lare wrote:@Poznanik:
Hvala puno na iscrpnim i preciznim odgovorima, posebno ovaj drugi, gdje navodiš tačno i član zakona!!!
Na osnvu kojeg člana zakona mogu tražiti poništenje ranije odluke utvrđenje osnovice???@poznanik: Ukoliko posjeduješ dokaz o plaćanju za svoju "elektroniku", i ukoliko je na tom dokaznom dokumentu upisana neka od odredaba kroz koju je moguće utvrditi pošiljaoca, kupca, vrijednost i kroz koju je moguće prepoznati konkretnu robu na carinjenju, onda odnesi carini taj dokument i traži poništenje ranije odluke o utvrđivanju metode i carinske osnovice, a istovremeno zahtijevaj njeno formiranje prema vrijednosti sa tog dokumenta (USD 65,00) jer je transakcijska vrijednost - stvarno plaćena ili plativa cijena za robu prilikom prodaje za izvoz u carinsko područje BiH u tvom slučaju jedina vrijednost za utvrđivanje carinske osnovice.
Od dokaznih dokumenata da je plaćena roba iznosila 65$ imam:
http://i729.photobucket.com/albums/ww29 ... paypal.png
http://i729.photobucket.com/albums/ww29 ... o/ebay.png
Ukoliko smatraš da odluka carinika u vezi s primjenom propisa nije u skladu s propisima, imaš pravo na žalbu, shodno čl. 236.-237. ZoCP, uz pozivanje na odredbe čl. 25. - 31. ZoCP ako se radi o ovom - konkretnom slučaju.
Istovremeno, ukoliko se radi o robi iz tvoje foto-dokumentacije (mada nisi imao potrebu markirati trgovački naziv proizvoda, mogao sam ti pomoći i s određivanjem tarifne oznake), onda moraš uključiti odredbe čl. 29. st.1. tč.(e) i na transakcijsku vrijednost stvarno plaćene robe (USD 65,00) dodati troškove transporta od mjesta isporuke do BiH granice (pretpostavljam aerodrom Sarajevo), jer u tvojoj kupoprodaji plaćena je samo roba, dok shipping&handling i and insurance - nije plaćeno!
(USD 1 = 1,49 KM / USD 65 = 97 KM - 200 KM = 103 KM za transport (http://www.cbbh.ba/index.php?id=4).
Dokažeš li niše transportne troškove imaš šansu da se tvoja žalba uvaži.
Što se tiče svađeto sam se zezao@lare: Zato ću otići u ponedjeljak malo da se svađamsa njima
, nisam mislio bukvalno... samo mi nije jasno kako su mi zacjenili robu dva puta skuplje nego što jeste? Jer imao sam iskustva i prije sa carinom. Hoću reći znam da je trebam platiti i sve ostale 'namete' koji uz nju idu(pdv...), ali su carinici dosad uzimali stvarnu vrijednost robe na koju sam i plaćao zakonom propisanu carinu. Tako da vaša konstatacija:
ne stoji.@poznanik: I u tvom slučaju se radi o skoro standardiziranom načinu "on-line trgovine" u kojoj kupac plati protuvrijednost proizvoda i očekuje ga kasnije na kućnim vratima, zaboravivši pri tom svaku obavezu i proceduru koja je kroz zakone propisana u svim državama, pa i u državi iz koje prodavac izvozi.
Dalje - kada je u pitanju član 66, tačka 2, Zakona o carinskoj politici BiH http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... litici.pdf@zakon o carinskoj politici: Deklarant ima pravo biti nazočan prilikom pregleda robe i uzimanja uzoraka. Kada
smatraju to potrebnim, carinski organi zahtijevaju od deklaranta da bude nazočan ili da
bude zastupljen prilikom pregleda robe ili uzimanja uzoraka kako bi im pružio pomoć
koja je potrebna za olakšavanje takvog pregleda ili uzimanja uzoraka.carina se fino ogradila(oprala)@zakon o carinskoj politici: “Deklarant” znači osobu koja podnosi carinsku prijavu u svoje ime ili osobu u čije se ime ona podnosi.od mogućeg gubljenja dokumentacije kao što ste i vi skrenuli pažnju:
Baš će sad pošiljalac imati sredstva i vremena da ispita odgovornost svakog deklaranta preko kojeg roba koju on šalje treba da prođe! A i samim tim što deklarant ima samo pravo, a ne i obavezu biti prisutan prilikom pregleda robe je manjkavost zakona. Al' štat ćemo takav je zakon(i branković je dobio stan po zakonu pa nikom ništa@poznanik: ...pošiljalac u obavezi priložiti i trgovački i transportni dokument! Kako i gdje se ta dokumentacija izgubi, ja ne znam, ali znam da je odgovornost na transporteru, iza kojeg stoji pošiljalac.). Itekako su imali uključenu logiku ti tzv eksperti carinici i pravnici kad su pravili zakon i davali ga parlamentarcima (sa Bog zna kako stečenim diplomama, hahah ustvari oni ne moraju ni da ih imaju, jel' tako) da dižu ruke za ili protiv njega. Pa valjda je logičnije da se na pregledu robe nađe onaj kome je ona upućena, nego neki 20-ti deklaranta u lancu preko kojeg pošiljalac šalje svoju robu.
E sada pod pretpostavkom da nema trgovačkog dokumenta:je li ja od carinika mogu tražiti da mi pokažu neki dokument/zapisnik na osnovu čega konretno su procijenili vrijednost moje robe, na osnovu koje stavke iz tog AOP(automatske obrade podataka) iz ranijih JCI(Jedinstvena carinska isprava)? Imal' gdje ovaj registar dostupna zvanično online?@poznanik: Ukoliko na prispjeloj robi, u postupku carinjenja - utvrđivanja visine carinske osnovice, nema trgovačkog dokumenta, carinik je u obavezi utvrditi vrijednost te robe prema slijedećim parametrima:
- prema vrijednosti identične ili slične robe prodane za izvoz u BiH i uvezene u BiH u isto ili približno isto vrijeme kad i roba čija se vrijednost utvrđuje (te podatke može pronaći u sistemu za AOP iz ranijih JCI),
- prema pojedinačnoj vrijednosti materijala i usluga ugrađenih u konkretan krajnji proizvod čija se vrijednost utvrđuje (ovo je dugotrajniji postupak, jer zahtijeva saradnju više proizvodžača, privrednih komora itd),
- odredbama Opšteg sporazuma o tarifama i trgovini iz 1994. godine (http://www.wto.org/english/docs_e/legal_e/06-gatt.pdf)
Pisao sam ti već u postu prije da ćeš u dokumentima, nakon plaćanja carine i ostalih dadžbina - nakon puštanja robe u slobodan promet, kao prilog dobiti i Zapisnik o vrijednosti...
