CARINA U BiH
Moderator: anex
-
sejoo
#4776 Re: CARINA U BiH
Sa njima se ništa ne zna, a plus vijest prenosi avaz. Zato moramo biti oprezni!
-
ek0
#4777 Re: CARINA U BiH
Mozda i bude nesto.
Građani će uskoro moći preko granice prenositi robu vrijednu 600 KM
Vijeće ministara BiH danas je, na 136. sjednici, zadužilo Upravu za neizravno oporezivanje da odmah poduzme aktivnosti za objavljivanje ‘Odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih trošarina’ u ”Službenom glasniku BiH”, kako bi stupila na snagu.
Prethodno je zaključeno da Uprava za neizravno oporezivanje definiranje prebivališta u ovoj odluci uskladi sa Zakonom o carinskoj politici u BiH, čime se stvaraju uvjeti za stupanje na snagu ove odluke.
Podsjećamo da se ovom odlukom, između ostalog, od plaćanja uvoznih trošarina oslobađa oprema za proizvodnju te se omogućava građanima da u osobnoj prtljazi unesu u BiH robu vrijednu 600,00 KM, umjesto dosadašnjih 200,00 KM.
Code: Select all
https://www.bljesak.info/gospodarstvo/novac/gradani-ce-uskoro-moci-preko-granice-prenositi-robu-vrijednu-600km/230475- edin.h
#4778 Re: CARINA U BiH
Ovo je dobra informacija za sve nas, blizi se kraj mukama i cekanju da se smiluju i ispostuju zakon.AkumAone wrote:Avaz 21.03. 4.str
- Rijeka_snova
#4779 Re: CARINA U BiH
Naručila sam prije 6-7 dana neku odjeću u iznosu od 30.77 USD (cijena je inače viša i plaća se shipping, ali sam imala neke kupone koje sam iskoristila i dobila free shipping i platila 30.77 USD). Već sam naručivala sa iste stranice isti iznos (štimam da bude tačno ili manje od 50KM) i samo su mi dostavili bez ikakvih problema (dostava ide preko UPS).
Maloprije su me zvali iz UPS da im dostavim izvod ili dokaz o uplati, prepisku sa naručiocem, da potpišem saglasnot koju su mi poslali i da napišem izjavu gdje navodim šta sam naručila, kako sam naručila i da se sam saglasna da se paket carini po carinskoj tarifi BiH. Rekli su mi da neću više ništa plaćati, ali pošto mi se ovo prvi put dešava, htjela bih da provjerim sa vama ovdje pošto imate puno više iskustva od mene.
Maloprije su me zvali iz UPS da im dostavim izvod ili dokaz o uplati, prepisku sa naručiocem, da potpišem saglasnot koju su mi poslali i da napišem izjavu gdje navodim šta sam naručila, kako sam naručila i da se sam saglasna da se paket carini po carinskoj tarifi BiH. Rekli su mi da neću više ništa plaćati, ali pošto mi se ovo prvi put dešava, htjela bih da provjerim sa vama ovdje pošto imate puno više iskustva od mene.
-
channel10
#4780 Re: CARINA U BiH
Sta ce cariniti, ako neces nista platiti? Ne kontam.Rijeka_snova wrote:Naručila sam prije 6-7 dana neku odjeću u iznosu od 30.77 USD (cijena je inače viša i plaća se shipping, ali sam imala neke kupone koje sam iskoristila i dobila free shipping i platila 30.77 USD). Već sam naručivala sa iste stranice isti iznos (štimam da bude tačno ili manje od 50KM) i samo su mi dostavili bez ikakvih problema (dostava ide preko UPS).
Maloprije su me zvali iz UPS da im dostavim izvod ili dokaz o uplati, prepisku sa naručiocem, da potpišem saglasnot koju su mi poslali i da napišem izjavu gdje navodim šta sam naručila, kako sam naručila 1.i da se sam saglasna da se paket carini po carinskoj tarifi BiH. 2.Rekli su mi da neću više ništa plaćati, ali pošto mi se ovo prvi put dešava, htjela bih da provjerim sa vama ovdje pošto imate puno više iskustva od mene.
