CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Malisa11

#8326 Re: CARINA U BiH

Post by Malisa11 »

Ne, kada dodju dva paketa, sumiraju se u jedan i carine skupa. Koliko dugo stoji na carini nije nikakav pokazatelj, mogu pustiti da prodje bez ikakvih troskova, sto znaju raditi - zasto krse zakon? Ko ce znati...

https://www.uino.gov.ba/portal/hr/infor ... terneta-2/

Najbolje ti je da se "usutis", kada postar dodje imas tri opcije:

1. prihvatis i platis troskove
2. odbijes preuzimanje i navedes da se vrati prodavacu
3. odbijes prezumanje jer TRAZIS NOVO CARINJENJE - ako mislis da nesto nije dobro uradjeno.

Ukratko, jedan paket sedmicno, nema carine. Ako dodju dva i vise, sve se sumira i carini.
iz zadnje klupe wrote: 25/09/2025 12:05 što bi bio prekršaj, jer jedan bi trebao biti bez carine
Nije prekrsaj.
iz zadnje klupe

#8327 Re: CARINA U BiH

Post by iz zadnje klupe »

Ok, hvala lijepa na objašnjenju, jednostavno splet okolnosti za koje prodavac nije kriv, pa ne bi bilo u redu da mu vraćam. samo se nadam da te pare od plaćene carine će otići za neke socijalne potrebe a ne za plaće političara :lol:
newera86

#8328 Re: CARINA U BiH

Post by newera86 »

iz zadnje klupe wrote: 25/09/2025 11:40 Imam zanimljiv slučaj

Naručio sam od istog prodavca, u dva različita vremenska razdoblja, ukupno dva paketa od koji nijedan ne prelazi vrijednost 300KM.

Nekako se poklopilo da je slanje prvog paketa od strane strane pošte bilo usporeno, a drugog paketa ubrzano, pa su oba stigla na našu carinu isti dan.

I tamo stoje na carini već danima, pretpostavljam da hoće da ta dva paketa spoje u jedan, obračunaju mi carinu i PDV, ili ni sami nisu načisto kako to zakonski da urade.

Imaju li pravo na to. i šta se desi ako odbijem platiti dažbine, koje po mom pbračunu bi bile oko 180 KM ? ( jer su oba paketa bila na samoj granici blizu 300 KM)
Meni se isto desilo prosli mjesec, i to oba paketa sa DHLom. Dok je ovaj jedan jos bio u putu ja mu promjenim datum dostave, stavim onu vacation opciju i iako su u 2 dana carinili oba (oni carine jos dok je posiljka u putu najcesce) niko me nije nista peglao. Oko 500 KM bi iznosila zajednicka vrijednost :-)
HD_2015

#8329 Re: CARINA U BiH

Post by HD_2015 »

bit101 wrote: 24/09/2025 15:30 Narucio sam neke stvari u vrijednosti od 130 eur i poslan mi je preko FedEx-a. Uslo je u BiH i na trackingu mi pise da je na carinenju i da trebam da dostavim punomoc za carinenje, pretpostavljam da je to dozvola FexEx-u da u moje ime obave tu proceduru. Zvao sam ih i rekli su mi da moram platiti dodatnih 35km za uslugu carinenja po "ubrzanoj proceduri" te da eventualno mogu da to odbijem ali u tom slucaju ce paket biti vracen. Sad sam vec platio jer nisam htio da se vraca, ali pitam se da li zaista nemam nikave opcije tu, tipa da se paket dalje proslijedi Carinskoj ispostavi koja bi radila carinenje po standardnom postupku, pa onda postom poslala paket meni (u tom slucaju vjerovatno bih platio tu postarinu + 9km njihovog troska). Dodatno je problem sto i ovo carinenje po "skracenom" postupku koje sam platio traje duze nego sto bi inace trajalo da sam narucio preko obicne poste. Je li neko imao slicno iskustvo?
Koliko ti je poštarina koštala?
bit101

#8330 Re: CARINA U BiH

Post by bit101 »

