Carina na postarinu ????
-
esso_sa
#1 Carina na postarinu ????
Danas mi stigao paket iz Njemacke i vrijednost robe u paketu je 50 EUR. Postarinu sam platio jos 35 EUR posto je paket velik i tezak.
Odem danas u postu da to preuzmem, kad tamo lijepo uplatnica da platim 60 KM carine. Obzirom da mi nije bilo jasno kako je moguce da za robu vrijednosti 100 KM platim carine 60, odem lijepo do carine na posti da provjerim.
Na carini me doceka jedna jako ljubazna uposlenica i lijepo mi objasni da se kao osnovica za carinjenje uzima navedena vrijednost robe i postarina i da je tako definisano po zakonu BiH.
Mene sad zanima, kako je moguce cariniti trosak postarine/transporta koji sam morao platiti covjeku da bi mi poslao paket ???
Odem danas u postu da to preuzmem, kad tamo lijepo uplatnica da platim 60 KM carine. Obzirom da mi nije bilo jasno kako je moguce da za robu vrijednosti 100 KM platim carine 60, odem lijepo do carine na posti da provjerim.
Na carini me doceka jedna jako ljubazna uposlenica i lijepo mi objasni da se kao osnovica za carinjenje uzima navedena vrijednost robe i postarina i da je tako definisano po zakonu BiH.
Mene sad zanima, kako je moguce cariniti trosak postarine/transporta koji sam morao platiti covjeku da bi mi poslao paket ???
- karanana
#2 Re: Carina na postarinu ????
to ti je ta ljubazna uposlenica slagala. carina se ne obracunava na postarinu. ali cak i da se obracunava, otkud to da je carina 35% (60 od 170)? bila je 16% a cak mislim da je potpisivanjem SPP od 1.1.2009. ta carina ili ukinuta ili jos vise smanjena. ono sto carina i poste rade sa paketima i koje cifre navlace su velika pljacka. cak i da ti odrede da nece naplatiti carinu nalate ti 9 i nesto maraka jer su eto kao pregledali i evidentirali posiljku.
- dinaraaa
#3 Re: Carina na postarinu ????
Da carina se plaća i na transport robe, bar su nama tako obračunavaliesso_sa wrote:Danas mi stigao paket iz Njemacke i vrijednost robe u paketu je 50 EUR. Postarinu sam platio jos 35 EUR posto je paket velik i tezak.
Ali kako 60,-KM od ukupnog cca 170,-KM
- KadSeMrtviProbudimo
#4 Re: Carina na postarinu ????
Članak 29. Zakona o carinskoj politici BiHesso_sa wrote:Danas mi stigao paket iz Njemacke i vrijednost robe u paketu je 50 EUR. Postarinu sam platio jos 35 EUR posto je paket velik i tezak.
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... litici.pdf
U carinsku osnovicu ulaze, između ostalih, vrijednost robe + (u tvom slučaju) troškovi transporta do BiH granice (zavisno je li paket stigao kopnenim ili zračnim putem...). Mislim da ti je u tih 35 EUR (mada si to morao platiti u KM) unesena transportna vrijednost.
Pogledaj ponovo kakva transportna odrednica piše na tvom trgovačkom dokumentu koji si morao dobiti uz paket.
@karanana, visina carinske stope i primjena SSP BiH-EU zavisi od porijekla robe
- karanana
#5 Re: Carina na postarinu ????
ja. pise da je paket stigo iz njemacke pa kontam da je i roba iz njemacke, ali ne mora biti.
-
esso_sa
#6 Re: Carina na postarinu ????
Jeste, stigao je iz Njemacke i konkretno, u pitanju je polovan dio za auto na kojem se i iz aviona vidi da je polovan a skinut sa auta koji je proizveden u EU.karanana wrote:ja. pise da je paket stigo iz njemacke pa kontam da je i roba iz njemacke, ali ne mora biti.
60 maraka su nagurali sa svojim kojekakvim taksama, carinama, porezima, pregledima itd... Standardno...
Paket je poslan klasicnom air mail postom (Deutsche Post odnosno DHL posto je DHL kupio DP)
- KadSeMrtviProbudimo
#7 Re: Carina na postarinu ????
esso_sa wrote:Jeste, stigao je iz Njemacke i konkretno, u pitanju je polovan dio za auto na kojem se i iz aviona vidi da je polovan a skinut sa auta koji je proizveden u EU.karanana wrote:ja. pise da je paket stigo iz njemacke pa kontam da je i roba iz njemacke, ali ne mora biti.
60 maraka su nagurali sa svojim kojekakvim taksama, carinama, porezima, pregledima itd... Standardno...
Paket je poslan klasicnom air mail postom (Deutsche Post odnosno DHL posto je DHL kupio DP)
Da bezze ne duljimo...Nećeš biti u pravu i pored ljutnje. Mogao si i morao si prije robnonovčane transakcije sa inostranstvom prikupiti više informacija, pa tek onda započeti.
Uglavnom, carinici na pošti carinjenja u Sarajevu sigurno te neće "zapaliti" niti ocariniti nepripadajuće. Šta više, ponekad mogu zažmiriti i pustiti...
Sad čak smatram i da si dobro prošao, obzirom na otpremnika.
Drugi put telefon u ruke i zovi prvog špeditera, informiraj se na vrijeme. Carina nije pijaca, nigdje u svijetu pa ni u BiH.
S pravne strane možeš uložiti žalbu, ali vjerujem da nećeš postići mnogo, izuzev dodatnih troškova postupka. Prosto zato što nema osnove za sumnju.
-
esso_sa
#8 Re: Carina na postarinu ????
