CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kOmpir

#601 Re: CARINA U BiH

Post by kOmpir »

Jučer mi stigao paket s čajevima (690 gr). Samo ga otvorili i naplatili standardnih 3,30 KM. :D
topcam
Vozim: uzbrdo

#602 Re: CARINA U BiH

Post by topcam »

kOmpir wrote:Jučer mi stigao paket s čajevima (690 gr). Samo ga otvorili i naplatili standardnih 3,30 KM. :D
Dobro si prosao, postar nije zaokruzio.
motachjointa

#603 Re: CARINA U BiH

Post by motachjointa »

Moze li mi neko reci koliko bi platio carinu ukoliko kupim ovu kameru - ukupna cijena sa postarinom 1300 eura

http://www.globalmediapro.com/do/chccy/ ... 993668437#
poznanik

#604 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

motachjointa wrote:Moze li mi neko reci koliko bi platio carinu ukoliko kupim ovu kameru - ukupna cijena sa postarinom 1300 eura

http://www.globalmediapro.com/do/chccy/ ... 993668437#
5% carine i 17% pdv, na carinsku osnovicu izraženu u KM.
motachjointa

#605 Re: CARINA U BiH

Post by motachjointa »

po mojoj racunici izađe preko 600 KM :-)
kOmpir

#606 Re: CARINA U BiH

Post by kOmpir »

Poznaniče, može pomoć ?

U samom početku februara sam naručio nešto iz USA (čajeve, standardno), kao i još par osoba iz BiH (bila neka free shipping akcija na sve). Jedna osoba je dobila pošiljku 8. marta a ja još nisam. Kontaktirao sam podršku i oni su mi dali tracking kod (kojeg ne mogu pratiti nigdje) te me uputili da s tim brojem kontaktiram carinu. Sad me zanima, koju carinu da kontaktiram? Pakete primam od Hrvatske Pošte (zapadni dio Mostara), carinski terminal je tu, 20ak metara od njih. Da li da njih kontaktiram ili ove u Sarajevu?
poznanik

#607 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

kOmpir wrote:Poznaniče, može pomoć ?

U samom početku februara sam naručio nešto iz USA (čajeve, standardno), kao i još par osoba iz BiH (bila neka free shipping akcija na sve). Jedna osoba je dobila pošiljku 8. marta a ja još nisam. Kontaktirao sam podršku i oni su mi dali tracking kod (kojeg ne mogu pratiti nigdje) te me uputili da s tim brojem kontaktiram carinu. Sad me zanima, koju carinu da kontaktiram? Pakete primam od Hrvatske Pošte (zapadni dio Mostara), carinski terminal je tu, 20ak metara od njih. Da li da njih kontaktiram ili ove u Sarajevu?
Kontaktiraj CI Pošta carinjenja u Mostaru, ali prethodno pitaj u poštanskoj službi za carinske pošiljke. Može biti i da je tvoja pošiljka zagubljena u nekom od usputnih carinskih skladišta, ne znam.. :( Zavisi i od toga kojim prevoznim načinom je upućena u BiH, avionom ili kamionom. Ako je avionom, onda je prenapućena sa sarajevskog aerodroma do mostarske CI, ako je kamionom, onda sa granice ide direktno u Mostar.
kOmpir

#608 Re: CARINA U BiH

Post by kOmpir »

OK, hvala ti.
motorola01

#609 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

Poznaniče,potrebna jedna informacija :) ..Koliki je postotak carine na ovu stomatolosku lampu?

http://www.ebay.com/itm/200590055725?ss ... 1497.l2649

I na ovo ide 17% PDV-a?

Znaci cijena lampe+zaracunata carina i na to 17% PDV-a i + 1KM na svaku uplatnicu,je li tako?
poznanik

#610 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

motorola01 wrote:Poznaniče,potrebna jedna informacija :) ..Koliki je postotak carine na ovu stomatolosku lampu?

Tar. broj: 9018 49 90 00 - 10%

I na ovo ide 17% PDV-a?

Da

Znaci cijena lampe+zaracunata carina i na to 17% PDV-a i + 1KM na svaku uplatnicu,je li tako?

Cijena lampe sa dostavom u BiH + 10% carine x 17% pdv + manipulativni i administrativni troškovi zastupnika
motorola01

#611 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

poznanik wrote:
motorola01 wrote:Poznaniče,potrebna jedna informacija :) ..Koliki je postotak carine na ovu stomatolosku lampu?

Tar. broj: 9018 49 90 00 - 10%

I na ovo ide 17% PDV-a?