HD_2015 wrote: 01/10/2025 12:58
bit101 wrote: 24/09/2025 15:30 Narucio sam neke stvari u vrijednosti od 130 eur i poslan mi je preko FedEx-a. Uslo je u BiH i na trackingu mi pise da je na carinenju i da trebam da dostavim punomoc za carinenje, pretpostavljam da je to dozvola FexEx-u da u moje ime obave tu proceduru. Zvao sam ih i rekli su mi da moram platiti dodatnih 35km za uslugu carinenja po "ubrzanoj proceduri" te da eventualno mogu da to odbijem ali u tom slucaju ce paket biti vracen. Sad sam vec platio jer nisam htio da se vraca, ali pitam se da li zaista nemam nikave opcije tu, tipa da se paket dalje proslijedi Carinskoj ispostavi koja bi radila carinenje po standardnom postupku, pa onda postom poslala paket meni (u tom slucaju vjerovatno bih platio tu postarinu + 9km njihovog troska). Dodatno je problem sto i ovo carinenje po "skracenom" postupku koje sam platio traje duze nego sto bi inace trajalo da sam narucio preko obicne poste. Je li neko imao slicno iskustvo?
Imao sam besplatnu poštarinu od prodavca. Tek su mi danas pustili paket nakon što se kod njih kiselio 10 dana, navodno "izgubili" dokumentaciju. Kakva smecarska firma je ovaj InTime, ko njima dade da sa FedEx-om rade. Nikad više.
Hakiz

#8331 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

bit101 wrote: 02/10/2025 19:35
Imao sam besplatnu poštarinu od prodavca. Tek su mi danas pustili paket nakon što se kod njih kiselio 10 dana, navodno "izgubili" dokumentaciju. Kakva smecarska firma je ovaj InTime, ko njima dade da sa FedEx-om rade. Nikad više.
I ja sam imao problrm sa InTime, ali davno.

Znači, ostalo isto. Fuj firma.
zubi

#8332 Re: CARINA U BiH

Post by zubi »

E i meni se to desilo sa FedEx-om i InTime, navodno kad posiljka dolazi kopnenim putem, onda je to procedura, kada se oslobodi carine (jer je vrijednost ispod 300KM) placa se neka taksa u iznosu od 35KM...

To ne vrijedi kada na carinu posiljka stigne avionom... Ti naravno narucis preko FedEx-a i pojma nemas kako ce oni to poslati, kopnom ili zrakom, sve dok te InTime ne nazove i uzme mustuluk :D

Ako ne zelis da platis, imas opciju da odbijes preuziemanje posiljke i kazes da se vrati...
Malisa11

#8333 Re: CARINA U BiH

Post by Malisa11 »

zubi wrote: 03/10/2025 10:49 E i meni se to desilo sa FedEx-om i InTime, navodno kad posiljka dolazi kopnenim putem, onda je to procedura, kada se oslobodi carine (jer je vrijednost ispod 300KM) placa se neka taksa u iznosu od 35KM...
Ne postoji ta zakonska odredba. Vec je oslobodjeno carine. Ukratko da kazem, sisaju ovce.
zubi

#8334 Re: CARINA U BiH

Post by zubi »

Malisa11 wrote: 03/10/2025 10:59
zubi wrote: 03/10/2025 10:49 E i meni se to desilo sa FedEx-om i InTime, navodno kad posiljka dolazi kopnenim putem, onda je to procedura, kada se oslobodi carine (jer je vrijednost ispod 300KM) placa se neka taksa u iznosu od 35KM...
Ne postoji ta zakonska odredba. Vec je oslobodjeno carine. Ukratko da kazem, sisaju ovce.
Postojala ili ne postojala, ti imas samo izbor da platis ili da se vrati.

InTime je zastupnik za FedEx i ne moze se zaobici kad narucis FedEx-om.
Malisa11

#8335 Re: CARINA U BiH

Post by Malisa11 »

zubi wrote: 03/10/2025 11:05 Postojala ili ne postojala, ti imas samo izbor da platis ili da se vrati.
Ma imas, ali hej, dosao ti paket, jos te kao odobrovolje nema carine plati samo eto ga sutra kod tebe. Ko ce da napise zalbu, pa da pise agenciji za postanski promet, pa da sve to dokiumentuje i do 30 dana? Nece niko da narusava svoj komfor, jebaji ga, plati, opsuj drzavu i hajmo dalje.

I jos na kraju "izgubili dokumentaicju". How yes no.

Pijacarski nacin uzimanja nova i to je to.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#8336 Re: CARINA U BiH

Post by gentoo »

Ja sam prije manje od 3 mj. dobio paket preko Fedex niko me nije pitao za zdravlje. Jes da je IN TIME kao takav smotan i da pojma nemaju (ili imaju ali se prave ludi) da im je paket stigao iz LJU na SJJ i sam proces "dobijanja" paketa preko njih traje ~2-3 dana duze nego DHL/UPS
Malisa11

#8337 Re: CARINA U BiH

Post by Malisa11 »

"fataju" neiskusne i ona APP - ako prodje prodje.

