CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
diablobih

#3851 Re: CARINA U BiH

Post by diablobih »

Ma ja ću morati izvod iz banke, zato sto sam preko kartice plaćao, a sta za ovo sto sam uzeo 2 pošiljke? Jedna je došla, ali sigurno na izvodu piše da sam platio odjednom kao da je jedna pošiljka...
edossbest

#3852 Re: CARINA U BiH

Post by edossbest »

insaneinthebrain wrote:za ove pare bolje da kupujes radi ubijanja :run:
Ja sam bio narucio Samostrijel iz Engleske pa su ga vratili sa carine posiljaocu... :D
edossbest

#3853 Re: CARINA U BiH

Post by edossbest »

[*]Ljudi treba mi pomoc hitno, zelio bih naruciti par stvari mobitela koji su koristeni ili imaju ostecenja displeya, nasao sam jeftine prodavace gdje bi mogao dobiti neki mobitel tipa samsung j5,j7 razbijenog displaya ili nekim drugim kvarom cak i ispod ovog okvira koji se carini tj ispod 50 km slanje Royal Mail International Standard + 5$ .. Znaci mene zanima dali mi mogu carinit taj Mobitel i dali prodavac mora napisati pismeno da je to ostecena roba ?
cassius

#3854 Re: CARINA U BiH

Post by cassius »

Imam ti ja Samsung J5 ,skoro pa nov, ali mu je displej otisao :D tj.napukao ?
edossbest

#3855 Re: CARINA U BiH

Post by edossbest »

Jel 2015 ili 2016 i kol trazis za njega ?
cassius wrote:Imam ti ja Samsung J5 ,skoro pa nov, ali mu je displej otisao :D tj.napukao ?
spree

#3856 Re: CARINA U BiH

Post by spree »

daj podjeli te stranice sa nama da i mi koji razvaljeni narucimo
glossyB

#3857 Re: CARINA U BiH

Post by glossyB »

Da li carine ako je nesto poklon nema na sebi paket cijenu nije kupljeno fakat je poklon?

I koliko otprilike putuju iz Njemacke stvari ?
diablobih

#3858 Re: CARINA U BiH

Post by diablobih »

glossyB wrote:Da li carine ako je nesto poklon nema na sebi paket cijenu nije kupljeno fakat je poklon?

Zavisi, mozda ti i povjeruju, meni iz kine doslo neki dan, sve normala, pismonoska posiljka, pise gift, dokument bla bla, ali otvorili i vidjeli mobitel, i ode na carinu :( :D
glossyB

#3859 Re: CARINA U BiH

Post by glossyB »

diablobih wrote:
glossyB wrote:Da li carine ako je nesto poklon nema na sebi paket cijenu nije kupljeno fakat je poklon?

Zavisi, mozda ti i povjeruju, meni iz kine doslo neki dan, sve normala, pismonoska posiljka, pise gift, dokument bla bla, ali otvorili i vidjeli mobitel, i ode na carinu :( :D
ma privatno salje mi drugarica poklon za rodjsu znaci nemam nista sa kupovinom artikala ne znam ni sta mi je kupila valjda nece cariniti ... :sad:
diablobih

#3860 Re: CARINA U BiH

Post by diablobih »

Sa nasim se samo mozes nadati :D
glossyB

#3861 Re: CARINA U BiH

Post by glossyB »

diablobih wrote:Sa nasim se samo mozes nadati :D
Valjda nece :cry: :shock:
vwlover

#3862 Re: CARINA U BiH

Post by vwlover »

Jedno pitanje , naručim 3 artikla u zadnjih 4 mjeseca s ebaya. Prvi došao koštao 97 km platim postaru 7 km , drugi došao prije mjesec koštao artikal 147 km platim postaru 3.5 km ,tako on donese i kaže , sad dođe artikala koštao 94 km kaže poštar moraš platit 48 km carini , 10 % cijene to je ok kaže 17% poreza 10 km takse (taksa za Šta ? ) i još 10 za nešto boga pitaj Šta , eh pitanje je kome ću se žalit , ja ću odnjeti sve papire od banke da sam platio najjeftinije od ova 3 a najviše mi traže , ja sam ostao bez riječi ,pa kako i što , ako neko ima nešto s ovim neka mi kaže kome da odem da kažem da je ili trebalo sva tri artikla platit oko 50 km ili ni jedan a ne random koji oni odaberu da te oderu ko jarca . Pozdrav svima .
seoBIH

#3863 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Nema veze je li poklon, ima svoju vrijednost, te ako podlijeze carini, moze se cariniti. Bez izuzetka, ne prolazi ni na lijepe oci :D
vwlover wrote: Šta , eh pitanje je kome ću se žalit , ja ću odnjeti sve papire od banke da sam platio najjeftinije od ova 3 a najviše mi traže , ja sam ostao bez riječ.
Citaj zakon i onda se zali, ako imas osnove. Bas bih volio vidjeti tvoj izraz lica kada odneses papir i kazes niste mi carinili ova dva, pa kada ti oni kazu, nema problema, sada cemo ih ocarinit, pa da sva tri naplate, kao sto su i MORALI po ZAKONU.

To sto ti prethodna dva nisu ocarinili je njihov nerad, jer su MORALI ocariniti svaki paket iznad 50KM.

Drugi je par rukava da li treba da se digne taj prag, pa da se ne carini ispod 200KM, no u ovom slucaju, pricamo o zakonu. Zbog toga, poklopi se usima i budi sretan sto si prosao sa 48KM, jer realna cifra, na ta tri artikla koja si trebao platiti, je pazi sad, 117KM!
tnt-tunja

#3864 Re: CARINA U BiH

Post by tnt-tunja »

Na koji se nacin moze rijeesiti situacija kada nesto narucimo, platimo carinu i onda ustanovimo da je uredjaj pokvaren, velicina velika,mala..
Uglavnom, moras platiti carinu, odneses kuci i odlucis paket vratit nazad, carina nece vratiti troskove carine...

Ja sam vec slao mail sa tim upitom, ali nisam dobio zadovoljavajuci odgovor..
cassius

#3865 Re: CARINA U BiH

Post by cassius »

vwlover wrote:Jedno pitanje , naručim 3 artikla u zadnjih 4 mjeseca s ebaya. Prvi došao koštao 97 km platim postaru 7 km , drugi došao prije mjesec koštao artikal 147 km platim postaru 3.5 km ,tako on donese i kaže , sad dođe artikala koštao 94 km kaže poštar moraš platit 48 km carini , 10 % cijene to je ok kaže 17% poreza 10 km takse (taksa za Šta ? ) i još 10 za nešto boga pitaj Šta , eh pitanje je kome ću se žalit , ja ću odnjeti sve papire od banke da sam platio najjeftinije od ova 3 a najviše mi traže , ja sam ostao bez riječi ,pa kako i što , ako neko ima nešto s ovim neka mi kaže kome da odem da kažem da je ili trebalo sva tri artikla platit oko 50 km ili ni jedan a ne random koji oni odaberu da te oderu ko jarca . Pozdrav svima .
Znaci ti ces da se zalis sto nisi platio dva koja si realno trebao platit :D mislim radi sta hoces, odbice ti se od glavu.
Za ta tri artikla , carina te trebala doci preko 120 KM. Ali zali se ti :D
victom

#3866 Re: CARINA U BiH

Post by victom »

vwlover wrote:Jedno pitanje , naručim 3 artikla u zadnjih 4 mjeseca s ebaya. Prvi došao koštao 97 km platim postaru 7 km , drugi došao prije mjesec koštao artikal 147 km platim postaru 3.5 km ,tako on donese i kaže , sad dođe artikala koštao 94 km kaže poštar moraš platit 48 km carini , 10 % cijene to je ok kaže 17% poreza 10 km takse (taksa za Šta ? ) i još 10 za nešto boga pitaj Šta , eh pitanje je kome ću se žalit , ja ću odnjeti sve papire od banke da sam platio najjeftinije od ova 3 a najviše mi traže , ja sam ostao bez riječi ,pa kako i što , ako neko ima nešto s ovim neka mi kaže kome da odem da kažem da je ili trebalo sva tri artikla platit oko 50 km ili ni jedan a ne random koji oni odaberu da te oderu ko jarca . Pozdrav svima .
o sunce ti krvavo, kakvi umjetnici ovdje žive
Last edited by victom on 01/03/2021 05:05, edited 2 times in total.
victom

#3867 Re: CARINA U BiH

Post by victom »

pa carina i funkcioniše na principu selektivne kontrole.
Isto ko da na aerodromu kažeš cariniku, zašto me sad zaustavljaš za 5 šteka cigara, a prošli put mi nisi ništa rekao za 5 boca viskija.
A viski jeftiniji.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:05, edited 3 times in total.
vwlover

#3868 Re: CARINA U BiH

Post by vwlover »

sta je umjetnice ? Otvaranje paketa 10 km , taksa 10 , porez 17 % + 10% vrijednosti paketa , dal ti to ne zvuci kao sad cemo da oderemo ko jarca , dal zaposlenik u carini ima platu ? ja da mu dajem 10 km za otvaranje paketa , porez mi je uredu i 10% vrijednosti , cak sta vise recimo da je sve ovo ok , sto nije uvijek isto a ne da igram kladionicu hocel me oderat ili nece , daj mi odma pravilnik da znam cijenu prije nego sto narucim a ne eto ostavit cu ovoliko para pa kad dodje jos mi toliko treba , il radi ili nemoj radit , a ne svaki 50ti paket cu sjebat a ovo ostalo ode pit kafu pa nek ide kroz carinu
vwlover

#3869 Re: CARINA U BiH

Post by vwlover »

cassius wrote:
Znaci ti ces da se zalis sto nisi platio dva koja si realno trebao platit :D mislim radi sta hoces, odbice ti se od glavu.
Za ta tri artikla , carina te trebala doci preko 120 KM. Ali zali se ti :D
Hocu se zalit , hocu da dokazem da ne rade kako treba i da ne moze tako , a sta ima platit cu , stavit cu govno u kutiju od ova prva dva artikla pa kad otvore nek se iznenade .
vwlover

