ČAROBNI KUTAK

Rasprave o vjerskim temama.
Axt

#26 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by Axt »

Ljuska_u_BaklaFi wrote:Mudro zborish, ali ne dovoljno mudro :-D Vidish, ljuska mi nije shtit nego sam nezgodna ko ljuska, pogotovo ona iz baklave, koja em osteti zub em obruka domachina :-) Ipak , kako M. Selimovic kazhe, odlucila sam se za ljubav. Manje je istinito,i manje vjerovatno,ali je plemenitije. I ljepshe:tako sve ima vishe smisla.I smrt.I zivot. Lahko je nanijeti bol.....A i bol je takva: bilo dushevna, bila tjelesna: pochinje nekom rijechi, neugodnim djelom blizhnjega ili grchem, trzajem u nekom udu, pa sve vishe i brzhe napreduje, dok ne dovede do oboljenja ili potpune dushevne potishtenosti. A i chezhnja je takva: pochinje nevinim pogledom na neki predmet ili u nechije ochi, u vitak stas ili bujne kose, pa se poput vatre s ochiju prenosi na srce, pa na um, pa te obuzme svega i ne popusti dok ne postignesh ono za chim cheznesh, ili dok potpuno ne sagorish u njoj, ostanesh pepeo, chovjek ravnodushan, nesretan i tup...............Ha ya :-)
Sa zenom i kad se najmanje umislis da si iznio mudrost ona te pretekne sa svojom karizmatickom dosjetljivoscu. Ja znam da sam unaprijed osudjen na propast no vrijedi pokusat ak nista drugo. Toliko sam jak da zapocnem trku no sta cu kad su mi se noge odsjekle od tvoje brzine. :D Vau... :dance:

No Allah je jasan i na najljepsi nacin zbori, buduci da tacno zna sta tvoje meko ushiceno bicence moze na svojim plecima iznijeti pa kaze. O Ademovi potomci sjetite se da ce vam kabur vjecno boraviste biti pa ce te se proci mnogih strasti :wink: , jos .........da nas nece opteretit iznad nasih mogucnosti :D
No kod Onog koji u svojoj ruci drzi tvoju dusu lakse strast prolazi nego gordi i oholi, a moramo nekad pogrijesiti, zasto ? :) , da si ne bi umislili i da bi bilo nam jasno da smo bili kapljica sperme onda samo bice sto izmet nosi i pri kraju zavrsavamo kao prljava lesina :) Jer jasno nam zeli staviti do znanja da je sve manjkavo mimo Njega samo je On apsolutno savrsenstvo bez mane, koji prethodi svemu i zavrsava sa svime i javlja se u tvom srcu kad se najmanje nadas jer zapravo nikad nije niti izasao :)

selam :wink:

p.s
Na prvoj stranici sam odgovorio arzuhalu i pro testantu a tuzan sam jer pur lovu ne znam sta da odgovorim pa de nek mu neko nesto ne pisa da covijek ne ode praznih ruku :D
Axt

#27 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by Axt »

LaPetitePatrie wrote:Meni se cini da je ono porcelan, nije kristal, al et, mozda je do mene.

I da budem fina...:)
Ja sam namjerno stavio rijec kristal, i onda sam potajno iscekivao iscekivao kad ces mi doci da ti ga dodijelim i pocastim te i zamalo da sam izgubio svaku nadu ali kristal mi dovede kristal :D

selam, fin nije samo u prezentu vec u svakodnevnom kontinuitetu, pa u masi finih trenutaka sklopi se dio a dio karakter a karakter sudbu te covijek bude fin.... :D
PRO testant

#28 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by PRO testant »

Axt wrote:
PRO testant wrote:
pure_love wrote:
Massallah :)

No nije izvor Biblija ili Tora ili Kur an, izvor je Onaj koji je sebi propisao milost (obvezao se na to), kao kad se osoba ogleda u ogledalu pa ne mozes reci da je taj odraz osobe u ogledalu ta osoba, ali ne mozes reci ni da nije :dance:
Jedna je voda a posuda je vise, no cilj je ocistiti posudu da voda bude za upotrebu :wink:

Inace 99 % milosti je kod Njemilostivijeg od milostivih, a onaj tek 1% je prosut na ostale podanika njegove Uzvisenosti. Tako da tvoja ljubav prema tvojoj curi/zeni prijatelju je samo djelic od 1%, jos kad se uzmu ostalih i svako sa svojom unutarnjom i vanjskom emocionalnom konfiguracijom svi zapravo i bitisemo usred Njegovog sunca koja nas sve grije podjednako, pa se potrudi ostat ne dotaknut :)

sellam
Boga mi, nisam siguran da je tako.
Zapisano u Bibliji, u kojoj se jasno pokazuje ko je Milostivi.
Ono što ti prikazuješ nije u skladu sa ostatkom onoga iz čega si citirao.

