CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

mate bosnjak

#1 CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by mate bosnjak »

Interwiev Carl-a Bildt-a u danasnjem (01.04.08) uglednom austrijskom listu
Die Presse, pod naslovom : Riziko raspada Bosne postoji.
On upozorava EU na slijedece krizno podrucje u Europi.
Dali ce netko od nasih politicara reagovati???

Carl Bildt: „Risiko des Verfalls in Bosnien bleibt“
31.03.2008 | 18:50 | Von unserer Korrespondentin REGINA PÖLL (Die Presse)

Schwedens Außenminister und Ex-Sonder-beauftragter Carl Bildt warnt die EU vor dem nächsten Krisenherd auf dem Balkan.

Die Presse: Bosnien-Herzegowina könnte das Stabilisierungs- und Assoziierungsabkommen als Vorstufe zum EU-Beitritt noch im April unterzeichnen, sagte EU-Erweiterungskommissar Olli Rehn beim Außenministerrat in Brdo. Was erwarten Sie als früherer Hoher Repräsentant für Bosnien?

Carl Bildt: Es wird sehr wichtig sein, dass das bosnische Parlament diese Woche die relevanten Entscheidungen für eine Reform des Polizeirechts fällt, sodass das Abkommen am 28. April unterschrieben werden kann.

Der nunmehrige Bosnien-Beauftragte Miroslav Lajcák meinte, die Polizeireform und damit das Abkommen für eine Annäherung an die EU seien längst nicht garantiert.

Bildt: Nein, das ist keine ausgemachte Sache. Es gibt Kräfte, die nicht sehr bosnisch orientiert sind, die versuchen, den Prozess umzukehren. Das wäre äußerst bedauerlich, mit der Konsequenz, dass es kein EU-Abkommen für Bosnien gäbe. Das Land würde dann gegenüber anderen Teilen der Region zurückgelassen.

Die slowenische EU-Präsidentschaft hat immer wieder die Befürchtung geäußert, dass Bosnien-Herzegowina der nächste große Krisenherd in der Region nach der Abspaltung des Kosovo von Serbien sein könnte. Wie beurteilen Sie das heute?

Bildt: Absolut, es gab im Herbst eine ziemlich akute Krise (mit einer drohenden Loslösung der Republika Srpska, Anm.). Diese wurde aber überwunden. Nun würde ich von einer schwierigen Situation sprechen. Doch das Risiko eines weiteren Verfalls bleibt, der sich auf die Lebens- und Entwicklungsfähigkeit sowie auf die ökonomische Stabilität Bosniens auswirken könnte.
palermo

#2 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by palermo »

mate bosnjak wrote:Interwiev Carl-a Bildt-a u danasnjem (01.04.08) uglednom austrijskom listu
Die Presse, pod naslovom : Riziko raspada Bosne postoji.
On upozorava EU na slijedece krizno podrucje u Europi.
Dali ce netko od nasih politicara reagovati???

Carl Bildt: „Risiko des Verfalls in Bosnien bleibt“
31.03.2008 | 18:50 | Von unserer Korrespondentin REGINA PÖLL (Die Presse)

Schwedens Außenminister und Ex-Sonder-beauftragter Carl Bildt warnt die EU vor dem nächsten Krisenherd auf dem Balkan.

Die Presse: Bosnien-Herzegowina könnte das Stabilisierungs- und Assoziierungsabkommen als Vorstufe zum EU-Beitritt noch im April unterzeichnen, sagte EU-Erweiterungskommissar Olli Rehn beim Außenministerrat in Brdo. Was erwarten Sie als früherer Hoher Repräsentant für Bosnien?

Carl Bildt: Es wird sehr wichtig sein, dass das bosnische Parlament diese Woche die relevanten Entscheidungen für eine Reform des Polizeirechts fällt, sodass das Abkommen am 28. April unterschrieben werden kann.

Der nunmehrige Bosnien-Beauftragte Miroslav Lajcák meinte, die Polizeireform und damit das Abkommen für eine Annäherung an die EU seien längst nicht garantiert.

