CARINA U BiH
Moderator: anex
-
moke_31
#5426 Re: CARINA U BiH
Je li neko naručio i dobio proizvod (recimo telefon) koji je skuplji od 300 KM, npr. 310/320 KM ili više a da nije platio dadžbine. Ono da prodavač napiše puno manju vrijednost i tako to.
Inače, hoće li Kinezi napraviti originalnu faktutu na manji iznos ako ih se ljubazno zamoli e-mailom?
Inače, hoće li Kinezi napraviti originalnu faktutu na manji iznos ako ih se ljubazno zamoli e-mailom?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5427 Re: CARINA U BiH
Jeste i to su radili ovdje na forumu. Ne preporucujem da radis to, jer je krivicno djelo.
Da, moze proci i na tebi je da ocijenis da li je vrijedno rizika.
Da, moze proci i na tebi je da ocijenis da li je vrijedno rizika.
- kloniran
#5428 Re: CARINA U BiH
Jesam ja vise puta, al to nema veze sa kinezom, nego sa carinom koja nije gledala pakete.moke_31 wrote:Je li neko naručio i dobio proizvod (recimo telefon) koji je skuplji od 300 KM, npr. 310/320 KM ili više a da nije platio dadžbine. Ono da prodavač napiše puno manju vrijednost i tako to.
A nisu ni carinici vise glupi, na nerealno niske fakture ide njihova procjena pa te izađe skuplje nego sto si zamisljao.
- kloniran
#5429 Re: CARINA U BiH
ma s kinezima se sve moze dogovoritiSarajevo1970 wrote:Naravno. Zato ih zamolis da napisu umjesto (naprimjer) $200 sa postarinom, $180 sa postarinom. A ne $20 kao sto neke radu.kloniran wrote:na nerealno niske fakture ide njihova procjena pa te izađe skuplje nego sto si zamisljao.![]()
Druga mogućnosti ako malo predje 300KM a naprimjer se salje sa DHL, pitas samo da li mozes platiti DHL postebno. Ja tako cesto radim.
al kupis npr telefon od 300$ a trazis da ti stave 20$
onda odes na carinu i carinik ti stavi po najskupljoj tarifi
- DuckZz
- zincx
#5431 Re: CARINA U BiH
Platićeš carinu zato što je 212 dolara preko 300 maraka.DuckZz wrote:Htio da narucim RAM memoriju preko ebay-a, cijena 200$ + 12$ shipping.
Danas mi 2 razlicite osobe kažu, citiram :
"Platit ces punu carinu, jer sa ebay-a narucujes od pojedinacne osobe, carina do 300KM vrijedi kad od neke firme narucis"
![]()
![]()
- DuckZz
- zincx
#5433 Re: CARINA U BiH
Ne bi trebao platiti ništa. Čak i ako prodavac ne pošalje račun uz robu, carina će ti tražiti izvod sa paypala ili kartice.DuckZz wrote:Pardon, 212KM je cijena.zincx wrote:Platićeš carinu zato što je 212 dolara preko 300 maraka.DuckZz wrote:Htio da narucim RAM memoriju preko ebay-a, cijena 200$ + 12$ shipping.
Danas mi 2 razlicite osobe kažu, citiram :
"Platit ces punu carinu, jer sa ebay-a narucujes od pojedinacne osobe, carina do 300KM vrijedi kad od neke firme narucis"
![]()
![]()
P.S. Ja sam uzimao RAM i prije ove odluke od 300 maraka, bio je nešto jeftiniji od tog tvog, ništa nisam platio.
- DuckZz
- zincx
#5435 Re: CARINA U BiH
Ne znam kako bi znali je li firma ili fizičko lice. Da im dostavi izvod iz sudskog registra ili PDV broj?DuckZz wrote:
Shvatam ja tebe, ali vjerovatno su nešto negdje procitali, cim spominju firmu, i ovo "obicna osoba sa ebay-a".