Međutim, obzirom da si previdio transportne troškove koji se uključuju u formiranje carinske osnovice (shodno čl. 29. ZoCP), a što carinik nije previdio, u Poštansko Carinskoj Prijavi ćeš imati samo prikazan obračun za plaćanje carine
Veliki pozdrav i hvala 'poznaniče' na utrošenom vremenu na sve odgovore i meni i ostalima
CARINA U BiH
Moderator: anex
- poznanik
#126 Re: CARINA U BiH
-
papa Štrumf
#127 Re: CARINA U BiH
Pozdrav i pitanje za poznanika,
Trebao bih dobiti laptop iz Kanade i to kao poklon.Laptop je star godinu dana i isto toliko je korišten.Mene interesuje hoću li ja morati plaćati carinu na njega i ako hoću kako će oni odrediti cifru koju trebam platiti? Trebam li reći tim koji mi šalju laptop da pošalju i račun za njega (ako ga još imaju) i hoće li ta cifra biti išta manja zato što je laptop polovan?
Unaprijed hvala na odgovoru.
Trebao bih dobiti laptop iz Kanade i to kao poklon.Laptop je star godinu dana i isto toliko je korišten.Mene interesuje hoću li ja morati plaćati carinu na njega i ako hoću kako će oni odrediti cifru koju trebam platiti? Trebam li reći tim koji mi šalju laptop da pošalju i račun za njega (ako ga još imaju) i hoće li ta cifra biti išta manja zato što je laptop polovan?
-
lare
#128 Re: CARINA U BiH
Kao što sam već napomenuo i ranije sam naručivao artikle sa ebay-a tako da sam stekao određeno iskustvo. Što se tiče plaćanja Shippinga, na ebay-u to funcioniše na način da prodavač navede cijenu artikla i posebno cijenu shippinga. Onda kupac preko paypal-a plati sve to zajedno u zbiru. U mom slujčaj, ovoga puta, shipping je bio besplatan!!!
http://i729.photobucket.com/albums/ww29 ... ipping.png
Tako da mi stvarno nije jasno na koje troškove transporta mislite kada kažete:
Tako da mi stvarno nije jasno na koje troškove transporta mislite kada kažete:
A rekoh već da su mi i prije carinili robu koja mi je stizala preko ebay, ali nikad mi nisu naplaćivali te 'neke troškove transporta' jer njih direktno plati pošiljalac, dok ih ja platim indirektno preko pošiljaoca(preko ebay-a, nikad carini direktno)@poznanik: ...dodati troškove transporta od mjesta isporuke do BiH granice (pretpostavljam aerodrom Sarajevo), jer u tvojoj kupoprodaji plaćena je samo roba, dok shipping&handling i and insurance - nije plaćeno!
(USD 1 = 1,49 KM / USD 65 = 97 KM - 200 KM = 103 KM za transport (http://www.cbbh.ba/index.php?id=4).
- poznanik
#129 Re: CARINA U BiH
lare wrote:Kao što sam već napomenuo i ranije sam naručivao artikle sa ebay-a tako da sam stekao određeno iskustvo. Što se tiče plaćanja Shippinga, na ebay-u to funcioniše na način da prodavač navede cijenu artikla i posebno cijenu shippinga. Onda kupac preko paypal-a plati sve to zajedno u zbiru. U mom slujčaj, ovoga puta, shipping je bio besplatan!!!
Tako da mi stvarno nije jasno na koje troškove transporta mislite kada kažete:A rekoh već da su mi i prije carinili robu koja mi je stizala preko ebay, ali nikad mi nisu naplaćivali te 'neke troškove transporta' jer njih direktno plati pošiljalac, dok ih ja platim indirektno preko pošiljaoca(preko ebay-a, nikad carini direktno)@poznanik: ...dodati troškove transporta od mjesta isporuke do BiH granice (pretpostavljam aerodrom Sarajevo), jer u tvojoj kupoprodaji plaćena je samo roba, dok shipping&handling i and insurance - nije plaćeno!
Član 84. Odluke o provedbenim propisima Zakona o carinskoj politici BiH ("Službeni glasnik BiH", broj 63a/04) pojašnjava primjenu člana 29. ZoCP, koji se odnosi na troškove prevoza, tako da u slučaju besplatnog transporta, troškovi transporta prema uobičajenim transportnim tarifama, se uključuju u carinsku osnovicu.
Puno puta ovdje napomenem da je jako važno imati urednu trgovačku dokumentaciju - račun ili bilo koji drugi, iz kojeg će biti potpuno jasno kakva je transakcija ugovorena.(c) - kada je prijevoz besplatan ili kada ga osigurava kupac, troškovi prijevoza do mjesta unosa u carinsko područje BiH, obračunati u skladu sa obaveznim prijevoznim tarifama koje se obično primjenjuju na iste metode prijevoza, uključuju se u carinsku vrijednost.
U tvom konkretnom slučaju ne postoji račun, međutim postoji dokaz o plaćanju u kojem je prikazano nekoliko parametara prema kojim je moguće identificirati robu sa dokumentacijom i odrediti joj vrijednost. Međutim, nije dovoljno u transportnom određenju samo navesti besplatan transport (free shipping), već mu ipak dati bliže određenje - prikazati njegovu vrijednost, bez obzira ko plaća (ne postoji ništa besplatno, tako ni transport). U konkretnom slučaju vrijednost transporta je sadržana u cijeni robe. Ako je tako, onda ovakvu kupoprodaju treba da prati i ugovor o transportu - paritet, koji bi imao klauzulu FCA Sarajevo. Kako nije ništa upisano, vjerujem da se carinik pozvao na citiranu Odluku i član 84.
