CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
denis007

#1476 Re: CARINA U BiH

Post by denis007 »

Ja sam prije godinu kupio neki uredjaj(polovan) koji mi je covjek poslao preko DHL. Radilo se o vrijednosti od oko 500$. Ovdje nisam platio ni feninga. Samo jedno jutro zazvoni tel., "... mi smo iz DHL...", za 10min dodje covjek na vrata i donese mi paket. Ja pitam sta sam duzan, kaze nista. Sad mi tacno zao sto ga ne pocastih bar sa 20km. Ocito su iskustva razlicita.
Pitarrr82

#1477 Re: CARINA U BiH

Post by Pitarrr82 »

denis007 wrote:Ja sam prije godinu kupio neki uredjaj(polovan) koji mi je covjek poslao preko DHL. Radilo se o vrijednosti od oko 500$. Ovdje nisam platio ni feninga. Samo jedno jutro zazvoni tel., "... mi smo iz DHL...", za 10min dodje covjek na vrata i donese mi paket. Ja pitam sta sam duzan, kaze nista. Sad mi tacno zao sto ga ne pocastih bar sa 20km. Ocito su iskustva razlicita.

Bice da iz nekog razloga nije carinjeno, inace ne vidim zasto ne bi pogotovo zbog vrijednosti?!
Chuckie

#1478 Re: CARINA U BiH

Post by Chuckie »

denis007 wrote:Ja sam prije godinu kupio neki uredjaj(polovan) koji mi je covjek poslao preko DHL. Radilo se o vrijednosti od oko 500$. Ovdje nisam platio ni feninga. Samo jedno jutro zazvoni tel., "... mi smo iz DHL...", za 10min dodje covjek na vrata i donese mi paket. Ja pitam sta sam duzan, kaze nista. Sad mi tacno zao sto ga ne pocastih bar sa 20km. Ocito su iskustva razlicita.
Dobio sam i ja 2x 3D naocale za tv. I nije bilo nista. Ali to je kostalo ispod 50€, pa se valjda provuce. Kakav je predmet bio kod tebe?
seoBIH

#1479 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Meni stvanro malo fali da narucim recimo tablet za 100-120KM s dostavom pa da vidim nasto ce to izaci. Jer kako kazu, samo njihove usluge kostaju 60KM, na to dodati jos 40KM carine i PDV-a, nekome bi bilo veselo, a to nisu oni :D :wink:
denis007

#1480 Re: CARINA U BiH

Post by denis007 »

Chuckie wrote:
Dobio sam i ja 2x 3D naocale za tv. I nije bilo nista. Ali to je kostalo ispod 50€, pa se valjda provuce. Kakav je predmet bio kod tebe?

U pitanju je bio mjerac protoka,pritiska i nekakve sinhronizacije za neke pumpe. Trebalo je nekom prijatelju, pa ne znam bas detaljno. Ja sam vise manje bio posrednik. Paket je bio velicine kutije od cipela i tezine 2-3kg. Nisam siguran, ali mislim da DHL ne bi smio nista dodatno naplacivati sem carine i pdv-a drzavi. Te njihove nekakve lezarine, administrativni troskovi i sl. mislim da nije regularno jer se kompletna usluga placa DHL-u u drzavi iz koje se salje. Meni je ta postarina iznosila oko 70-80$ i mislim da se radilo o regularnoj cijeni te usluge. To sto sam prosao bez poreza drzavi je pretpostavljam bila cisto stvar neke srece. Koliko se sjecam, mislim da niko nije paket uopste otvarao.
zbrgbl

#1481 Re: CARINA U BiH

Post by zbrgbl »

I sad im javim da carine robu, da cu platiti, i pitam kada ce paket doci na moju adresu, kaze u ponedeljak,a realno daleko je sarajevo od banja luke :lol:
seoBIH

#1482 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Jebena smo mi drzava!!!
Evo npr kako se to odradi u jednoj Rumuniji koja je svjetlosnim godinama ispred BIH

http://www.dhl.com/content/g0/en/expres ... 4734%0D%0A
rudy81

#1483 Re: CARINA U BiH

Post by rudy81 »

