CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
gradskadjeca

#8301 Re: CARINA U BiH

Post by gradskadjeca »

Sad mi dodjose USB peeble v3 sa ebay-a, odnosno iz Njemacke. Kad sam ih otvorio, kutija onako jadna, zvucnici upaljeni i pojacani na maksimum ( ne vjerujem da bilo kakvi zvucnici dolaze upaljeni i pojacani na max ). Unisten USB-c konektor, kao da ga je neko ukljucio i potegao prema dole da se razvali. Kutija je, nako malo prljava, ali dali bi njemacki shop slao u takvom stanju zvucnike, ili carina nasa ima obicaj da se malo igra sa stvarima koje nam dodju. Prvi put mi se desilo da nesto nije OK.

Evo refundirao mi ovaj klosar iz Njemacke 50% :lol: Bit ce da je do njega. Prelemio sam USB-C konektor i spasio stvar. Rade zvucnici OK.
TinNBANFL

#8302 Re: CARINA U BiH

Post by TinNBANFL »

Danas mi dosao paket preko DHL express vrijednost 207€ , ukupne dazbine placene 265KM tj, carina i pdv 120 i kusur i usluge DHL 140+ (taksa 20KM) , oderu brate pravo
HelaS

#8303 Re: CARINA U BiH

Post by HelaS »

TinNBANFL wrote: 31/07/2025 15:59 Danas mi dosao paket preko DHL express vrijednost 207€ , ukupne dazbine placene 265KM tj, carina i pdv 120 i kusur i usluge DHL 140+ (taksa 20KM) , oderu brate pravo
Pristao si. Mogao si odbiti njihovu uslugu. Možda nisi znao :-)
TinNBANFL

#8304 Re: CARINA U BiH

Post by TinNBANFL »

HelaS wrote: 31/07/2025 16:49
TinNBANFL wrote: 31/07/2025 15:59 Danas mi dosao paket preko DHL express vrijednost 207€ , ukupne dazbine placene 265KM tj, carina i pdv 120 i kusur i usluge DHL 140+ (taksa 20KM) , oderu brate pravo
Pristao si. Mogao si odbiti njihovu uslugu. Možda nisi znao :-)
ma to je sestri bilo hitno nesto, nisam imao izbora, samo me iznenadilo
1Dante1

#8305 Re: CARINA U BiH

Post by 1Dante1 »

HelaS wrote: 31/07/2025 16:49 Mogao si odbiti njihovu uslugu. Možda nisi znao
Ni druge spediterske nisu jefitnije. Prvo ces od DHL otkupiti dokumentaciju za 50KM i vise, pa onda platiti drugima za usluge spediticije.
HelaS

#8306 Re: CARINA U BiH

Post by HelaS »

1Dante1 wrote: 31/07/2025 18:24
HelaS wrote: 31/07/2025 16:49 Mogao si odbiti njihovu uslugu. Možda nisi znao
Ni druge spediterske nisu jefitnije. Prvo ces od DHL otkupiti dokumentaciju za 50KM i vise, pa onda platiti drugima za usluge spediticije.
Dokumentacija nije DHL-ova
1Dante1

#8307 Re: CARINA U BiH

Post by 1Dante1 »

Nije ali ces otkupiti od njih. Pricam iz iskustva.
EliasVeskot

#8308 Re: CARINA U BiH

Post by EliasVeskot »

Ima li ovdje neko da je narucivao kozmetiku i parfeme, hocu da narucim i kozmetiku ali ima parfem od 35ML i kosta bezveznih 11$, i sad ne znam da li ce carina skontati i oderati me
esso_sa

#8309 Re: CARINA U BiH

Post by esso_sa »

Mislim da je ta taksa od 3.5 - 9.5 KM sto posta naplacuje za carinski pregled protuzakonita. Isto kao i onih 1.80 KM za preporucene posiljke.
Porezna uprava se takodjer ogradila od te takse i potvrdila da oni nemaju nista sa tim. Isto rade i Hrvatske/Srpske poste - ocito su u dogovoru.

Bilo je tu na forumu da ih je covjek tuzio (BH Postu) i dobio na sudu, morali mu vratiti pare. Naravno, to ih nije sprijecilo da i dalje naplacuju.
DHL, In-time i slicne brze dostave izbjegavati ako se radi o robi koja ce zavrsiti na carinjenju. Otimaju za uslugu carinjenja (preko 140 KM).
Rjesenje je kupovati ispod praga carinjenja ili, ako je carina neizbjezna, dogovarati sa posiljaocem da salje regularnom postom.
1Dante1

#8310 Re: CARINA U BiH

Post by 1Dante1 »

esso_sa wrote: 07/08/2025 11:11 Mislim da je ta taksa od 3.5 - 9.5 KM sto posta naplacuje za carinski pregled protuzakonita. Isto kao i onih 1.80 KM za preporucene posiljke.
Porezna uprava se takodjer ogradila od te takse i potvrdila da oni nemaju nista sa tim. Isto rade i Hrvatske/Srpske poste - ocito su u dogovoru.

