CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
poznanik

#626 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

.
Last edited by poznanik on 02/04/2012 22:01, edited 1 time in total.
vanjki

#627 Re: CARINA U BiH

Post by vanjki »

Ja sam danas dosao i predao fakturu za carinu.Dosao kasnije da platim,kaze carinik doci ce postom..Ne kontam sto tamo nisam mogao sve regulisati :zzzz:
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#628 Re: CARINA U BiH

Post by odesveuhonduras »

Ne znam je li bilo sličnih pitanja ranije, pa ako ko zna, bujrum :)

Kontam naručiti notebook iz Kine, cijena je cca 250 dolara. E sad, koliko mogu očekivati carine i poreza na ovo?

Oni na carini neće naravno surfati da vide koliko sam ja to platio već vjerovatno imaju neku tarifu za te stvari pa se bojim da će obračunavati na puno veću početnu vrijednost. Ili bi moglo pomoći to što pošiljka ide preko TNT-a pa da oni ponude dokaz o vrijednosti iste(vidim da je to poznanik spominjao)

Je li imako ko iskustva sa ovakvim stvarima?
Filter

#629 Re: CARINA U BiH

Post by Filter »

odesveuhonduras wrote:Ne znam je li bilo sličnih pitanja ranije, pa ako ko zna, bujrum :)

Kontam naručiti notebook iz Kine, cijena je cca 250 dolara. E sad, koliko mogu očekivati carine i poreza na ovo?

Oni na carini neće naravno surfati da vide koliko sam ja to platio već vjerovatno imaju neku tarifu za te stvari pa se bojim da će obračunavati na puno veću početnu vrijednost. Ili bi moglo pomoći to što pošiljka ide preko TNT-a pa da oni ponude dokaz o vrijednosti iste(vidim da je to poznanik spominjao)

placas preko paypala?? isprintas uplatu sa paypala i odneses ili profaksas carini.
mene je za tablet (a i sve ostalo :roll: ) doslo oko 33% carine na cijenu predmeta + postarinu.

mada, moram dodati da carinu nisam nikad platio ako je islo preko fedex-a ili ups-a. bez obzira na iznos.
kako, zasto, nisam se previse interesovao.
paketic dodje, ljudi me zvrcnu na telefon, pronadju u gradu i dostave na ruke :) :)
kOmpir

#630 Re: CARINA U BiH

Post by kOmpir »

poznanik wrote:
kOmpir wrote:Poznaniče, može pomoć ?

U samom početku februara sam naručio nešto iz USA (čajeve, standardno), kao i još par osoba iz BiH (bila neka free shipping akcija na sve). Jedna osoba je dobila pošiljku 8. marta a ja još nisam. Kontaktirao sam podršku i oni su mi dali tracking kod (kojeg ne mogu pratiti nigdje) te me uputili da s tim brojem kontaktiram carinu. Sad me zanima, koju carinu da kontaktiram? Pakete primam od Hrvatske Pošte (zapadni dio Mostara), carinski terminal je tu, 20ak metara od njih. Da li da njih kontaktiram ili ove u Sarajevu?
Kontaktiraj CI Pošta carinjenja u Mostaru, ali prethodno pitaj u poštanskoj službi za carinske pošiljke. Može biti i da je tvoja pošiljka zagubljena u nekom od usputnih carinskih skladišta, ne znam.. :( Zavisi i od toga kojim prevoznim načinom je upućena u BiH, avionom ili kamionom. Ako je avionom, onda je prenapućena sa sarajevskog aerodroma do mostarske CI, ako je kamionom, onda sa granice ide direktno u Mostar.
Sve sam im predočio kao što si savjetovao, međutim oni su me uputili na pošiljaoca koji, prema njihovoj tvrdnji, treba da pokrene postupak praćenja pošiljke. Još su dodali da je moguće da pošiljka nije ni prešla preko granice u BiH, a tracking kod koji sam im pokazao im ništa ne znači.
Šutanje sa 'šaltera na šalter' :dance:

EDIT: Pošiljaoc je ponudio se poslati novu pošiljku, nadam se da se i ta neće 'zagubiti' :mrgreen: :run:
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#631 Re: CARINA U BiH

Post by odesveuhonduras »

Filter wrote:
odesveuhonduras wrote:Ne znam je li bilo sličnih pitanja ranije, pa ako ko zna, bujrum :)

placas preko paypala?? isprintas uplatu sa paypala i odneses ili profaksas carini.
mene je za tablet (a i sve ostalo :roll: ) doslo oko 33% carine na cijenu predmeta + postarinu.

mada, moram dodati da carinu nisam nikad platio ako je islo preko fedex-a ili ups-a. bez obzira na iznos.
kako, zasto, nisam se previse interesovao.
paketic dodje, ljudi me zvrcnu na telefon, pronadju u gradu i dostave na ruke :) :)
ma ja nisam ništa platio za tablet mada jest komšija kad sam njemu naručio.

