zenny wrote:hvala na brzom odgovoru...
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... fa_BiH.pdf
tu sam prije minut nasao da je stopa 5%, na stranici 445, pise "za pokretnu (mobilnu) telefoniju" pa pretpostavljam da je to. sta u slucaju da on nema taj papir kao dokaz o porijeklu?
sta je njima dokaz da sam ja dao 240KM za taj mobitel pa da uzmu taj procenat za taksu, carinu i pdv?
koliko je taksa?
hvala i izvinjavam se ako je bilo ovo vec..

Tvoj link vodi na carinsku tarifu iz 2005. godine, na snazi je tarifa za 2011. godinu. Tvoja napomena odnosi se na tar. br. 8525, i podbroj 8525 20 91 00 gdje je zaista stopa 5%, ali - radi se o "
Odašiljačima radio-telefonije, radio-telegrafije, radiodifuzije ili televizije, uključujući sa ugrađenim prijemnikom ili aparatima za snimanje ili reprodukciju zvuka; televizijskim kamerama; videokamerama za nepomične slike i druge video-kamerama (kamkorderi); digitalnim kamerama:)
Za MOBILNI TELEFON ispravan tar.br. je 8517 12 00 00 u čijem opisu piše: telefoni za mobilne radiotelefonske mreže ili druge bežične mreže, a pripadajuća stopa je 5%.
Izvinjavam se na pogrešnoj uputi, nisam provjerio, a napamet ih sve ne znam...
Zakonom određena taksa je 10 KM, koliko ko naplaćuje, ja ne znam i ne ulazim u razloge.
Dokaz o vrijednosti te robe može biti i dokaz o uplati, transakcijska vrijednost, iz koje mora biti jasno ko je uplatio, ko je primalac, ko je pošiljalac, koja je vrsta robe (što više parametara...)...