Da

Cijena lampe sa dostavom u BiH + 10% carine x 17% pdv + manipulativni i administrativni troškovi zastupnika
Hvala druze :thumbup:

edit:malo mi je nejasno ovo oko zastupnika.Posto je naruceno iz HK i placeno je sa postarinom 113 dolara i sad stiglo u PC Sarajevo.Trebam im poslati fakturu sa paypala i ovaj zahtjev sto su mi poslali,da li ce oni zaracunati carinu i pdv i poslati mi BHP(zuti papiric posto je poslano HK postom,a ne recimo DHL-om,UPS-om) ili oni imaju pravo odrediti uvoznika(privatnu spediciju)???Postarina je placena u HK i mislim da bi nasa pošta trebala ovo preuzeti(nakon carinjenja) i meni isporuciti,a ne neka spedicija?!Je li tako?
vanjki

#612 Re: CARINA U BiH

Post by vanjki »

Narucio sam naocale prije dvije sedmice i nanas mi stize carinsko obavjestenje da dostavim fakturu naocala.Cijena naocala sa shipingom je 118(180KM)dolara.Ja sam mislio da ce mi oni procjeniti i dostaviti koliko da platim.Sta mi savjetujete i koliko cu morati doplatiti??
motorola01

#613 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

Poznaniče,ako nije problem da mi ovdje napises kako bi trebali izgledati iznosi u vezi carinjenja i na koga.
Artikal je vrijedio 113 dolara sto je nekih 170KM.Na to ide 10 posto carine sto je 17 KM i sad osnovica iznosi 187x 1,17(PDV) i dobije se nekih 219KM.

Eh sta jos bi mi trebali(mogli) naplatiti?Ima li kakva taksa za FBIH-a,drzavu itd?Znam da na svaku uplatnicu ide jos po 1KM za postu.Ide li i na ovo posta carinjenja(3,5KM ili 8KM)?

Znaci sta jos ide pored poreza i carine(to su dvije uplatnice)?Ide li jos neka uplatnica i za sta,da znam kad odem u postu da ne bude kakva zavala?!

Posto poznanika nema,zna li neko drugi sta bi jos uz uplatnicu pdv-a i carine mogao dobiti???

Chuckie?
Last edited by motorola01 on 01/04/2012 17:14, edited 1 time in total.
miki27A

#614 Re: CARINA U BiH

Post by miki27A »

motorola01 wrote:Poznaniče,ako nije problem da mi ovdje napises kako bi trebali izgledati iznosi u vezi carinjenja i na koga.
Artikal je vrijedio 113 dolara sto je nekih 170KM.Na to ide 10 posto carine sto je 17 KM i sad osnovica iznosi 187x 1,17(PDV) i dobije se nekih 219KM.

Eh sta jos bi mi trebali(mogli) naplatiti?Ima li kakva taksa za FBIH-a,drzavu itd?Znam da na svaku uplatnicu ide jos po 1KM za postu.Ide li i na ovo posta carinjenja(3,5KM ili 8KM)?

Znaci sta jos ide pored poreza i carine(to su dvije uplatnice)?Ide li jos neka uplatnica i za sta,da znam kad odem u postu da ne bude kakva zavala?!
Dok Poznanik ne odgovori, da ti dam update: ako je sam artikal bio 113 dolara, moras dodati i postarinu i tek onda na to sve carinu (znam, gdje Bosna pocinje, logika prestaje :x ) pa da te upozorim odmah... Puno srece i da sve prodje ok sa postom i carinom
motorola01

#615 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

miki27A wrote:
motorola01 wrote:Poznaniče,ako nije problem da mi ovdje napises kako bi trebali izgledati iznosi u vezi carinjenja i na koga.

Dok Poznanik ne odgovori, da ti dam update: ako je sam artikal bio 113 dolara, moras dodati i postarinu i tek onda na to sve carinu (znam, gdje Bosna pocinje, logika prestaje :x ) pa da te upozorim odmah... Puno srece i da sve prodje ok sa postom i carinom
Artikal je sa postarinom 113 dolara.Lokacija je HK i postarina je u ponudi bila free,odnosno prodavac je u okviru cijene uracunao postarinu.
Filter

#616 Re: CARINA U BiH

Post by Filter »

vanjki wrote:Narucio sam naocale prije dvije sedmice i nanas mi stize carinsko obavjestenje da dostavim fakturu naocala.Cijena naocala sa shipingom je 118(180KM)dolara.Ja sam mislio da ce mi oni procjeniti i dostaviti koliko da platim.Sta mi savjetujete i koliko cu morati doplatiti??
hmmm racunaj oko 33% od cijene artikla+shipping . tako su meni do sada, otprilike, sve naplatili.
dodje obavijest na vrata da im dostavim uplatnicu. printnem uplatu sa paypala-a, profaxam na njihov tel,
odem iduci dan, iskesiram namete (kamara uplatnica) i pokupim "item" :)
i_ja_na_forumu

#617 Re: CARINA U BiH

Post by i_ja_na_forumu »

eeeh i ja imam pitanje

ako bi meni rodica iz amerike poslala crest 3dwhitestrips trakice za izbjeljivanje zuba koje kostaju nekih 30-40 dolara, koliko bih ja trebala platiti carinu u markama :D i da li je bolje da mi posalje trakice neotpakovane u ambalazi u kojoj inace dodju ili da ih salje bez ambalaze..
Dr.Cuddy

