Carinski prekrsaj

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Marko69

#1 Carinski prekrsaj

Post by Marko69 »

Pre par dana na prelazu u BiH iz Srbije na pitanje carinika (unutrasnja kontrola) pored ovih stalnih carinika da li imam sta za prijavit rekao sam da nemam osim nekog sjemana kukuruza (vrednosti nekih 800 km ) misleci da to ne podleze toliko visokoj kazni koju ce mi kasnije odredit i naravno trajno oduzet to. Carinik mi je napisao prekrsajnu kaznu sa predlogom da se ne protivim i ne idem na sud jer to ce mi samo dodatno povecati troskove, ta vrsta robe kao ne podleze carini nego se valjda tretira kao zabranjena
Kazna koju mi je odredio je 3000 km plus sto mi je trajno oduzeo robu u vrednosti oko 800 km.
Moje pitanje je da li imam kakve sanse na sudu , ako nista da bar tu kaznu ublazim sobzirom da se bavim poljoprivredom i da nije u pitanju preprodaja .Zanimljivo je da sam i prethodni godina to radio ali niko mi nije sugerisao da to ne smijem i da su tako visoke kazne
Da li ima kakvog osnova da idem na sud?
Zasto mi je ta roba trajno oduzeta ustvari tako je napisao u zapisnik a dao mi je neke dve liste na kojim pise privremeno oduzimanje robe o cemu se tu radi
Da napomenem ovo mi je prvi takav prekrsaj
Takodje ako platim kaznu u roku od 8 dana ista se umanjuje za 50% i pored toga je opet visoka kazna kad na to dodam i vrednost robe.
Da li ako predam na sud onda gubim to umanjenje kazne za 50% sto je verovatno , znaci racunajuci i na to opet bi mi bilo isplatljivije platit,
Haris.ba

#2 Re: Carinski prekrsaj

Post by Haris.ba »

Iscitaj ovo.

https://granpol.gov.ba/Content/Read/53? ... C4%8DjeBiH

U tacki 6 priloga I se navodi da za unos sjemena kukuruza moras proci proceduru.
6. Sjeme: – graha (Phaseolus spp.) – kukuruza (Zea mays) – lucerke (Medicago sativa)....
Sto ti je napisao kaznu kada te je pitao imas li sto prijaviti, a ti prijavio (s time da nisi imao obrazac, ali ne vidim sto ga nisi mogao popuniti na carini) - ne znam). Ne kontam gdje te je to zatekla "unutrasnja kontrola"?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3 Re: Carinski prekrsaj

Post by Bobi »

Uvoz sjemena iz srbije nije zabranjeno samo moras imati papire za uvoz kojim se potvrdjuje kao ispravnost i kvalitet po nasim zakonima. I to sto ti on sugerira da ne ides na sud bla bla je odmah sumnjivo :D. Nadji advokata.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4 Re: Carinski prekrsaj

Post by Bobi »

Jel mozes napisati ili uslikat taj zapisnik, prekrizi(zatamni nekako presaraj) imena datum granicni prelaz, samo naj dio gdje pise sta kako zbog cega?
splinter

#5 Re: Carinski prekrsaj

Post by splinter »

Bosna i Hercegovina je potpisnik SPS sporazuma o fitosanitarnoj kontroli, uostalom kao i većina ostalih članica UN a, pa se na granicama provode redovne kontrole uvoza robe koja podliježe istoj
Ne znam kolika je bila tačna količina tog sjemena ali, oni su očito procijenili da nije za ličnu upotrebu.
Mada ja za kontrolu takve robe nadležan isključivo fitosanitarni inspektor, a ne obični carinik.
Ako ti je taj inspektor napisao kaznu, teško da tu možeš uraditi. Imaš li ikakav dokaz o porijeklu sjemena, kao i certifikat o kvaliteti ?
pinkman

#6 Re: Carinski prekrsaj

Post by pinkman »

Pa ako nisi kaznjavan mozes ici na sudsko odlucivanje i predlozi sudiji da ti preinaci kaznu u uslovnu ili da je smanji.
Post Reply