123456789 wrote:Jebena smo mi drzava!!!
Evo npr kako se to odradi u jednoj Rumuniji koja je svjetlosnim godinama ispred BIH

http://www.dhl.com/content/g0/en/expres ... 4734%0D%0A
logicno da dhl fercera bolje u rumuniji jer je u EU, al to da je rumunija svjetlosnu godinu ispred BiH je :-)
seoBIH

#1484 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

To je bilo ironicno, da je Rumunija ispred nas. No gledajuci realno I JESTE ISPRED NAS. EU ili ne, MI SMO KRIVI ZA SVE OVO STO se dESAVA pa i sa DHL-om.
rudy81

#1485 Re: CARINA U BiH

Post by rudy81 »

in a nutshell: za zemlju u kojoj su romi (odnosno cigani kako ih sluzbeno zovu) elita - i to preko ledja prosjaka koji "rade" za njih sirom europe, a koji se ne zele asimilirati u rumunjsko drustvo, gdje je standard jadniji od naseg i gdje korupcija cvjeta na svakom koraku ne mogu reci da je bas svjetlosnu godinu ispred nas... u najmanju ruku smo tu negdje ako ne i ispred njih (baska su nasi nacionalni jazovi).

elem, da ne oftopicarim, jeste slazem se, DHL je sranje zato ga i treba zaobliaziti u sirokom luku
stefag40

#1486 Re: CARINA U BiH

Post by stefag40 »

Pozdrav.

Nasao sam sebi par djelova za racunar pa bi ih htio kupiti sa ebay-a http://www.ebay.com/itm/NEW-AMD-FX-6300 ... 3f1eb11363

E sad mene zanima koliko bi bila carina za ovaj artikal i kolko bi sve to izaslo.pozz
seoBIH

#1487 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Auuu sto ce te oderat' :D Ispod 200KM dazbina k drzavi neces proci, ako se salje s obicnom postom. Ako bude islo na DHL taj iznos ce doci i do 250KM...
edob

#1488 Re: CARINA U BiH

Post by edob »

Imam problem s povratom robe nazad u Kinu radi reklamacije, naime naša pošta ne može iz Bosne i Hercegovine izvesti ništa tipa "elektronika", a kod mene se upravo o tome radi. U pošti su mi rekli da DGS(državna granična služba) vraća svu robu tipa "elektronika" nazad s granice jer je donešen novi propis koji zabranjuje izvoz takve robe. Kinez s kojim sam razgovarao o povratu ne može da vjeruje da takav propis postoji. Nemam pojma šta da radim, platio sam uređaj koji se pokvario nakon par dana korištenja, ljudi nude zamjenski, a ja ga ne mogu vratiti nazad. Zar je ova država došla do takvog apsurda. Da li neko ima neko slično iskustvo koje bi mi pomoglo da riješim ovu situaciju? Hvala.
Pitarrr82

#1489 Re: CARINA U BiH

Post by Pitarrr82 »

edob wrote:Imam problem s povratom robe nazad u Kinu radi reklamacije, naime naša pošta ne može iz Bosne i Hercegovine izvesti ništa tipa "elektronika", a kod mene se upravo o tome radi. U pošti su mi rekli da DGS(državna granična služba) vraća svu robu tipa "elektronika" nazad s granice jer je donešen novi propis koji zabranjuje izvoz takve robe. Kinez s kojim sam razgovarao o povratu ne može da vjeruje da takav propis postoji. Nemam pojma šta da radim, platio sam uređaj koji se pokvario nakon par dana korištenja, ljudi nude zamjenski, a ja ga ne mogu vratiti nazad. Zar je ova država došla do takvog apsurda. Da li neko ima neko slično iskustvo koje bi mi pomoglo da riješim ovu situaciju? Hvala.

Pa o kakvom se uredjaju radi?

P.S. Ne vjerujem da takvo nesto postoji, masa stvari se privremeno izvozi na popravku, zamjenu itd.
edob

#1490 Re: CARINA U BiH

Post by edob »

Pitarrr82 wrote:
edob wrote:Imam problem s povratom robe nazad u Kinu radi reklamacije, naime naša pošta ne može iz Bosne i Hercegovine izvesti ništa tipa "elektronika", a kod mene se upravo o tome radi. U pošti su mi rekli da DGS(državna granična služba) vraća svu robu tipa "elektronika" nazad s granice jer je donešen novi propis koji zabranjuje izvoz takve robe. Kinez s kojim sam razgovarao o povratu ne može da vjeruje da takav propis postoji. Nemam pojma šta da radim, platio sam uređaj koji se pokvario nakon par dana korištenja, ljudi nude zamjenski, a ja ga ne mogu vratiti nazad. Zar je ova država došla do takvog apsurda. Da li neko ima neko slično iskustvo koje bi mi pomoglo da riješim ovu situaciju? Hvala.