Dalje, ja bih rekao da je jedan izvor, jedna posuda, i jedna voda, a oni koji žele mogu da prihvate ili odbiju.

Sasvim se slažem sa ilustracijom o ogledalu, dakle, kako možeš reći da Biblija nije prava posuda?
Prema svojoj ilustraciji ne možeš.
Axt

#29 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by Axt »

Dalje, ja bih rekao da je jedan izvor, jedna posuda, i jedna voda, a oni koji žele mogu da prihvate ili odbiju.

Sasvim se slažem sa ilustracijom o ogledalu, dakle, kako možeš reći da Biblija nije prava posuda?

Ovaj kutak u koji si ti zasao nema sebi za cilj raspravu niti logicko argumentirano tumacenje, jer rasprava i dokazivanje hrane nefs (ego) vec ima za cilj jedno nedodirljivo spirtualno misticno iskustvo izgradnju ljudske psihe i mentalne stabilnosti ..."Blago li se onome ko svoju dusu ocisti"... (ima tamo na pretek takvih tema ovdje si samo ti i On i mi a mi smo ti). Ovdje zelim bez glume samo tebe bas tebe jednostavnog i lezernog :wink:

Izvor ili u filozofiji aktivni Uzrok jeste Alfa i Omega, Onaj kome nista ravno nije koga nista obuhvatit ne moze a On obuhvaca sve. A tebi je blizi od zile kucavice ili meni i divan je On prijatelj i divan li je On Pomagac.
Neka je hvaljen Uzviseni, Velicanstveni ciju velicicnu nista i nitko umanjit ne moze.Njegova velicina je Njegova odjeca a Njegova uzvisenost je Njegov ogrtac Ko mu pokusa to dvoje osporit On ga u tome sprijeci sa smrcu, kao rezultat bolesti od koje lijeka nema.Nii jezik Vjerovjesnika Ga nije mogao opisati jer jezik je suvise oskudan da iskaze velicinu od koje dah staje... :-)

Eh sad sto se tice Izvora on je Jedan, Jedini, Neponovljivi, Nenadmasni, Voljeni, Mocni ,Silni,i Uzviseni, Dobri, Voljeni, Sveopci, Dobrocinitelj Najmilostivijih od milostivijih.
Voda je islam posto je najcisca i ona krece iz vrca u posude (islam, krscanstvo zidovstvo, budizam itd...) medjutim ako je covijekova posuda ili casa (srce) prljavo ovosvjetskim dogodovstinama, a prethodno nije ocisceno onda se javlja velika bojaznost da se voda ne zaprlja i kao takva ne moze pruziti ljepote koje inace trebaju da proniknu iz vode kao izvora zivota, te islam dozivljavaju kao rigidan ne fleksibilan krut a sebe kao nedostatnog za zalogaj koji zivot znaci.

Te covijek ne moze spoznati Uzvisenog, jer On opstoji o samom sebi i samo je Njemu poznata prava velicina Sebe i Svoj Bitak, a mi samo znamo onoliko koliko On hoce da znamo s Njegovim dopustenjem, tako da je tvoja predodzba o Njemu uvjek osudjena na propast. :wink:

Kur an je ne stvorena Bozija rijec, a nas dragi Isa a.s (Isus) je ziva Bozija rijec. Izvor je dao knjige, dakle ljubav pripada Njemu a ne knjigama nestvorenom Bozjem govoru. Te On ostvaruje ljubav preko svoje imanencije a ne transcedencije. Jer On sve vidi i sve zna, ali nicemu slican nije
:)

Neg polako, covijek preko sebe upoznaje Onoga koji drzi tvoju dusu, pa zar ti mislis da si sasvim slucajno naletio u ovu caroliju sto se zove carobni kutak, ovdje logika nestaje i razum a srce caruje :D , a kod Njega nista slucajno nije.

selam i tebi i Martinu :D

Kako si mi ti inace :) ?

