CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
angy

#401 Re: CARINA U BiH

Post by angy »

terra_incognita wrote:Na evropskim aerodromima jedino ne dozvoljavaju da se laptop nalazi u koferu, mora ići kao ručni prtljag.

Ja sam sa svojim putovala i niko me ništa nije pitao.
Hvala
Ma ja, tako sam i mislila, sve ove vrijednije stvari sa sobom u rucni prtljag, za svaki slucaj i da sam sigurna da nece neko hamziti :)
holowey

#402 Re: CARINA U BiH

Post by holowey »

prebacujem diskusiju sa ebay teme:
poznanik wrote:
holowey wrote:ovdje se u 99% slucajeva radi o kupovini predmeta za licnu upotrebu, ne za dalju prodaju, i to vecinom nize vrijednosti tako da ukljucivanje speditera u cijeli proces nema smisla... nekad ranije, ne znam dali na ovoj ili prethodno spomenutoj temi o carinama, si napisao da bez speditera nema ni mogucnosti za pokretanje upravnog postupka... da li fizicko lice bez spediterske dokumentacije, tj. samo na osnovu uplatnica koje dobije da plati prilikom (pokusaja) preuzimanja posiljke i recimo racuna paypala/ebaya moze da pokrene upravni postupak?
Nisam siguran da sam pokretanje žalbenog postupka od strane uvoznika uslovio angažmanom špeditera. Ne, sigurno... Špediter je u obavezi poduzimati i druge radnje u interesu robe, osim obaveznih radnji u postupku carinjenja, ali isključivo po nalogu uvoznika.

Sasvim je svejedno koju namjenu ima uvezena roba, uvoznik ulaže žalbu na postupak, odnosno na radnje u postupku.

Uplatnice za plaćanje carine, koje uvoznik dobije prije izuzimanja robe ispod carinskog nadzora, nisu validan "dokument" na osnovi kojih je moguće pokrenuti žalbu. Samo je PCP (Poštansko-Carinska Prijava) dokument koji je validan. Uz PCP carinska služba dužna je dostaviti uvozniku i zapisnik o utvrđivanju vrijednosti, ukoliko za tu konkretnu robu nije pristigla i faktura i druga dokumentacija, na osnovi koje je određena carinska osnovica i prema njoj visina carine, itd.

Postoji tema o carini u BiH...
poznanik, mozda sam pogresno shvatio, ali cini mi se da si u postu na prvom strani bas ove teme spomenuo da bez angazmana speditera gubimo mogucnost pokretanja upravnog postupka
poznanik wrote: Zašto nisi angažovao špeditera da ti posreduje u carinjenju pristigle robe. Ovako, izuzeo si robu ispod carinskog nadzora i propustio mogućnost upravno-pravnog postupka dokazivanja porijekla robe.
anyway, za dosadasnje posiljke koje sam ja licno primio, za neke platio carinske troskove, za neke samo carinski pregled, ali nikad, bas nikad nisam dobio nista drugo osim uplatnica sa navedenim iznosima... jeli ima neki secret code word koji trebam izgovoriti na salteru da bih dobio postansko-carinsku prijavu i zapisnike koju spominjes?
poznanik

#403 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

holowey wrote:poznanik, mozda sam pogresno shvatio, ali cini mi se da si u postu na prvom strani bas ove teme spomenuo da bez angazmana speditera gubimo mogucnost pokretanja upravnog postupka
poznanik wrote: Zašto nisi angažovao špeditera da ti posreduje u carinjenju pristigle robe. Ovako, izuzeo si robu ispod carinskog nadzora i propustio mogućnost upravno-pravnog postupka dokazivanja porijekla robe.
anyway, za dosadasnje posiljke koje sam ja licno primio, za neke platio carinske troskove, za neke samo carinski pregled, ali nikad, bas nikad nisam dobio nista drugo osim uplatnica sa navedenim iznosima... jeli ima neki secret code word koji trebam izgovoriti na salteru da bih dobio postansko-carinsku prijavu i zapisnike koju spominjes?
Pogrešno si shvatio, pisao sam da je izuzimanjem robe ispod carinskog nadzora izgubio pravo utvrđivanja porijekla robe koja je predmet carinjenja, nikako da je uvoznik izgubio pravo žalbe u UP postupku. On to pravo ima shodno ZUP-u i ZOCP-u, a može ga pokrenuti osobno uvoznik, ili njegov zastupnik, po ovlaštenju.