Pa o kakvom se uredjaju radi?

P.S. Ne vjerujem da takvo nesto postoji, masa stvari se privremeno izvozi na popravku, zamjenu itd.
Autodijagnostički uređaj, kaže službenik u pošti(centralna pošta Sarajevo) da je ovo novi propis, zadnjih 6 mjeseci se primjenjuje i da i oni imaju velikih problema oko toga, to isto su mi potvrdili i u pošti u Bihaću.
bull21

#1491 Re: CARINA U BiH

Post by bull21 »

Ima li ko da je u zadnje vrijeme primao pošiljke iz UK? Čekam prokletu knjigu već 3 sedmice! :twisted:
seoBIH

#1492 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

POSTOJI MAMU IM JEBEM.

Sada se izvinjavam na psovki :)

Da obrazlozim...NEMOGUCE JE IZVESTI NISTA ELEKTRONICKO STO U SEBI IMA BATERIJU, zasto !? JER SMO JEBENA ZEMLJA TRECEG reda pa nas jebu sa svih strana.

Druze @edob kumim te i molim te, zatrazi im taj zakon da ti proslijede, ne clan, ne izvod ne ovo:
Član RL 131bis
Uvjeti prijema pošiljaka koji sadrže litijumske ćelije i baterije instalirane u opremi

1. Pismovne pošiljke koji sadrže litijum metalne ili litijumske jonske ćelije i baterije koje su
instalirane u opremi imaju obavezu da se pakuju sukladno sa Uputstvom za pakete 967, Dio II
(litijum jonske ćelije i baterije) ili Uputstvom za pakete 970, Odjeljak II (litijum metalne
ćelije i baterije), prema slučaju, aktualnog izdanja Tehničkih uputstava za siguran transport
opasnih roba avionskim putem (Tehničko uputstvo), koje je objavila Međunarodna
organizacija civilne avijacije (ICAO). Pošiljatelji moraju konsultovati najnovije izdanje
Tehničkog uputstva ICAO.

2. Zabranjene su za transport ćelije i baterije koje su instalirane u opremi a koje je proizvođač označio kao neispravne iz sigurnosnih razloga ili kao oštećene ili koje mogu dovesti do opasnog razvoja toplote, požara ili kratkog spoja.
Jer je to totalni bullshit!!! Kada ti posalju info onda cemo "zajednicki" u borbu. Vec mi dovoljno pice po zivcima, rade kako hoce i kako im se cefne. Kako te iste uredjaje uvoze jebo ih BIH i drzavne sluzbe!

I da, da ponovim, na glavu se nasadi, ako nemas vezu na carini neces uspjet poslati nazad!

Izvinjavma se jos jednom na rijecniku..
edob

#1493 Re: CARINA U BiH

Post by edob »

123456789 wrote:
POSTOJI MAMU IM JEBEM.

Da obrazlozim...NEMOGUCE JE IZVESTI NISTA ELEKTRONICKO STO U SEBI IMA BATERIJU, zasto !? JER SMO JEBENA ZEMLJA TRECEG reda pa nas jebu sa svih strana.

Druze @edob kumim te i molim te, zatrazi im taj zakon da ti proslijede, ne clan, ne izvod ne ovo:
Član RL 131bis
Uvjeti prijema pošiljaka koji sadrže litijumske ćelije i baterije instalirane u opremi

1. Pismovne pošiljke koji sadrže litijum metalne ili litijumske jonske ćelije i baterije koje su
instalirane u opremi imaju obavezu da se pakuju sukladno sa Uputstvom za pakete 967, Dio II
(litijum jonske ćelije i baterije) ili Uputstvom za pakete 970, Odjeljak II (litijum metalne
ćelije i baterije), prema slučaju, aktualnog izdanja Tehničkih uputstava za siguran transport
organizacija civilne avijacije (ICAO). Pošiljatelji moraju konsultovati najnovije izdanje
Tehničkog uputstva ICAO.

