CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
giketa

#726 Re: CARINA U BiH

Post by giketa »

MOže li mi iko pomoći...naručila sam sa neke kineske stranice tablet, kineske proizvodnje, na sniženju je bio 83 dolara (cca 120 KM), i danas mi je stigla obavijest od pošte (žuti papirić) da ga dođem podići i da moram uplatiti 150 KM carine.
Koliko znam, carina je 33% cijene proizvoda (a sad čitam ovdje da se spominje i 10%, koje je tačno?), a ovaj iznos je 125% cijene proizvoda (shipping je bio besplatan).

Molim Vas da mi date savjet kako se ovo može ispraviti, ne bježim od plaćanja carine, ali po mojim proračunima, ona bi trebala biti oko 50 KM max., ovo je stvarno živa pljačka :(

Problem je što idemo na put za dva dana pa to trebamo riješiti odmah sutra u pošti, da se paket ne bi vratio, pa me zanima koji mi savjet možete dati, kako da platim realnu vrijednost carine, tj. kome da se obratim, i koje su moje opcije?

Treba li mi račun (plaćala sam PayPalom, hoće li mi pomoći taj račun, ili račun sa sajta proizvođača od kojeg sam kupila tablet?)

Hvala svima na oadgovoru :)
poznanik

#727 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

giketa wrote:MOže li mi iko pomoći...naručila sam sa neke kineske stranice tablet, kineske proizvodnje, na sniženju je bio 83 dolara (cca 120 KM), i danas mi je stigla obavijest od pošte (žuti papirić) da ga dođem podići i da moram uplatiti 150 KM carine.
Koliko znam, carina je 33% cijene proizvoda (a sad čitam ovdje da se spominje i 10%, koje je tačno?), a ovaj iznos je 125% cijene proizvoda (shipping je bio besplatan).

Molim Vas da mi date savjet kako se ovo može ispraviti, ne bježim od plaćanja carine, ali po mojim proračunima, ona bi trebala biti oko 50 KM max., ovo je stvarno živa pljačka :(

Problem je što idemo na put za dva dana pa to trebamo riješiti odmah sutra u pošti, da se paket ne bi vratio, pa me zanima koji mi savjet možete dati, kako da platim realnu vrijednost carine, tj. kome da se obratim, i koje su moje opcije?

Treba li mi račun (plaćala sam PayPalom, hoće li mi pomoći taj račun, ili račun sa sajta proizvođača od kojeg sam kupila tablet?)

Hvala svima na oadgovoru :)
Stopa carine za ovaj Vaš proizvod je 5%, prema Tar.br. 8471 30 00 00 na carinsku osnovicu (carinska osnovica je zbir vrijednosti robe izražena u KM i troškovi transporta do BiH granice (ako ranije taj trošak nije uračunat u cijenu proizvoda, ali to mora biti jasno naznačeno na trgovačkom računu). Na zbrir vrijednosti robe i carine zaračunava se još 17% za pdv.

Da je carinik imao trgovački račun na stvarno plaćenu vrijednost tableta od 83,00 USD (KM 130 po danšnjem kursu http://www.cbbh.ba/?id=4) uz pretpostavku da je transport sadržan u ovu prodajnu cijenu, carina (5%) bi imala iznos 6,5 KM, a pdv 23,21, odnosno sve zajedno 29,70 KM.

Međutim, najvjerovatnije da carinik nije imao račun, i da je po procjeni odredio vrijednost robe za carinjenje, i na tu vrijednost izvršio obračun.

Sada morate obezbjediti trgovački račun za taj tablet i bankovnu transakciju, dokaz da je stvarno plaćen 83 USD, onoliko koliko stoji i na računu, i od carinika na Pošti carinjenja u Sarajevu zahtijevati primjenu propisa u carinjenju za stvarno plaćenu vrijednost robe.

Pođite osobno na Poštu carinjenja i kod carinskog službenika uredite ponovno carinjenje.
svjezi_ustipak

#728 Re: CARINA U BiH

Post by svjezi_ustipak »

@Poznanik

Bio bih ti jako zahvalan za pomoc. Pokusavam kupiti neku opremu za humanitarnu organizaciju u sarajevu. Organizacija je inace oslobođenja placanja PDV. Vrijednost robe iznosi 3259 eura, bez troškova transporta. Ono što me zanima koliko iznosi carina u ovom slučaju i da li se PDV plaća jer mi nije jasno zato što smo inače oslobođeni PDV ali jel se to primjenjuje i u ovom slučaju?