P.s

Davud a.s (David) kazu nikad se nije zakleo, nekad nismo svjesni koga potezemo kao zakletvu :wink:
PRO testant

#30 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by PRO testant »

Axt wrote:

Ovaj kutak u koji si ti zasao nema sebi za cilj raspravu niti logicko argumentirano tumacenje, jer rasprava i dokazivanje hrane nefs (ego) vec ima za cilj jedno nedodirljivo spirtualno misticno iskustvo izgradnju ljudske psihe i mentalne stabilnosti ..."Blago li se onome ko svoju dusu ocisti"... (ima tamo na pretek takvih tema ovdje si samo ti i On i mi a mi smo ti). Ovdje zelim bez glume samo tebe bas tebe jednostavnog i lezernog :wink:

Izvor ili u filozofiji aktivni Uzrok jeste Alfa i Omega, Onaj kome nista ravno nije koga nista obuhvatit ne moze a On obuhvaca sve. A tebi je blizi od zile kucavice ili meni i divan je On prijatelj i divan li je On Pomagac.
Neka je hvaljen Uzviseni, Velicanstveni ciju velicicnu nista i nitko umanjit ne moze.Njegova velicina je Njegova odjeca a Njegova uzvisenost je Njegov ogrtac Ko mu pokusa to dvoje osporit On ga u tome sprijeci sa smrcu, kao rezultat bolesti od koje lijeka nema.Nii jezik Vjerovjesnika Ga nije mogao opisati jer jezik je suvise oskudan da iskaze velicinu od koje dah staje... :-)

Eh sad sto se tice Izvora on je Jedan, Jedini, Neponovljivi, Nenadmasni, Voljeni, Mocni ,Silni,i Uzviseni, Dobri, Voljeni, Sveopci, Dobrocinitelj Najmilostivijih od milostivijih.
Voda je islam posto je najcisca i ona krece iz vrca u posude (islam, krscanstvo zidovstvo, budizam itd...) medjutim ako je covijekova posuda ili casa (srce) prljavo ovosvjetskim dogodovstinama, a prethodno nije ocisceno onda se javlja velika bojaznost da se voda ne zaprlja i kao takva ne moze pruziti ljepote koje inace trebaju da proniknu iz vode kao izvora zivota, te islam dozivljavaju kao rigidan ne fleksibilan krut a sebe kao nedostatnog za zalogaj koji zivot znaci.

Te covijek ne moze spoznati Uzvisenog, jer On opstoji o samom sebi i samo je Njemu poznata prava velicina Sebe i Svoj Bitak, a mi samo znamo onoliko koliko On hoce da znamo s Njegovim dopustenjem, tako da je tvoja predodzba o Njemu uvjek osudjena na propast. :wink:

Kur an je ne stvorena Bozija rijec, a nas dragi Isa a.s (Isus) je ziva Bozija rijec. Izvor je dao knjige, dakle ljubav pripada Njemu a ne knjigama nestvorenom Bozjem govoru. Te On ostvaruje ljubav preko svoje imanencije a ne transcedencije. Jer On sve vidi i sve zna, ali nicemu slican nije
:)

Neg polako, covijek preko sebe upoznaje Onoga koji drzi tvoju dusu, pa zar ti mislis da si sasvim slucajno naletio u ovu caroliju sto se zove carobni kutak, ovdje logika nestaje i razum a srce caruje :D , a kod Njega nista slucajno nije.

selam i tebi i Martinu :D

Kako si mi ti inace :) ?

P.s

Davud a.s (David) kazu nikad se nije zakleo, nekad nismo svjesni koga potezemo kao zakletvu :wink:
Zašto duhovno iskustvo karakteriziraš kao "mistično" i kao takvog ga pokušavaš prikazati?
Kako to da vodu nazivaš "islam"? Zašto ne Isususovo učenje? Sam je reako u Ivanu 4:13-14 "13 Isus joj odgovori: "Tko god pije od te vode, opet će ožednjeti. 14 A tko pije od vode koju ću mu ja dati, sigurno neće nikad ože¬dnjeti. Štoviše, voda koju ću mu dati postat će u njemu izvorom one vode što struji u život vječni."
S obzirom da je živa Božija riječ, zašto ne sllijediš njegove upute?
Umjesto filozofije da svi putevi vode ka Bogu. Jer ni muslimani (ako mugu da zaključim da donekle pripadaš tom ubjeđenju) ne zagovaraju tu vrstu filozofije. Inače je prisutna samo kod određenih manjih sekti unutar islama, i često su jako liberalni.
Možda Derviši, ili nešto slično, nisam siguran, prvi put čujem da neko zagovara nešto ovako sa primjesama Islamskog učenja.

