Carina na vozila iZ USA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kenan_sar

#1 Carina na vozila iZ USA

Post by kenan_sar »

zna li neko koliko kosta carina za Golfa V 2.5 2007 god...
dingosp0

#2 Re: Carina na vozila iZ USA

Post by dingosp0 »

ja sam uveo jettu iz SAD-a...isto 2.5 motor... 2007 godina...svega ce me izaci registracija, carina, itd nekih 4,500KM...
whow

#3 Re: Carina na vozila iZ USA

Post by whow »

dingosp0 wrote:ja sam uveo jettu iz SAD-a...isto 2.5 motor... 2007 godina...svega ce me izaci registracija, carina, itd nekih 4,500KM...
na sve to nabaci jos 2000km za prevoz i za iste pare si tu u BiH mogao kupiti puno bolju Jettu , mozda cak i sa TDI masinom a ne tom besmislenom 2.5 L petocilindricnom devom koja popije bruku. Povrh svega ta americka Jetta je puno jeftinija ako je ikada mislis prodavati.
kenan_sar

#4 Re: Carina na vozila iZ USA

Post by kenan_sar »

whow wrote:
dingosp0 wrote:ja sam uveo jettu iz SAD-a...isto 2.5 motor... 2007 godina...svega ce me izaci registracija, carina, itd nekih 4,500KM...
na sve to nabaci jos 2000km za prevoz i za iste pare si tu u BiH mogao kupiti puno bolju Jettu , mozda cak i sa TDI masinom a ne tom besmislenom 2.5 L petocilindricnom devom koja popije bruku. Povrh svega ta americka Jetta je puno jeftinija ako je ikada mislis prodavati.
nije za iste pare razlika je u nekih 2-3 hiljade KM mozda i vise...a sto se tice potrosnje PLIN je cudo... Preko koje spedicije si to uradio...
EsadCo

#5 Re: Carina na vozila iZ USA

Post by EsadCo »

whow wrote:
Plus kvarovi, teskoce sa nabavkom dijelova, majstori.
Ja bih izbjegavao takve automobile. Evropa je zakon!
karanana

#6 Re: Carina na vozila iZ USA

Post by karanana »

za dijelove nema nikakvih problema. isto kao i sa evropskom, eventualno da nesto nije na lageru jer nema puno auta u opticaju ali sve stigne u roku od 4-5 dana.

pa nije te puno izasla carina i pdv do registracije za auto staro 3 godine. koliko si potplatio carinike?

edit: i registracija ukljucena? ma dzaba si proso.

po zakonu bi carina i pdv na to auto trebali da budu najmanje 7-8 hiljada.
sheikh

#7 Re: Carina na vozila iZ USA

Post by sheikh »

Probajte izbjeci te jette i golfove.Nazalost nemaju nista zajednicko sa evropskim modelima osim dizajna.Potrosnja je prevelika,napravljena je za kvalitetnija goriva,a bogme nisu ni jake :) s obzirom na kubikaze :) Jedino plin te malo popravi :) Al kad budes prodavao :) Prije ces Sheikhu prodati pustinjskog pijeska nego nekome to auto ;)
dingosp0

#8 Re: Carina na vozila iZ USA

Post by dingosp0 »

Ja nisam moro nista vise placati...tako da ovaj gore sto nesto govori o nekih dodatnih 2000km...nista to...ali ja sam s resio preko veze, a inace bi me izaslo nekih 6000km.
EsadCo

#9 Re: Carina na vozila iZ USA

Post by EsadCo »

Ja mislim da cak ni dijagnosticki sistemi nisu isti kao za evropska vozila!
kenan_sar

#10 Re: Carina na vozila iZ USA

Post by kenan_sar »

EsadCo wrote:Ja mislim da cak ni dijagnosticki sistemi nisu isti kao za evropska vozila!
kazu da vozila koja su proizvedena u Njemackoj za Americko trziste uopste se ne razlikuju od ovih evropskih modela, a ona koja su proizvedena u Meksiku imaju neke razlike u djelovima...
whow