#618 Re: CARINA U BiH

Post by Dr.Cuddy »

i_ja_na_forumu wrote:eeeh i ja imam pitanje

ako bi meni rodica iz amerike poslala crest 3dwhitestrips trakice za izbjeljivanje zuba koje kostaju nekih 30-40 dolara, koliko bih ja trebala platiti carinu u markama :D i da li je bolje da mi posalje trakice neotpakovane u ambalazi u kojoj inace dodju ili da ih salje bez ambalaze..
Neka otpakuje, stavi u pismo sa čestitkom i nek pošalje. Ličnu poštu (od osobe do osobe) rijetko ili nikad ne carine. Ako ima račun ili etikete unutra odmah pucaju carinu :(

Sent from my HTC EVO 3D X515m using Tapatalk
motorola01

#619 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

Posto poznanika nema,zna li neko drugi sta bi jos uz uplatnicu pdv-a i carine mogao dobiti???

Chuckie?
Hendrix

#620 Re: CARINA U BiH

Post by Hendrix »

Čitao sam na temi prije da nema carine na digitalne foto-aparate.
Da li se to odnosi i na DSLR digitalne foto-aparate, ili samo na one obične amaterske?
poznanik

#621 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

motorola01 wrote:edit:malo mi je nejasno ovo oko zastupnika.Posto je naruceno iz HK i placeno je sa postarinom 113 dolara i sad stiglo u PC Sarajevo.Trebam im poslati fakturu sa paypala i ovaj zahtjev sto su mi poslali,da li ce oni zaracunati carinu i pdv i poslati mi BHP(zuti papiric posto je poslano HK postom,a ne recimo DHL-om,UPS-om) ili oni imaju pravo odrediti uvoznika(privatnu spediciju)???Postarina je placena u HK i mislim da bi nasa pošta trebala ovo preuzeti(nakon carinjenja) i meni isporuciti,a ne neka spedicija?!Je li tako?
Da te ne opterećujem odredbama Svjetske poštanske unije.. ukratko - pošiljkama, pristiglim na ime fizičkog lica, posredstvom zvanične poštanske organizacije u BiH (entitetske) prilikom uvoza u BiH, carinski status određuje carinik, uz asistiranje poštanskog službenika (zastupnika). Nakon pregleda popunjava poštansko-carinsku deklaraciju, u koju upisuje prethodno utvrđenu carinsku vrijednost pošiljke i konačno - ukupan iznos carinskog i poreznog duga, odnosno administrativne takse, koju uvoznik treba platiti.

Usluge u posredovanju i nastale troškove u ovakvim postupcima čini poštanska služba, i te troškove i usluge može zaračunati uvozniku.

Kad robu uvozi pravno lice, obavezno je podnošenje JCI, koju sačinjava deklarant - špediter (zastupnik).

DHL, UPS i sl. "poštanski kuriri" su deklaranti, špediteri - zastupnici.
poznanik

#622 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Hendrix wrote:Čitao sam na temi prije da nema carine na digitalne foto-aparate.
Da li se to odnosi i na DSLR digitalne foto-aparate, ili samo na one obične amaterske?
Ne postoji podjela na profi i amaterske fotoaparate, već se dijele po osobinama. Ako pitaš za digitalni fotoaparat sa jednim SLR objektivom, bez mogućnosti snimanja i reprodukcije zvuka, onda je stopa carine 10%. Ako su digitalne kamere u pitanju, stopa je 5%.
poznanik

#623 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

i_ja_na_forumu wrote:eeeh i ja imam pitanje

Vjerovatno je da će tvoju pošiljku carinik uvrstiti u robu koja se ne carini. U svakom slučaju, poželjnije je da trakice šalje u originalnoj ambalaži i čak da prikaže stvarnu cijenu proizvoda, kako iz higijenskih razloga, tako i zbog lakšeg odlučivanja carinika u svrstavanju robe za izuzimanje od carinjenja.
poznanik

#624 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

vanjki wrote:Narucio sam naocale prije dvije sedmice i nanas mi stize carinsko obavjestenje da dostavim fakturu naocala.Cijena naocala sa shipingom je 118(180KM)dolara.Ja sam mislio da ce mi oni procjeniti i dostaviti koliko da platim.Sta mi savjetujete i koliko cu morati doplatiti??
Zašto rizikovati i dovoditi carinika u situaciju da procjenom carinske vrijednosti tvojih naočara na osnovi vrijednosti sličnih, procijeni višu vrijednost :-)

Dostavi Pošti carinjenja stvarni račun i dokaz o plaćanju posredstvom PayPal-a. Stopa carine za naočare je 10%.
motorola01

#625 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

Maloprije sam dosao iz poste i podigao paket.Platio sam 64,5 KM dadzbina.Carina,porez,taxa 10KM i posti one 2,5 KM +marka na svaku uplatnicu...Sve je regularno bilo.Poznaniče hvala jos jednom :thumbup:
Post Reply