Ja sam ćitajući tvoje postove došao do cife od 322 km carinske osnovice (5%) plus 1096 km PDV. Ovo je bez transportnh troškova. ne znam po kojim se osnovama određuje stopa carine 5 ili 10 posto i da li plaćam PDV. ovo nam je bitno jer nam sve značajno diktira cijenu opreme kad dodje do nas i nabavljača.

Hvala unaprijed
poznanik

#729 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

svjezi_ustipak wrote:@Poznanik

Bio bih ti jako zahvalan za pomoc. Pokusavam kupiti neku opremu za humanitarnu organizaciju u sarajevu. Organizacija je inace oslobođenja placanja PDV. Vrijednost robe iznosi 3259 eura, bez troškova transporta. Ono što me zanima koliko iznosi carina u ovom slučaju i da li se PDV plaća jer mi nije jasno zato što smo inače oslobođeni PDV ali jel se to primjenjuje i u ovom slučaju?

Ja sam ćitajući tvoje postove došao do cife od 322 km carinske osnovice (5%) plus 1096 km PDV. Ovo je bez transportnh troškova. ne znam po kojim se osnovama određuje stopa carine 5 ili 10 posto i da li plaćam PDV. ovo nam je bitno jer nam sve značajno diktira cijenu opreme kad dodje do nas i nabavljača.

Hvala unaprijed
Moraš specificirati opremu koja je predmet uvoza, tek tada mogu odrediti pripadajuću stopu carine.

Za oslobađanje od plaćanja carine i pdv na "humanitarnu" robu u postupku uvoza, prethodno moraju biti ispunjeni određeni uslovi:
- Roba mora biti poslana u BiH besplatno, i bez komercijalne namjere primaoca,
- Robu mora primiti humanitarna organizacija registrirana u BiH i ovlaštena za besplatnu, humanitarnu podjelu,
- Humanitarna organizacija mora imati i carinskoj službi prikazati urednu knjihovodstvenu evidenciju o svom humanitarnom radu,
- Ne odobrava se uvoz alkohola, duhana i prerađevina od duhana, kafe i motornih vozila izuzev ambulantnih i specijalnih vozila za prevoz invalida.
svjezi_ustipak

#730 Re: CARINA U BiH

Post by svjezi_ustipak »

poznanik wrote:
svjezi_ustipak wrote:@Poznanik

Hvala unaprijed
Moraš specificirati opremu koja je predmet uvoza, tek tada mogu odrediti pripadajuću stopu carine.

Za oslobađanje od plaćanja carine i pdv na "humanitarnu" robu u postupku uvoza, prethodno moraju biti ispunjeni određeni uslovi:
- Roba mora biti poslana u BiH besplatno, i bez komercijalne namjere primaoca,
- Robu mora primiti humanitarna organizacija registrirana u BiH i ovlaštena za besplatnu, humanitarnu podjelu,
- Humanitarna organizacija mora imati i carinskoj službi prikazati urednu knjihovodstvenu evidenciju o svom humanitarnom radu,
- Ne odobrava se uvoz alkohola, duhana i prerađevina od duhana, kafe i motornih vozila izuzev ambulantnih i specijalnih vozila za prevoz invalida.
Rijec je o uvozu nekih medicinskih torbi i opreme koja se koristi u medicinskom zbrinjavanju. Razmisljamo o tome da kupimo opremu u inostranstvu jer je kudikamo jeftinija nego ovdje. Znam da nismo oslobodjeni carine ali pdv jesmo oslobodjeni u unustrasnjem prometu. ne znam jel se to odnosi i na kupovinu u inostranstvu.
poznanik

