Pozdrav!
Postoji li jos uvijek carina na robe porijeklom iz EU?
Kontam nesto kupovati online, pa me interesuje, odjeca je u pitanju.
carina na robu iz EU
Moderator: anex
- Ghibli
-
rekla-kazala
#2 Re: carina na robu iz EU
Carine na odjeću i obuću iz EU nema ali ima trošak carinskog pregleda i PDV 17%. Uz to treba napomenuti da zemlja uvoza ne znači automatski i porijeklo robe.
Mora biti deklarisano mjesto proizvodnje EU a ne Kina, Vijetnam,...
Vrlo malo tekstilne robe se proizvodi u EU.
Mora biti deklarisano mjesto proizvodnje EU a ne Kina, Vijetnam,...
Vrlo malo tekstilne robe se proizvodi u EU.
- Ghibli
#3 Re: carina na robu iz EU
Zna li se koliki je taj trosak? Ili je to odokativno, ili ne daj boze, procenat vrijednosti robe (sto ce najprije biti, poznavajuci nase "punktase")?
-
rekla-kazala
#4 Re: carina na robu iz EU
ne mogu ti tačno reći ali carinsko evidentiranje je 1% vrijednosti robe, ukoliko se radi o nekoj manjoj vrijednosti onda postoji minimalni iznos, koliko se sjećam nekad je bio 10 KM e sad nisam siguran ali špediter ti sve može objasniti.Ghibli wrote:Zna li se koliki je taj trosak? Ili je to odokativno, ili ne daj boze, procenat vrijednosti robe (sto ce najprije biti, poznavajuci nase "punktase")?
Inače usluge špeditera ne treba izbjegavati jer ljudi znaju sve propise i za sitan novac ti odrade posao.
-
ja1977
#5 Re: carina na robu iz EU
Kolika bi bile dadzbine na recimo TV ukoliko ga kupim u Austriji?
Dodjem na granicu sa autom, Ciko pita: Imate li sta prijaviti", ja kazem: imam TV. Kakva je daljnja procedura, da li se to uopste isplati raditi?? TV je cca 500-600 Eura.
Sta se deseva na granici SLO-HR??
Bio bih zahvalan na pojasnjenjima ukoliko neko ima iskustva sa ovim.
Hvala
Dodjem na granicu sa autom, Ciko pita: Imate li sta prijaviti", ja kazem: imam TV. Kakva je daljnja procedura, da li se to uopste isplati raditi?? TV je cca 500-600 Eura.
Hvala
- newlevel
#6 Re: AW: carina na robu iz EU
Dobijes povrat pdv-aja1977 wrote:Kolika bi bile dadzbine na recimo TV ukoliko ga kupim u Austriji?
Hvala
Sent from my nokia 3310
- Mr.Sojic
#7 Re: carina na robu iz EU
Povrat pdv u austriji je 16,67%. Info je sigurna jer sam ja vracao pdv u austriji. Za carinu ne znam jer je nisam placao hahaha. Mudro sam sutio na granici hahahah. Ako neko ima info kolika je carina i ostali troskovi na tehnicku robu neka napise jer i mene zanima.newlevel wrote:Dobijes povrat pdv-aja1977 wrote:Kolika bi bile dadzbine na recimo TV ukoliko ga kupim u Austriji?
Hvala. Ne znam za Austriju, ali da si ga kupio u Njemackoj dobio bi nekih 10% povrata pdv-a. Obavezno ponesi racun kad se budes vracao.
Sent from my nokia 3310
/Sent from my iPhone/
-
ja1977
#8 Re: carina na robu iz EU
Znam da dobijem povrat PDV-a, i najbolje je mudro sutjeti.
Ali, TV je velik i vjerovatno bih morao oboriti zadnja sjedista i nema sanse da ga carinik ne skonta, a cuo sam da su HR i nasi carinici uvezani tj da HR carinici jave nasima kada neko ima puno formulara za povrat (mojim prijateljima je nas carinik rekao da imaju tacno 5 formulara
)
Ali, TV je velik i vjerovatno bih morao oboriti zadnja sjedista i nema sanse da ga carinik ne skonta, a cuo sam da su HR i nasi carinici uvezani tj da HR carinici jave nasima kada neko ima puno formulara za povrat (mojim prijateljima je nas carinik rekao da imaju tacno 5 formulara
- Mr.Sojic
#9 carina na robu iz EU
A da ga probas bus-om prebaciti. Lakse je medju torbama u boxu. Jeftinije da se dogovoris sa vozacima nego da izvaljujes pare za carinu pdv i ostele dadzbine. Ipak se treba cuvati i carinskog prekrsaja. Nabavi neki stariji racun od nekog kolege koji je kupio prije tv i koji je bio jeftiniji i onda kad ga i prijavis ok je. Ovo je bila samo ideja. Pozdravja1977 wrote:Znam da dobijem povrat PDV-a, i najbolje je mudro sutjeti.
Ali, TV je velik i vjerovatno bih morao oboriti zadnja sjedista i nema sanse da ga carinik ne skonta, a cuo sam da su HR i nasi carinici uvezani tj da HR carinici jave nasima kada neko ima puno formulara za povrat (mojim prijateljima je nas carinik rekao da imaju tacno 5 formulara)
/Sent from my iPhone/
-
ja1977
#10 Re: carina na robu iz EU
Nebih da se uvlacim u kakve prekrsaje. Zato i pitam za legalnu proceduru, kolika je pegla i da li se isplati??