Tipa carina do 300KM se ne odnosi kad pojedinac salje pojedincu nešto, nadam se da to nije tako tj. da se odnosi na sve.
- DuckZz
- zincx
#5437 Re: CARINA U BiH
Mislim da sam ti odgovorio već gore iznad šta traže u tom slučaju.DuckZz wrote:Pa ne znam, ako je preko 50KM, onda valjda gledaju ima li neki racun u paketu ili neki izvod pojma nemam.zincx wrote:Ne znam kako bi znali je li firma ili fizičko lice. Da im dostavi izvod iz sudskog registra ili PDV broj?DuckZz wrote:
Shvatam ja tebe, ali vjerovatno su nešto negdje procitali, cim spominju firmu, i ovo "obicna osoba sa ebay-a".
Tipa carina do 300KM se ne odnosi kad pojedinac salje pojedincu nešto, nadam se da to nije tako tj. da se odnosi na sve.
Ako nema ništa onda pretpostavljaju da šalje fizicko lice (ebay, amazon....)
-
ek0
#5438 Re: CARINA U BiH
Nemoj mi samo reći da ni tebi još nije ovo stiglo?zlo zlo wrote:ek0 wrote: Jesu ti stigli ovi Englezi? Kod mene još ništa.
nisu, kažem ti neki zastoj, nije uobičajeno baš ovo.
- zlo zlo
#5439 Re: CARINA U BiH
još nije bio poštar danas, ali nije, javila sam ja trgovcu bila da provjeri s poštom gdje je paket. tako ako ga nema, da pošalje opet.ek0 wrote:Nemoj mi samo reći da ni tebi još nije ovo stiglo?zlo zlo wrote:ek0 wrote: Jesu ti stigli ovi Englezi? Kod mene još ništa.
nisu, kažem ti neki zastoj, nije uobičajeno baš ovo.
-
masssa
#5440 Re: CARINA U BiH
Novo pravilo se odnosi sam ona postanski promet. Ako ti dodje bilo kojom kururskom sluzbom, i dalje ces morati placati carinu i pdv bez obzira na vrijednost artikla. Meni je danas dosao paket TNTom (In-time) iz Belgije, 39,95€. Osoba u In-time kaze da mora cariniti paket. Nazovem carinsku sluzbu da provjerim i tamo mu kazu da je covjek koji zeli da carini u pravu, da je paket dosao zbirno kurirskom sluzbom i da ne podlijeze pravilu koje kaze da se ne carini paket vrijednosti do 300 KM i da to vazi samo ako dodje postom. Ovo mi je nigjde veze, dvostuka pravila. Ocito da drzva zeli uspostavit imonopol u ovom segmentu i daje veci prioritet drzavnoj posti. Mislim da je ovo protivno sa ostalim zakonima u BiH. Zato konkurencijsko vijece nije reagiralo na ovo?Sarajevo1970 wrote:Naravno. Zato ih zamolis da napisu umjesto (naprimjer) $200 sa postarinom, $180 sa postarinom. A ne $20 kao sto neke radu.kloniran wrote:na nerealno niske fakture ide njihova procjena pa te izađe skuplje nego sto si zamisljao.![]()
Druga mogućnosti ako malo predje 300KM a naprimjer se salje sa DHL, pitas samo da li mozes platiti DHL postebno. Ja tako cesto radim.