Bilo je tu na forumu da ih je covjek tuzio (BH Postu) i dobio na sudu, morali mu vratiti pare.
Ne vjerujem. Da postoji ta presuda, ne bi ni morali da ih tuzis, samo bi se pozvao na tu presudu.

Svi kazu nezakonito, a niko da pokrene proces.
HelaS

#8311 Re: CARINA U BiH

Post by HelaS »

esso_sa wrote: 07/08/2025 11:11 Mislim da je ta taksa od 3.5 - 9.5 KM sto posta naplacuje za carinski pregled protuzakonita. Isto kao i onih 1.80 KM za preporucene posiljke.

Bilo je tu na forumu da ih je covjek tuzio (BH Postu) i dobio na sudu, morali mu vratiti pare. Naravno, to ih nije sprijecilo da i dalje naplacuju.
DHL, In-time i slicne brze dostave izbjegavati ako se radi o robi koja ce zavrsiti na carinjenju. Otimaju za uslugu carinjenja (preko 140 KM).
Rjesenje je kupovati ispod praga carinjenja ili, ako je carina neizbjezna, dogovarati sa posiljaocem da salje regularnom postom.
To nije "taksa", to je naknada koju zaradi poštanski službenik prilikom manipulacije poštanskom carinskom robom. To je prihod Pošti.
esso_sa

#8312 Re: CARINA U BiH

Post by esso_sa »

1Dante1 wrote: 07/08/2025 12:29

Bilo je tu na forumu da ih je covjek tuzio (BH Postu) i dobio na sudu, morali mu vratiti pare.
Ne vjerujem. Da postoji ta presuda, ne bi ni morali da ih tuzis, samo bi se pozvao na tu presudu.

Svi kazu nezakonito, a niko da pokrene proces.
Imas ovdje negdje na forumu, mislim "BH Posta lopovi" ili tako da se zove tema. Covjek pisao da ih je tuzio i dobio. Vratili mu pare. I sada nece da mu donose pakete nego mu ostavljaju obavijesti da sam dodje da ih pokupi. Potrazi
I nije prvi put da se presude ne postuju. Primjer - naplata eko taksi. Sud davno presudio da je protuzakonita, a pare nikada nikome nisu vracene. Taksa se i dalje uredno naplacuje i ne mozes odraditi tehnicki bez nje
Heva

#8313 Re: CARINA U BiH

Post by Heva »

Ja sam sada zbunjen u vezi ove igranke SAD vs BiH u pogledu tih trampovskih carina... BH Pošta ne želi, navodno, da primi pošiljke za slanje u SAD jer bi se trebale platiti neke carine unaprijed ( a ne da ih plati primalac/kupac u SAD?) i to mogu shvatiti još nekako, ali ja sam naišao na neke muzičke instrumente na području SAD i htio sam kupiti nešto iz te niše... ali me sada strah da pri slanju iz SAD ovamo ne nađe se u nekom "limbu" i da instrument "nit tamo, ni ovamo"..? Carina je bila, čini mi se 5%, pa PDV... ako smo fasovali 30%, onda bi i BiH mogla opaliti robu iz SAD za dodatnih 25%? :?
Bože, kako smo mi komplikovan sistem, a i brate ovim "dam-ti-trampi" furka sa carinama je baš ono vrh vrhova neiživljene osobe koja baš ne zna u svakom trenu šta bi, osim "daj mi maksimum što mogu".
Da li neko zna pouuzdano odgovor na ovo sa kupovinom robe iz SAD? :roll:
HelaS

#8314 Re: CARINA U BiH

Post by HelaS »