Šta misliš pod frazom "ne stvorena Božija riječ?"
Axt

#31 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by Axt »

Zašto duhovno iskustvo karakteriziraš kao "mistično" i kao takvog ga pokušavaš prikazati?
Kako to da vodu nazivaš "islam"? Zašto ne Isususovo učenje? Sam je reako u Ivanu 4:13-14 "13 Isus joj odgovori: "Tko god pije od te vode, opet će ožednjeti. 14 A tko pije od vode koju ću mu ja dati, sigurno neće nikad ože¬dnjeti. Štoviše, voda koju ću mu dati postat će u njemu izvorom one vode što struji u život vječni."
S obzirom da je živa Božija riječ, zašto ne sllijediš njegove upute?
Umjesto filozofije da svi putevi vode ka Bogu. Jer ni muslimani (ako mugu da zaključim da donekle pripadaš tom ubjeđenju) ne zagovaraju tu vrstu filozofije. Inače je prisutna samo kod određenih manjih sekti unutar islama, i često su jako liberalni.
Možda Derviši, ili nešto slično, nisam siguran, prvi put čujem da neko zagovara nešto ovako sa primjesama Islamskog učenja.

Šta misliš pod frazom "ne stvorena Božija riječ?"
Ovako ili onako ili pak svakako, svega se tu nabaca :D ,
Eh sad pitanja povlace raspravu, no ta rasprava ima za cilj dizanje tvog ili mog ponosa kroz rijeci da onaj koji ne spozna sina da nece niti "Oca", ili pak moju da je to jasan slucaj i identican Adamovom" Budi i biva".

Ti osjecas svaki post i njegove vibracije pa ako je ugodan osjecaj javlja se ljepota i tvoja stabilnost ako je rastresen i neuredan onda si se potrefio u jednom vremenskom periodu tj halu koji nije bas najbolji da pokaze tebe ili mene. Eh sad u zavisnosti tvoje konekcije sa Uzvisenim kao Njegovim namjesnikom moze se iz upisa (posta) procitat tvoje karakterne osobine. Jer Gospodar stvara svaku stotinku i ono manje od toga a sekunde tvore minute minute sate sate dane dane vjecnost. Tako da zapravo ne moze se covijek ljutiti tebi ili tvojoj rastresenosti vec tomu stvorenom diskursu vremena.

Tako mi vremena usitinu je svaki covijek na gubitku osim onih koji cine dobra djela i preporucuju jedni drugima strpljivost
Eto key je tu DOBRO DIJELO. Da je Uzviseni htio svi bi bili iste vjere no On odabire medju ljudima i pojedincima a tu je vrlo znacajno pitanje Tko koga nadje?, no ne bih o tome :wink:

O ljepoti i njenoj trazenosti najbolje veli Isa a.s
kada sa svojim havarijunima (apostolima) prolazise pored lesine a ona jako zaudarase te oni ucenici pocese da se tuzakaju na smrad i ogavnost?, a on se okrenu i kaza a zar nema bijele zube :wink: , tako da ne slijediti Isusa i njegovu skromnost je kao kad ides sa autom a nemas trece gume, ne slijediti Abrahama i njegove blagosti je kao da nemas druge gume, ne slijediti Mojsija i njegove poniznosti je kao kad nemas cetvrte gume a ne slijediti Muhammeda a.s i njegove hrabrosti je kao kad nemas prve gume :wink: , Mi ne pravimo razlike medju Njima mi se samo Njemu pokoravamo. Medjutim i tu ima onaj up date , pa kako koji dolazi ima osobine prethodnika plus svoja gratis :D