#3870 Re: CARINA U BiH

Post by vwlover »

victom wrote:pa carina i funkcioniše na principu selektivne kontrole.
Isto ko da na aerodromu kažeš cariniku, zašto me sad zaustavljaš za 5 šteka cigara, a prošli put mi nisi ništa rekao za 5 boca viskija.
A viski jeftiniji.
a sto je onda ovaj prvi i drugi artikal bio puno jeftiniji ? znaci prosli su carinu i placeno 3.5 km na ovaj drugi artikal a ovaj 48 , dal Vam to ne zvuci kao , eci peci pec evo tebi 50 km a tebi 3 km bez obzira sta je u kutiji
victom

#3871 Re: CARINA U BiH

Post by victom »

vwlover wrote:sta je umjetnice ? Otvaranje paketa 10 km , taksa 10 , porez 17 % + 10% vrijednosti paketa , dal ti to ne zvuci kao sad cemo da oderemo ko jarca , dal zaposlenik u carini ima platu ? ja da mu dajem 10 km za otvaranje paketa , porez mi je uredu i 10% vrijednosti , cak sta vise recimo da je sve ovo ok , sto nije uvijek isto a ne da igram kladionicu hocel me oderat ili nece , daj mi odma pravilnik da znam cijenu prije nego sto narucim a ne eto ostavit cu ovoliko para pa kad dodje jos mi toliko treba , il radi ili nemoj radit , a ne svaki 50ti paket cu sjebat a ovo ostalo ode pit kafu pa nek ide kroz carinu
tarife su poznate odavno.
10% carina, 17% pdv , 10 KM taksa, 3.5 KM otvaranje pošiljke i 4 KM uplatnice.
Prva dva puta si imao sreće, treći put nisi.
victom

#3872 Re: CARINA U BiH

Post by victom »

vwlover wrote:
victom wrote:pa carina i funkcioniše na principu selektivne kontrole.
A viski jeftiniji.
a sto je onda ovaj prvi i drugi artikal bio puno jeftiniji ? znaci prosli su carinu i placeno 3.5 km na ovaj drugi artikal a ovaj 48 , dal Vam to ne zvuci kao , eci peci pec evo tebi 50 km a tebi 3 km bez obzira sta je u kutiji
da. carina tako funkcionise.
Njima nije ni cilj da ocarine svaku posiljku, jer bi to prevazislo troskove pregleda i papirlogije. Jer vecina narudzbi su sitnice.
Oni se vode instiktom šta bi mogla biti skupa roba i to ganjaju.
Pa kad te zaustavi policajac na ulici, jel kažeš, što mene, što nisi onog ispred ? Mora nekoga.
vwlover

#3873 Re: CARINA U BiH

Post by vwlover »

Ma naravno da ne kazem to jer imaju pravila koja postujem i nikad u zivotu nisam dobio kaznu , to me je danas iznerviralo , nekako cudna pravila u carini , nema nesto konkretno , da malo pojasnim ja sam tip ljudi koji postuju pravila i radi onako kako treba ,ne volim tip onoga " ajde moze ovako il nema veze " policija me je zaustavljala x puta al nikad kazne , cak sta vise pokusali su da nadju gresku,mjerili gume , gledali lance i rovili po autu i nikad nista , znam za pravila i postujem , tako treba i carina al hajd , jasno mi je , mozes jednom da me shebes ,neces vise
victom

#3874 Re: CARINA U BiH

Post by victom »

seoBIH wrote: To sto ti prethodna dva nisu ocarinili je njihov nerad, jer su MORALI ocariniti svaki paket iznad 50KM.
slušaj reufe,
Jesul dužni carinici cariniti svaki proizvod preko 300 KM na granici kad prevoziš autom ?

Carinik pogleda sta ima u gepeku, ocijeni vizualno da li ima nove, zabranjene robe. i to je to.
tako i na carini za pošiljke, vizualni se pregleda, i onda se ocjeni.
Kad bi trazili fakture za svaku posiljku, nastao bi kolaps.
victom

#3875 Re: CARINA U BiH

Post by victom »

vwlover wrote:Ma naravno da ne kazem to jer imaju pravila koja postujem i nikad u zivotu nisam dobio kaznu , to me je danas iznerviralo , nekako cudna pravila u carini , nema nesto konkretno , da malo pojasnim ja sam tip ljudi koji postuju pravila i radi onako kako treba ,ne volim tip onoga " ajde moze ovako il nema veze " policija me je zaustavljala x puta al nikad kazne , cak sta vise pokusali su da nadju gresku,mjerili gume , gledali lance i rovili po autu i nikad nista , znam za pravila i postujem , tako treba i carina al hajd , jasno mi je , mozes jednom da me shebes ,neces vise
ja kako vidim, nisu te zeznuli nista. sve je po zakonu.
Svaki uvoz se carina po tarifi i placa se pdv.
Ovo sa taksom od 10 KM jeste malo glupo, jer se radi o robi niske vrijednostii i 10 KM nabija cijenu bezpotrebno. ali šta da se radi.
Prva dva puta si dobro prošao i nemaš na šta da se žališ.
Post Reply