Ukoliko ipak nije, što, naravno, ostavljam kao moguće, onda carinik nije imao nikakav trgovački dokument u postupku određivanja carinske osnovice, te je postupio po iznad opisanim metodama utvrđivanja vrijednosti robe.
Last edited by poznanik on 27/12/2010 00:01, edited 1 time in total.
- poznanik
#130 Re: CARINA U BiH
Poklon je samo način "(ne)plaćanja" u određenoj transakciji - prelasku vlasništva s jedne osobe na drugu, njegova vrijednost i dalje postoji, a carina se obračunava na vrijednost robe, tako da će i na tvoj laptop biti propisana carina.papa Štrumf wrote:Pozdrav i pitanje za poznanika,
Nakon samo nekoliko trenutaka od promijene vlasništva nekog proizvoda, on ulazi u kategoriju rabljenog proizvoda. S dužim trajanjem od trenutka prve promjene vlasništva duži je i period rabljenosti, što snižava i njegovu vrijednost.
Ukoliko je tvoj pošiljalac fizičko lice, treba sačiniti Darovni ugovor kao trgovački dokument koji će služiti u BiH u postupku carinjenja. U ugovoru je bitno unijeti: sve podatke o pošiljaocu, sve podatke o primaocu, predmet ugovora (darivanje....), trgovački naziv laptopa koji uključuje sve tehničke podatke zajedno sa godinom proizvodnje, br.komada, jedinačna i ukupna vrijednost laptopa, određenje ko (i s koje lokacije na koju destinaciju) snosi transportne troškove i koja je cijena transporta. Ugovor treba numerisati i odrediti mu datum, unijeti klauzulu da je predmet darovanja rabljen, ali ono što je najbitnije: ugovor treba ovjeriti kod notara u državi izvoznici da bi upisana vrijednost bila prihvaćena u postupku uvoznog carinjenja. Poželjno je priložiti i prvobitan kupoprodajni račun koji može povezati podatke sa darovnice i potvrditi sniženu vrijednost laptopa.
Ukoliko je pak pošiljalac pravno lice, onda mora sačiniti račun, s naznakom da je bez plaćanja protuvrijednosti, ali s iznad prikazanim parametrima koji određuju karakter robi.
Vrijednost laptopa nakon njegove jednogodišnje rabljenosti može utvrditi isporučilac uz asistiranje nekog od trgovaca sličnom robom.
Ukoliko nemaš ovakav dokument koji može potkrijepiti tvrdnje o cijeni laptopa, carinik ima pravo formirati njegovu vrijednost prema drugim propisanim metodama i potom formirati carinsku osnovicu po kojoj će plaćanje carine imati vjerovatno višu vrijednost.
Stopa po kojoj se na vrijednost carinske osnovice carini ovaj proizvod je 5%, plaćaš još i carinsku evidenciju od 1% i potom pdv od 17%, na sve zajedno sabrano. Tarifna oznaka je: 8471.30 00 (ova oznaka može biti upisana u darovni ugovor)
Last edited by poznanik on 27/12/2010 00:36, edited 1 time in total.
-
kojeime
-
lare
#132 Re: CARINA U BiH
Znači treba da mi bude nauk za ubuduće, da kada kupujem robu sa ebay-a, bolje da ne bude free shipping, odnosno da cjena transporta bude uključena u cijenu robe, kao što je bio moj slučaj i kao što ste vi 'poznaniče' dobro zaključili. Tako će carina uvijek moći da se poziva na taj član 84. Koliko sam ja shvatio u ovom mom slučaju bolje bi bilo da je recimo na računu prikazana vrijenost artikla od 35$ i vrjednost poštarine 30$ onda bi tek išlo računanje poreza na osnovicu od 65$. Mada mi je opet malo čudno da carinik zaključi da poštarina do Kine bude 103KM. Stvarno previše.poznanik wrote:lare wrote:Kao što sam već napomenuo i ranije sam naručivao artikle sa ebay-a tako da sam stekao određeno iskustvo. Što se tiče plaćanja Shippinga, na ebay-u to funcioniše na način da prodavač navede cijenu artikla i posebno cijenu shippinga. Onda kupac preko paypal-a plati sve to zajedno u zbiru. U mom slujčaj, ovoga puta, shipping je bio besplatan!!!
Tako da mi stvarno nije jasno na koje troškove transporta mislite kada kažete:A rekoh već da su mi i prije carinili robu koja mi je stizala preko ebay, ali nikad mi nisu naplaćivali te 'neke troškove transporta' jer njih direktno plati pošiljalac, dok ih ja platim indirektno preko pošiljaoca(preko ebay-a, nikad carini direktno)@poznanik: ...dodati troškove transporta od mjesta isporuke do BiH granice (pretpostavljam aerodrom Sarajevo), jer u tvojoj kupoprodaji plaćena je samo roba, dok shipping&handling i and insurance - nije plaćeno!
Član 84. Odluke o provedbenim propisima Zakona o carinskoj politici BiH ("Službeni glasnik BiH", broj 63a/04) pojašnjava primjenu člana 29. ZoCP, koji se odnosi na troškove prevoza, tako da u slučaju besplatnog transporta, troškovi transporta prema uobičajenim transportnim tarifama, se uključuju u carinsku osnovicu.Puno puta ovdje napomenem da je jako važno imati urednu trgovačku dokumentaciju - račun ili bilo koji drugi, iz kojeg će biti potpuno jasno kakva je transakcija ugovorena.(c) - kada je prijevoz besplatan ili kada ga osigurava kupac, troškovi prijevoza do mjesta unosa u carinsko područje BiH, obračunati u skladu sa obaveznim prijevoznim tarifama koje se obično primjenjuju na iste metode prijevoza, uključuju se u carinsku vrijednost.
U tvom konkretnom slučaju ne postoji račun, međutim postoji dokaz o plaćanju u kojem je prikazano nekoliko parametara prema kojim je moguće identificirati robu sa dokumentacijom i odrediti joj vrijednost. Međutim, nije dovoljno u transportnom određenju samo navesti besplatan transport (free shipping), već mu ipak dati bliže određenje - prikazati njegovu vrijednost, bez obzira ko plaća (ne postoji ništa besplatno, tako ni transport). U konkretnom slučaju vrijednost transporta je sadržana u cijeni robe. Ako je tako, onda ovakvu kupoprodaju treba da prati i ugovor o transportu - paritet, koji bi imao klauzulu FCA Sarajevo. Kako nije ništa upisano, vjerujem da se carinik pozvao na citiranu Odluku i član 84.