Sta pise na racunu za tih 35KM? Pise li TAKSA ZA OSLOBADJANJE CARINE?
Ateista

#8338 Re: CARINA U BiH

Post by Ateista »

Ja sam isto imao lose iskustvo sa Intime, placanje nije bilo problem jer je vrijednost daleko iznad one za carinjenje i to sam planirao kao trosak, ali njihove procedure su toliko spore da je to strasno. Artikal je iz Japana stigao za nekih 7 dana, a onda 10 dana stajao kod nas na carini zbog njihovoh procedura, a ja sam odmah sve dostavio sto su mi trazili i platio. Jos sam otisao u skladiste da pokupim inace bih cekao jos koji dan na dostavu.
Ateista

#8339 Re: CARINA U BiH

Post by Ateista »

Sad cekam dva paketa preko DHL-a, oba su pojedinacne vrijednosti za carinjenje i narucene od dva razlicita dobavljaca, u priblizno isto vrijeme i ocekujem da ce stici u isto vrijeme. Nadam se da ce ih bar objediniti i da mi nece naplatiti te troskove dokumentacije 2 puta.
mc-twin

#8340 Re: CARINA U BiH

Post by mc-twin »

Malisa11 wrote: 03/10/2025 11:26 "fataju" neiskusne i ona APP - ako prodje prodje.

Sta pise na racunu za tih 35KM? Pise li TAKSA ZA OSLOBADJANJE CARINE?
Jesi li ti bio u prilici da se zalis?
Malisa11

#8341 Re: CARINA U BiH

Post by Malisa11 »

mc-twin wrote: 03/10/2025 18:06 Jesi li ti bio u prilici da se zalis?
Jedina nesuglasia sa intime koju sam imao je vezana za pokusaj carinjenja na tkz "zbirnom transportu". Imali su neku ludu teoriju da radi cinjenice sto je moja posiljka stigla sa drugim posiljkama drumskim putem da sam obavezan platiti carinu. Odbio, pozvao se na UINO obrazlozenje i zatrazio pisanu potvrdu navoda.

Za 2 dana stigao artikal na kucnu adresu.
HD_2015

#8342 Re: CARINA U BiH

Post by HD_2015 »

Nipošto plaćati, ako je ukupan iznos sa poštarinom ispod 300KM.

Primao sam nekada ranije preko fedexa i dhl-a i samo ako je iznad 300KM, imao sam dodatne troškove. Ispod 300KM samo: "-Izvolite. -Hvala."
zubi

#8343 Re: CARINA U BiH

Post by zubi »

HD_2015 wrote: 04/10/2025 21:29

Nipošto plaćati, ako je ukupan iznos sa poštarinom ispod 300KM.

Primao sam nekada ranije preko fedexa i dhl-a i samo ako je iznad 300KM, imao sam dodatne troškove. Ispod 300KM samo: "-Izvolite. -Hvala."
Jesi, ako je posiljka poslana avionom, njihova (InTime) je prica da je drugacije ako na carinu stigne kopnom.

I to niposto ne placati rezultira time da ti posiljku vrate.
zubi

#8344 Re: CARINA U BiH

Post by zubi »

Nadjoh ovo

https://ecommerce4all.ba/uvoz-i-izvoz/

Troškovi dostave unutar BiH (poštarine) i eventualni manipulativni troškovi troškovi nastali u BiH, ne ulaze u carinsku vrijednost robe. Ovi troškovi dostave u BiH se često naplaćuju za pošiljke koje su oslobođene plaćanja uvoznih dažbina pri uvozu, a građani obično misle da su to troškovi koje naplaćuje carinski organ. U stvari, riječ je o manipulativnim troškovima poštanskih operatera ili kompanija DHL, UPS, Fedex i sl.

Ko sam ja da kazem da InTime nema pravo da naplati te manipulativne troskove??
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#8345 Re: CARINA U BiH

Post by laserShow »

nisi ti ali jeste agen. za postanski promet kojoj se zalis
zubi

#8346 Re: CARINA U BiH

Post by zubi »

laserShow wrote: 05/10/2025 10:18 nisi ti ali jeste agen. za postanski promet kojoj se zalis
Gdje pise da oni ne smiju imati manipulativne troskove?
Ateista

#8347 Re: CARINA U BiH

Post by Ateista »

Paketi poslati preko DHL-a, jedan stigao u BiH i pise da preuzima bh posta i ima lokalno pracenje. Svakako bolje nego neke druge firme da naplacuju svoje troskove, do sad sam imao dobra iskustva sa bh postom da mi ne naplate pdv iako je iznos preko 300KM, ili da naplate puno manje, ne znam ni ja na osnovu cega ali nisam se htio buniti naravno. :mrgreen:
laserShow

#8348 Re: CARINA U BiH

Post by laserShow »

zubi wrote: 05/10/2025 10:19 Gdje pise da oni ne smiju imati manipulativne troskove?