Bildt: Nein, das ist keine ausgemachte Sache. Es gibt Kräfte, die nicht sehr bosnisch orientiert sind, die versuchen, den Prozess umzukehren. Das wäre äußerst bedauerlich, mit der Konsequenz, dass es kein EU-Abkommen für Bosnien gäbe. Das Land würde dann gegenüber anderen Teilen der Region zurückgelassen.

Die slowenische EU-Präsidentschaft hat immer wieder die Befürchtung geäußert, dass Bosnien-Herzegowina der nächste große Krisenherd in der Region nach der Abspaltung des Kosovo von Serbien sein könnte. Wie beurteilen Sie das heute?

Bildt: Absolut, es gab im Herbst eine ziemlich akute Krise (mit einer drohenden Loslösung der Republika Srpska, Anm.). Diese wurde aber überwunden. Nun würde ich von einer schwierigen Situation sprechen. Doch das Risiko eines weiteren Verfalls bleibt, der sich auf die Lebens- und Entwicklungsfähigkeit sowie auf die ökonomische Stabilität Bosniens auswirken könnte.
ja ti bogami Mataga ne špreham dojč, pa ili prevedi ili briši ovu temu.
mate bosnjak

#3 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by mate bosnjak »

Samo jos link za original intrwiev:

http://diepresse.com/home/politik/eu/37 ... u/index.do
mate bosnjak

#4 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by mate bosnjak »

Rado cu prevesti ,ali molim za strpljenje do sutra.
Maraschino

#5 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by Maraschino »

je li to onaj Bildt, sto ima akcije u telekomu srpske, sto mu je karadzic poklonio kao znak zahvalnosti na buducem ocuvanju rs-a :x :x
1gorstak

#6 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by 1gorstak »

Raspad bi bio moguc kada ne bi bilo nas koji bi se (opet) oruzano suprotstavili raspadu.
Frane-x

#7 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by Frane-x »

Maraschino wrote:je li to onaj Bildt, sto ima akcije u telekomu srpske, sto mu je karadzic poklonio kao znak zahvalnosti na buducem ocuvanju rs-a :x :x
Carl Bildt je bio prvi visoki predstavnik u BiH. (1995-1997)
mate bosnjak

#8 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by mate bosnjak »

Evo moram samo kratko da komentiram.
On upozorava da su u Bosni jake "antibosanske" snage ili kako on kaze snage koje nisu bosanski orijentirane
i da je to velika opasnost za Bosnu, koja je veoma nestabilna i politicki i ekonomski.
Ali moje pitanje je zasto na ovakve ocijene (Jansa, Bussek, Bildt) europskih politicara nitko u Bosni ne reaguje.
Kada bi se nasao bar jedan istaknuti pojedinac, ili stranka, ili organizacija koja bi rezolutno stala na stanoviste
da pokusaj razbijanja Bosne automatski znaci RAT, koji se tada nemoze izbjeci i u kojemu unutrasnje granice BiH nebi sigurno
ostale ovakove.
E onda bi pritisak tih europskih politicara bio okrenut prema RS.
Ali to izgleda nikog ne zanima.
U BiH se ne shvaca da Europa cijeni samo odlucne i hrabre-a i arogantne.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by Truba »

to je onaj što smo mu žviždali na atletskom mitingu u septembru 1996 :x :x :x :x
darius_maximus

#10 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by darius_maximus »

Ja koliko vidim naslov glasi: Ostaje rizik propadanja Bosne

U daljnem tekstu govori o krizi koju smo prosli (kao moguce otcjepljenje RS-a), ali i dalje ostaje teska situacija jer BiH ako ne potpise sporazum o pridruzivanju moze dalje propasti, kako ekonomski tako i sto se tice zivotnog standarda, itd...