Moramo razlikovati uvozni carinski postupak od radnji u upravnom postupku.

Za dobijanje PCP i ostalih trgovačkih i carinskih dokumenata koji prate robu, a nakon postupka carinjenja, trebaš se obratiti službi koja ti izdaje robu.
holowey

#404 Re: CARINA U BiH

Post by holowey »

poznanik wrote:
holowey wrote:poznanik, mozda sam pogresno shvatio, ali cini mi se da si u postu na prvom strani bas ove teme spomenuo da bez angazmana speditera gubimo mogucnost pokretanja upravnog postupka
Pogrešno si shvatio, pisao sam da je izuzimanjem robe ispod carinskog nadzora izgubio pravo utvrđivanja porijekla robe koja je predmet carinjenja, nikako da je uvoznik izgubio pravo žalbe u UP postupku. On to pravo ima shodno ZUP-u i ZOCP-u, a može ga pokrenuti osobno uvoznik, ili njegov zastupnik, po ovlaštenju.

Za dobijanje PCP i ostalih trgovačkih i carinskih dokumenata koji prate robu, a nakon postupka carinjenja, trebaš se obratiti službi koja ti izdaje robu.
ok...

ocekujem dvije postanske posiljke ovih dana, ako bude naplate carine zatrazicu pcp i zapisnike pa javim sta bude od toga...tebi hvala na informacijama jer sluzbenik iz poste kod stanice (sa naocalama, sigurno poznat svima koji preuzimaju posiljke u ovoj posti) osim uplatnica nikad nije ni spomenuo da postoje ikakvi ostali prateci dokumenti...
GoldenBoy89

#405 Re: CARINA U BiH

Post by GoldenBoy89 »

hmm a dali ima carina npr iz Londona u Njemačku-Austriju ...pa da šaljem tamo i oni mi donesu vamo :) nedaje mi se na carinu 70 km ! :)
burekodsira

#406 Re: CARINA U BiH

Post by burekodsira »

nema, unutar eu nema carine
GoldenBoy89

#407 Re: CARINA U BiH

Post by GoldenBoy89 »

pa super onda ! ! ! :)
TheDarkKnight

#408 Re: CARINA U BiH

Post by TheDarkKnight »

Hvala svima na informacijama. Mene zanima šta se dešava ako vraćam robu ako je pokvarena ili sl, da li mogu dobiti povrat novca iz carine za tu robu, pošto svakako moram ponovo platiti u pošti da pošaljem. Isto tako, kada mi pošalju tu robu nazad, da li moram opet, znači duplo plaćati ili postoji neki način da to zaobiđem?
poznanik

#409 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

TheDarkKnight wrote:Hvala svima na informacijama. Mene zanima šta se dešava ako vraćam robu ako je pokvarena ili sl, da li mogu dobiti povrat novca iz carine za tu robu, pošto svakako moram ponovo platiti u pošti da pošaljem. Isto tako, kada mi pošalju tu robu nazad, da li moram opet, znači duplo plaćati ili postoji neki način da to zaobiđem?
Da bi ostvario pravo na povrat novca od plaćenih uvoznih dadžbina (carina i pdv) za robu koja je vraćena isporučiocu (iz razloga, npr. njene tehniče neispravnosti, mada razlozi mogu biti i drugačiji), potrebno je prethodno posjedovati kompletnu uvoznu dokumentaciju, iz koje će carinskom organima biti prepoznatljiva roba koja je predmet povrata. Ukoliko ne posjeduješ uvoznu dokumentaciju, možeš zahtjevom, uz plaćanje takse, od carinske ispostave kod koje je izvršen uvoz, zahtijevati njeno kopiranje i ovjeru, koja će ti potom poslužiti kao prilog zahtjevu u postupku, kako povrata robe, tako i povrata novca.

Da bi ostvario povrat novca, prethodno uvezena roba mora napustiti BiH carinsko područje na isti ili sličan način, ali uz izvozni carinski postupak. U tom slučaju radi se "povrat neispravne robe", i izvoz je konačan. Istovremeno, i isporučilac bi ti trebao vratiti novac za kupljenu robu, ali i nadoknaditi sve troškove koje si ti imao, izuzev carine i poreza.