To ces upitati agenciju kada sti stigne paket i kada odbijes placanje, aod intime zatrazis pismenu potvrdu sta ti traze za naplatu.

Nije mi sigurno zasto pokusavas opravdati? Ili su ti naplatili, pa ti krivo, ili radis za njih, trece nema.

Ti kada narucujes artikal, placas dostavu do svoje adrese. Ne moze postojati niti jedan trosak dostave za prvi pokusaj urucenja, to si platila i to se mora izvrsiti. Nasi kokosari pokusavaju na razne nacine da naplate i to rade uspjesno, jer naplacuju kokosarima, nama.
Ateista wrote: 05/10/2025 10:23 ne znam ni ja na osnovu cega ali nisam se htio buniti naravno.
Na osnovu toga sto im je mrsko raditi i sto krse zakon. Nema trece opcije :D
zubi

#8349 Re: CARINA U BiH

Post by zubi »

laserShow wrote: 05/10/2025 10:25
zubi wrote: 05/10/2025 10:19 Gdje pise da oni ne smiju imati manipulativne troskove?

To ces upitati agenciju kada sti stigne paket i kada odbijes placanje, aod intime zatrazis pismenu potvrdu sta ti traze za naplatu.

Nije mi sigurno zasto pokusavas opravdati? Ili su ti naplatili, pa ti krivo, ili radis za njih, trece nema.

Ti kada narucujes artikal, placas dostavu do svoje adrese. Ne moze postojati niti jedan trosak dostave za prvi pokusaj urucenja, to si platila i to se mora izvrsiti. Nasi kokosari pokusavaju na razne nacine da naplate i to rade uspjesno, jer naplacuju kokosarima, nama.
Ateista wrote: 05/10/2025 10:23 ne znam ni ja na osnovu cega ali nisam se htio buniti naravno.
Na osnovu toga sto im je mrsko raditi i sto krse zakon. Nema trece opcije :D
Ti fakat ne citas sa razumijevanjem, koji trosak za pokusaj urucenja?? To se zove manipulativni trosak, drugim rijecima oni naplate svoju uslugu...

I BH posta ima svoj manipulativni trosak, to je onaj cuveni carinski pregled koji je nekad 3,5KM a nekad 9,5KM zavisno od vrste posiljke... InTime je to samo bogato odrezao, pa kod njih iznosi 35 KM :D

Upravo cekam jednu posiljku koju ocekujem da ce mi naplatiti, rado bih ja to izbjegla ali ne vidim nacin, sve sto mogu postici je da odbijem da platim te njihove troskove i da mi se posiljka vrati..
laserShow

#8350 Re: CARINA U BiH

Post by laserShow »

Lakse je opravdati, nego se boriti. FIno sam ti napisao, kada ti dodje opet posiljka, trazi u pisanoj formi sta ti zele naplatiti, onda im navedi da zadrze posiljku dok se ne obratis agenciji za postanski promet i od njih ne dobijes ocitanje.

Manipulativni trosak NE MOZE BITI "Oslobadjanje od carine", jer si ti vec oslobodjen ako je ispod 300KM i ostalih par uvjeta. Prema tome, kako ce ti naplatiti nesto sto ne podlijeze naplati?

Dokumentacija? Ne moze ti naplatiti nikakvu dokumentaciju, jer je ona u pratnji posiljke.

BH POSTA i naplata.
Ona ima mogucnost odredjene naplate jer vrsi tkz SKRACENO CARINJENJE. Pregled posiljke vrse jer nemaju kao DHL i sl vec pratecu dokumentaciju koja je uz paket.

OPet to su troskovi od 3 do 9KM u zavisnosti od paketa i niti jedan nije "Naknada za oslobadjanej placanja carine". I da, te troskove NE NAPLACUJE POSTA, vec UPRAVA ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE.

Ustvari sta imas cekaati ako su ti vec napaltili? Sta kaze faktura na kojoj je naplata? Pise ovako: "Naknada za oslobadjanje carinjenja"? Dajem ruku da ne pise ovako.

Sta god da pise, obrati se agenciji odmah i trazi pojasnjenje. Slobodno dodaj i agenciju za zastitu potrosaca.
Post Reply