2. Zabranjene su za transport ćelije i baterije koje su instalirane u opremi a koje je proizvođač označio kao neispravne iz sigurnosnih razloga ili kao oštećene ili koje mogu dovesti do opasnog razvoja toplote, požara ili kratkog spoja.
Jer je to totalni bullshit!!! Kada ti posalju info onda cemo "zajednicki" u borbu. Vec mi dovoljno pice po zivcima, rade kako hoce i kako im se cefne. Kako te iste uredjaje uvoze jebo ih BIH i drzavne sluzbe!

I da, da ponovim, na glavu se nasadi, ako nemas vezu na carini neces uspjet poslati nazad!

Uređaj koji ja hoću da vratim nema nikakvu bateriju u sebi, međutim ne žele ni to da pošalju. Tražio bi ja taj zakon ali ne znam od koga, kod nas te samo šaltaju s jednog šaltera na drugi ili iz jedne ustanove u drugu. Ja za ovo nisam znao do juče, postavlja se pitanje kako izvesti bilo šta od elektronike iz BiH, recimo ukoliko neko nešto proizvodi. Službenik iz pošte kaže da se takva vrsta robe ne može izvesti nigdje ne samo u Kinu.
seoBIH

#1494 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Ukoliko se zelis boriti ici ces od saltera do saltera. Ja sam s borbom prestao jer sam uredjaj uspio popraviti :) Kada odes na zeljeznicku i upitas gospodina sto ne moze, trazi mu da te uputi na nekoga tu u zgradi da ti objasni ili da zakon na ruke, clan koji i slicno. Ako te bude slao na aerodrom reci mu da nema potrebe da ides dolje jer ti je duzan dati takve informacije.

Dalje, ne bi me cudilo da to oni rade u TALU sa kurirskim sluzbama tipa DHL, FEDEX i slicni, jer ako se njima obratis oni ce ti moci poslati artikal nazad u kinu ali uz masnu naplatu. Meni su za 1KG trazili 160KM...
Tražio bi ja taj zakon ali ne znam od koga, kod nas te samo šaltaju s jednog šaltera na drugi ili iz jedne ustanove u drugu.
Preporucio bih ti da se javis i na adresu Institucija Ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH http://www.ozp.gov.ba/index.php?option= ... 1&Itemid=5
Pitarrr82

#1495 Re: CARINA U BiH

Post by Pitarrr82 »

Tek vidim, ispade da je jos ADR roba hahah
seoBIH

#1496 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Pitarrr82 wrote:Tek vidim, ispade da je jos ADR roba hahah
Za nji je i mobitel ADR :) kazem vam, u talu su 100% s kurirskim pay sluzbama. Ne vidim ni jedan normalno objasnjiv razlog, sem jos jednog, da narod u mozak je...
zgiba

#1497 Re: CARINA U BiH

Post by zgiba »

123456789 wrote:
POSTOJI MAMU IM JEBEM.

Član RL 131bis

Tehničkog uputstva ICAO.

Mislim da je u pitanju pravilnik Svjetskog poštanskog saveza

http://www.upu.int/uploads/tx_sbdownloa ... nualEn.pdf

Znaci nema veze sa carinom, nego sa postanskim pravilima.
seoBIH

#1498 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Da nema veze s carinom, ali sam ti rekao, ako imas veze u carini proci ce jer ce i oni otvarati paket :)

Reci mi, ukoliko su propisi vezani za postansku mrezu, kako je moguce onda uvesti taj artikal !? :) Reci mi, kako je moguce poslati isti taj artikal iz HR, CG ili Srbije, samo se kod nas pravi problem !?

Reci mi, kako je moguce poslati s DHLom !? :)
Pitarrr82

#1499 Re: CARINA U BiH

Post by Pitarrr82 »

Moguce je ne samo DHL-om sigurno, ne radim toliko preko poste pa je moguce da imaju neko ogranicenje ali ovi drugi sigurno ne...
seoBIH

#1500 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Pitarrr82 wrote:Moguce je ne samo DHL-om sigurno, ne radim toliko preko poste pa je moguce da imaju neko ogranicenje ali ovi drugi sigurno ne...
Reci mi, zasto imaju ogranicenje kada se salje ISTIM AVIONOM !? Ne dolazi poseban blindiran avion po DHL posiljke..
Post Reply