Ukoliko ipak nije, što, naravno, ostavljam kao moguće, onda carinik nije imao nikakav trgovački dokument u postupku određivanja carinske osnovice, te je postupio po iznad opisanim metodama utvrđivanja vrijednosti robe.
U svakom slučaju hvala 'poznaniče' na odgovorima, vidi se da znaš svoj posao
- poznanik
#133 Re: CARINA U BiH
Kod prikaza vrijednosti roba ill usluga na računu potrebno (poželjno) je prikazati što više parametara koji su formirali krajnju cijenu, odnosno - potrebno je razdvojiti stavke koje su prethodile krajnjem iznosu.lare wrote:Znači treba da mi bude nauk za ubuduće, da kada kupujem robu sa ebay-a, bolje da ne bude free shipping, odnosno da cjena transporta bude uključena u cijenu robe, kao što je bio moj slučaj i kao što ste vi 'poznaniče' dobro zaključili. Tako će carina uvijek moći da se poziva na taj član 84. Koliko sam ja shvatio u ovom mom slučaju bolje bi bilo da je recimo na računu prikazana vrijenost artikla od 35$ i vrjednost poštarine 30$ onda bi tek išlo računanje poreza na osnovicu od 65$. Mada mi je opet malo čudno da carinik zaključi da poštarina do Kine bude 103KM. Stvarno previše...
Sve ima svoju cijenu, pa i npr. konačan proizvod, koji sadrži neke druge proizvodno-uslužne parametre, ali njih prodavac prikazuje u konačnom zbiru, pakovanje, transport, rabati, drugi popusti u cijeni, isl.
U carinskim dokumentima svaka ova vrsta usluge, pored vrijednosti proizvoda, ima svoju rubriku u popunjavanju čime se dobije konačna i ispravna vrijednost potrebna za formiranje carinske osnovice.
U konkretnom slučaju, kod određivanja cijene tvom GPS lokatoru na računu je trebala biti ispisana zasebno neto vrijednost robe, zasebno osiguranje, zasebno manipulacija i sl. usluge u otpremi, zasebno vrijednost transporta, a sve zajedno bi imalo konačan zbir od 64,46 USD. I tada bi opet carinska osnovica imala istu vrijednost, ali bi bila prikazana na drugi - statistički način.
Ponavljam još jednom: svaki isporučilac - pravno lice, mora izdati račun nakon izvršene kupoprodajne transakcije (nakon ugovora klikom miša i plaćanja posredsvom internet bankarstva).
Ako je isporučilac fizičko lice, onda transakcijski dokument treba biti druge forme. Međutim, ovdje se obično krše međunarodna pravila u trgovini, jer fizičko lice mora biti registrirano za promet da bi imalo pravo na trgovinu itd. No, to je druga tema...
Carinik nije samovoljno zaključio troškove prevoza iz Kine do BiH, već sigurno prema drugim podacima koje je dobio od poštanske službe.
-
papa Štrumf
#134 Re: CARINA U BiH
Hvala najljepša na odgovoru. Dobro ću prokontati da li da prihvatim ponudu "poklanjanja laptopa".poznanik wrote:Poklon je samo način "(ne)plaćanja" u određenoj transakciji - prelasku vlasništva s jedne osobe na drugu, njegova vrijednost i dalje postoji, a carina se obračunava na vrijednost robe, tako da će i na tvoj laptop biti propisana carina.papa Štrumf wrote:Pozdrav i pitanje za poznanika,
Nakon samo nekoliko trenutaka od promijene vlasništva nekog proizvoda, on ulazi u kategoriju rabljenog proizvoda. S dužim trajanjem od trenutka prve promjene vlasništva duži je i period rabljenosti, što snižava i njegovu vrijednost.
Ukoliko je tvoj pošiljalac fizičko lice, treba sačiniti Darovni ugovor kao trgovački dokument koji će služiti u BiH u postupku carinjenja. U ugovoru je bitno unijeti: sve podatke o pošiljaocu, sve podatke o primaocu, predmet ugovora
(darivanje....), trgovački naziv laptopa koji uključuje sve tehničke podatke zajedno sa godinom proizvodnje, br.komada, jedinačna i ukupna vrijednost laptopa, određenje ko (i s koje lokacije na koju destinaciju) snosi transportne troškove i koja je cijena transporta. Ugovor treba numerisati i odrediti mu datum, unijeti klauzulu da je predmet darovanja rabljen, ali ono što je najbitnije: ugovor treba ovjeriti kod notara u državi izvoznici da bi upisana vrijednost bila prihvaćena u postupku uvoznog carinjenja. Poželjno je priložiti i prvobitan kupoprodajni račun koji može povezati podatke sa darovnice i potvrditi sniženu vrijednost laptopa.
Ukoliko je pak pošiljalac pravno lice, onda mora sačiniti račun, s naznakom da je bez plaćanja protuvrijednosti, ali s iznad prikazanim parametrima koji određuju karakter robi.
Vrijednost laptopa nakon njegove jednogodišnje rabljenosti može utvrditi isporučilac uz asistiranje nekog od trgovaca sličnom robom.
Ukoliko nemaš ovakav dokument koji može potkrijepiti tvrdnje o cijeni laptopa, carinik ima pravo formirati njegovu vrijednost prema drugim propisanim metodama i potom formirati carinsku osnovicu po kojoj će plaćanje carine imati vjerovatno višu vrijednost.
Stopa po kojoj se na vrijednost carinske osnovice carini ovaj proizvod je 5%, plaćaš još i carinsku evidenciju od 1% i potom pdv od 17%, na sve zajedno sabrano. Tarifna oznaka je: 8471.30 00 (ova oznaka može biti upisana u darovni ugovor)
U svakom slučaju još jednom hvala na odgovoru.
-
kojeime
- poznanik
#136 Re: CARINA U BiH
kojeime wrote:Sta se podrazumijeva pod robom cije je porijeklo iz EU (pa se na nju ne placa carina)?