- zincx
#5441 Re: CARINA U BiH
Odnosi se i na DHL, došao paket u petak, poslan u srijedu, 136€ (125+11) sa poštarinom, ništa nisam platio.masssa wrote:Novo pravilo se odnosi sam ona postanski promet. Ako ti dodje bilo kojom kururskom sluzbom, i dalje ces morati placati carinu i pdv bez obzira na vrijednost artikla. Meni je danas dosao paket TNTom (In-time) iz Belgije, 39,95€. Osoba u In-time kaze da mora cariniti paket. Nazovem carinsku sluzbu da provjerim i tamo mu kazu da je covjek koji zeli da carini u pravu, da je paket dosao zbirno kurirskom sluzbom i da ne podlijeze pravilu koje kaze da se ne carini paket vrijednosti do 300 KM i da to vazi samo ako dodje postom. Ovo mi je nigjde veze, dvostuka pravila. Ocito da drzva zeli uspostavit imonopol u ovom segmentu i daje veci prioritet drzavnoj posti. Mislim da je ovo protivno sa ostalim zakonima u BiH. Zato konkurencijsko vijece nije reagiralo na ovo?Sarajevo1970 wrote:Naravno. Zato ih zamolis da napisu umjesto (naprimjer) $200 sa postarinom, $180 sa postarinom. A ne $20 kao sto neke radu.kloniran wrote:na nerealno niske fakture ide njihova procjena pa te izađe skuplje nego sto si zamisljao.![]()
-
masssa
#5442 Re: CARINA U BiH
Onda si dobro prosao... U carinskoj ispostavi kazu da se odnosi samo na postanski transport. Ono sto udje u drzavu kurirskim sluzbama, zbirno, to se carini. Nista, izbjegavajte narucivati pakete putem TNTa i In-time...
Odnosi se i na DHL, došao paket u petak, poslan u srijedu, 136€ (125+11) sa poštarinom, ništa nisam platio.
Last edited by masssa on 21/05/2018 12:23, edited 1 time in total.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5444 Re: CARINA U BiH
Kurirska sluzba = postanska sluzba.masssa wrote:Onda si dobro prosao... U carinskoj ispostavi kazu da se odnosi samo na postanski transport. Ono sto udje u drzavu kurirskim sluzbama, zbirno, to se carini. Nista, izbjegavajte narucivati pakete putem TNTa i In-time...
Odnosi se i na DHL, došao paket u petak, poslan u srijedu, 136€ (125+11) sa poštarinom, ništa nisam platio.
Sta je to "Zbirno"?
Istrazi to malo, zakon je jasan, do 300KM. Vec sam obavljao kupovine putem DHLa do 300KM i bez ikakvih problema.
-
ek0
#5445 Re: CARINA U BiH
Ma ovo je ukradeno ili nisu ni poslali, bar ovo moje. Ne znam imaš li ti tracking number, ali ako nemaš nije isključeno da su i tvoje maznuli ako je bilo iole vrijedno. Nema šanse da ne dođe za skoro mjeseca dana iz UK pa da je ne znam kakav zastoj.zlo zlo wrote: još nije bio poštar danas, ali nije, javila sam ja trgovcu bila da provjeri s poštom gdje je paket. tako ako ga nema, da pošalje opet.
-
channel10
#5446 Re: CARINA U BiH
zakon je za sve...nema tu, ovo vazi za tebe, a za mene ne vazi...nismo na pijaci...masssa wrote:Novo pravilo se odnosi sam ona postanski promet. Ako ti dodje bilo kojom kururskom sluzbom, i dalje ces morati placati carinu i pdv bez obzira na vrijednost artikla. Meni je danas dosao paket TNTom (In-time) iz Belgije, 39,95€. Osoba u In-time kaze da mora cariniti paket. Nazovem carinsku sluzbu da provjerim i tamo mu kazu da je covjek koji zeli da carini u pravu, da je paket dosao zbirno kurirskom sluzbom i da ne podlijeze pravilu koje kaze da se ne carini paket vrijednosti do 300 KM i da to vazi samo ako dodje postom. Ovo mi je nigjde veze, dvostuka pravila. Ocito da drzva zeli uspostavit imonopol u ovom segmentu i daje veci prioritet drzavnoj posti. Mislim da je ovo protivno sa ostalim zakonima u BiH. Zato konkurencijsko vijece nije reagiralo na ovo?Sarajevo1970 wrote:Naravno. Zato ih zamolis da napisu umjesto (naprimjer) $200 sa postarinom, $180 sa postarinom. A ne $20 kao sto neke radu.kloniran wrote:na nerealno niske fakture ide njihova procjena pa te izađe skuplje nego sto si zamisljao.![]()
- zlo zlo
#5447 Re: CARINA U BiH
meni su sigurno poslali, od ovih redovno kupujem skoro pa na mjesečnoj bazi, nije do njih sigurno. A ukradeno/nestalo tko će znat, zato će mi potražit pošiljku prvoek0 wrote:Ma ovo je ukradeno ili nisu ni poslali, bar ovo moje. Ne znam imaš li ti tracking number, ali ako nemaš nije isključeno da su i tvoje maznuli ako je bilo iole vrijedno. Nema šanse da ne dođe za skoro mjeseca dana iz UK pa da je ne znam kakav zastoj.zlo zlo wrote: još nije bio poštar danas, ali nije, javila sam ja trgovcu bila da provjeri s poštom gdje je paket. tako ako ga nema, da pošalje opet.
