam ih par, zavrsile su sa 2-3 sava), a ipak sa carskim se lezi u bolnici, prava operacija, teze ce ti biti i oko bebe...ne znam, meni je carski zadnja opcija i puuuunooo mi je strasniji od prirodnog. Opet, imas zena koje plate da se ne bi mucile, a ja na porod gledam kao vazno zivotno iskustvo za svaku zenu. Moja mama se porodila u 37-godini, sa sve preeklampsijom, placentom previa i 0- grupa, milion rizik faktora, a prirodno rodila veliku djevojcicu od 4700. I uvijek mi prica kako bi opet to isto uradila.
zgiba

#8 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by zgiba »

SaLaBa wrote:Zdravo drage moje mame, trebao bi mi dobar savjet.
U cetvrtak mi je termin, a bebac je oko neke 4 kg doktor je rekao da je protiv carskog, ali da je nekad on i bolji da ne bih popucala. Eh sad... Rekao je da ce me svakako sjeci, jer on to kao radi kod prvorodkinja, a meni se to nikako ne svidja, jer je moja mama mene rodila sa preko 4 i pol kg i niti je pukla niti sjecena, a iste smo gradje. Pa sad i kako citam po netu da se i ova dole gospodja promijeni, da bude sira, a usne labavije.
Molila bih za vasa iskustva, jer sam u dilemi, mislila sam da sam hrabrija, ali i muz kaze da bi vise volio da idem na carski, jer misli da bih pukla u tom bolu poroda (znam da je kod carskog tezi oporavak), ali ne znam kako se nositi time da dole vise nikad nece biti isto, a i to sjecenje, ako bi me kod carskog uspavali, a oziljak ostane, ali i izblijedi.
Hvala unaprijed
Ako je trudnoca normalna i ne postoje indicije za carski rez, ja bih u svakom slucaju izabrala prirodan porod. Carski rez, pored produzavanja vremena oporavka, nosi sa sobom mnogo rizika. Svako otvaranje trbusne supljine, a pogotovo uterusa nosi sa sobom mogucnost nastanka priraslica, pa cak i pojavu endometrioze (ne mora se desiti, ali moze). Priraslice i oziljak na uterusu mogu dovesti do problema kod zaceca u buducnosti.

Dakle, ako mozes izbjeci carski rez, izbjegni ga. Rez kod epiziotomije jeste neugodan, ali se u trenutku porada i ne osjeti. Par dana nakon poroda je neugodno sjediti, ali to brzo prodje, u svakom slucaju brze nego rez od carskog.

U svakom slucaju sretno, sta god da odlucis. :kiss:
berenice

#9 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by berenice »

SaLaBa wrote:Zdravo drage moje mame, trebao bi mi dobar savjet.
Hvala unaprijed
Ja mislim da je bolje roditi prirodnim putem, a ja ti mogu reći kakvo je moje iskustvo sa carskim rezom. Moja beba je bila isto blizu 4 kg. Sve do samog poroda nisam pomišljala na carski. Na kraju krajeva sam prenijela 7 dana, nisam se mogla otvoriti i nakon trosatnog mrcvarenja na dripu, odlučila sam se za carski rez. Jednostavno nisam više imala osjećaj da će se to desiti prirodnim putem.
U 12 h sam se odlučila za carski, a u 13.15 h je beba bila tu. Ja sam se najviše prepala injekcije za anesteziju koju sam dobila negdje u donjem dijelu leđa i od koje utrne donji dio tijela. Ne uspava te, sve vidiš jasno, samo što nemaš nikakav osjećaj od stomaka prema dole. Znači, svjesna si svega. Ja sam ispala prava kukavica, plakala cijelo vrijeme, k'o malo dijete. Uglavnom, meni su drugi dan skinuli kateter i sama sam ustala na WC, ali boli drama. Nisam mogla vjerovati da će bol ikada proći, ali nakon tri dana je puuuuuuno lakše.
To sve je bilo prije godinu dana. Što se tiče ožiljka, nemoj se brinuti za to, jer se ne vidi kada obučeš bikini, pošto se nalazi u području dlačica. Ja nemam strije, tako da sam poprilično, sada nakon godinu dana, ista kao što sam bila i prije trudnoće. Ali moraš biti malo disciplinovana i vježbati, čim budeš mogla, ali to neka ti babica kaže kad je najbolje za tebe.