#731 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

svjezi_ustipak wrote:Rijec je o uvozu nekih medicinskih torbi i opreme koja se koristi u medicinskom zbrinjavanju. Razmisljamo o tome da kupimo opremu u inostranstvu jer je kudikamo jeftinija nego ovdje. Znam da nismo oslobodjeni carine ali pdv jesmo oslobodjeni u unustrasnjem prometu. ne znam jel se to odnosi i na kupovinu u inostranstvu.
Pa ja ti napisah da je humanitarna organizacija oslobođena od plaćanja carine i pdv u uvozu roba koje će biti besplatno podijeljene i koje takvu same nabavljaju ili primaju besplatno.
anominan

#732 Re: CARINA U BiH

Post by anominan »

@poznanik

Imam za tebe još jedno pitanje:

interesuje me da li je moguće da naručim preko interneta sjeme jedne sorte jagoda i još nekih biljaka iz USA ili neke zemlje EU (u pitanju su male kesice od nekoliko grama), i da mi ga oni dostave u BiH?

jer znam da postoji neki problem da preko granice preneses neke biljke iz susjednih drzava u BiH.

odn. da li postoji i kakav način da prošvercujem ovo sjeme u BiH?

pozdrav i hvala unaprijed na odgovoru.
poznanik

#733 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

anominan wrote:@poznanik

Imam za tebe još jedno pitanje:

interesuje me da li je moguće da naručim preko interneta sjeme jedne sorte jagoda i još nekih biljaka iz USA ili neke zemlje EU (u pitanju su male kesice od nekoliko grama), i da mi ga oni dostave u BiH?

jer znam da postoji neki problem da preko granice preneses neke biljke iz susjednih drzava u BiH.

odn. da li postoji i kakav način da prošvercujem ovo sjeme u BiH?

pozdrav i hvala unaprijed na odgovoru.
Zabranjen je uvoz bilja bez fitopatološkog pregleda. Prije započinjanja postupka uvoza, potrebno je sačiniti zahtjev graničnoj fitopatološkoj inspekciji za inspekcijski pregled pošiljke, u kojem je obavezno prikazati što više podataka o bilju, počev od trgovačkog i latinskog naziva biljke, njenog stanja (svježa ili sužena), način pakovanja, država i regija porijekla, itd. Naknada za pregled i administrativna taksa se plaćaju.

Inspektor će procijeniti da li je uvoz te biljke zabranjen ili dozvoljen.
anominan

#734 Re: CARINA U BiH

Post by anominan »

poznanik wrote: Zabranjen je uvoz bilja bez fitopatološkog pregleda. Prije započinjanja postupka uvoza, potrebno je sačiniti zahtjev graničnoj fitopatološkoj inspekciji za inspekcijski pregled pošiljke, u kojem je obavezno prikazati što više podataka o bilju, počev od trgovačkog i latinskog naziva biljke, njenog stanja (svježa ili sužena), način pakovanja, država i regija porijekla, itd. Naknada za pregled i administrativna taksa se plaćaju.

ovdje je u pitanju iskljucivo sjeme - samo par kesica.

a da li znas otprilike koliko bi ukupno kostali ti pregledi odn. ukupni troskovi oko tog pregleda?

hvala
poznanik

#735 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

anominan wrote:
poznanik wrote: Zabranjen je uvoz bilja bez fitopatološkog pregleda. Prije započinjanja postupka uvoza, potrebno je sačiniti zahtjev graničnoj fitopatološkoj inspekciji za inspekcijski pregled pošiljke, u kojem je obavezno prikazati što više podataka o bilju, počev od trgovačkog i latinskog naziva biljke, njenog stanja (svježa ili sužena), način pakovanja, država i regija porijekla, itd. Naknada za pregled i administrativna taksa se plaćaju.

ovdje je u pitanju iskljucivo sjeme - samo par kesica.

a da li znas otprilike koliko bi ukupno kostali ti pregledi odn. ukupni troskovi oko tog pregleda?

hvala
Sjeme ili bilje, svejedno je...

Ne znam cijenu pregleda, možda sve do 40-tak KM, možda i manje... ne znam :(
kOmpir

#736 Re: CARINA U BiH

Post by kOmpir »

Poznaniče, evo opet mene :D

Danas sam htio poslati jednoj poznanici čaj (kao poklon) u Hrvatsku (čaj u rifuzi,uzet u čajdžinici, sa originalnim pakovanjem). Službenik na šalteru mi kaže da moram to izvozno cariniti, izašlo bi me 10ak KM, što mi je skuplje i od samog čaja, te službenik kaže nek onda kupi ona u Hrvatskoj. Možeš li mi objasniti taj carinski postupak i da li se to kako može izbjeći?