Međutim, ako namjeravaš reklamirati robu zbog određenih razloga i od isporučioca zatražiti njenu zamjenu, onda nemaš pravo na povrat novca od carine i pdv, ali ostvaruješ pravo oslobađanja od plaćanja tih dadžbina u ponovnom pristizanju zamijenjene robe. U tom slučaju svoju neispravnu robu privremeno izvoziš, ali takođe uz priloženu uvoznu dokumentaciju, kao dokaz.
To je upravni postupak i treba ti stručna osoba da ti kompletira proceduru, jer se radi o privremenom izvozu robe radi njene zamjene, a postupak može započeti tek nakon izdavanja rješenja od carinarnice.
mirsek

#410 Re: CARINA U BiH

Post by mirsek »

Ne znam je li bilo do sada ovo pitanje ali me zanima koliko iznosi porez ili taksa na 2 mobitela uvezena iz UK vrijednosti 1100 KM..? Da li se placa carina jer je roba iz EU i da li se placa neki poseban porez na luksuznu robu ili akciza pri preuzimanju posiljke..? Hvala unaprijed..
poznanik

#411 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

mirsek wrote:Ne znam je li bilo do sada ovo pitanje ali me zanima koliko iznosi porez ili taksa na 2 mobitela uvezena iz UK vrijednosti 1100 KM..? Da li se placa carina jer je roba iz EU i da li se placa neki poseban porez na luksuznu robu ili akciza pri preuzimanju posiljke..? Hvala unaprijed..

Na ovoj temi pronađi pitanje slično tvom, i odgovor koji sam pisao.
TheDocToR

#412 Re: CARINA U BiH

Post by TheDocToR »

Pitanje jedno za poznanika, ne znam da li je vec bilo govora o tome:

"Izjava o poklonu" - koliko sam shvatio ukoliko prodavac naznaci da se radi o poklonu, paket nece biti predmet carinjenja.

Sta sadrzi "Izjava o poklonu", odnosno sta treba prodavac napisati da paket bude tako tretiran ?

Hvala.
poznanik

#413 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

TheDocToR wrote:Pitanje jedno za poznanika, ne znam da li je vec bilo govora o tome:
"Izjava o poklonu" - koliko sam shvatio ukoliko prodavac naznaci da se radi o poklonu, paket nece biti predmet carinjenja.
Sta sadrzi "Izjava o poklonu", odnosno sta treba prodavac napisati da paket bude tako tretiran ?
Hvala.
Pisao sam o poklonima na ovoj temi. "Poklon" je samo način plaćanja za robu prema dobavljaču, a trgovački dokument - Izjava o poklonu (darovnica) mora sadržavati gotovo sve podatke o robi kao i račun: vrsta robe, jedinačna i ukupna količina, jedinačna i ukupna vrijednost, podaci o pošiljatelju, podaci o primatelju, klauzula o transportnim troškovima (na koja padaju), vrsta transporta, i obavezno - da je roba darovana, odnosno - bez plaćanja.

Svaka roba se carini. Postoji izuzeci (u poštanskom saobraćaju, za robu u uvozu u vrijednosti do 50 KM po pošiljci). Poklonjena roba će takođe biti carinjena kao i svaka druga, po određenim tarifnim stavovima.
TheDocToR

#414 Re: CARINA U BiH

Post by TheDocToR »

Hvala puno, znaci i darovana roba ce biti carinjena, super info hvala jos jednom i svaka ti cast sto izdvajas vremena na ova pitanja.
zainteresovana

#415 Re: CARINA U BiH

Post by zainteresovana »

je li neko imao iskustvo sa posiljkama krpica, obuce i nakita??
narucila sma puno toga preko e-baya, u par dana oko 20-ak narudzbi...e sada imam ih dosta koje vrijede 1-10 ak KM (narukvice, trakice i te dide), a imam paketa gdje ce biti recimo 1 jakna, ili 3 iste haljine...sada me zanima pogleda carinika prema tome? znaci doci ce u par dana za mene velika kolicina posiljki, kao sto rekoh neke su male a neki su veci pakti sa majcama, jaknama, cipelama...sta ce mi cariti od toga???
motorola01

#416 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

Vrlo vjerovatno sve od odjece i obuce.Te djidje ce pustiti jer ne prelaze 50KM...
zainteresovana