Ovo je ipak malo veći paket i teško da će proći lišo. 33% je OK ako priznaju cijenu (236 dolara, free shipping), to je nekih 100 maraka carine, valjda hoće ako je tako.
Filter

#632 Re: CARINA U BiH

Post by Filter »

odesveuhonduras wrote: ma ja nisam ništa platio za tablet mada jest komšija kad sam njemu naručio.

Ovo je ipak malo veći paket i teško da će proći lišo. 33% je OK ako priznaju cijenu (236 dolara, free shipping), to je nekih 100 maraka carine, valjda hoće ako je tako.
ako imas racun/izvod na taj iznos i tog prodavca, ne sekiraj se :)
Olympia

#633 Re: CARINA U BiH

Post by Olympia »

Poznaniče, hvala na korisnim savjetima, nije danas lako doći do tačnih i pouzdanih informacija!:)
Last edited by Olympia on 12/04/2012 02:53, edited 1 time in total.
poznanik

#634 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Obavještenje za korisnike ovog foruma:

Od 2. aprila ne učestvujem u forumskim diskusijama ovdje i ne odgovaram na pitanja na ovoj temi o carini.

Ukoliko neko želi savjet, prijedlog i sl. odgovore, može mi pisati e-poštom na adresu [email protected] , odgovoriću na svako pitanje.

Pozz
motorola01

#635 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

Ok prijatelju.Hvala ti na dosadasnjoj pomoci meni,a i ostalim forumasima :thumbup:
Olympia

#636 Re: CARINA U BiH

Post by Olympia »

Hvala na dosadašnjoj pomoći u svakom slučaju!:)
Hunkar

#637 Re: CARINA U BiH

Post by Hunkar »

poznanice, hvala i od mene :)
VortexXx

#638 Re: CARINA U BiH

Post by VortexXx »

PITANJE:

Ako bi ja kupi Samsung Galaxy Tab 10.1 (oko 550-600g) iz Engleski, ja placam oko $350 (to je oko 515KM), ali orginal cjena je skuplje, ja preko veze.

Koliko bi me carina kostala?
kOmpir

#639 Re: CARINA U BiH

Post by kOmpir »

Da se požalim: danas sam digao pošiljku na Hrvatskim Poštama Mostar i naplatiše mi 5 KM umjesto uobičajenih 3,30 za otvaranje pošiljke (WTF?!). Veli teta da je to nova tarifa od 1. maja...
Kakva je situacija sa BH Poštom? Da li se još uvijek naplaćuje 3,50 KM za otvaranje pošiljke?
nerma.

#640 Re: CARINA U BiH

Post by nerma. »

kOmpir wrote:Da se požalim: danas sam digao pošiljku na Hrvatskim Poštama Mostar i naplatiše mi 5 KM umjesto uobičajenih 3,30 za otvaranje pošiljke (WTF?!). Veli teta da je to nova tarifa od 1. maja...
Kakva je situacija sa BH Poštom? Da li se još uvijek naplaćuje 3,50 KM za otvaranje pošiljke?
Jos uvijek je 3,50 KM, 5.5. mi stiglo. A i to im je previse. :-)
poznanik

#641 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

poznanik wrote:Obavještenje za korisnike ovog foruma:

Od 2. aprila ne učestvujem u forumskim diskusijama ovdje i ne odgovaram na pitanja na ovoj temi o carini.

Ukoliko neko želi savjet, prijedlog i sl. odgovore, može mi pisati e-poštom na adresu [email protected] , odgovoriću na svako pitanje.

Nastavljam, voljan sam učestvovati u diskusijama i davati odgovore na pitanja o carini.
burekodsira

#642 Re: CARINA U BiH

Post by burekodsira »

poznanik wrote:

Nastavljam, voljan sam učestvovati u diskusijama i davati odgovore na pitanja o carini.
cestitam, podrzavam i zahvaljujem se :thumbup:
Edin H.

#643 Re: CARINA U BiH

Post by Edin H. »

poznanik wrote:

Sta ti sad bi? :D
kOmpir

#644 Re: CARINA U BiH

Post by kOmpir »

@nerma. - Hvala

Poznaniče dobrodošao nazad, mora da ti je inbox bio pun :D
venice

#645 Re: CARINA U BiH

Post by venice »

Zdravo,
zelim da kupim teleskop od 800KM u srbiji ili hrvatskoj i da ga sam prevezem preko granice.
Koliko bi me dosla carina?

Hvala
poznanik

#646 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

venice wrote:Zdravo,
zelim da kupim teleskop od 800KM u srbiji ili hrvatskoj i da ga sam prevezem preko granice.
Koliko bi me dosla carina?Hvala

Stopa carine je 0, neovisno o državi porijekla. Plaćaš samo 17% za pdv.