Skoro sam iz Mostara slao neki čaj u Hrvatsku (prije toga je taj kome sam slao poslao i meni čaj), uzorke tačnije, koji nisu bili u originalnoj ambalaži te mi je službenik rekao da to ne mogu slati tako. Rekao mi je da uzmem kovertu i markice i da stavim u sanduče, jedino tako mogu poslati. Da li je ovo način da se zaobiđe izvozno carinjenje?

Imam li kakvih šansi da zaobiđem dodatne komplikacije i troškove?
w.pooh

#737 Re: CARINA U BiH

Post by w.pooh »

Kakvo je stanje sa carinom na aerodromu kada nosite lični laptop? Na jednoj temi forumaš napisa da je došao iz Kanade i da je na sarajevskom aerodromu morao platiti carinu za laptop :? :?
poznanik

#738 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

kOmpir wrote:Poznaniče, evo opet mene :D

Danas sam htio poslati jednoj poznanici čaj (kao poklon) u Hrvatsku (čaj u rifuzi,uzet u čajdžinici, sa originalnim pakovanjem). Službenik na šalteru mi kaže da moram to izvozno cariniti, izašlo bi me 10ak KM, što mi je skuplje i od samog čaja, te službenik kaže nek onda kupi ona u Hrvatskoj. Možeš li mi objasniti taj carinski postupak i da li se to kako može izbjeći?
Izvoz roba iz BiH je slobodan i bez carine. Posredovanje u izvoznom carinjenju u poštanskom saobraćaju izvršavaju poštanski službenici, prema tarifi koja je određena i koja se nalazi u cjenovniku sva tri poštanska operatera u BiH. ja je ne znam.
Carinski postupak izvoznog carinjenja u poštanskom saobraćaju u kojem je "deklarant" poštanski službenik je uprošteno na način da je za izvoznika bitno da navede samo trgovački naziv proizvoda koji se šalju i adrese pošiljaoca i promaoca, a sve ostalo je posao i obaveza poštanskog službenika. I ta njegova usluga se plaća, a ona se plaća na uslugu u postupku, ne na vrijednost robe.
Skoro sam iz Mostara slao neki čaj u Hrvatsku (prije toga je taj kome sam slao poslao i meni čaj), uzorke tačnije, koji nisu bili u originalnoj ambalaži te mi je službenik rekao da to ne mogu slati tako. Rekao mi je da uzmem kovertu i markice i da stavim u sanduče, jedino tako mogu poslati. Da li je ovo način da se zaobiđe izvozno carinjenje? Imam li kakvih šansi da zaobiđem dodatne komplikacije i troškove?
Ne znam.
kOmpir

#739 Re: CARINA U BiH

Post by kOmpir »

Hvala na odgovoru Poznaniče. Danas sam bio na drugoj pošti, i reče mi službenik, kao ne može ništa da se šalje između zemalja potpisnica CEFTA-e što je lijek ili barem asocira na lijek. Na izvoznom terminalu bi kao vratili nazad. Jedino mi preostaje da je 'švercam' u sandučiću. Al' hajd' nema veze, našao sam drugu soluciju, valjda nas popuste malo uskoro :D Hvala još jednom.
poznanik

#740 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

kOmpir wrote:Hvala na odgovoru Poznaniče. Danas sam bio na drugoj pošti, i reče mi službenik, kao ne može ništa da se šalje između zemalja potpisnica CEFTA-e što je lijek ili barem asocira na lijek...
:shock: :? I ja svakim danom "saznam" nešto novo :?
burekodsira

#741 Re: CARINA U BiH

Post by burekodsira »

nesta me zainteresovalo oko carine pa sam ovo pronasao...

ZAKON O CARINSKOJ POLITICI
BOSNE I HERCEGOVINE

Član 2.

Roba sadržana u ličnom prtljagu putnika

1. Od plaćanja dažbine oslobađa se roba koja je sadržana u ličnom prtljagu putnika koji dolazi iz inozemstva, a koja ne podliježe bilo kakvim važećim ograničenjima ili zabranama, pod uslovom da takvi uvozi nisu komercijalnog karaktera.