Heva wrote: 23/08/2025 18:59 Ja sam sada zbunjen u vezi ove igranke SAD vs BiH u pogledu tih trampovskih carina... BH Pošta ne želi, navodno, da primi pošiljke za slanje u SAD jer bi se trebale platiti neke carine unaprijed ( a ne da ih plati primalac/kupac u SAD?) i to mogu shvatiti još nekako, ali ja sam naišao na neke muzičke instrumente na području SAD i htio sam kupiti nešto iz te niše... ali me sada strah da pri slanju iz SAD ovamo ne nađe se u nekom "limbu" i da instrument "nit tamo, ni ovamo"..? Carina je bila, čini mi se 5%, pa PDV... ako smo fasovali 30%, onda bi i BiH mogla opaliti robu iz SAD za dodatnih 25%? :?
Bože, kako smo mi komplikovan sistem, a i brate ovim "dam-ti-trampi" furka sa carinama je baš ono vrh vrhova neiživljene osobe koja baš ne zna u svakom trenu šta bi, osim "daj mi maksimum što mogu".
Nisam čuo da se iz države pošiljaoca za pošiljke upućene poštanskim putem plaćaju uvozne carine, to je tehnički nemoguće
banjaluka078
Moderator

#8315 Re: CARINA U BiH

Post by banjaluka078 »

Nema veze sa kupovinom, ali ima sa slanjem pošiljke...meni na šalteru male pošte ovdje u BL nisu znali (prvog dana tog saopštenja) reći da li se primaju pisma koja idu za USA. Zna li neko?
Heva

#8316 Re: CARINA U BiH

Post by Heva »

HelaS wrote: 23/08/2025 22:34 Nisam čuo da se iz države pošiljaoca za pošiljke upućene poštanskim putem plaćaju uvozne carine, to je tehnički nemoguće
Pa nije ni meni jasno, ali tako konfuzno saopštenje je dato u javnost, tipa:
BH Pošta i Pošte Srpske danas su objavili da privremeno obustavljaju pošiljke za SAD. Obrazloženje je da Sjedinjene Države od sutra obustavljaju tzv. "de minimus" bescarinski tretman uvoza robe. To znači da se carina i ostali troškovi, bez obzira na vrijednost robe, moraju izračunati i platiti prije nego što pošiljka stigne u SAD.
Obustavom „De Minimus“ bescarinskog tretmana uvoza robe, carine i drugi troškovi, bez obzira na vrijednost robe, moraju se obračunati i platiti prije dolaska pošiljke u Sjedinjene Američke Države. Navedena promjena carinskog tretmana robe uvezene u SAD značajno mijenja postupak prijema pošiljki sa sadržajem kod svih poštanskih operatera koji posluju prema pravilima Svjetske poštanske unije, s obzirom na to da još uvijek ne postoje odgovarajuća tehnološka rješenja za provedbu novih carinskih i tarifnih pravila Sjedinjenih Američkih Država.

Iz BH Pošte su rekli i da su, uslijed nemogućnosti primjene "provedbenih propisa" SAD-a, partnerski zračni prijevoznici privremeno obustavili prijevoz svih vrsta međunarodnih poštanskih pošiljki za SAD.

Iz Pošta Srpske kažu kako obustavljaju prijem pošiljki za SAD, osim pošiljki brze pošte u međunarodnom prometu.
HD_2015

#8317 Re: CARINA U BiH

Post by HD_2015 »

Heva wrote: 23/08/2025 18:59 Ja sam sada zbunjen u vezi ove igranke SAD vs BiH u pogledu tih trampovskih carina... BH Pošta ne želi, navodno, da primi pošiljke za slanje u SAD jer bi se trebale platiti neke carine unaprijed ( a ne da ih plati primalac/kupac u SAD?) i to mogu shvatiti još nekako, ali ja sam naišao na neke muzičke instrumente na području SAD i htio sam kupiti nešto iz te niše... ali me sada strah da pri slanju iz SAD ovamo ne nađe se u nekom "limbu" i da instrument "nit tamo, ni ovamo"..? Carina je bila, čini mi se 5%, pa PDV... ako smo fasovali 30%, onda bi i BiH mogla opaliti robu iz SAD za dodatnih 25%? :?
Iz USA prema BIH me bi trebalo da se išta mijenjalo. Ima tema "kupiglobal" - tamo raja redovno naručuje iz USA:
EliasVeskot

#8318 Re: CARINA U BiH

Post by EliasVeskot »

HD_2015 wrote: 24/08/2025 20:53
Iz USA prema BIH me bi trebalo da se išta mijenjalo. Ima tema "kupiglobal" - tamo raja redovno naručuje iz USA:
Narucujem redovno sa iherb, nema nikakve carine. Jos neki dan doslo fedexom, cak izbjegla i onih 3,5 KM posti
bit101

#8319 Re: CARINA U BiH

Post by bit101 »