Roba proizvedena bilo gdje ali kupljena u EU, ili roba proizvedena negdje u svijetu za firmu cije je sjediste u EU (Na primjer radnici u Boshovoj fabrici u Vijetnamu proizveli za Bosh, Ili kineski Foxcomm napravio mobitel za SE), ili samo roba koja je proizvedena u fabrikama u EU, ili da li je to roba kupljena na primjer van EU ali je proizvodjac sa sjedistem u EU, ili...
Hvala.
Status robe s EU porijeklom isključivo može dobiti roba proizvedena od komponenata proizvedenih u državama EU, i za koju se može izdati pisani dokaz o statusu robe s porijeklom - obrazac EUR1.
Nikakvoj drugoj robi, bez obzira na raznorazne etikete ili pisanja u trgovačkim dokumentima ne može se priznati status s EU porijeklom.
EUR1 izdaju carinski službenici u državi u kojoj je ta roba proizvedena, odnosno iz koje se izvozi (tzv. zamjenski EUR1).
Određena su pravila koja moraju biti ispunjena u procesu proizvodnje da bi roba dobila status s porijeklom EU, tako da je moguće da neka roba, npr. u lohn poslovima, dobije status robe s porijeklom (italijanski dijelovi za obuću, s porijeklom, u BiH samo završno dorađeni šivanjem italijanskim koncem ili lijepljenjem italijanskim ljepilom). Takva obuća je italijanskog porijekla.
Dozvoljena je ugradnja 10% robe bez statusa sa porijeklom u konačan proizvod s EU porijeklom....
Najkraće...
-
TRANCEMoDe
#137 Re: CARINA U BiH
Poznanik, vjeruj mi da svi jedva cekamo kada ce ova nasa propala drzava uci u Uniju, pa da barem ako nista drugo rijesimo problem carinske politike koja je koncipirana tako da odere vlastiti narod radi plata i beneficija povlastene klase koja radi u administraciji.
Tada nece biti smijesnih carina od 16% na pakete iz EU, pa PDV-a od 17% koji je vec placen u stranoj drzavi, pa kojekakvih naknada, taksi i sl. nebuloza.
Zato sada zahvaljujuci smijesnim carinama i dadzbinama imamo najskuplje proizvode u Evropi u skoro svim segmentima: od kompjuterske i tehnicke opreme, pa do odjece, obuce i sportskih proizvoda. Nije samo manje trziste i kupovna moc uzrok tome.
Carina dere gradjane pod izgovorom zastite domace proizvodnje. Eto, koja je svrha carina na proizvode koji se ne proizvode u BiH? Hajde, mogu razumjeti carine na poljoprivredne proizvode, ali za kompjutersku i tehnicku opremu? To mi proizvodimo procesore ili lcd monitore?
Pa i budala vidi da je jedina svrha carinske masinerije prikupljanje novca za administraciju na budzetu i nista drugo.
Tada nece biti smijesnih carina od 16% na pakete iz EU, pa PDV-a od 17% koji je vec placen u stranoj drzavi, pa kojekakvih naknada, taksi i sl. nebuloza.
Zato sada zahvaljujuci smijesnim carinama i dadzbinama imamo najskuplje proizvode u Evropi u skoro svim segmentima: od kompjuterske i tehnicke opreme, pa do odjece, obuce i sportskih proizvoda. Nije samo manje trziste i kupovna moc uzrok tome.
Carina dere gradjane pod izgovorom zastite domace proizvodnje. Eto, koja je svrha carina na proizvode koji se ne proizvode u BiH? Hajde, mogu razumjeti carine na poljoprivredne proizvode, ali za kompjutersku i tehnicku opremu? To mi proizvodimo procesore ili lcd monitore?
- poznanik
#138 Re: CARINA U BiH
TRANCEMoDe wrote:Poznanik, vjeruj mi da svi jedva cekamo kada ce ova nasa propala drzava uci u Uniju, pa da barem ako nista drugo rijesimo problem carinske politike koja je koncipirana tako da odere vlastiti narod radi plata i beneficija povlastene klase koja radi u administraciji.
Carina dere gradjane pod izgovorom zastite domace proizvodnje. Eto, koja je svrha carina na proizvode koji se ne proizvode u BiH? Hajde, mogu razumjeti carine na poljoprivredne proizvode, ali za kompjutersku i tehnicku opremu? To mi proizvodimo procesore ili lcd monitore?Pa i budala vidi da je jedina svrha carinske masinerije prikupljanje novca za administraciju na budzetu i nista drugo.
Npr, na lcd monitore, procesore i sl. proizvode nije propisana carina. Na robu porijeklom iz EU nije propisana carina, a postoje i sporazumi o izbjegavanju duplog oporezivanja između BiH i mnogih država.
Možda nisi znao, stopa carine u BiH je među nižim u regionu, ili Evropi posebno (pretpostavljajući da ne postoje sporazumi o bescarinskim režimima).
Visoke cijene proizvoda u prodaji u BiH ne nameće carina i pdv, nameću je trgovci svojim visokim maržama, koje se ponekad penju i preko 50% od temeljne cijene.
Volio bih ti pomoći da se riješiš predrasuda i nepoznanica u sistemu carina i poreza, pitaj slobodno...
-
TRANCEMoDe
#139 Re: CARINA U BiH
To da se ne naplacuje carina na lcd monitore, ili ne govoris istinu ti, ili carinska tarifa BiH za 2010. godinu:poznanik wrote:TRANCEMoDe wrote:Poznanik, vjeruj mi da svi jedva cekamo kada ce ova nasa propala drzava uci u Uniju, pa da barem ako nista drugo rijesimo problem carinske politike koja je koncipirana tako da odere vlastiti narod radi plata i beneficija povlastene klase koja radi u administraciji.
Carina dere gradjane pod izgovorom zastite domace proizvodnje. Eto, koja je svrha carina na proizvode koji se ne proizvode u BiH? Hajde, mogu razumjeti carine na poljoprivredne proizvode, ali za kompjutersku i tehnicku opremu? To mi proizvodimo procesore ili lcd monitore?Pa i budala vidi da je jedina svrha carinske masinerije prikupljanje novca za administraciju na budzetu i nista drugo.