Ah sta nas dvojica znamo osim da si umisljamo :D i... osim da poslusamo "update" Objavu od Svemoguceg ciji se list i trava susi i propada ali rijec naseg Gospoda (Gospodara) ostaje dovijeka. :dance:
Stari zavjet je windows 95 i 98 (Zato su krscani kritizirali Zidovstvo i Stari zavjet ) pa onda nakon njega javlja se update Xp Professional Novi Zavjet biva nadopunjen , pa Davidovi Psalmi nesto kao skup pomocnih programa :D , i naravno Vista, tj Kur an up date. Necemo o masi drugih programcica i linuxu..(Tj objave koje su se javljale samo pojedinim narodima...Zato je jedan Izvor i voda a posude ili bolje receno vrcevi su razliciti.... :wink:
Voda je vjera a musliman nije nisto no pokoranik Bozjoj volji i sili kroz zakone mehanike statike i ove apstraktne "gajba", Nitko ne moze pobjeci od gravitacije i fizickih i kemijskih zakona, dakle svi su pokornici i podredjenici Bozjoj volji "Svi putevi Njemu vode", No za plamen se ne moze znati gledajuci u upaljac ako nisi kresnuo plamen. Eh da Cudni su putevi Gospodnji a koliko pueteva toliko dusa...

Gdje je mistika i u cemu mistika.?
Pitaju te o dusi: Reci : "Dusa je stvar moga Gospodara a vama je dato vrlo malo znanja" ...

Ne strvorena Bozija rijec je Kur an iz cistog razloga sto je govor koji ne prica ali je izravan od Gopodara svjetova i kao takav kad zazivi kod podanika/sluge Voljenog koji voli da mu je covijek prijatelj kao Ibrahim a.s pocinje da zazivljava te on postane ziva Bozja rijec kao Isa a.s Isus :wink:

Eh ovaj put malo opsirnije a ne volim opsirno no eto iznimka si veceras, sto je najvaznije besplatno je no znam pouzdano da ih mrzi iscitavat pa onda samo prelete :D ,i odgovori mi kako si pa cemo nastavit, jer to mi je vaznije no sva ova konverzacija :-)
selam (Mir i spas, Isa a.s se uvijek tako pozdravljao) :)
Axt

#32 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by Axt »

Ma islam si ti Islam nije apstraktna imenica to je zivotna orijentacija satkana od mira i ljubavi prema Voljenom pod broj jedan, prema drugima pod broj dva i tek onda kad zadovoljis sve onda si u islamu a time konacno covijek osijeca ljepotu te je on kao "zazivljena" rijec Bozija. Njegova dobrota toliko ga uzvisuje da on i kada bi se trudio biti los ne moze jer dobrota prema svemu stvorenom je svakodnevno stanje koje se neminovno ispoljava kroz zelju zadovoljenja Plemenitog i svega sto je od Njega (pa se zapitas da li si vlasnik sebe ili si samo u posjedu sebe ?) mada upocetku covijek nije svijestan, te to djeluje samo od sebe. Nesto kao palma koja se krene razvijat pa na sve strane pravi hlad od zarkog sunca prvo hladi sebe a kasnije sve vise okolinu srazmjerno svojoj velicini. I svi bi voljeli doci pod hlad razgranate palme a ona svima pruzit utociste raskosne ljepote i ugodnosti. Najvaznije za palmu je sjeme . Imas sjeme sad je vazno samo da ima sve uvjete za razvijanje, a razvijanje ce ici u pravcu i intezitetu koji ovisi o koristenom materijalu. Pa kakvu bi palmu ?
Image

selam alejkum
Macak U Cizmama

#33 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by Macak U Cizmama »

[quote="Axt"]

O ljepoti i njenoj trazenosti najbolje veli Isa a.s
kada sa svojim havarijunima (apostolima) prolazise pored lesine a ona jako zaudarase te oni ucenici pocese da se tuzakaju na smrad i ogavnost?, a on se okrenu i kaza a zar nema bijele zube :wink: , tako da ne slijediti Isusa i njegovu skromnost je kao kad ides sa autom a nemas trece gume, ne slijediti Abrahama i njegove blagosti je kao da nemas druge gume, ne slijediti Mojsija i njegove poniznosti je kao kad nemas cetvrte gume a ne slijediti Muhammeda a.s i njegove hrabrosti je kao kad nemas prve gume :wink: , Mi ne pravimo razlike medju Njima mi se samo Njemu pokoravamo. Medjutim i tu ima onaj up date , pa kako koji dolazi ima osobine prethodnika plus svoja gratis :D

Jel na osnovu ovog hadisa Ceric voza blindirani Mercedes ? .... :mrgreen:
PRO testant

#34 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by PRO testant »

A šta je Issa mislio po d tim "spas"? I Zašto?