Neko reče da ne postoji mogućnost izbora?!
iz dna duše

#10 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by iz dna duše »

epizotomija ili Carski?

Sa prvim djetetom imala epizotomiju, a sa drugim carski, jer se se radilo o karličnom porodu.
Za carski rez sam se odlučila (ne želim da plašim, ali je istina), zato što se 4 mjesea prije porodila moja drugarica, kod koje se isto radilo o karličnom porodu. Rečeno joj je: Bit će malo teže, ali je bolje prirodno da se porodi. Ona ih je poslušala, porod se otegao, namucili su se i ona i dijete. Nažalost, predug porođaj je ostavio posljedice po dijete, Dječak je ima cerebralnu paralizu, kao posljedicu teškog poroda.
Mene je to sve jako pogodilo, tako da sam, čim su mi rekli da se radi o karličnom porodu, i u istoj bolnici pričali istu priču, kao i mojoj drugarici, o prednostima prirodnog poroda, insistirala na Carskom rezu. Rodila sam zdravo dijete, moj rez se i ne primijeti, jedna tanka crta koja, i da je veći ožiljak, nije mi bitna, u poređenju sa srećom što je dijete rođeno zdravo.... Stoga, konsultiraj se sa još nekim lječnicima i poslušaj sebe, nakon što pribaviš mišljenja... Što se tiče epizotomije, ma tog momenta dok ti je rade, ne osjećaš ništa, postporođajni proces jeste usporeniji, ali to je danas skoro, pa uobičajena metoda. Sve je bolje, nego ne učiniti sve i ne olakšati djetetu dolazak na ovaj svijet, kada već krene ovamo. Sve što porod duže traje, veće su i opasnosti po zdravlje bebe.
affidavit

#11 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by affidavit »

Mislim da priča glede "situacije u dionjem domu" baš i ne stoji. :-D Četiri mjeseca nakon poroda bila sam kod dr. Divanovica na pregledu i njegov komentar bio je - "materica se vratila dimenzijama prije trudnoće i nema nikakvih tragova poroda". Iskreno, ni ja ne osjećam nikakvu razliku. :D
Porodila sam se prirodno i drago mi je zbog toga. Epiziotomiju nisam ni osjetila, jer kada porod dođe u tu fazu, bebina glavica se spusti i pritisne nerve okolo, tako da to samo od sebe djeluje kao anestezija, tako su mi rekli na pripremi za porod i tako je stvarno i bilo. Ako nema nekih zdravstvenih razloga koji bi upućivali na carski rez, ja bih ti toplo preporučila da se poradjas prirodno. Kada se porod završi ti si na svojim nogama, mislim ne možeš baš trčati maraton ali možeš se kretati. Meni je ovo bio prvi porod i odmah nakon 2 sata po porodu sam svojim nogama otišla da vidim bebu u inkubatoru, dok žene koje su rodile carskim rezom to nisu mogle ni sutradan, a neke su i tada sestre dovele.
Porod će trajati i završiti, glavan priča počinje nakon toga, imaj to na umu. Dojenje, i sve druge obaveze oko bebe će da uslijede i trebaces sto prije da budes na svojim nogama, zato ako bas mozes da biras slobodno radjaj prirodno.

Sretno! :-D
berenice

#12 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by berenice »

affidavit wrote:Kada se porod završi ti si na svojim nogama, mislim ne možeš baš trčati maraton ali možeš se kretati. Meni je ovo bio prvi porod i odmah nakon 2 sata po porodu sam svojim nogama otišla da vidim bebu u inkubatoru, dok žene koje su rodile carskim rezom to nisu mogle ni sutradan, a neke su i tada sestre dovele.
Porod će trajati i završiti, glavan priča počinje nakon toga, imaj to na umu. Dojenje, i sve druge obaveze oko bebe će da uslijede i trebaces sto prije da budes na svojim nogama, zato ako bas mozes da biras slobodno radjaj prirodno.
Tu si upravu. Sa mnom u sobi je bila žena koja se porodila prirodnim putem i mogla je uskoro sasvim normalno hodati, a ja ležim... :sad: Iako, ja sam stvarno bila u dobrom stanju (osim začepljenog nosa :-) ), tako da sam bebu i držala i dojila i sve. Meni su sestrice donosile bebu, odmah ujutru po buđenju. Odmah drugu noć su me pitali da li želim da beba spava sa mnom u sobi, na što sam ja pristala. Ako bude stani pa'ni, sestrice su tu. Samo mi nije jasno to što kažeš da neke žene nisu mogle da vide bebu :?: Meni su moju odmah nakon poroda, nakon šivenja, stavili na grudi.