- zincx
#5448 Re: CARINA U BiH
Hm, nije mi prvi paket preko DHL. 4-ti od 25-og, i svaki isto.masssa wrote:Onda si dobro prosao... U carinskoj ispostavi kazu da se odnosi samo na postanski transport. Ono sto udje u drzavu kurirskim sluzbama, zbirno, to se carini. Nista, izbjegavajte narucivati pakete putem TNTa i In-time...
-
luxferre
#5449 Re: CARINA U BiH
Zatraži napismeno od Intime i ime i prezime carinika koji ti to rekao.zincx wrote:Novo pravilo se odnosi sam ona postanski promet. Ako ti dodje bilo kojom kururskom sluzbom, i dalje ces morati placati carinu i pdv bez obzira na vrijednost artikla. Meni je danas dosao paket TNTom (In-time) iz Belgije, 39,95€. Osoba u In-time kaze da mora cariniti paket. Nazovem carinsku sluzbu da provjerim i tamo mu kazu da je covjek koji zeli da carini u pravu, da je paket dosao zbirno kurirskom sluzbom i da ne podlijeze pravilu koje kaze da se ne carini paket vrijednosti do 300 KM i da to vazi samo ako dodje postom. Ovo mi je nigjde veze, dvostuka pravila. Ocito da drzva zeli uspostavit imonopol u ovom segmentu i daje veci prioritet drzavnoj posti. Mislim da je ovo protivno sa ostalim zakonima u BiH. Zato konkurencijsko vijece nije reagiralo na ovo?masssa wrote:
-
masssa
#5450 Re: CARINA U BiH
Ne lupam na pamet. Pobunio sam se kurirskoj sluzbi i onda otisao na stranicu carinske ispostave. Nasao broj telefona 033 455 563, pa su mi tu rekli da nazovem 033 659 276. Javio se gospodin kojem sam rekao svoj problem i pozalio se da mi u TNTu (In-Time) zele napaltiti carinu i PDV za paket ospod 300 KM. Gospodin mi fino objanio daje to ok. Da se novi zakon odnosi samo na pakete prispjele postom. Paketi koji dodju kamionom zbirno putem kurirskih sluzbi podlijezu carini i PDVu bez obzira na iznos. ako ne vjerujes eto gore brojevi pa zovi. Kad mi dodje paket, postavim ovdje i carinsku deklaraciju iz koje ce se vidjeti da su mi ocarinili paket od 39€.un1ted wrote:Kurirska sluzba = postanska sluzba.masssa wrote:Onda si dobro prosao... U carinskoj ispostavi kazu da se odnosi samo na postanski transport. Ono sto udje u drzavu kurirskim sluzbama, zbirno, to se carini. Nista, izbjegavajte narucivati pakete putem TNTa i In-time...
Sta je to "Zbirno"?
Istrazi to malo, zakon je jasan, do 300KM. Vec sam obavljao kupovine putem DHLa do 300KM i bez ikakvih problema.