Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mehemed wrote:U mene gotovo za cca 50 sati. Nije baš toliko brzo kako zna biti, ali je dobro s obzirom da zna stojati puno duže na carini.
Nisu mi tražili račune, pa ću tek sutra znati šta su naplatili.
10.10.2017 12:53:32 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pisama na carinu - UVOZ
11.10.2017 07:55:51 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Record item customs information (Inb)
12.10.2017 14:09:04 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Vraćanje pošiljke sa carine - UVOZ
12.10.2017 14:14:04 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke u uvozu prema:
Danas su mi sa Geekbuying-a poslali paket i dobio sam Tracking Number kojeg mogu pratiti putem stranice: http://www.17track.net.
Zanima me na koji način vi pratite putem BH Pošte šta se dešava na carini, i koji se tracking broj ukucava na stranici pošte?
Također me zanima šta je sa obračunavanjem carine, pošto su ispostavili račun na 20$, a ovdje sam čitao da se carina malo drugačije obračunava ako vrijednost robe ne prelazi 50 KM?
crnivrag wrote:Evo još dva pitanjca i neću vas više peglati.
Danas su mi sa Geekbuying-a poslali paket i dobio sam Tracking Number kojeg mogu pratiti putem stranice: http://www.17track.net.
Zanima me na koji način vi pratite putem BH Pošte šta se dešava na carini, i koji se tracking broj ukucava na stranici pošte?
Također me zanima šta je sa obračunavanjem carine, pošto su ispostavili računa na 20$, a ovdje sam čitao da se carina malo drugačije obračunava ako vrijednost robe ne prelazi 50 KM?
1) Ako ti tracking ima format "dva slova- broj - dva slova", onda možeš pratiti i preko pošte na linku: http://www.posta.ba/track/1/0/36.html
2) Ako ti roba nije skuplja od 50 KM (uključujući troškove transorta), ne plaća se ni carina ni pdv. Međutim da bi provjerilo to, carinici imaju pravo otvoriti paket (što košta 3,5KM) ili tražiti izvod računa, na kojem se vidi cijena.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:04, edited 2 times in total.
victom wrote:
1) Ako ti tracking ima format "dva slova- broj - dva slova", onda možeš pratiti i preko pošte na linku: http://www.posta.ba/track/1/0/36.html
2) Ako ti roba nije skuplja od 50 KM (uključujući troškove transorta), ne plaća se ni carina ni pdv. Međutim da bi provjerilo to, carinici imaju pravo otvoriti paket (što košta 3,5KM) ili tražiti izvod računa, na kojem se vidi cijena.
Oni su valjda poslali taj račun zajedno sa paketom i na njemu piše 20$, jer sam ga ja dobio za download pod nazivom: Commercial Invoice.
Slika u prilogu:
Inače mi se tracking number sastoji od dva slova pa devet brojeva i opet dva slova na kraju.
victom wrote:
Oni su valjda poslali taj račun zajedno sa paketom i na njemu piše 20$, jer sam ga ja dobio za download pod nazivom: Commercial Invoice.
Slika u prilogu:
Inače mi se tracking number sastoji od dva slova pa devet brojeva i opet dva slova na kraju.
ako je od Kineza, ne pikaju oni taj invoice.
Mogu tražiti ti im uslikas racuna sa stranice gdje si narucio.
Ali kazem, mogu. Ne mora znaciti da hoće. Sve zavisi od njihove licne procjene.
Tracking broj ti je legitiman. Možeš pratiti bilo gdje.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:04, edited 2 times in total.
victom wrote:
Slika u prilogu:
victom wrote:
Slika u prilogu:
ako je od Kineza, ne pikaju oni taj invoice.
Mogu tražiti ti im uslikas racuna sa stranice gdje si narucio.
Ali kazem, mogu. Ne mora znaciti da hoće. Sve zavisi od njihove licne procjene.
Tracking broj ti je legitiman. Možeš pratiti bilo gdje.
Ja zadnji put kada sam kupovao iz Kine došlo DHL-om. Iz DHL-a tražili da im pošaljem na eMail printscreen web sitea na kojem se vidi ime proizvoda i cijena A to je DHL-u tražila carina. Poslao im i prihvaćena je ta cijena sa printscreena.
crnivrag wrote:Izvinjavam se što vas ponovo peglam, ali ovo mi se sad pojavilo na tracking kineskoj stranici i na stranici BH Pošte, a ne kontam šta ovo tačno znači:
Znaci da je Kineska posta primila posiljku od korisnika tj. posiljaoca.
Zanima me da li je neko naručivao robu putem geekbuying website-a, i koliko vam je trebalo da vam roba stigne.
Meni evo već 8 dana stoji isti status, odnosno šalje se prema Pekingu, a inače taj proces kod drugih ljudi prođe za 2-3 dana, a kako trenutno izgleda status moje narudžbe:
channel10 wrote:Ja sam kod njih kupio android box i stigao je za cca 20 dana.