I slažem se - glavna priča tek počinje nakon poroda! :lol:
affidavit

#13 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by affidavit »

berenice wrote:
affidavit wrote:Kada se porod završi ti si na svojim nogama, mislim ne možeš baš trčati maraton ali možeš se kretati. Meni je ovo bio prvi porod i odmah nakon 2 sata po porodu sam svojim nogama otišla da vidim bebu u inkubatoru, dok žene koje su rodile carskim rezom to nisu mogle ni sutradan, a neke su i tada sestre dovele.
Tu si upravu. Sa mnom u sobi je bila žena koja se porodila prirodnim putem i mogla je uskoro sasvim normalno hodati, a ja ležim... :sad: Iako, ja sam stvarno bila u dobrom stanju (osim začepljenog nosa :-) ), tako da sam bebu i držala i dojila i sve. Meni su sestrice donosile bebu, odmah ujutru po buđenju. Odmah drugu noć su me pitali da li želim da beba spava sa mnom u sobi, na što sam ja pristala. Ako bude stani pa'ni, sestrice su tu. Samo mi nije jasno to što kažeš da neke žene nisu mogle da vide bebu :?: Meni su moju odmah nakon poroda, nakon šivenja, stavili na grudi.

I slažem se - glavna priča tek počinje nakon poroda! :lol:
MOja beba je bila na intenzivnoj u inkubatoru, eh kada je beba tamo moras ici da je dojis, tu se beba ne donosi zeni u sobu nego zene dolaze tamo. Ove porodjene carskim su bas imale problem da dodju.
insomnia78

#14 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by insomnia78 »

Kod mene se naze porodila na carski
Nakon 24 sata je vec mogla ustati, ja je guro u kolicima
48 sati poslije je sama hodala

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
bijela

#15 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by bijela »

sokyyyyyyyyyyyyyyyyyy :opa: :opa: :opa:

cestitam :-D
neka vam je zivo i zdravo bebče :sretan:
Ma.Le.Na

#16 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by Ma.Le.Na »

cestitam insomnia :D
nek je zdravo i zivo :D
insomnia78

#17 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by insomnia78 »

Heheh
Vidi sto me upratise
Hvala narode

insomnia78

#18 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by insomnia78 »

i ja ba, nije bila totalna anestezija i prisustvov'o sam :D

Ma.Le.Na

#19 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by Ma.Le.Na »

insomnia78 wrote:i ja ba, nije bila totalna anestezija i prisustvov'o sam :D

wow svaka cast :thumbup:

kako si podnio??
i da biras, bil opet? :D
iz dna duše

#20 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by iz dna duše »

insomnia78 wrote:Kod mene se naze porodila na carski
Nakon 24 sata je vec mogla ustati, ja je guro u kolicima
48 sati poslije je sama hodala

:thumbup:
Ja sam odmah sutradan ustala, lagane setnje po bolničkoj sobi, brzo se oporavila...
Upravo sam htjela napisati, da je sve individualno, iskustvo svake zene ne mora znaciti da ce se ponoviti kod druge... Ožiljak od reca se i ne vidi skoro, jedna takna crta (prijatelj mog supruga-ginekolog koji me i operisao, uradio ga je kao najfiniji rucni rad :D , skroz nisko, tako da se ne vidi ni u bikiniju.) Kod moje rodice je modar ožiljak, nadebljan, nasred stomaka...uradila joj njena doktorica...
iz dna duše

#21 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by iz dna duše »

Nego @insomnia78, šutiš, ne hvališ nam se ništa! Čestitam!
insomnia78

#22 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by insomnia78 »