U putničkom saobraćaju traži carinjenje po tarifnom broju 9005.800000, nemoj dozvoliti primjenu jedinstvene carinske stope (10%).
Lucazode

#647 Re: CARINA U BiH

Post by Lucazode »

poznanik wrote:
venice wrote:Zdravo,
Koliko bi me dosla carina?Hvala

Stopa carine je 0, neovisno o državi porijekla. Plaćaš samo 17% za pdv.

U putničkom saobraćaju traži carinjenje po tarifnom broju 9005.800000, nemoj dozvoliti primjenu jedinstvene carinske stope (10%).
@poznanik:
Vidim da se dosta razumiješ u tarife i uvoz/izvoz pa bih ti postavio par pitanja s'obzirom da ne mogu naći decidne i tačne odgovore na moj problem. :D

Želim nešto da naručim preko Ebaya i interesuje me;

1) Do koje (novčane) vrijednosti ne plaćam carinu?
2)Ako imam dvije porudžbine od dva različita prodavca u isto vrijeme do te (carinske) vrijednosti da li podliježem carini (da li se sabiraju narudžbe ili su razdvojene ako su od dva prodavca?)
3)Ako se carini pošiljka vrijednost preko 50 KM (kako govore forumaši), treba li praviti vremenske razlike između pošiljki da istu izbjegnem?
3) Kakvi su naši carinici sa carinjenjem odjeće, obuće i bižuterije hoće li progledat kroz prste
4) Naručio sam neki artikal i nema potrebe da plaćam carinu zbog male vrijednosti istog, da li plaćam PDV?

Žena mi je spoznala čari online kupovine pa pokušavam nekako izbjeći carinu da mi ne bude skuplja pita nego tepsija :D
Hvala unaprijed.
poznanik

#648 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Lucazode wrote:Želim nešto da naručim preko Ebaya i interesuje me;

1) Do koje (novčane) vrijednosti ne plaćam carinu?
Postoje nekoliko osnova za oslobađanje od plaćanja carine, ali pretpostavljam da se tvoje pitanje odnosi na poštanski promet.

Oslobođeni su od plaćanja carine, državljani BiH i strani državljani za robu neznatne vrijednosti (nekomercijalnog karaktera) koju prime iz inostranstva u pismima i poštanskim paketima u vrijednosti do 50,00 KM, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duhan i duhanske prerađevine.
Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku sedmice.
Ovakve poštanske pošiljke oslobođene su i od plaćanja pdv.

U putničkom saobraćaju prilikom prelaska granice, oslobađa se od plaćanja carine putnik koji za svoje potrebe unosi robu u protuvrijednosti 200 KM.

2)Ako imam dvije porudžbine od dva različita prodavca u isto vrijeme do te (carinske) vrijednosti da li podliježem carini (da li se sabiraju narudžbe ili su razdvojene ako su od dva prodavca?)
Svaka transakcija je jedan carinski postupak, izuzev ako su transakcije (kupoprodaje) izvršene od strane istog prodavca i istog kupca, svejedno da li su robe različite, i da li su vrijednosti različite. Carinik ima mogućnost da spoji uvozna carinjenja različitih roba u prvom slučaju, ali jedino pod pravom koje mu odobri uvoznik.

3)Ako se carini pošiljka vrijednost preko 50 KM (kako govore forumaši), treba li praviti vremenske razlike između pošiljki da istu izbjegnem?
Uobičajeno primanje poštanskih pošiljki koje se oslobađaju od plaćanja carine zbog njihove vrijednosti do 50 KM, podrazumijeva njihovo primanje iz inostranstva jednom u toku sedmice.

3) Kakvi su naši carinici sa carinjenjem odjeće, obuće i bižuterije hoće li progledat kroz prste
--------------------

4) Naručio sam neki artikal i nema potrebe da plaćam carinu zbog male vrijednosti istog, da li plaćam PDV?.
NE, u skladu sa članom 26. tačka 2. Zakona o porezu na dodatu vrijednost.
Osim toga, samo carinik ima mandat da utvrdi da li ima ili nema potrebe da plaćaš carinu :D .
klicic

#649 Re: CARINA U BiH

Post by klicic »

Poznanik,
Molim te da mi odgovoris na dva pitanja?
Da li moram platiti carinu na nov mobitel koji je kupljen preko e-bay (US ili Hong-Kong nije bitno uglavnom nije EU) ukoliko je proizvod proizveden u EU?
Konkretno vidio sam na e-bay-u telefon NOKIA made in Finnland sa veoma pristupacnom cijenom.
Mobitel bih primio preko DHL-a.
Da li ima neko ograničenje do kojeg se ne plaća PDV (kao što je za carinu cijena 50 KM)?
Edin H.

#650 Re: CARINA U BiH

Post by Edin H. »

poznanik wrote:[3) Kakvi su naši carinici sa carinjenjem odjeće, obuće i bižuterije hoće li progledat kroz prste
--------------------

Uhvati ti poznanika da ne zna dogovoriti na pitanje :lol: :lol: :lol:
Post Reply