Narucio sam neke stvari u vrijednosti od 130 eur i poslan mi je preko FedEx-a. Uslo je u BiH i na trackingu mi pise da je na carinenju i da trebam da dostavim punomoc za carinenje, pretpostavljam da je to dozvola FexEx-u da u moje ime obave tu proceduru. Zvao sam ih i rekli su mi da moram platiti dodatnih 35km za uslugu carinenja po "ubrzanoj proceduri" te da eventualno mogu da to odbijem ali u tom slucaju ce paket biti vracen. Sad sam vec platio jer nisam htio da se vraca, ali pitam se da li zaista nemam nikave opcije tu, tipa da se paket dalje proslijedi Carinskoj ispostavi koja bi radila carinenje po standardnom postupku, pa onda postom poslala paket meni (u tom slucaju vjerovatno bih platio tu postarinu + 9km njihovog troska). Dodatno je problem sto i ovo carinenje po "skracenom" postupku koje sam platio traje duze nego sto bi inace trajalo da sam narucio preko obicne poste. Je li neko imao slicno iskustvo?
Malisa11

#8320 Re: CARINA U BiH

Post by Malisa11 »

Ma necu ti nista odgovarati kada si pristao platiti. Da si samo guglao malo nasao bi da su te namagarcili ko kakvog dorata.

Prijavi ih agenciji za postanski promet. To sto je uradjeno je protuzakonito. Ne moze te nesto osloboditi carine :ako nas podmitis sa 35KM:
bit101

#8321 Re: CARINA U BiH

Post by bit101 »

Malisa11 wrote: 24/09/2025 17:29 Ma necu ti nista odgovarati kada si pristao platiti. Da si samo guglao malo nasao bi da su te namagarcili ko kakvog dorata.

Prijavi ih agenciji za postanski promet. To sto je uradjeno je protuzakonito. Ne moze te nesto osloboditi carine :ako nas podmitis sa 35KM:
Pristao sam jer nisam znao, i jer mi paket treba sto prije. Ali prijaviti cu, trazio sam da mi posalju na osnovu kojeg zakona su mi naplatili ovo, pa cemo vidjeti. Hvala.
Malisa11

#8322 Re: CARINA U BiH

Post by Malisa11 »

Ma svi pristanu jer im treba artikal, nece da odugovlace i eto plate.

Ja kazem da nije bilo zakonske osnove da naplate, osim ako nije podlozno carini. Mogli su naplatiti carinu i pdv, ali samo ako je u skladu sa zakonom. Ne mogu naplatiti nikakvo oslobadjanje.
iz zadnje klupe

#8323 Re: CARINA U BiH

Post by iz zadnje klupe »

Imam zanimljiv slučaj

Naručio sam od istog prodavca, u dva različita vremenska razdoblja, ukupno dva paketa od koji nijedan ne prelazi vrijednost 300KM.

Nekako se poklopilo da je slanje prvog paketa od strane strane pošte bilo usporeno, a drugog paketa ubrzano, pa su oba stigla na našu carinu isti dan.

I tamo stoje na carini već danima, pretpostavljam da hoće da ta dva paketa spoje u jedan, obračunaju mi carinu i PDV, ili ni sami nisu načisto kako to zakonski da urade.

Imaju li pravo na to. i šta se desi ako odbijem platiti dažbine, koje po mom pbračunu bi bile oko 180 KM ? ( jer su oba paketa bila na samoj granici blizu 300 KM)
Malisa11

#8324 Re: CARINA U BiH

Post by Malisa11 »

Imaju pravo, jer zakon kaze "unutar jedne sedmice". To sto je doslo skupa je tvoja nesreca, naredni put naruciti na druga imena.

AKo odbijes primiti, prodavac ti moze naplatiti cijenu povrata, odnosno da ti ne refundira troskove dostave.
iz zadnje klupe wrote: 25/09/2025 11:40 I tamo stoje na carini već danima, pretpostavljam da hoće da ta dva paketa spoje u jedan, obračunaju mi carinu i PDV, ili ni sami nisu načisto kako to zakonski da urade.
Zakonski je vrlo jasno. Jedan paket sedmicno, sve iznad se carini.
iz zadnje klupe

#8325 Re: CARINA U BiH

Post by iz zadnje klupe »

znači, hajd recimo da su su oba paketa vrijednost 290 KM pojedinačno, oni bi trebali da jedan od 290 KM da puste sa samo 3,5 KM KM troška, a drugi da obračunaju carinu i PDV,
ali koliko ja vidim i koliko dugo drže na carini oba paketa, oni planiraju da objedine ota dva paketa u jedan, pa da na vijednost od ukupne vrijednosti oba paketa 580 KM obračunaju carinu i PDV, što bi bio prekršaj, jer jedan bi trebao biti bez carine
Post Reply