- zlo zlo
#4781 Re: CARINA U BiH
jedino što im možeš poslati je screenshot tvoje uplate s paypala gdje se vidi da ne prelazi 50 cjelokupna uplata, nikakve suglasnosti itd. što bi pristajala da ti carine i špeditiraju ako je ispod 50, ne budi luda, jer te to traže i nije ups, nego neki njihovi zastupnici u bih, najbolje je da se požališ pravom ups-u na ovo.
procedura je jednostavna, pošalješ paypal izvod, vidi se da je ispod 50 i jedino što moraš potpisat je da si primila paket kada ti ga dostave, sve ostalo je muljaža.
btw koja stranica je u pitanju?? i ja znam kupovat robu vani.
procedura je jednostavna, pošalješ paypal izvod, vidi se da je ispod 50 i jedino što moraš potpisat je da si primila paket kada ti ga dostave, sve ostalo je muljaža.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#4782 Re: CARINA U BiH
Postoji jedna stvar... carinski sluzbenik moze odbiti fakturu i da carini kataloski. Tako da ako je artikal placen 30$ a on ustvari vrijedi 100$ velike su sanse da nece prihvatiti fakturu od 30$, sto im zakon i omogucava.
- diablobih
#4783 Re: CARINA U BiH
I kad bi trebao sljedeci glasnik izaci onda? U petak?
- zlo zlo
#4784 Re: CARINA U BiH
pa jest to to da joj ga pokušavaju uvalit, zato i traže svašta, prepisku s trgovcem, hm da, ako je droga došla u paketu onda more, ovako je to privatna stvarun1ted wrote:Postoji jedna stvar... carinski službenik može odbiti fakturu i da carini kataloski. Tako da ako je artikal placen 30$ a on ustvari vrijedi 100$ velike su šanse da neće prihvatiti fakturu od 30$, sto im zakon i omogućava.
isto tako ona može odbit paket i ponovno naručit, pa neka probaju do 300 nagurat.
- Rijeka_snova
#4785 Re: CARINA U BiH
Naručila sam sa turske stranice Modanisa.com. Već sam i prije naručivala i dostavu je donio kurir bas iz UPS, nisu apsolutno nista trazili. Sad je u pitanju Express Courier.zlo zlo wrote:jedino što im možeš poslati je screenshot tvoje uplate s paypala gdje se vidi da ne prelazi 50 cjelokupna uplata, nikakve suglasnosti itd. što bi pristajala da ti carine i špeditiraju ako je ispod 50, ne budi luda, jer te to traže i nije ups, nego neki njihovi zastupnici u bih, najbolje je da se požališ pravom ups-u na ovo.
Poslala sam im sta su trazili ali sam iskljucivo naglasila da ako je potrebno doplaćivati bilo šta, da me obavijeste prije nego počnu bilo kakav proces.
Baš me zanima da li je neka muljaža. Čovjek koji me kontaktirao iz EC je naglasio a i napisao u mailu da nema nikakvih dodatnih plaćanja.
- Rijeka_snova
#4786 Re: CARINA U BiH
To je stvarno jedna vrlo glupa stvarun1ted wrote:Postoji jedna stvar... carinski sluzbenik moze odbiti fakturu i da carini kataloski. Tako da ako je artikal placen 30$ a on ustvari vrijedi 100$ velike su sanse da nece prihvatiti fakturu od 30$, sto im zakon i omogucava.
- Rijeka_snova
#4787 Re: CARINA U BiH
Napisala sam im da sam saglasna da se carini ukoliko ima osnova za carinjenje, a ne bi trebalo. Pa vidjet ćemochannel10 wrote:Sta ce cariniti, ako neces nista platiti? Ne kontam.Rijeka_snova wrote:Naručila sam prije 6-7 dana neku odjeću u iznosu od 30.77 USD (cijena je inače viša i plaća se shipping, ali sam imala neke kupone koje sam iskoristila i dobila free shipping i platila 30.77 USD). Već sam naručivala sa iste stranice isti iznos (štimam da bude tačno ili manje od 50KM) i samo su mi dostavili bez ikakvih problema (dostava ide preko UPS).
Maloprije su me zvali iz UPS da im dostavim izvod ili dokaz o uplati, prepisku sa naručiocem, da potpišem saglasnot koju su mi poslali i da napišem izjavu gdje navodim šta sam naručila, kako sam naručila 1.i da se sam saglasna da se paket carini po carinskoj tarifi BiH. 2.Rekli su mi da neću više ništa plaćati, ali pošto mi se ovo prvi put dešava, htjela bih da provjerim sa vama ovdje pošto imate puno više iskustva od mene.
-
channel10
#4788 Re: CARINA U BiH
Pa ne bi ti trazio papire kao dokaz da ne zeli cariniti. Trazi bilo sta za sta ce se uhvatiti, da mu posluzi kao dokaz da je morao cariniti. A ako ti bude carinio, ima da platis vise za sve to nego sto si platila robu. Moli Boga da bude dobre volje pa da pusti dalje prema tebi.
- zlo zlo
#4789 Re: CARINA U BiH
aaaaa ja se čudih što mi nepoznata stranica, kad ono bat odjelaRijeka_snova wrote:
Naručila sam sa turske stranice Modanisa.com. Već sam i prije naručivala i dostavu je donio kurir bas iz UPS, nisu apsolutno nista trazili. Sad je u pitanju Express Courier.