#417 Re: CARINA U BiH

Post by zainteresovana »

posto gotovo svakodnevno sebi nesto uzimam, sve je pojedinacno mala vrijednost, je li mi bolje onda da pojedinacno saljem sve ili skupljam za 1 narudzbu??
da li ce im biti sumnjivo ako isti dan dode za mene 10 posiljki a svaka vrijedi manjeod 50 KM?
motorola01

#418 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

zainteresovana wrote:posto gotovo svakodnevno sebi nesto uzimam, sve je pojedinacno mala vrijednost, je li mi bolje onda da pojedinacno saljem sve ili skupljam za 1 narudzbu??
da li ce im biti sumnjivo ako isti dan dode za mene 10 posiljki a svaka vrijedi manjeod 50 KM?
E to stvarno ne znam.Nikad nisam tako nesto radio,ali valjda ce se javiti neko ko nabavlja tu vrstu robe i preprodaje ovdje.Mozda se poznanik javi pa ti kaze sta mozes da ocekujes jer imas dosta sitnih narudzbi u kratkom vremenskom roku.Jedino ti mogu preporuciti da imas recimo 5-7 sitnih narudzbi(pretpostavljam da je sve Hong Kong) u sedam dana,pa da se recimo moze reci da si osigurana od placanja poreza i carine,a sve ostalo nosi rizik placanja poreza i carine...
Dr. Octagon

#419 Re: CARINA U BiH

Post by Dr. Octagon »

Pozdrav i pitanje za Poznanika

Želim kupiti neki repromaterijal online iz Kine,koristi se za izradu figura,da li mogu kao fizičko lice obaviti transakciju?Radi se o npr 3000 komada istih komadića žice.Jedan artikl ali veća količina(zbog toga je i dilema..Nikakav plemeniti metal.Transport je DHL,pošiljka oko 5 kg.Shipping je oko 110 usd.
Unaprijed zahvalan
zainteresovana

#420 Re: CARINA U BiH

Post by zainteresovana »

Ma sve su to stvari koje pretezno sebi kupujem i kako rekoh sve su to male vrijednosti i razlicite stvarcice, i neke sam stvari uzela za prijateljice jer nemaju kartice, tako da cu imati par paketa sa po par istih stvarcica....
u svakom slucaju hvala puno ;-)
i jos me interesuje koliki bi to iznos mogao biti carane na ove stvari?
motorola01

#421 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

zainteresovana wrote:Ma sve su to stvari koje pretezno sebi kupujem i kako rekoh sve su to male vrijednosti i razlicite stvarcice, i neke sam stvari uzela za prijateljice jer nemaju kartice, tako da cu imati par paketa sa po par istih stvarcica....
Mislim da ti nece nista cariniti od tih sitnih stvarcica.Mozda nece ni odjecu ako je ona ispod 50KM.Jedino sto ti moze predstavljati problem je to sto ima dosta robe,a sve si narucila u dva tri dana.Samo moli Boga da ti to sve ne dodje kuci u dva tri dana,pa da carinici onda odluce da carine odredjenu robu.Uglavnom ako se sad izvuces,sljedeci put radi malo pametnije,odnosno napravi razmak od nekoliko dana izmedju narudzbi..
zainteresovana

#422 Re: CARINA U BiH

Post by zainteresovana »

motorola01 wrote:
zainteresovana wrote:Ma sve su to stvari koje pretezno sebi kupujem i kako rekoh sve su to male vrijednosti i razlicite stvarcice, i neke sam stvari uzela za prijateljice jer nemaju kartice, tako da cu imati par paketa sa po par istih stvarcica....
Mislim da ti nece nista cariniti od tih sitnih stvarcica.Mozda nece ni odjecu ako je ona ispod 50KM.Jedino sto ti moze predstavljati problem je to sto ima dosta robe,a sve si narucila u dva tri dana.Samo moli Boga da ti to sve ne dodje kuci u dva tri dana,pa da carinici onda odluce da carine odredjenu robu.Uglavnom ako se sad izvuces,sljedeci put radi malo pametnije,odnosno napravi razmak od nekoliko dana izmedju narudzbi..

hvala puno !!! jos ako neko zna kako obracunavaju carinu na te stvari da znam koliko ce me doci sada ovaj "soping" :-)
holowey