Inace pravo mrzim ovakve intervjue, jer sve nesto kao moras citati izmedju redova...
Pitanje: Jel' mlijeko bijelo?
Odgovor: Pa moglo bi biti, ali uopste ne mora znaciti da ce to tako i biti. Cekamo jos uvijek razvoj situacije, pa ako na slijedecem sastanku odlucimo nesto konkretno, onda cemo poduzeti odredjene mjere.
zavrzlama

#11 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by zavrzlama »

Evropa ne zeli podjelu BIH...razloge znamo zasto....nego je problem sto EU birajuci izmedju uspostavljanja normalne BIH(sto podrazumijeva totalni kolaps velikosrba u BIH) je izabrala podilazenje velikosrbima i davanjem pola BIH pod njihovu kontrolu nadajuci se da ce oni pristat na zivot u BIH....medjutim oni nece nikad odustati od secesionizma i morat ce se kad tad sa njima obracunati..ono sto ide protiv BIH je rjesavanje Kosova gdje Evropa pokusava da ozivi novi Berlinski Kongres... srecom Americki nacionalni interesi se ne poklapaju sa interesima nekih zapadnoeveropskih drzava...problemi na Balkanu su tek u zacetku a nezavisnost Kosova je otvorila sezonu lova...sutra ce Bush sapnut nekom na uho za reformu policije i idemo dalje...

Sve mi ovo lici na hladni rat izmedju Amerike i njenih interesa i kurvanjske Evrope i njihovih interesa...a mi zbunjeni cekamo ishod obracuna...
cogni

#12 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by cogni »

Koliko se meni cini ne govori o mogucnosti raspada, nego o riziku da bi RS-a mogla pokusati secesiju po ugledu na Kosovo, tj, prije bih rekao o riziku od prestanka funkcioniranja drzave BiH koja ionako jedva funcionira sto bi dovelo do prije svega ekonomskih problema. Valjda uocavate distinkciju izmedju pojma rizika i mogucnosti.

Njegova poruka je da ce ako se ne usvoji reforma policije i ne potpise SAA Bosna krenuti ka josh vecim podjelama, sto je po meni ionako ocigledno. Mozda sam dosadan, ali po meni ova reforma policije je jedan mini aprilski paket, a nadam se da cemo vidjeti kako je kada ovako nesto prodje jer smo vec vidjeli sta se desava kada ne prodje.

Na babelfishovskom engleskom...
Carl Bildt: „Risk of the purge in Bosnia remains“

31.03.2008 | 18:50 |Â of our correspondent REGINA POELLÂ (Die press)

Of Sweden minister of foreign affairs and exParticular agent Carl Bildt warns the European Union before the next crisis centre on the Balkans.

The press: Bosnia-Herzegovina could sign the stabilization and association agreement as preliminary stage to the European Union entry still in April, said of you far commissioner Olli Rehn at the meeting of foreign Secretaries in Brdo. What do you expect as a former high representative for Bosnia?

Carl Bildt: It will be very important that the Bosnian parliament falls this week the relevant decisions for a reform of the police right, so that the agreement can be signed on 28 April.

The nunmehrige Bosnia-assigned Miroslav Lajcák meant, which was not police reform and thus the agreement for an approximation to the European Union long guaranteed.

Bildt: No, that is not a constituted thing. There are forces, which are not very Bosnian oriented, which try, to turn around the process. That would be extremely unfortunate, with the consequence that there would be no European Union agreement for Bosnia. The country was then left in relation to other parts of the region.

The Slovenian European Union presidency expressed the fear again and again that Bosnia-Herzegovina could be the next large crisis centre in the region after the splitting off of the Kosovo from Serbia. How do you judge that today?

Bildt: Absolutely, there was a rather acute crisis in the autumn (with a threatening detachment of the Republika Srpska, note). This was however overcome. Now I would speak of a difficult situation. But the risk of a further purge remains, which could affect on the life and entwicklungsfaehigkeit as well as the economic stability of Bosnia.

How, do you believe, the relationship of the European Union with Serbia after the recent tensions will develop?

Bildt: That will depend completely on the result of the preferred parliamentary elections on 11 May. The situation since Kosovo independence became more difficult.

The Netherlands and also Belgium persisted in Brdo again in a full co-operation of Serbia with the UN war crimes tribunal, only then can it to a stabilization agreement with the European Union come.