Poslala sam im sta su trazili ali sam iskljucivo naglasila da ako je potrebno doplaćivati bilo šta, da me obavijeste prije nego počnu bilo kakav proces.
Baš me zanima da li je neka muljaža. Čovjek koji me kontaktirao iz EC je naglasio a i napisao u mailu da nema nikakvih dodatnih plaćanja.
- Rijeka_snova
#4790 Re: CARINA U BiH
Zvala sam jos jednom, lik mi je jos jednom rekao da necu nista plaćati pa valjda neću hahahahazlo zlo wrote:aaaaa ja se čudih što mi nepoznata stranica, kad ono bat odjelaRijeka_snova wrote:
Naručila sam sa turske stranice Modanisa.com. Već sam i prije naručivala i dostavu je donio kurir bas iz UPS, nisu apsolutno nista trazili. Sad je u pitanju Express Courier.
Baš me zanima da li je neka muljaža. Čovjek koji me kontaktirao iz EC je naglasio a i napisao u mailu da nema nikakvih dodatnih plaćanja.uglavnom nedaj se da te navuku da plaćaš njihove troškove kako im se cifne da izvuku pare, pogotovo ako je ovako kako pišu novine da će 300 se brzo objavit
e čuj bat odijela
-
sasajev
#4791 Re: CARINA U BiH
E sad treba UINO pritiskati, sad je sve do njih.
Pocnite slati mejlove, barem dva dnevno
Pocnite slati mejlove, barem dva dnevno
- zlo zlo
#4792 Re: CARINA U BiH
jebga nemam iskustva s takvom robom ni nazivom, do prije par godina jedino na tv-u vidlaRijeka_snova wrote: Zvala sam jos jednom, lik mi je jos jednom rekao da necu nista plaćati pa valjda neću hahahaha
e čuj bat odijelaSvakakvih naziva sam čula, ali bat prvi put
Cijene, izbor i kvaliteta basic stvari u Bosni za nas pokrivene je bas loš, ova stranica i milion sličnih je super. Jedva čekam da podignu granicu na 300 KM da ne moram štimat
Znam da je loš izbor, nije baš da tog ima u Zari koliko znam i tak to, davno htjela pitat već nekoga, jer živim u Bih nekoliko godina i iz posve drugačije sam sredine(što otkrivenje to bolje, najbolje goli)
-
tnt-tunja
#4793 Re: CARINA U BiH
Provjeravaju, sta se tu desava. De ti nama kazi od koga si dobila dopis? Od carine BH ili od neke kurirske firme?
Ukoliko im bude odgovarao tvoj racun, pod odgovarao mislim ukoliko ga prihvate nemaju ti pravo nista cariniti. I nikada se nemoj izjasniti kao da si saglasna da ti se nesto carini...
Ukoliko im bude odgovarao tvoj racun, pod odgovarao mislim ukoliko ga prihvate nemaju ti pravo nista cariniti. I nikada se nemoj izjasniti kao da si saglasna da ti se nesto carini...
- Acid25
#4794 Re: CARINA U BiH
AkumAone wrote:Avaz 21.03. 4.str
-
Brane89
#4795 Re: CARINA U BiH
Upitah carinsku upravu kad ce stupit zakon o carinjenju od 300 km kazu krajem ovog mjeseca kad ce izaći u sluzbenom listu .eh sada ce vrijeme pokazat jel istina ili ne
-
toure123
#4796 Re: CARINA U BiH
Kada si dobio ovu informaciju ?Brane89 wrote:Upitah carinsku upravu kad ce stupit zakon o carinjenju od 300 km kazu krajem ovog mjeseca kad ce izaći u sluzbenom listu .eh sada ce vrijeme pokazat jel istina ili ne
-
Brane89
#4797 Re: CARINA U BiH
Danastoure123 wrote:Kada si dobio ovu informaciju ?Brane89 wrote:Upitah carinsku upravu kad ce stupit zakon o carinjenju od 300 km kazu krajem ovog mjeseca kad ce izaći u sluzbenom listu .eh sada ce vrijeme pokazat jel istina ili ne
-
CooK
#4798 Re: CARINA U BiH
Konacno neke konkretne informacije. Po ovom stavu Vijeca ministara se cini da je UIO cijelo vrijeme i usporavao ovu odluku. Nadam se da ce ispostovati ovo i objaviti u Sluzbenom listu do kraja ovog mjeseca pa da konacno pocetkom sljedeceg stupi na snagu.
- travar
#4799 Re: CARINA U BiH
Ne lipši magare, dok livada ne ozeleni...
- insaneinthebrain
#4800 Re: CARINA U BiH
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju