CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
žuti

#276 Re: CARINA U BiH

Post by žuti »

na koji nacin se moze znati da roba koju kupis vani nece biti vracena nazad sa carine, zbog toga sto kao fizicko lice ne mozes uvoziti tu vrstu robe?
poznanik

#277 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

žuti wrote:na koji nacin se moze znati da roba koju kupis vani nece biti vracena nazad sa carine, zbog toga sto kao fizicko lice ne mozes uvoziti tu vrstu robe?
Od momenta prihvatanja robe na transport prema njenom odredištu, osoba koja potpuno odgovara za robu u svakom smislu je vozar (prevoznik). Kada roba pristigne u carinski terminal, dokumentaciju i brigu o robi preuzima špediter, koji je pravni zastupnik vlasnika robe. Međutim, niti jednu radnju sa robom špediter ne smije izvesti samovoljno, bez prethodne pisane saglasnosti uvoznika (kupca, vlasnika) - dispozicije. Ukoliko postoji nečija naredba da se roba vrati nazad, onda ta naredba mora biti odobrena od strane uvoznika, ili od strane carine (o čemu treba postoji poseban upravni postupak...). I nikako drugačije!

Ograničenje za uvoz robe kada je uvoznik fizičko lice određeno je na vrijednost robe do 3.000 KM. Ukoliko carina osporava pravo uvoza za robu čija je vrijednost iznad propisane, postoji mogućnost prenosa prava uvoznika na ime pravnog lica koje je registrirano za vanjskotrgovinsko poslovanje, i da to pravno lice potom snosi sve troškove u postupku, a za svoju "uslugu" stvarnom kupcu (fizičkom licu), kasnije tu istu robu ustupi uz obračun svih troškova i usluga. Na carinskoj dokumentaciji "korisnik" robe bi bila fizička osoba, a "uvoznik" pravno lice.

Prikaži nam vrijednost kupljene robe i njen trgovački naziv.
decko007

#278 Re: CARINA U BiH

Post by decko007 »

Ljudi imam jedno pitanje, mislim iz njemacke da prevezem jedan LCD TV, mozete mi rec koliko u bosni kosta kad bih prijavio na granici carinu, cijena televizije je 390Euro.
Oxygenn

#279 Re: CARINA U BiH

Post by Oxygenn »

Ako moze poznanik ili neko ko je u toku da mi odgovori

Narucio bih suncane naocale preko ebaya, cijena izmedju 100-150$, da li je u ukupnu vrijednost robe prije carinjenja uracunat i shipping i koliko bi me mogli maximalno rebnuti na carini ako naravno odluce da me rebnu za naocale :D

Unaprijed hvala na odgovoru
neo7

#280 Re: CARINA U BiH

Post by neo7 »

oko 50-60KM nagrubo izracunato...
poznanik

#281 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

decko007 wrote:Ljudi imam jedno pitanje, mislim iz njemacke da prevezem jedan LCD TV, mozete mi rec koliko u bosni kosta kad bih prijavio na granici carinu, cijena televizije je 390Euro.
Tarifni broj za LCD TV je 8528 72 40 00 i ima stopu carine od 5% na visinu carinske osnovice (vrijednost TV + transportni troškovi do BiH granice).
Ako još nisi kupio TV, kupi ga uz izradu računa na svoje ime i adresu boravka u BiH. Ako već jesi, onda svakako ponesi račun i prikaži ga carini na granici prilikom prijavljivanja robe. Carinik će procijeniti da li će ga cariniti ili ne...

Ukoliko, eventualno, preseljavaš trajno svoje mjesto boravka iz D u BiH, onda imaš mogućnost i pravo na oslobađanje od plaćanja carine i pdv...
poznanik

#282 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Oxygenn wrote:Narucio bih suncane naocale preko ebaya, cijena izmedju 100-150$, da li je u ukupnu vrijednost robe prije carinjenja uracunat i shipping i koliko bi me mogli maximalno rebnuti na carini ako naravno odluce da me rebnu za naocale...
Ukupna vrijednost robe prije carinjenja naziva se carinska osnovica, i ona sadrži vrijednost robe i sve troškove i naknade učinjene u korist robe, npr. troškovi naknadnog pakiranmja, transportni troškovi..., osiguranje itd. Dakle, i shiping se uračunava uz vrijednost robe i čini zbir koji se kasnije carini stopom carine predviđenom za određeni proizvod.
Za naočare sunčane stopa carine je 10% na carinsku osnovicu.
Kona__

#283 Re: CARINA U BiH

Post by Kona__ »

Ako može pomoć, molim. Dakle ručni sat marke Seiko naručen preko Amazon, cijena sata 102$ sve skupa sa shipping-om i handling-om 139$, stiže putem Fedex-a. Uredno proslijedim potvrdu o uplati Fedex radi utvrđivanja vrijednosti, oni mi javljaju da treba platiti preko 100 KM carine i PDV-a. Nisam čula tačnu cifru, jer mi je pritisak začepio uši kad sam čula stotinu i ... :D dakle ja kako god izračunam ne izađe mi toliko.
Recimo da je carinska stopa 11%, PDV 17%,
139$ * 1,34= 186,26 KM
PDV (17%) = 31,66 KM
Car. (11%) = 20,49 KM
TTL = 52,15 KM

OK, ovo je laicka procjena, ali nikako mi ne ide u glavu cifra veca od 100 KM za sat koji nije skupocjen i koji je plaćen 136 Km... Unaprijed hvala.. :)
MAN-lion's coach

#284 Re: CARINA U BiH

Post by MAN-lion's coach »

Kolika je carina na naočale koje nsiu sunčane.Samo oni okviri za dioptrijske. :-D
poznanik

#285 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Kona__ wrote:Ako može pomoć, molim. Dakle ručni sat marke Seiko naručen preko Amazon, cijena sata 102$ sve skupa sa shipping-om i handling-om 139$, stiže putem Fedex-a. Uredno proslijedim potvrdu o uplati Fedex radi utvrđivanja vrijednosti, oni mi javljaju da treba platiti preko 100 KM carine i PDV-a. Nisam čula tačnu cifru, jer mi je pritisak začepio uši kad sam čula stotinu i ... :D dakle ja kako god izračunam ne izađe mi toliko.
Recimo da je carinska stopa 11%, PDV 17%,
139$ * 1,34= 186,26 KM
PDV (17%) = 31,66 KM
Car. (11%) = 20,49 KM
TTL = 52,15 KM

OK, ovo je laicka procjena, ali nikako mi ne ide u glavu cifra veca od 100 KM za sat koji nije skupocjen i koji je plaćen 136 Km... Unaprijed hvala.. :)

Radi se o drskoj manipulaciji koju najčešće primjenjuju DHL i FedEx. U cijenu od 100-njak KM vjerovatno je uračunata i njihova usluga u carinjenju, koju prikrivaju carinom, pretpostavljajući reakciju uvoznika. Naravno, ti imaš pravo odrediti svojom voljom špeditera koji će te zastupati u postupku carinjenja, i snjim i dogovoriti sve uslove, ne mora to biti FedEx, oni su isporučili robu, za to su plaćeni unaprijed i time su okončali svoju obavezu. Ovaj dio sa 100 KM je njihov pokušaj dodatnog angažmana, ali - nekorektan.

Carinska osnovica je tačna, 186,26 KM. Stopa carine za ručni sat je tačna - 10%. Ukupna davanja za carinu i pdv je 55,64 KM.
suncica2710

#286 Re: CARINA U BiH

Post by suncica2710 »

Pozdrav!

Imam jedno pitanjce :) Namjeravam naručiti haljinu sa alibaba.com. Trebalo bi da dođe iz Kine, a cijena haljine je 148$ plus 72$ za shipping. Kolika će biti carina na to? Čisto onako da se psihički pripremim :D

Hvala unaprijed!
poznanik

#287 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

MAN-lion's coach wrote:Kolika je carina na naočale koje nsiu sunčane.Samo oni okviri za dioptrijske. :-D
Okviri na naočare imaju stopu 5%, bez obzira na materijal od kojih su izrađeni (izuzev od plemenitih metala, kod kojih je stopa 10%). Ne postoji podjela okvira za dioptrijske ili sunčane, u obje vrste je moguća ugradnja dioptrijskih stakala ili sunčanih, bez dioptrije, okvir je okvir.

Kontaktne leće i stakla za poboljšanje vida (dioptrijska) za ugradnju u naočare imaju stopu 0%.
poznanik

#288 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

suncica2710 wrote:Imam jedno pitanjce :) Namjeravam naručiti haljinu sa alibaba.com. Trebalo bi da dođe iz Kine, a cijena haljine je 148$ plus 72$ za shipping. Kolika će biti carina na to? Čisto onako da se psihički pripremim :D
Stopa carine za sve odjevne predmete je 15%. Na ovoj haljini carinska osnovica na današnji dan ima vrijednost 294,80 KM. Carina+pdv = 105,30 KM.

Po pravilu, kod uvoza ovakvih proizvoda, obavezna je kontrola kvaliteta od strane tržišne inspekcije, ali .... :-) :-)

Moraš planirati još i troškove špeditera, ukoliko ti haljina ne pristigne posredstvom "obične" pošte kao transportera.
marketleader

#289 Re: CARINA U BiH

Post by marketleader »

suncica2710 wrote:Pozdrav!

Imam jedno pitanjce :) Namjeravam naručiti haljinu sa alibaba.com. Trebalo bi da dođe iz Kine, a cijena haljine je 148$ plus 72$ za shipping. Kolika će biti carina na to? Čisto onako da se psihički pripremim :D

Hvala unaprijed!
Pazi se prevara sa alibaba.com, tamo jos nisam vidio nista skuplje od 10$ :D, a 148$ i toliki shipping,hmm, sta je to?.... A cuo sam za kvalitet odjevnih predmeta iz kine da je ravan nuli... eto sretno
poznanik

#290 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

marketleader wrote:

Hvala unaprijed!
Pazi se prevara sa alibaba.com, tamo jos nisam vidio nista skuplje od 10$ :D, a 148$ i toliki shipping,hmm, sta je to?.... A cuo sam za kvalitet odjevnih predmeta iz kine da je ravan nuli... eto sretno
Imaš drugu temu na Raznim diskusijama o internet kupovini, nemoj ovu kvariti takvim komentarima :(
mahalaš

#291 Re: CARINA U BiH

Post by mahalaš »

Haris033 wrote:Prije neki dan mi došle tene "Adidas" i oglobili su me sa carinom!!!

Tene koštale 142 KM. Poslije carine, na to sam morao doplatiti još 59 KM i to:

- Carina, stopa 10% ................................................ 14,20 KM
- Dadžbina za carinsko evidentiranje od 1% .......................1,40 KM
- Porez na dodanu vrijednost 17 % ............................... 26,80 KM
- Taxa ................................................................ 10,00 KM
- Dodatni troškovi poštarine ....................................... 7,00 KM

PA SU ME TENE IZAŠLE UKUPNO ................................. 201,40 KM

Ovakvo "klanje" sa porezima i carinom ima samo kod nas!!!

Da još napomenem da kupujem redovno preko eBay-a i da je ovo prvi put da su mi nešto ocarinili, vjerovatno zato što je iznos kupovine prešao 100 KM. Ostale sitnice što sam kupovao (razne dukserice, t-shirt, donji veš...) mi nisu carinili...

Ako neko ima iskustva vezano za kupovinu satova i naočala, ili ako ima kakav trik da bi se izbjegla carina, pls, da mi to isto prenese na P.P.

Hvala!

Ima milion fazona kako izbjeci carinu....Nego da se vratim ovom tvom problemu.

Mislim da se svako ko kupuje online, (bilo to ebay, amazon, ili neka druga stranica) mora upoznati sa nasim zakonom o carinjenju. Svaka pojedinacna roba trzisne vrijednosti do 200KM ne podlijeze carinjenju, naravno ukoliko kupuje fizicko lice! Prije je bilo 50KM, ali u konsultaciji sa ljudima koji se bave racunovodstvom dobio sam informaciju da je to 200KM. Znaci ako kupujes jedne tene do 200KM, ne smiju ti naplatiti carinu, ali ne mozes kupiti 3 tena koje vrijede 70KM, jer stvara sumnju da ce na crno trziste...

Neko je gore pitao za procjenu telefona, telefon se procjenjuje po nasim knjigama. Djaba ako tebi na kutiji pise 30$ gift, nije niko lud...Jedino ako ti u kutiji dodje faktura na kojoj pise iznos koji si platio, onda bi moglo proci...Ali sve sto procjenjuju procjenjuju naravno po nasim knjigama na carini.

Ja kupujem i kladim se :D vec duzi niz godina. Samo sam jednom platio carinu i to mojom greskom, osladilo se pa se zajeb :-D
mahalaš

#292 Re: CARINA U BiH

Post by mahalaš »

Hvala unaprijed!
72$ shipping? Pa ne dostavljaju ti kuhinju :lol: To ti je preskupo, razgledaj malo, mora biti na vise mjesta...Ko kupuje vani, zna da je dostava iz Kine, Singapura i tih istocnih zemalja haman pa djaba. Jedino Ameri traze po 25-30$ za dostavu, zavisi sta uzimas.
marketleader

#293 Re: CARINA U BiH

Post by marketleader »

poznanik wrote:
marketleader wrote:

Hvala unaprijed!
Imaš drugu temu na Raznim diskusijama o internet kupovini, nemoj ovu kvariti takvim komentarima :(
..
Last edited by marketleader on 09/06/2011 19:22, edited 1 time in total.
poznanik

#294 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

mahalaš wrote:Mislim da se svako ko kupuje online, (bilo to ebay, amazon, ili neka druga stranica) mora upoznati sa nasim zakonom o carinjenju. Svaka pojedinacna roba trzisne vrijednosti do 200KM ne podlijeze carinjenju, naravno ukoliko kupuje fizicko lice! Prije je bilo 50KM, ali u konsultaciji sa ljudima koji se bave racunovodstvom dobio sam informaciju da je to 200KM. Znaci ako kupujes jedne tene do 200KM, ne smiju ti naplatiti carinu, ali ne mozes kupiti 3 tena koje vrijede 70KM, jer stvara sumnju da ce na crno trziste...
- Svaka roba podliježe carinjenju, s tim što se neke vrste roba oslobađaju od plaćanja carine, zavisno od drugih pravila i propisa;
- Za vrijednost robe u uvozu do 200 KM koje fizičko lice unese sa sobom u putničkom saobraćaju (motornim vozilom, avionom, vozom...), na granici, u skraćenom postupku - odobreno je oslobađanje od plaćanje carine, uz izvjesni izuzetak prema količini i vrsti roba;
- Kod uvoza roba u poštanskom saobraćaju do njene vrijednosti 50 KM ista se oslobađa od plaćanja carine, pod uslovom da je uvoz izvršen jednom u toku sedmice.
Kona__

#295 Re: CARINA U BiH

Post by Kona__ »

poznanik hvala ti puno, pravi si znalac :) nadam se da ću i ja tebi pomoći nekad za nešto :D
mahalaš

#296 Re: CARINA U BiH

Post by mahalaš »

Ne znam, ja sam do sada uvezao milion stvari u rasponu od 1KM do 500KM i samo jedno platio carinu, kao sto sam rekao svojom greskom.

Znam za to 50KM, ali rijetko prave problem ako kupujes jednu stvar i vece vrijednosti...
kokuz_sa

#297 Re: CARINA U BiH

Post by kokuz_sa »

ako se preko ebaya uzmu neke
varalice za ribolovce ili neka XY stvar..uglavnom
1 ta XY stvar kosta oko 20 eura..al se nasao povoljno paket sa 3 komada za 12eura..
bit ce uz paket koji stize ono cudo od papira na kojem pise koliko je para..e sada mozel carinik da taj papir ponisti i da kaze ta XY stvarka kosta 20EU i posto imaju 3 vrijednost paketa je 60EU..
poznanik

#298 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

kokuz_sa wrote:ako se preko ebaya uzmu neke
varalice za ribolovce ili neka XY stvar..uglavnom
1 ta XY stvar kosta oko 20 eura..al se nasao povoljno paket sa 3 komada za 12eura..
bit ce uz paket koji stize ono cudo od papira na kojem pise koliko je para..e sada mozel carinik da taj papir ponisti i da kaze ta XY stvarka kosta 20EU i posto imaju 3 vrijednost paketa je 60EU..
Ovdje se radi o rabatu...količinskom, vrijednosnom i sl, i na računu rabat mora biti prikazan, procentualno ili u konkretnom iznosu. Samo ako je rabat odobren u enormnom procentu, carinik ima pravo da ga poništi i primjeni stvarnu vrijednost za robu.
Svaki rabat mora biti obrazložen, npr. ako je jednostran, onda mora biti naznačen razlog, npr. "akcija" na određeni proizvod, i td, a kod većih procenata rabata i većih količina roba koje povlače i veće vrijednosti, rabat mora biti dvostran, potkrijepljen pisanim ugovorom.
Svaki rabat mora biti prikazan na carinskoj dokumentaciji, bilo za izvoz, bilo za uvoz, ali vrijednost koja je odobrena i oslobođena od plaćanja, ne ulazi u carinsku osnovicu.

I na kraju - carinik može osporiti kompletan uvoz, kako rabat, tako i trgovački račun, naravno - ukoliko posumnja u njihovu ispravnost. U tom slučaju pokrenuće upravni postupak...
samoTEgledam

#299 Re: CARINA U BiH

Post by samoTEgledam »

Ptanje za Poznanik-a:
U koju tarifnu oznaku ulazi iPAD. Na dan 27.09.2010. god kurs dolara je bio 1.458269 (prema CBBiH). Mislim da sam tada zakinut, ali eto da imam potvrdu i stručnjaka :thumbup:
Generalno, vrlo sam zadovoljan radom carinika, iako sam se debelo nadavao carine a samim tim i PDV-a.
poznanik

#300 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

samoTEgledam wrote:...U koju tarifnu oznaku ulazi iPAD.
iPod? Aparati za reprodukciju zvuka - 8519.819500 - stopa carine 10%.
Post Reply