Bildt: Our interpretation is the same, which we applied also to Croatia. No of it deviating standards for all the other Balkans states should be set.

In the sense that distribution of the presumed war criminal Ratko Mladic is not necessarily a condition for an agreement?

Bildt: That is not the kind, as we regarded the thing. Separate it goes around the support for the UN war crimes tribunal.

Should there such a variety at Serbia from the European Union still before the elections on 11 May be, in order to come to a solution, an approximation to the European Union?

Bildt: We will see. Actually this topic could be at the meeting of foreign Secretaries on 28 April in Luxembourg.

What do you expect from the European Union and the civil mission Eulex in the Kosovo?

Bildt: The interaction between the UN mission Unmik and Eulex is still unclear. Unmik is only weakly integrated in the Kosovo. I do not assume like others the UN leaves the Kosovo according to plan, as soon as the European Union comes. Rather it will continue its work in the Kosovo for a limited time, which will be important.

With a supple transition to the European Union mission at a later time?

Bildt: That hope I, but before it we must determine only the work more near. It could be that we must concern to this topic even again the uncertainty advice.

-------------
KNOWLEDGE

Bosnia-Herzegovina consists since 1997 of the federation Bosnia and Herzegowina as well as the Republika Srpska. Co-operation between the two becomes however so difficult that an international representative with extensive authority is necessary.

The police reform, which is to entpolitisieren the executive, illustrates these tensions. It is however a basic condition for the signing of the European Union agreement. Since November 2005 negotiated about it, in December 2007 it was initialed. If the police reform goes through the parliament, the European Union agreement is to be signed on 28 April.

EDIT: zakasnih, imamo vec glavni dio na BHS-u.
gospodar kuglastih munja

#13 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by gospodar kuglastih munja »

Karl Bildt upozorava da u Bosni vise nema Bosanaca, da nema NACIJE, da je rascomaadana na tri nacionalna identiteta a to znaci kud koji mili moji. (Tri nacije mogu da zive samo u tri drzave)

Poenta je , AKUTNA NESTASICA BOSANACA

Odgovor iz BiH nece ni dobiti jer oni koji trba da ogovore nisu bosanci, oni cekaju svoj moment, da opet neko legne na rudu i potpise kao sto je Alija( Evo opet ja po Aliji) potpise, pa da Bosna pukne ko misiraca bez metka. Idemo izdajnici potpisujte, nije prvi put. !
PasoDzigera007

#14 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by PasoDzigera007 »

gospodar kuglastih munja wrote:Karl Bildt upozorava da u Bosni vise nema Bosanaca, da nema NACIJE, da je rascomaadana na tri nacionalna identiteta a to znaci kud koji mili moji. (Tri nacije mogu da zive samo u tri drzave)

Odgovor iz BiH nece ni dobiti jer oni koji trba da ogovore nisu bosanci, oni cekaju svoj moment, da opet neko legne na rudu i potpise kao sto je Alija( Evo opet ja po Aliji) potpise, pa da Bosna pukne ko misiraca bez metka. Idemo izdajnici potpisujte, nije prvi put. !
Pitaj Baskijce jesu li oni Spanci? ili posjeti malo Belgiju pa da vidis onda tam sranja,neki govore da su Francuzi neki da su Belgijanci neki boga pitaj kako vec,pa opet i jedni i drugi mogu u EU.Taj Bildt nek sere materi svojoj.
gospodar kuglastih munja

#15 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

PasoDzigera007 wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:Karl Bildt upozorava da u Bosni vise nema Bosanaca, da nema NACIJE, da je rascomaadana na tri nacionalna identiteta a to znaci kud koji mili moji. (Tri nacije mogu da zive samo u tri drzave)

Pitaj Baskijce jesu li oni Spanci? ili posjeti malo Belgiju pa da vidis onda tam sranja,neki govore da su Francuzi neki da su Belgijanci neki boga pitaj kako vec,pa opet i jedni i drugi mogu u EU.Taj Bildt nek sere materi svojoj.
Ja sam tako procitao oizmedju redova. Valjda imam pravo na svoje misljenje. Drzava besz svoje nacije je ugrozena, to je fakat. A te koje si nabrojao itekako imaju naciju, bez obzira sto u njoj zive razliciti narodi. Ocekujes li valjda i da se US tako podjeli, da svaki narod proglasi svoju nacija nad americkom ?