#11 Re: Carina na vozila iZ USA

Post by whow »

dingosp0 wrote:Ja nisam moro nista vise placati...tako da ovaj gore sto nesto govori o nekih dodatnih 2000km...nista to...ali ja sam s resio preko veze, a inace bi me izaslo nekih 6000km.
Tvoj post je jos jedan "prilog tvrdnji" da je uvoz takvog auta ekonomski neisplativ jer dok platis sve dadzbine i takse zbilja mozes kupiti bolje a jeftinije auto u BiH. Budimo realni , pa sam prevoz iz zapadne Kanade , primjera radi do Sarajeva mene bi dosao oko 3000 dollara sto je preko 4000 KM. E sad posto postoji ta povlastica za povratnike carinu ne bih placao i tu bih ustedio malo ali sad dodaj taj PDV pa homologizaciju pa papirologiju, sve se to nakupi i stvarno postane ekonomski neisplativo osim ako to auto preko bare nisi dobio za dzabe ili si zaljubljen u njega pa ti je svejedno. OK kontam da neko ko je vlasnik nekog specijalnog modela kao sto su Corvetta , Camaro , Hummer ili neki novi Audi , BMW ili Merc razmislja o tome da uveze takvo auto ali za ovu neku konfekciju koja se prodaje diljem zemaljske kugle to je bezveze. Ja sam nesto racunao i ispalo je da ako bih dovozio svoju 2010 RAV4 to bi me kostalo vise nego da je ovdje prodam i u BiH kupim istu ili slicnu RAV4 iako bih za BiH uslove voznje i zivljenja vjerovatno radije odabrao Skodu Oktaviju Karavan za dizel motorom kao mnogo prakticnije vozilo za moje potrebe nego RAV4 koja je vjerovatno najbolji mali SUV za Kanadske uslove voznje ali u BiH mi SUV i ne treba . To je ekonomija a to sto ljudi uvoze Cobalte , Calibre , Seberinge i G5 i ostala konfekciska vozila iz Amerike kada u EU mogu kupiti masu slicnih ili boljih vozilica za iste ili manje pare samo oni znaju. Istom logikom uvoziti tog Golfa ima jos manje smisla .
dingosp0

#12 Re: Carina na vozila iZ USA

Post by dingosp0 »

whow wrote:
dingosp0 wrote:Ja nisam moro nista vise placati...tako da ovaj gore sto nesto govori o nekih dodatnih 2000km...nista to...ali ja sam s resio preko veze, a inace bi me izaslo nekih 6000km.
Tvoj post je jos jedan "prilog tvrdnji" da je uvoz takvog auta ekonomski neisplativ jer dok platis sve dadzbine i takse zbilja mozes kupiti bolje a jeftinije auto u BiH. Budimo realni , pa sam prevoz iz zapadne Kanade , primjera radi do Sarajeva mene bi dosao oko 3000 dollara sto je preko 4000 KM. E sad posto postoji ta povlastica za povratnike carinu ne bih placao i tu bih ustedio malo ali sad dodaj taj PDV pa homologizaciju pa papirologiju, sve se to nakupi i stvarno postane ekonomski neisplativo osim ako to auto preko bare nisi dobio za dzabe ili si zaljubljen u njega pa ti je svejedno. OK kontam da neko ko je vlasnik nekog specijalnog modela kao sto su Corvetta , Camaro , Hummer ili neki novi Audi , BMW ili Merc razmislja o tome da uveze takvo auto ali za ovu neku konfekciju koja se prodaje diljem zemaljske kugle to je bezveze. Ja sam nesto racunao i ispalo je da ako bih dovozio svoju 2010 RAV4 to bi me kostalo vise nego da je ovdje prodam i u BiH kupim istu ili slicnu RAV4 iako bih za BiH uslove voznje i zivljenja vjerovatno radije odabrao Skodu Oktaviju Karavan za dizel motorom kao mnogo prakticnije vozilo za moje potrebe nego RAV4 koja je vjerovatno najbolji mali SUV za Kanadske uslove voznje ali u BiH mi SUV i ne treba . To je ekonomija a to sto ljudi uvoze Cobalte , Calibre , Seberinge i G5 i ostala konfekciska vozila iz Amerike kada u EU mogu kupiti masu slicnih ili boljih vozilica za iste ili manje pare samo oni znaju. Istom logikom uvoziti tog Golfa ima jos manje smisla .
dobro druze, upravu si sto se tice toga da nakon svega mozes uzeti cak i novo auto u BH... ali evo npr moj slucaj... ja sam poslo auto iz NJ do Ploca za 1000 dollara... ustedio sam 500 dollara jer sam bio 100ti musteria... :D sreca hehe... i prelaz na nase tablice i sve to izaslo me koliko me izaslo...ali evo jedna stvar koju ti nisi naveo... ja sam sve stvari koje sam imo u SAD upakovao u to auto... on je bio PUN puncat stvari... vrijednost tih stvari su mozda bile oko 14.000 dolara...bilo je sve i svasta...uglavnom sve nove stvari...tako da nisam poveo to auto bio bi u minusu sad..jer bi mnogo tih stvari moro kupovati opet...a kontejner samo za stvari se ne isplati, jer moras pakovati u pakete...paket od metar sa metar ipo je oko 100 dollara... meni bi trebalo najmanje 50-60 paketa da sve popakujem ... tako da se meni uzov auta mog iz SAD isplatio....SADA ako neko misli uvoziti auto iz SAD, a nije povratnik ili tako nesto..onda to meni nema smisla..jer dok ga prevedes, carinis, itd...mozes u Njemacku trknuti i uzeti zvjer od auta....
citroen