Npr, na lcd monitore, procesore i sl. proizvode nije propisana carina. Na robu porijeklom iz EU nije propisana carina, a postoje i sporazumi o izbjegavanju duplog oporezivanja između BiH i mnogih država.
Možda nisi znao, stopa carine u BiH je među nižim u regionu, ili Evropi posebno (pretpostavljajući da ne postoje sporazumi o bescarinskim režimima).
Visoke cijene proizvoda u prodaji u BiH ne nameće carina i pdv, nameću je trgovci svojim visokim maržama, koje se ponekad penju i preko 50% od temeljne cijene.
Volio bih ti pomoći da se riješiš predrasuda i nepoznanica u sistemu carina i poreza, pitaj slobodno...
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... -CTBiH.pdf
Stranica 531, tarifna oznaka 8528, pa nadalje. Sve stavke imaju carinu izmedju 5-10%, osim onih stavki za upotrebu u avijaciji. Na uvoz iz EU npr. tih proizvoda je carina 0%, medjutim to nista ne znaci, jer proizvod mora biti kompletno proizveden u EU. Da pokusam objasniti primjerom: vecina npr. lcd monitora se proizvodi u Juznoj Koreji ili Japanu.
Uvoznik iz Njemacke ce eventualno platiti carinu ako je definisana EU carinskom politikom na uvoz tih proizvoda koji dolaze izvan EU, npr. iz Japana. E sada, posto svi nasi distributeri obicno uvoze proizvode od distributera iz Njemacke ili susjednih drzava, u ovom slucaju prilikom uvoza se placa dvostruka carina: jednom kada proizvod udje na tlo EU i drugi put kada udje iz EU u Bosnu, sto u ostalim normalnim drzavama nije slucaj.
Vec sam pisao o tim stvarima na ovoj temi, pa evo da ponovim:
- Carine u Evropskoj Uniji prilikom uvoza iz drzava koje su takodjer clanice Evropske Unije uopste ne postoje. U BiH jedino ne postoje za uvoz iz drzava clanica CEFTE ili drzava u EU, ali pod tri uslova: da je proizvod kompletno proizveden u EU, da ima EUR1 certifikat i da imate prodavaca/distributera kojem se da zezati sa papirologijom.
- Carine koje postoje prema drzavama izvan EU su uglavnom 0% na vecinu potrosacke robe, dok su kod nas izmedju 5 i 15%.
- U EU prilikom uvoza platite PDV drzavi iz koje uvozite i ne morate ga placati ponovno u maticnoj drzavi (nesto sto se zove nepostojanje dvostrukog oporezivanja). U BiH platite dvostruki PDV, odnosno platite PDV i drzavi iz koje uvozite i bosanski PDV od 17%, osim u slucaju da imate sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i uljudnog prodavaca koji je voljan gnjaviti se sa papirologijom, pa vam umanji cijenu robe za PDV.
- Obracunavanje carine i PDV-a na shipping postoji mislim samo u Bosni.
- Obracunavanje PDV-a na iznos sa carinom postoji takodjer jos samo u Bosni. Nije dosta sto platite dvostruki PDV, vec vam u osnovicu za placanje PDV-a uracunaju i carinu obracunatu na iznos zajedno sa shippingom.
- Razne takse i naknade se ne naplacuju u normalnim drzavama koje su clanice Svjetske trgovinske organizacije. Medjutim, Bosna nije clanica Svjetske trgovinske organizacije. Clanstvo su uspjele ostvariti i drzave poput Angole, Burundija, Konga, Dzibutija, Gambije, Kirgistana, Ruande i da ne nabrajam dalje, bude me stid gdje zivim. A zasto Bosna nije clanica? Pa jednostavno, zato sto bi drzavna masinerija manje zaradila na deranju vlastitog naroda.
I ako pored svih argumenata i dalje ubjedjujes ljude da drzava ne dere narod carinama, jednostavno naruci paket, laptop ili bilo koji proizvod iz Njemacke u npr. Veliku Britaniju i isti paket iz Njemacke u Bosnu. U prvom slucaju neces morati platiti apsolutno nista drzavi, a u drugom bosanskom slucaju ces morati platiti i carinu i carinsko evidentiranje i pdv i razne takse i troskove uplatnica i pitaj boga sta jos.
Da zakljucim, svrha ove drzave je samo da obezbijedi svim sredstvima nekoliko milijardi svake godine za administraciju. Ne radi se to samo preko carina, one su tek jedan nacin. Drugi su doprinosi, razni porezi, administrativne takse, kazne, dadzbine i sta sve ne. U tom procesu nije bitno da li ce se ugusiti ekonomija, bitno je samo namiriti novac za administraciju i krpljenje budzeta. A kao i obicno, je... narod koji ce zbog toga ispastati.
- poznanik
#140 Re: CARINA U BiH
@TRANCEMoDe , pravila su utvrđena još davno prije, a i naš carinski zakon je usklađen sa evropskim. Kreirala ga je grupa "stručnjaka" iz CAFAO, još 1997. godine, i tada, a i danas je, napredniji od ostalih iz regiona. Ja sam, pak, jedan od rijetkih koji hvali prijeratni carinski zakon, posebno onaj iz 1995. Taj ti se posebno ne bi dopao
Tvoja rezigniranost carinskim propisima vjerovatno ima utemeljenje u lošim trgovačkim kontaktima, posebno u shvatanjima da interes države ne može biti podređen interesima trgovaca ili pojedinaca koji imaju jedinstveni cilj - ostvarivanje dobiti bez plaćanja takse državi. Tako nije moglo biti ni u Starom Rimu, ne može ni u BiH
Tvoja rezigniranost carinskim propisima vjerovatno ima utemeljenje u lošim trgovačkim kontaktima, posebno u shvatanjima da interes države ne može biti podređen interesima trgovaca ili pojedinaca koji imaju jedinstveni cilj - ostvarivanje dobiti bez plaćanja takse državi. Tako nije moglo biti ni u Starom Rimu, ne može ni u BiH
-
TRANCEMoDe
#141 Re: CARINA U BiH
Ma ja, tko god ukaže na to da država dere na svakom koraku i preduzeća i vlastiti narod, taj je za povlaštenu klasu koja radi u administraciji neprijatelj države, brutalni kapitalista, robovlasnik, treba ga strijeljati i oduzeti mu svu imovinu kao '45-te.poznanik wrote:@TRANCEMoDe , pravila su utvrđena još davno prije, a i naš carinski zakon je usklađen sa evropskim. Kreirala ga je grupa "stručnjaka" iz CAFAO, još 1997. godine, i tada, a i danas je, napredniji od ostalih iz regiona. Ja sam, pak, jedan od rijetkih koji hvali prijeratni carinski zakon, posebno onaj iz 1995. Taj ti se posebno ne bi dopao![]()
Zato ovdje san nekog mladog čovjeka nije da pokrene vlastiti posao kao u normalnom svijetu, već da se "uvali" u administraciju i vegetira do kraja života većinom ispijajući kafe i igrajući pasijansa na kompjuteru, jer država jednostavno uguši ekonomiju porezima, carinama, doprinosima, taksama i svim mogućim dadžbinama, a koje su redovno veće nego u normalnim razvijenim državama. A birokraciju da i ne spominjem. Hajde da se barem taj silni novac iskoristi za razvoj: izgradnju puteva, škola, bolnica, željezničke i energetske infrastrukture i sl., već se taj novac jednostavno potroši samo za finansiranje državne administrativne hobotnice.