I ja sam naručio android box, kojeg su oni već sljedećeg dana poslali, ali je evo već 8 dana zapelo na putu iz ovog grada do Pekinga, a kad dođe u Peking onda ide na avion i prema BiH.
Zanima me da li je neko naručivao robu putem geekbuying website-a, i koliko vam je trebalo da vam roba stigne.
Meni evo već 8 dana stoji isti status, odnosno šalje se prema Pekingu, a inače taj proces kod drugih ljudi prođe za 2-3 dana, a kako trenutno izgleda status moje narudžbe:
channel10 wrote:Ja sam kod njih kupio android box i stigao je za cca 20 dana.
I ja sam naručio android box, kojeg su oni već sljedećeg dana poslali, ali je evo već 8 dana zapelo na putu iz ovog grada do Pekinga, a kad dođe u Peking onda ide na avion i prema BiH.
I ja sam narucio box koji je stigao nakon 20tak dana ali se status posiljke nije dugo mijenjao, ustvari i nije dok nije doslo u Bih...
Pitarrr82 wrote:
I ja sam narucio box koji je stigao nakon 20tak dana ali se status posiljke nije dugo mijenjao, ustvari i nije dok nije doslo u Bih...
Možeš li molim te vidjeti ovu sliku iznad što sam postavio, odnosno da li si status pratio preko 17track.net stranice, i je li tebi isto zapelo na ovoj stavci kao i meni?
Opusti se Nakon sto izvrsis narudzbu, minimum dvije sedmice zaboravi na istu, ili pracenje. Sve to sto ti pise nista ne znaci, sve je do kineske poste. Cak i da zasteka status, ne znaci da posiljka ne ide ka tebi, vec da jednostavno nije skenirana.
Zna se desiti da pise prijem posiljke ili nesto cudno na kineskom, nakon toga 20tak dana nema nista a postar ti sutradan uruci posiljku
Opusti se Nakon sto izvrsis narudzbu, minimum dvije sedmice zaboravi na istu, ili pracenje. Sve to sto ti pise nista ne znaci, sve je do kineske poste. Cak i da zasteka status, ne znaci da posiljka ne ide ka tebi, vec da jednostavno nije skenirana.
Zna se desiti da pise prijem posiljke ili nesto cudno na kineskom, nakon toga 20tak dana nema nista a postar ti sutradan uruci posiljku
Baš me uhvatila panika, jer ovo mi je prvi put da nešto naručujem online, i vidim ništa se ne mijenja danima ni na našoj pošti, ni na stranici za praćenje kineske pošte.
Nadam se da će doći do polovine novembra.
Kontaktirao sam i geekbuying, oni kažu da se strpim i da će oni tražiti od shipping agenta da ubrza proces promjene statusa.
Nemaš problema
Tracking ti je najbolje koristiti samo na posta.ba jer tu ces dobiti relevantne informacije, a posebno kada udje u BIH.
Ako si platio paypalom, zasticen si 180 dana, tako da ako posiljka ne dodje za 30-40 dana, onda trazis povrat novca. Kupovina ti je sigurna, a zanemari TN brojeve, barem u pocetku dok se ne uhodas
un1ted wrote:Nemaš problema
Tracking ti je najbolje koristiti samo na posta.ba jer tu ces dobiti relevantne informacije, a posebno kada udje u BIH.
Ako si platio paypalom, zasticen si 180 dana, tako da ako posiljka ne dodje za 30-40 dana, onda trazis povrat novca. Kupovina ti je sigurna, a zanemari TN brojeve, barem u pocetku dok se ne uhodas
Nisam platio paypalom, već direktno kreditnom karticom, nadam se da i u tom slučaju postoji način za povrat novca, ako se šta zakomplikuje.
Molba...
Koliki su mi svi popratni carinski troškovi sa svim taksama za artikal koji sam platio 117 funti, odnosno 257 KM sa shippingom (carinska stopa za ovaj artikal je 10%)?
Pitarrr82 wrote:
Možeš li molim te vidjeti ovu sliku iznad što sam postavio, odnosno da li si status pratio preko 17track.net stranice, i je li tebi isto zapelo na ovoj stavci kao i meni?
Nije na isti nacin, meni je islo preko druge poste ali znam da je dobrih 15 dana bez pomaka bilo, ustvari nista se nije ni mijenjalo dok nije uslo u BiH, mislim da ne bi trebalo biti problema jer je naruceno s iste stranice samo druga posta...
P.S. Meni je od preuzimanja od strane poste do dolaska u Sarajevo boxa koji sam narucio trebalo nesto manje od mjesec dana...
gidra wrote:Molba...
Koliki su mi svi popratni carinski troškovi sa svim taksama za artikal koji sam platio 117 funti, odnosno 257 KM sa shippingom (carinska stopa za ovaj artikal je 10%)?