2. Carinska olakšica navedena u stavu 1. ovog člana, a u vezi s dolje nabrojanom robom, primjenjuje se uz sljedeća količinska ograničenja po putniku i po danu:

(a) roba nekomercijalnog karaktera, uključujući darove i suvenire koji se nalaze u ličnom prtljagu putnika, a čija carinska vrijednost nije veća od 200 KM.

(b ) proizvodi od duhana:
(i) 200 cigareta; ili
(ii) 100 cigarilosa; ili
(iii) 250 grama duhana.

(c) alkoholna pića:
(i) 2 litra stolnog vina;
(ii) 1 litra alkohola ili žestokog pića od preko 22% vol.; ili 2 litra desertnog vina, pjenušca ili drugih pića;

(d) parfemi i toaletne vode:
(i) 60 cc/ml parfema;
(ii) 250 cc/ml toaletne vode.

3. Putnici mlađi od 17 godina nemaju pravo uvoziti robu navedenu u stavu 2. tačka (b) i (c) ovog člana.

http://www.mhrr.gov.ba/iseljenistvo/Pra ... ci_BiH.pdf
Honda NSX

#742 Koliko poreza plaćam kada uvozim nešto?

Post by Honda NSX »

Pozdrav,

Imam d.o.o. (carinski broj i sve ostalo potrebno) i želim da uvozim neke univerzalne punjače mobitela iz Kine. Želim da znam koliko tačno poreza, carine, carinskih troškova i svega ostalog plaćam na cijenu robe kako bih mogao formirati pravu cijenu. Zvao upravo za indirektno oporezivanje, oni su me zatrpali morem nekih informacija koje mi ne trebaju i vrtili me u krug, prebacaujući s onog na ovog kolege.
Bilo kakva informacija ili uputa će mi značiti.

Unaprijed hvala mnogo svima!
drndalo

#743 Re: Koliko poreza plaćam kada uvozim nešto?

Post by drndalo »

Spediter koji ce ti raditi uvoz sa carinarnicom to mora znati, carina varira od carinske osnovice za razlicite proizvode, pa na to sve ide PDV, plus troskovi spedicije...
talić

#744 Re: Koliko poreza plaćam kada uvozim nešto?

Post by talić »

Plaćaš:
- Carinu, po carinskoj tarifi, to će ti reći špediter kojeg uzmeš da odradi posao. Trebala bi biti 10 ili 15%, plus 1%
carinsko evidentiranje
- troškove carinjenja i troškove špeditera oni su zavisno od toga šta dogovoriš, najčešće od 50,00 do 80,00 KM
- transportne troškove
- PDV 17%
to bi bilo to, što je veća vrijednost nabavke to su manji troškovi ( procentualno) u svakom slučaju ne ispod 35 % na fakturnu cijenu.
Imaš knjigovođu, imaš špeditera pa s njima porazgovaraj.
Carinike ne pitaj ništa, oni su "s druge strane".
Imaš još troškove poslovanja tvoje firme koje treba pokriti a koje zavisno od prometa treba ugraditi u prodajnu cijenu.
Honda NSX

#745 Re: Koliko poreza plaćam kada uvozim nešto?

Post by Honda NSX »

drndalo wrote:Spediter koji ce ti raditi uvoz sa carinarnicom to mora znati, carina varira od carinske osnovice za razlicite proizvode, pa na to sve ide PDV, plus troskovi spedicije...
Znaci ako iz Kine to dostavlja DHL, lijepo nazovem DHL i pitam ih sve živo? Kažem hoću da poručim to i to iz tog i tog mjesta, ta i ta količina i ta i ta vrijednost i oni će mi onda reći koliko osnovice, takse i ostalo drumsko razbojništvo?
talić

#746 Re: Koliko poreza plaćam kada uvozim nešto?