I možeš ti nas radeći u administraciji ubjeđivati kako su porezi mali, da carina nema (kao u prethodnom postu za lcd monitore, kad ono carina 10%) i da se ovdje jednostavno posluje, međutim najviša nezaposlenost u Evropi od 43% i izvještaji o konkurentnosti i jednostavnosti poslovanja u kojima smo uvijek zadnji govore dovoljno.
-
kojeime
- poznanik
#143 Re: CARINA U BiH
Očito je da ti skupljaš frustracije na drugim pozicijama i koristiš ovaj medij za njihovo plasiranje, odnosno – privatnim razlozima uspostavljenu netrpljivost prema pravilima i propisima državnih institucija koje, kao i u ostalom dijelu svijeta, brinu o prikupljanju javnih prihoda, pokušavaš preusmjeriti u javnu diskusiju i izvući iz toga sopstvenu korist. Ja u tome neću učestvovati...TRANCEMoDe wrote:Ma ja, tko god ukaže na to da država dere na svakom koraku i preduzeća i vlastiti narod, taj je za povlaštenu klasu koja radi u administraciji neprijatelj države, brutalni kapitalista, robovlasnik, treba ga strijeljati i oduzeti mu svu imovinu kao '45-te.poznanik wrote:@TRANCEMoDe , pravila su utvrđena još davno prije, a i naš carinski zakon je usklađen sa evropskim. Kreirala ga je grupa "stručnjaka" iz CAFAO, još 1997. godine, i tada, a i danas je, napredniji od ostalih iz regiona. Ja sam, pak, jedan od rijetkih koji hvali prijeratni carinski zakon, posebno onaj iz 1995. Taj ti se posebno ne bi dopao![]()
Tvoja rezigniranost carinskim propisima vjerovatno ima utemeljenje u lošim trgovačkim kontaktima, posebno u shvatanjima da interes države ne može biti podređen interesima trgovaca ili pojedinaca koji imaju jedinstveni cilj - ostvarivanje dobiti bez plaćanja takse državi. Tako nije moglo biti ni u Starom Rimu, ne može ni u BiH![]()
Zato ovdje san nekog mladog čovjeka nije da pokrene vlastiti posao kao u normalnom svijetu, već da se "uvali" u administraciju i vegetira do kraja života većinom ispijajući kafe i igrajući pasijansa na kompjuteru, jer država jednostavno uguši ekonomiju porezima, carinama, doprinosima, taksama i svim mogućim dadžbinama, a koje su redovno veće nego u normalnim razvijenim državama. A birokraciju da i ne spominjem. Hajde da se barem taj silni novac iskoristi za razvoj: izgradnju puteva, škola, bolnica, željezničke i energetske infrastrukture i sl., već se taj novac jednostavno potroši samo za finansiranje državne administrativne hobotnice.
I možeš ti nas radeći u administraciji ubjeđivati kako su porezi mali, da carina nema (kao u prethodnom postu za lcd monitore, kad ono carina 10%) i da se ovdje jednostavno posluje, međutim najviša nezaposlenost u Evropi od 43% i izvještaji o konkurentnosti i jednostavnosti poslovanja u kojima smo uvijek zadnji govore dovoljno.
Ne osjećam se prozvnim i naročito ne pozvanim da bih ti replicirao, posebno jer si na temi o carini započeo priču o doprinosima iz radnih odnosa i drugim taksama, itd. Predložio sam ti svoje znanje i iskustvo u pokušaju lakšeg i jednostavnijeg shvatanja značaja carine, odbio si omalovažavanjem i izrugivanjem države i zakona
Ukoliko možeš svoju diskusiju svesti na smiren i dostojanstven način, ostani, ukoliko nastaviš spamati ovu temu, zamoliću te da odustaneš, neće biti po pravilima foruma
U svom radnom iskustvu sretao sam slična nezadovoljstva, i uglavnom su to bili izjalovljeni pokušaji prevare ili obmane sistema carine i izbjegavanje plaćanja poreza čime su bivale osujećene namjere „prekonoćnog“ bogaćenja na štetu javnih prihoda, na štetu građana...
Briga za ekonomsko stanje BiH stanovništva se ne provodi samo sniženjem uvoznih dadžbina, maloprodajne cijene proizvoda postaju konkurentne i sniženjima trgovačke marže. Međutim, malo ko ima strpljenja, svi bi htjeli ostvariti bogatstvo preko noći...
- joyjoy
#144 Re: CARINA U BiH
Da li su CPU (namjeravam kupiti preko eBay) oslobođeni carine ?
- poznanik
#145 Re: CARINA U BiH
Vjerovatno misliš o sniženoj stopi carine kod uvoza roba koje imaju porijeklo iz EU... DA, u ovom slučaju stopa je 0, plaćaš samo carinsku evidenciju 1%.joyjoy wrote:Da li su CPU (namjeravam kupiti preko eBay) oslobođeni carine ?
Međutim, obzirom na specifičnost proizvoda, treba paziti na njegovo stvarno porijeklo - proizvodnju. Iskreno, ja nisam još pročitao da neka od država iz EU proizvodi slične procesore.
Ukoliko je porijeklo robe izvan EU, onda se u BiH carini po stopi od 5% uz 1% carinske evidencije - sve na osnovicu koju čini vrijednost robe i transportni troškovi i td.
- joyjoy
#146 Re: CARINA U BiH
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... fa_BiH.pdfpoznanik wrote:Vjerovatno misliš o sniženoj stopi carine kod uvoza roba koje imaju porijeklo iz EU... DA, u ovom slučaju stopa je 0, plaćaš samo carinsku evidenciju 1%.joyjoy wrote:Da li su CPU (namjeravam kupiti preko eBay) oslobođeni carine ?
Međutim, obzirom na specifičnost proizvoda, treba paziti na njegovo stvarno porijeklo - proizvodnju. Iskreno, ja nisam još pročitao da neka od država iz EU proizvodi slične procesore.
Ukoliko je porijeklo robe izvan EU, onda se u BiH carini po stopi od 5% uz 1% carinske evidencije - sve na osnovicu koju čini vrijednost robe i transportni troškovi i td.
Stavka 8542 21 45 00 - mikroprocesori, carina 0%.
to je jasno , da li bi placao pdv pri preuzimanju cpu a ?
- poznanik
#147 Re: CARINA U BiH
PDV uvijek plaćaš, pisao sam na koju osnovicu.joyjoy wrote:http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... fa_BiH.pdfpoznanik wrote:Vjerovatno misliš o sniženoj stopi carine kod uvoza roba koje imaju porijeklo iz EU... DA, u ovom slučaju stopa je 0, plaćaš samo carinsku evidenciju 1%.joyjoy wrote:Da li su CPU (namjeravam kupiti preko eBay) oslobođeni carine ?
Stavka 8542 21 45 00 - mikroprocesori, carina 0%.
to je jasno , da li bi placao pdv pri preuzimanju cpu a ?
Međutim, vjerovatno si pogriješio u pisanju, jer tar.br. koji si upisao nije ispravan za važeću tarifu, a link koji si upisao navodi na Carinsku tarifu iz 2005. godine.
Sa ovog linka možeš preuzeti važeće tarifne oznake za 2011. godinu - http://www.sllist.ba/glasnik/2010/broj1 ... sanski.pdf
a ispravan tarifni broj za CPU je 8473 30 20 00, ako je za ugradnju u računar, i ima stopu carine 5%.
Ako je za upotrebu - ugradnju u neki drugi sličan sistem, onda proizvodžač mora dati tarifni broj, da bi bio prihvaćen u postupku carinjenja. Dakle, od svog dobavljača insistiraj na izdavanju otpremnog dokumenta od proizvodžača CPU, kojeg će ti morati poslati zajedno sa računom.
- joyjoy
#148 Re: CARINA U BiH
Vjerovatno misliš o sniženoj stopi carine kod uvoza roba koje imaju porijeklo iz EU... DA, u ovom slučaju stopa je 0, plaćaš samo carinsku evidenciju 1%.
PDV uvijek plaćaš, pisao sam na koju osnovicu.
Međutim, vjerovatno si pogriješio u pisanju, jer tar.br. koji si upisao nije ispravan za važeću tarifu, a link koji si upisao navodi na Carinsku tarifu iz 2005. godine.
Sa ovog linka možeš preuzeti važeće tarifne oznake za 2011. godinu - http://www.sllist.ba/glasnik/2010/broj1 ... sanski.pdf
a ispravan tarifni broj za CPU je 8473 30 20 00, ako je za ugradnju u računar, i ima stopu carine 5%.
Ako je za upotrebu - ugradnju u neki drugi sličan sistem, onda proizvodžač mora dati tarifni broj, da bi bio prihvaćen u postupku carinjenja. Dakle, od svog dobavljača insistiraj na izdavanju otpremnog dokumenta od proizvodžača CPU, kojeg će ti morati poslati zajedno sa računom.[/quote]
odustajem od kupovine na eBay , 5% i pdv 17% vrlo vrlo malo je isplatnije nego u našim prodavnicama.
prije godinu sam kupio cpu preko amazon.com , isporuka je bila u USA (ja sam platio preko Visa classic) kod frenda koji je za par dana ,slučajno se poklopilo, dolazio u BiH. Tako me sve koštalo 240KM a isto kod nas oko 380KM. Vjerovatno ći isto uraditi za nekih 10 tak mjeseci.
Čekati bolje dane...... za online kupovinu.
PDV uvijek plaćaš, pisao sam na koju osnovicu.
Ako je za upotrebu - ugradnju u neki drugi sličan sistem, onda proizvodžač mora dati tarifni broj, da bi bio prihvaćen u postupku carinjenja. Dakle, od svog dobavljača insistiraj na izdavanju otpremnog dokumenta od proizvodžača CPU, kojeg će ti morati poslati zajedno sa računom.[/quote]
odustajem od kupovine na eBay , 5% i pdv 17% vrlo vrlo malo je isplatnije nego u našim prodavnicama.
prije godinu sam kupio cpu preko amazon.com , isporuka je bila u USA (ja sam platio preko Visa classic) kod frenda koji je za par dana ,slučajno se poklopilo, dolazio u BiH. Tako me sve koštalo 240KM a isto kod nas oko 380KM. Vjerovatno ći isto uraditi za nekih 10 tak mjeseci.
Čekati bolje dane...... za online kupovinu.
- Indigont
#149 Re: CARINA U BiH
Danas mi prijatelju na fotoaparat narucen iz Amerike od 150KM zaprdise carinu 93KM
Morao je vratiti stvar nazad.
Trebao je placati:
- carinu
- carinu na dostavu
- PDV
- skladistenje
- extra porez na luxuz
- taksu
Trebao je placati:
- carinu
- carinu na dostavu
- PDV
- skladistenje
- extra porez na luxuz
- taksu
- poznanik
#150 Re: CARINA U BiH
Indigont wrote:Danas mi prijatelju na fotoaparat narucen iz Amerike od 150KM zaprdise carinu 93KM![]()
Trebao je placati:
- carinu
- carinu na dostavu
- PDV
- skladistenje
- extra porez na luxuz
- taksu
A gdje?