#423 Re: CARINA U BiH

Post by holowey »

holowey wrote:
poznanik wrote:

ok...

ocekujem dvije postanske posiljke ovih dana, ako bude naplate carine zatrazicu pcp i zapisnike pa javim sta bude od toga...tebi hvala na informacijama jer sluzbenik iz poste kod stanice (sa naocalama, sigurno poznat svima koji preuzimaju posiljke u ovoj posti) osim uplatnica nikad nije ni spomenuo da postoje ikakvi ostali prateci dokumenti...
stigle posiljke, jedna sa tehnickom robom, druga sa akvarijskim biljem... nisu ni prosle carinski pregled (a kamoli fitosanitarnu kontrolu koju si nekad spominjao kao obaveznu za bilje) tako da nisam imao prilike da se osvjedocim dostupnosti carinske dokumentacije prilikom pruzimanja... neka, bicu strpljiv, stize jos jedna narudzba, valjda ce ici na carinu jer je veca posiljka i po gabaritima i po vrijednosti pa cu pokusati da iskoristim forumska saznanja...
poznanik

#424 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Dr. Octagon wrote:Pozdrav i pitanje za Poznanika
Želim kupiti neki repromaterijal online iz Kine,koristi se za izradu figura,da li mogu kao fizičko lice obaviti transakciju?Radi se o npr 3000 komada istih komadića žice.Jedan artikl ali veća količina(zbog toga je i dilema..Nikakav plemeniti metal.Transport je DHL,pošiljka oko 5 kg.Shipping je oko 110 usd.
Unaprijed zahvalan
Izvjesna ograničenja u uvozu roba u BiH carinsko područje postoje, npr. vrijednosna u putničkom saobraćaju, kad se radi o režimima uvoza, itd. U

konkretnom slučaju nema ograničenja, iako se radi o "neobičnoj" količini robe. Međutim, kako se, u postupku carinjenja, uz plaćanje carine plaća i porez, carinska služba neće ograničavati pravo na uvoz roba koje uvoze fizičke osobe, a koje im služe za vlastite potrebe. Uvoznik - fizička osoba, može još dostaviti i svoju izjavu o namjeni takve robe, u kojoj će potvrditi da se ne radi o uvozu u komercijalne svrhe.

Međutim, ukoliko se radi o uvozu u komercijalne svrhe, onda je potrebno dostaviti svu dokumentaciju porezne ispostave o registraciji dodatnog zanimanja ili kućne radinosti za fizičku osobu - uvoznika.
poznanik

#425 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

zainteresovana wrote:...narucila sma puno toga preko e-baya, u par dana oko 20-ak narudzbi...e sada imam ih dosta koje vrijede 1-10 ak KM (narukvice, trakice i te dide), a imam paketa gdje ce biti recimo 1 jakna, ili 3 iste haljine...sada me zanima pogleda carinika prema tome? znaci doci ce u par dana za mene velika kolicina posiljki, kao sto rekoh neke su male a neki su veci pakti sa majcama, jaknama, cipelama...sta ce mi cariti od toga???
U poštanskom saobraćaju, oslobađaju se od pregleda pošiljke čija je ukupna vrijednost do 50 KM, po uvozniku jednom sedmično.

Kako će tvoja roba biti evidentirana zavisi i od pošiljatelja, ali i od poštanske službe koja zaprima robe iz transporta u BiH i dalje je prosljeđuje carini, odnosno - zavisi od transportnih dokumenata. Npr. na jednom transportnom dokumentu, što predstavlja jednu pošiljku, mogu biti uneseni svi proizvodi koje si kupila, a mogu biti i pojedinačni. Takve pojedinačne isporuke opet poštanska služba može (zapisnikom) objediniti u jednu, ukoliko se radi u istom uvozniku, i dostaviti je carini. Uvoznik ima pravo na prigovor i razdvajanje pošiljki, ali u tom slučaju "ne carini" se samo jedna pošiljka do 50 KM vrijednosti u jednoj sedmici, ostale se carine.

Možda bi u ovom konkretnom slučaju trebalo unijeti dodatnu brigu o kupljenim proizvodima, i prije njihovog pristizanja u BiH, obaviti konsultacije sa poštanskim radnicima u Pošti carinjenja (Sarajevo, Mostar ili Banja Luka)...
Post Reply