Post by talić »

Honda NSX wrote:
drndalo wrote:Spediter koji ce ti raditi uvoz sa carinarnicom to mora znati, carina varira od carinske osnovice za razlicite proizvode, pa na to sve ide PDV, plus troskovi spedicije...
Znaci ako iz Kine to dostavlja DHL, lijepo nazovem DHL i pitam ih sve živo? Kažem hoću da poručim to i to iz tog i tog mjesta, ta i ta količina i ta i ta vrijednost i oni će mi onda reći koliko osnovice, takse i ostalo drumsko razbojništvo?
zaboli ( da izvineš DHL ) za tvoju robu i tvoje troškove. Ti ćeš DHL-u ukoliko to oni rade dostaviti predračun na kojem stoji kako je roba upakovana ( dimenzije paketa ) i težinu paketa a oni će ti dostaviti ponudu za koliko će love da ti to prebace od tačke A do tačke B.
Ako imaš d.o.o. trebao bi imati i knjigovođu ( računovođu) koji će ti pomoći oko svega.
Tvoja firma i tvoji troškovi se tvoj problem i ne očekuj da ti carina ili DHL pomažu.
Honda NSX

#747 Re: Koliko poreza plaćam kada uvozim nešto?

Post by Honda NSX »

talić wrote:
Honda NSX wrote:
zaboli ( da izvineš DHL ) za tvoju robu i tvoje troškove. Ti ćeš DHL-u ukoliko to oni rade dostaviti predračun na kojem stoji kako je roba upakovana ( dimenzije paketa ) i težinu paketa a oni će ti dostaviti ponudu za koliko će love da ti to prebace od tačke A do tačke B.
Ako imaš d.o.o. trebao bi imati i knjigovođu ( računovođu) koji će ti pomoći oko svega.
Tvoja firma i tvoji troškovi se tvoj problem i ne očekuj da ti carina ili DHL pomažu.
Znači fabrika od koje poručujem iz Kine završava špediciju. Oni su povezani sa forwarderom koji može da izvuće znatno niže troškove šipinga nego što bi ja ikad uspio sa DHL-om u Sarajevu. Probao sam i uporedio i oni su u stanju par hiljada USD da budu jeftiniji (a isto je šiping preko DHL, FedEx, UPS, TNT i slično, međutim oni to rade u bulk-u pa imaju popuste koje ja ovdje nikada neću dobiti). Roba postaje moja briga kada stigne ovdje, a do tada hoću da sam upoznat sa svim troškovima.
Ja ne čekam da mi carina i DHL "pomažu" i tako se nisam izrazio ni u jednoj od svojih poruka. Moji troškovi su naravno moja stvar, ali informacija koliki će oni biti jeste dužnost onoga ko ih generiše, i to je ono što želim da dobijem precizno rečeno kako bih znao na čemu sam i koliko mi se porudžba isplati.
talić

#748 Re: Koliko poreza plaćam kada uvozim nešto?

Post by talić »

ja sam se 7 godina bavio izvozom i iako je carina služba uprave za indirektno kada ti dođu inspektori u kontrolu oni traže ovjeren JCI da je roba napustila BiH inače nema oslobađanja od PDV-a. Iste te informacije bi mogli dobiti od carine ali ne žele. Uz sve to moliš carinike na graničnom prelazu na kojem je kamion napustio BiH da ti dostave ovjeren JCI jer su neažurni i gube po arhivama tvoje JCI.
Upravo to što si rekao, najbolje je da kupiš robu sa DDU carinski terminal Sarajevo
Last edited by talić on 07/08/2012 10:32, edited 1 time in total.
drndalo

#749 Re: Koliko poreza plaćam kada uvozim nešto?

Post by drndalo »

Kad vec spominjes DHL, oni imaju svoju spediciju, pa mozes s njima unaprijed ispitati koliko bi te sta kostalo ovdje na kojem paritetu... Posebno kada bi roba i dosla preko njih...
Giancarlo

#750 Re: CARINA U BiH

Post by Giancarlo »

Poznanice, jeli moze kratki odgovor, naime ukoliko zelim kupiti ovaj sat:
http://www.ebay.com/itm/Tommy-Hilfiger- ... 2ec1058b06

na cijenu od 95$ i 22,88$ postarine, u zbiru 117,88$ (188,60KM, uzeo sam da je 1$=1,60KM) placam 5 ili 10 ili ?% carine, 1% car. evidencije i na to sve 17% PDV-a ?

Molim te ispravi sve greske u ovoj jednacini :D

Hvala :thumbup:
Post Reply