#13 Re: Carina na vozila iZ USA

Post by citroen »

dingosp0 wrote:
whow wrote:
dobro druze, upravu si sto se tice toga da nakon svega mozes uzeti cak i novo auto u BH... ali evo npr moj slucaj... ja sam poslo auto iz NJ do Ploca za 1000 dollara... ustedio sam 500 dollara jer sam bio 100ti musteria... :D sreca hehe... i prelaz na nase tablice i sve to izaslo me koliko me izaslo...ali evo jedna stvar koju ti nisi naveo... ja sam sve stvari koje sam imo u SAD upakovao u to auto... on je bio PUN puncat stvari... vrijednost tih stvari su mozda bile oko 14.000 dolara...bilo je sve i svasta...uglavnom sve nove stvari...tako da nisam poveo to auto bio bi u minusu sad..jer bi mnogo tih stvari moro kupovati opet...a kontejner samo za stvari se ne isplati, jer moras pakovati u pakete...paket od metar sa metar ipo je oko 100 dollara... meni bi trebalo najmanje 50-60 paketa da sve popakujem ... tako da se meni uzov auta mog iz SAD isplatio....SADA ako neko misli uvoziti auto iz SAD, a nije povratnik ili tako nesto..onda to meni nema smisla..jer dok ga prevedes, carinis, itd...mozes u Njemacku trknuti i uzeti zvjer od auta....
Kako si regal uspio ubaciti u jettu :mrgreen: ili frizider onaj americki sto izgleda ko javni WC :D :D :D
shlauf

#14 Re: Carina na vozila iZ USA

Post by shlauf »

Nisam znao da moze u auto stati 50-60 paketa :D
Hoćeš brate zavrnuti ali hoćeš i saslušati :D :lol:

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeee :dance:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#15 Re: Carina na vozila iZ USA

Post by corolla02 »

dingosp0 wrote: dobro druze, upravu si sto se tice toga da nakon svega mozes uzeti cak i novo auto u BH... ali evo npr moj slucaj... ja sam poslo auto iz NJ do Ploca za 1000 dollara... ustedio sam 500 dollara jer sam bio 100ti musteria... :D sreca hehe... i prelaz na nase tablice i sve to izaslo me koliko me izaslo...ali evo jedna stvar koju ti nisi naveo... ja sam sve stvari koje sam imo u SAD upakovao u to auto... on je bio PUN puncat stvari... vrijednost tih stvari su mozda bile oko 14.000 dolara...bilo je sve i svasta...uglavnom sve nove stvari...tako da nisam poveo to auto bio bi u minusu sad..jer bi mnogo tih stvari moro kupovati opet...a kontejner samo za stvari se ne isplati, jer moras pakovati u pakete...paket od metar sa metar ipo je oko 100 dollara... meni bi trebalo najmanje 50-60 paketa da sve popakujem ... tako da se meni uzov auta mog iz SAD isplatio....SADA ako neko misli uvoziti auto iz SAD, a nije povratnik ili tako nesto..onda to meni nema smisla..jer dok ga prevedes, carinis, itd...mozes u Njemacku trknuti i uzeti zvjer od auta....
nista lose u tome sto si uvezo auto nataovareno ovim i onim; Moja preporuka: kupuj jos, dok je dollar mali :bih:
Post Reply