Bosanac, nacionalni bosanac je kljucno pitanje za BiH, pa ti pricaj sta hoces.
cogni

#16 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by cogni »

gospodar kuglastih munja wrote:

Opet ti protiv Bosne. Prema nekim procjenama Bosanaca ima oko 2%, a prema zadnjem popisu josh puno manje od toga. Kada bi to stvarno bilo kljucno pitanje za BiH nje odavno vishe ne bi bilo.
morti

#17 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by morti »

cogni wrote:

Opet ti protiv Bosne. Prema nekim procjenama Bosanaca ima oko 2%, a prema zadnjem popisu josh puno manje od toga. Kada bi to stvarno bilo kljucno pitanje za BiH nje odavno vishe ne bi bilo.
protiv bosne?
prema kojim procjenama?
zadnjem popisu???
ne bi je bilo?...pa koliko je to ima sada?
gospodar kuglastih munja

#18 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

cogni wrote:

Gdje si vidio da je i Bosanci i bosanac nekad bio protiv Bosne ??? ehaaa, zaustavi malo. I otkud ti uopste podatak da Bosanaca ima 2 %, kad Bosanci nisu etnicki narod , vec drzavotvorni onaj koji je konstituisao BiH. Ti to ocigledno ne kuzis.
cogni

#19 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by cogni »

morti wrote: prema kojim procjenama?
Procitao sam to ovdje na forumu, niko se tada nije bunio. Moguce da sam sasvim u krivu ili da sam nesto pogresno protumacio jer me to ne zanima previshe.
morti wrote: zadnjem popisu???
Jeste davno bio popis iz 1991
morti wrote: ne bi je bilo?...pa koliko je to ima sada?
Daleko vishe nego da je opce nema.
Majjah

#20 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by Majjah »

Pogresno si preveo citat, Risiko des Verfalls in Bosnien bleibt, ovo se prevodi kao ,,rizik od propadanja/nazadovanja u Bosni ostaje''!

Dakle, propast mozemo ali se podijelit necemo :D
cogni

#21 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by cogni »

Gdje si vidio da je i Bosanci i bosanac nekad bio protiv Bosne ??? ehaaa, zaustavi malo. I otkud ti uopste podatak da Bosanaca ima 2 %, kad Bosanci nisu etnicki narod , vec drzavotvorni onaj koji je konstituisao BiH. Ti to ocigledno ne kuzis.
Ne kuzim, priznajem, cak nisam znao da narod moze biti neetnicki, jer sam etnicitet i narodnost smatrao sinonimima. Ako uspijem da napravim distinkciju koju ti pravish bicu vrlo sretan. :)
Maraschino

#22 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by Maraschino »

sheilak wrote:Znate, sta meni nije jasno? Zasto mi tako plasljivo, skoro se izvinjavajuci ako je uopste i pomenemo, govorimo o Bosanskoj naciji? Ko je sebi uzeo za pravo da nama odredjuje sta smo, u nase ime i prisiljavajuci nas na neke bolesne kompromise? Ovo je Bosna i postoji Bosanska nacija, historijske cinjenice to potvrdjuju, puno jasnije nego sto je to slucaj u nekih nasih susjeda, a ipak, njima se ne osporava pravo na drzavu ili naciju. Zasto sutimo o tome?
na referendum :D moj glas ZA

onda slijedi, mi nepriznamo vas, ovi ne priznaju njih, sukobi,...i ja moram ponovo nekoga da bijem :D (ko ne voli ovu zemlju BiH)
gospodar kuglastih munja