Drug moj kada saberreš sve koze, pa ih pomnožiš šta dobiješ, stado koza koje si imao samo malo veće.

To je suština tvoje filozofije.
A čini mi se da tebi nisu sve koze na broju.

Do nekih boljih vremena :run: :zzzz:
pure_love

#35 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by pure_love »

protestant iznenadjuje me tvoj odgovor :-)
PRO testant

#36 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by PRO testant »

pure_love wrote:mi ne vjerujuemo u Isusa mi vjerujemo u Issaa a.s,i to je sustina svega
Jesi li se ti to nešto nakačio na moje postove ili ?????????

Šta to radiš molim te?
Šta to pokušavaš?
Axt

#37 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by Axt »

PRO testant wrote:A šta je Issa mislio po d tim "spas"? I Zašto?

Drug moj kada saberreš sve koze, pa ih pomnožiš šta dobiješ, stado koza koje si imao samo malo veće.

To je suština tvoje filozofije.
A čini mi se da tebi nisu sve koze na broju.

Do nekih boljih vremena :run: :zzzz:
Bas interesantno ovo poimanje o stadu :-) , samo se treba znat ko su ovcice a ko pastir, taj ovan predvodnik ma koliko inteligentan bio ne moze biti pastir :D, moze upucivati ovcice na ljepse pasnjake i cvijetne livade no pastir ipak odabira prave puteve na koje ce ovna usmjeriti...
(To ti je alegorija na poslanstvo Isa a.s, posto ti volis racionalizaciju :D )

Svako vrijeme je lijepo, svaka sekunda je lijepa kod onog koji ima osobine ljepote, svaka sekunda je ruzna kod osobe koja ima osobine ruznoce... Kljuc je u tome da se napravi spona od ruznog prema lijepom i da se bakar pretoci u zlato

Ovdje nema filozofije vec ima jedna drugacija sustina gledanja na svijet, argumenti padaju jer racionalno postaje iracionalno, sav taj dzumbus tvoje srce potopi jer gleda kroz Jednog a Taj nema mana :wink: , te sve mu je lijepo i nadasve primamljivo u svemu vidi Njega a mimo Njega sve je jedna velika nistica. Srce kljuca usred svjetlosti tako da i ne stigne razmisljat o "velikim stvarima" jesr sustina je u atomu koji ima osobine date materije dakle u toploj ljudskoj rijeci, smijesku ili pak nudjenju caja ili... :wink:

Voli tebe Axt ma sta god ti kazao :wink:

P.s
Nista ovdje nije ubjedjivanje daleko od toga... :D
Axt

#38 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by Axt »

PRO testant wrote:
pure_love wrote:mi ne vjerujuemo u Isusa mi vjerujemo u Issaa a.s,i to je sustina svega
Jesi li se ti to nešto nakačio na moje postove ili ?????????

Šta to radiš molim te?
Šta to pokušavaš?
Ima jedna tajna u ponosu, ali vam ne smijem otkrit znate li koja ? :-)
Axt

#39 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by Axt »

pure_love wrote:protestant iznenadjuje me tvoj odgovor :-)
Pro testant ne moze da shvati da je nasa ljubav prema Isa a.s daleko veca od njegove, a On bi nama htio da pokaze koliko je zapravo vezana za njega no ne moze da nam prica kad mi naprosto poslije Muhameda a.s koji je iskreni prijatelj sa Isa a.s toliko volimo da nam nista to srusit ne moze i niko a kada bi netko krenuo da vrijedja nase velikane mi bismo stali u odbranu. :wink:

selam

U svakom srcu se nalazi, svinja pas, sejtan, mudrac...
Svinja predstavlja nagon (sehve) pohlepna prozdrljiva i cini stetu...
Pas predstavlja srdzbu (gadab) zvjerstvo agresivnost ugrizanje...
Te osobine covijeka zovu na grijeh: pozivaju na nepravdu i agresivnost.
Sejtan neprestano uljepsava tu prirodnu sklonost covijekovu i zvjesrstvo divlje zivotinje... Zato je i bila psihoanaliticaru moja poruka ne "bacaj bisere pred svinje"
Mudrac je primjer razumnog ponasanja, gdje on sa svojim duhovnim okom i jasnim svijetlom otklanja i unistava zlo od sebe i sejtanove spletke.