Opet bih :D
Nisu mene rezali :D :D
Noc prije sam bio isprepadan, stresen, svasta nesto
Ujutru ust'o "ko spricer" :D
Bilo zakazano u 8, zena zove u 7 i 15 i panici dolazi hoce da me vode u salu
Presvuko se i sacek'o da oni tamo sve pripreme, onda me pozvali
Zena lezi, ne vidi se nista ima paravan ispred nje
Ekipa koja je radila je stvarno bila ekstra, sale se, nasmijavaju nas, preprofrsionalni
Bebu su izvadili za nekih desetak minuta
Ja otiso da je vidim, poslije je premjestili u inkubator posto je prerano rodjena
Bio jos malo sa zenom unutra, onda me zamolili da izadjem dok oni zavrse
Ja otiso vidjeti sta je sa bebom, kako su je smjestili, zena u sobu za "budjenje" i to je to
Bebce je dobro, mama isto tako
Bilo joj je tesko prvi dan nije uspjela vidjeti bebu, samo joj slike pokazali
Zato je sutradan odmah i ustala
Za sad sve protice odlicno, svi nalazi su odlicni, bebce jede, pocela je i dojiti, jos uvijek je u inkubatoru ali mama ima sobu pored njene
Izvadimo je, hranimo, kupamo, spava nam na prsima...

Iva Trava

#23 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by Iva Trava »

Evo ovako,

Ja sam rodila carskim rezom djevojcicu 3900. Pripremili su me u 13.00 i izvadili su nebu u 13.48 i cijelo vrijeme sam bila budna. U Svedskoj planerande carske operacije ne uspavljuju. Oko 22.00 sam ustala na noge.
Nista nisam osjetila. Nakon 3 dana kuci i to je to.
Rez je nisak i ne vidi se cak ni kad imam mini bikini :)
manekenka u penziji

#24 Re: Odg: Carski rez ili epiziotomija

Post by manekenka u penziji »

insomnia78 wrote:Opet bih :D
Nisu mene rezali :D :D
Noc prije sam bio isprepadan, stresen, svasta nesto
Ujutru ust'o "ko spricer" :D
Bilo zakazano u 8, zena zove u 7 i 15 i panici dolazi hoce da me vode u salu
Presvuko se i sacek'o da oni tamo sve pripreme, onda me pozvali
Zena lezi, ne vidi se nista ima paravan ispred nje
Ekipa koja je radila je stvarno bila ekstra, sale se, nasmijavaju nas, preprofrsionalni
Bebu su izvadili za nekih desetak minuta
Ja otiso da je vidim, poslije je premjestili u inkubator posto je prerano rodjena
Bio jos malo sa zenom unutra, onda me zamolili da izadjem dok oni zavrse
Ja otiso vidjeti sta je sa bebom, kako su je smjestili, zena u sobu za "budjenje" i to je to
Bebce je dobro, mama isto tako
Bilo joj je tesko prvi dan nije uspjela vidjeti bebu, samo joj slike pokazali
Zato je sutradan odmah i ustala
Za sad sve protice odlicno, svi nalazi su odlicni, bebce jede, pocela je i dojiti, jos uvijek je u inkubatoru ali mama ima sobu pored njene
Izvadimo je, hranimo, kupamo, spava nam na prsima...

Čestitke insomnia! Koliko sam shvatila vi porod niste obavili u BiH?

Samo da kažem da je tema zaista zanimljiva, posebno meni kao prvorotki i usput da se zahvalim svim prodiljama na podijeljenom iskustvu, jer i mene ovo sve zanima kao i pokretacicu teme.
Ja bih najradije da se prirodno porodim ali ako to ne bude moguće, mogu samo reci hvala Bogu pa postoji i carski s tim da bih obavezno tražila spinalnu anesteziju.
insomnia78

#25 Re: Carski rez ili epiziotomija

Post by insomnia78 »

Hvala
Nismo u BiH
Mi smo znali da ce biti carski zena je vec bila hospitalizirana samo su cekali pravi momenat odnosno trenutak kad daljna trudnoca bude vise stetna nego korisna za nju i za bebu
Tako nam je sve bilo objasnjeno, komplet procedura, upoznali smo ekipu koja to radi, ekipu koja se brine o bebama, obisli sobe i tako
I hvala bogu doktor koji je operiso je pogodio pravi trenutak i za mamu i za bebu
Sve dalje bi bila patnja za jednu i potencijalna opasnost za obje
Hvala bogu sve se super zavrsilo

Post Reply