#23 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

sheilak wrote:Znate, sta meni nije jasno? Zasto mi tako plasljivo, skoro se izvinjavajuci ako je uopste i pomenemo, govorimo o Bosanskoj naciji? Ko je sebi uzeo za pravo da nama odredjuje sta smo, u nase ime i prisiljavajuci nas na neke bolesne kompromise? Ovo je Bosna i postoji Bosanska nacija, historijske cinjenice to potvrdjuju, puno jasnije nego sto je to slucaj u nekih nasih susjeda, a ipak, njima se ne osporava pravo na drzavu ili naciju. Zasto sutimo o tome?
Zato sto su svi narodi (uslovno receno) u BiH zaboravili da su Bosanci po nacionalnosti. Odricanje od svoje nacije je i gubljenje drzave. nema je. Ako dozvolimo Srbima da se proglase i zvanicno nacijom u BiH, ode RS, jos samo treba da traze priznanje. Ta ludos se moze desiti samo kod nas, da gradjani jedne drzave odbijaju da budu nacija te iste drzave i prizivaju drugu naciju na teritorij nase drzave. To se popularno zove separatizam po nacinalnom pitanju.
morti

#24 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

Post by morti »

cogni wrote:
morti wrote: prema kojim procjenama?
Procitao sam to ovdje na forumu, niko se tada nije bunio. Moguce da sam sasvim u krivu ili da sam nesto pogresno protumacio jer me to ne zanima previshe.
morti wrote: zadnjem popisu???
Jeste davno bio popis iz 1991
morti wrote: ne bi je bilo?...pa koliko je to ima sada?
Daleko vishe nego da je opce nema.
kao što i danas pojam bosanske nacije dovode u vezu sa bajkama, zamisli tek kako je bilo prije 17 godina!
što nas, naravno, ne sprječava da težimo ka tome kao ka jedinoj ideologiji koja iole može spasiti ovu državu!
a čim se ona spašava, i to već jako dugo, ne može da liči na ništa drugo do na smijuriju!!!
jer to jeste!...bosna je jedan veliki tragični vic, čim moram opravdavati pojam bosanske nacije!!!
Last edited by morti on 02/04/2008 00:42, edited 1 time in total.
gospodar kuglastih munja

#25 Re: CARL BILDT:RASPAD BOSNE MOGUC

cogni wrote:
Ne kuzim, priznajem, cak nisam znao da narod moze biti neetnicki, jer sam etnicitet i narodnost smatrao sinonimima. Ako uspijem da napravim distinkciju koju ti pravish bicu vrlo sretan. :)
Samo sljedi mene i daleko cemo dogurati :mrgreen:

Ja sam vec robijao u Banovicima od sudije Zoom66, to ti je onaj Veliki Gospodar Kuglastih Munja ovdje na ovom Forumu .. :lol:

Salim se, malo je tesko, a i nije , svatiti te pojmove, ali vrijedi o tome razgovarati i rascistiti sta je sta. Imas na tu temu napisano dosta pa procitaj usput bice ti lakse baratati pojmovima. U svakom slucaju postoje etnicki narodi, Bosnjaci, Hrvati, Kurdi, Turci, svedi itd, a postoje i drzavotvorni narodi.
I tu pocinje naizgled zavrzlama. Sta je taj drzavotvorni narod? To ti je masa , svi gradjani , bez obzira na etnicku pripadnost ( u BiH i srbi i hrvati i bosnjaci i romi i svi ostali) na boju, pol, uzrast,sve sto se mice i sto je registrovano kod maticara je taj drzavotvorni narod. Kad ta masa odluci da stvori drzavu oni postaju njena NACIJA. Tako i tvoj cuko Tornjak dobije od kinoloskog Saveza potvrdu da je nacionalno blago da je bosanski pas, tako reprezentacija u nogometu u kojoj igraju svi i srbi i hrvati i bosnjaci a golman madjar koji je ozenio bosanku pa zivi u SA i ima bosansko drzavljanstvo , tako je i on dobio nacionalni status, postao dio nacije i moze da igra za reprezentaciju BiH na Svjetskom Prvenstvu :mrgreen:

kuzis stari moj ?
Post Reply