Eh sad kako uravnotezit se to je pravo pitanje... ?

Mudrac upotrijebi osobinu psa jer se srdzbom potcinjava strast i tako sto ce otkloniti agresivnost psa potcinjavajuci tu osobinu osobini svinje (kao na slici vidis kako pas vreba malo prasce ) pa da pas bude savladan i da je pod kontrolom.

Eh sad a sta ako to ne uradi ...? (sto je slucaj sa vecinom ljudi)

Hajmo mi malo na nas ostavimo se mi najvecih ikad povijenih zvijezda :D
Image
Tada te osobine (postupci) ovladaju njime pa covijek neprestano trazi nacin da zasiti svinju i zadovolji psa i tako robuje psu i svinji:
Covijek povinovan nagonu svinje je bezobrazan pokvaren rasipnik skrt dvolican raskalasen besposlen pohotan, nezasit, laskav, zavidan, mrznjoljubac, brzo se raduje tudjem zlu itd...
Covijek povinovan nagonu psa (razjarenosti, srdzbe) je neobuzdan, vulgaran, uobrzen, raskosan, umisljen, goropadan, ohol, samodopadan, podrugljiv, omalovazava i prezire druga stvorenja, zelja za zlom i druge osobine.
covijek povinovan jos i sejtanu uz srdzbu i strast krene da vara spletkari podal je, nasrtlljiv, drskt, obmanjuje, sije razor, prevare, zavodi druge, cini bestidne i druge stvari.

Medjutim ako ih uspije savladavat uz Bozanske osobine (esmaul husna, kako ti navede gore) onda se u srcu ustale osobine : Mudrosti, znanja, cvrstog uvjerenja, spoznaje sustine stvari, prednost nad ostalim stvorenjima zbog savrsenstva znanja i njegove velicine. Takav covijek napusta povinovanje pred nagonom svinje i vraca ih u balans: cednosti, uvjerenja, smirenosti, skromnosti, poboznosti, radosti, lijep izgled stid, cud, dobrocudnost i spremnost na pomoc dugom...
A sto se tice jos psa i iskontroliranja srdzbe onda se on pretocava u sve pozitivne osobine: hrabrost sirokogrudnost plemenitost prastanje kontroliranje nefsa, uljudnost dostojanstvo stabilnost i sva druga plemenita svojstva....

ima toga jos al bojim se da je ljudima mrsko i ovo procitat

sellam :-)
Axt

#40 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by Axt »

Macak U Cizmama wrote:
Axt wrote:

Jel na osnovu ovog hadisa Ceric voza blindirani Mercedes ? .... :mrgreen:

Ma nema sumnje he he he ta ti je dobra, no ja bih skinuo te tvoje cizme pa njemu dao,
nek obleti koji krug po onoj Bukovici :D

selam :wink:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#41 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by Chmoljo »

@Axt crvena boja je rezervisana za moderatore. označi svoje tekstove nekom drugom bojom ;-)
Axt

#42 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by Axt »

Chmoljo wrote:@Axt crvena boja je rezervisana za moderatore. označi svoje tekstove nekom drugom bojom ;-)
He he he, ma eto da reko i ja odglumim moderatora al skuziste me :D, neg pravo pitanje je kojom je covijek obojen u svojoj nutrini, posto spoljasnost i forma cesto zavara a sustina bude talac forme :-)

selam
Axt

#43 Re: ČAROBNI KUTAK

Post by Axt »

Axt wrote:
Chmoljo wrote:@Axt crvena boja je rezervisana za moderatore. označi svoje tekstove nekom drugom bojom ;-)
He he he, ma eto da reko i ja odglumim moderatora al skuziste me :D, neg pravo pitanje je kojom je covijek bojom obojen u svojoj nutrini, posto spoljasnost i forma cesto zavara nutrinu a sustina bude talac forme i vanjstine :-)

selam
Post Reply