Gledaj, ja se ne ljutim i nemam nista protiv carinjenja robe i placanja obaveza prema carini, ukoliko ih ima. Ipak, mislim da je totalno besmisleno cariniti uslugu transporta odnosno, postarinu. To je iznos koji je placen posti u zemlji iz koje se paket poslao i ne vidim nikakvu vezu nase carine sa tim.KadSeMrtviProbudimo wrote: Da bezze ne duljimo...Nećeš biti u pravu i pored ljutnje. Mogao si i morao si prije robnonovčane transakcije sa inostranstvom prikupiti više informacija, pa tek onda započeti.
Uglavnom, carinici na pošti carinjenja u Sarajevu sigurno te neće "zapaliti" niti ocariniti nepripadajuće. Šta više, ponekad mogu zažmiriti i pustiti...
Drugi put telefon u ruke i zovi prvog špeditera, informiraj se na vrijeme. Carina nije pijaca, nigdje u svijetu pa ni u BiH.
S pravne strane možeš uložiti žalbu, ali vjerujem da nećeš postići mnogo, izuzev dodatnih troškova postupka. Prosto zato što nema osnove za sumnju.
Isto ko kad bi ja sad otisao u Njemacku da kupim auto i pri povratku u BiH, nasa carina mi udari carinu na svotu koju sam potrosio na putne troskove da bi dosao u Njemacku i vratio se nazad. Nidje veze...
- karanana
#9 Re: Carina na postarinu ????
siguran sam da su te zapalili i licno bih volio da ides dalje i ulozis zalbu i da nam ovdje kazes sta su ti rekli. a pesimista sam da ce ti zalbu uvaziti ali me bas interesuje na osnovu cega su ti toliko naplatili jer nema razloga ni na osnovi potpisivanja sporazuma o ukidanju carine sa EU i i da sporazum nije potpisan, interesuje me otkud cak 60 maraka.
- KadSeMrtviProbudimo
#10 Re: Carina na postarinu ????
Ako baš hoćeš da znaš, i troškovi goriva, autoputa, i sl. se po zakonu uračunavaju u carinsku osnovicu - dodaju vrijednosti vozila po transakciji.esso_sa wrote:Gledaj, ja se ne ljutim i nemam nista protiv carinjenja robe i placanja obaveza prema carini, ukoliko ih ima. Ipak, mislim da je totalno besmisleno cariniti uslugu transporta odnosno, postarinu. To je iznos koji je placen posti u zemlji iz koje se paket poslao i ne vidim nikakvu vezu nase carine sa tim.KadSeMrtviProbudimo wrote: Da bezze ne duljimo...Nećeš biti u pravu i pored ljutnje. Mogao si i morao si prije robnonovčane transakcije sa inostranstvom prikupiti više informacija, pa tek onda započeti.
Isto ko kad bi ja sad otisao u Njemacku da kupim auto i pri povratku u BiH, nasa carina mi udari carinu na svotu koju sam potrosio na putne troskove da bi dosao u Njemacku i vratio se nazad. Nidje veze...
Usput, jesi li provjerio troškove otpreme iz Njemačke (ko plaća špeditera tamo), jesi li siguran da je nalog za plaćanje carine samo za carinu. A PDV?
Rekoh ti već jednom - nisi u pravu, el' eto, ako ti drukčije misliš, nek' ti bude.
Pozz
Last edited by KadSeMrtviProbudimo on 02/12/2009 17:25, edited 1 time in total.
-
mobbarley
#11 Re: Carina na postarinu ????
e eso mora se carina platiti na postarinu i to ti je tako glupo ali istinito...nacin da to izbjegnes je da podmitis carinika ili da ti taj frajer iz njemacke napise manju vrijednost robe kad ti salje...
- LilBear
#12 Re: Carina na postarinu ????
meni je prije par dana stigao paket iz njemacke, takodjer dostavljen DHL-om. vrijednost robe je bila oko 60 eur (nova roba, racun prilozen), a postarina 20 eur. i na ukupan racun od 80 eur u posti su mi naplatili samo 9,5 KM. 
- nexo
#13 Re: Carina na postarinu ????
Zanimljivo! Ja sam prije par mjeseci kupio u Madjarskoj robu mnogo vece vrijednosti, proizvedeno u Kini i platio sam samo 9KM troskova pregleda i evidencije. Robu sam platio preko banke prilikom narudzbe i racun je dosao kao prateca dokumentacija uz paket, dakle nista nisam umanjivao. Mozda se zakonom tretira drugacije uvoz polovne robe.
- zambaklija
#14 Re: Carina na postarinu ????
oooo majko mila,ko još šalje bilo što poštom??brato ima razno raznih prevoznika(autobusi) cenera ili tako nešto i dure je a i sigurno.Sto puta brže stigne nego najexpresnija pošiljka putem pošte.
dosad sam poslao 20 tona razne robe i sve stiglo. 
- Visoki Predstavnik
#15 Re: Carina na postarinu ????
Evo i od mene jedan primjer za ne povjerovat'
Narucio 35 gramofonkih ploca iz Londona. Platio postarinu i paket. Paket stigao na SA aerodrom i tamosnju carinu. Carinik zove mog starog (on je bio primalac posiljke) i kaze da mora platit' 200 KM na ime carine i poreza i da ce tek tad pustit' posiljku dalje!?
I jos ga pritom pita da mu kaze sta je u paketu!!! Halo, sta je u paketu!?
Ja nisam mog'o da vjerujem! Kako je dosao do cifre od 200 KM? Kako sam ja skonto, uzo je 17 % PDV-a i 10-11 % carine na ukupan iznos tj. vrijednost paketa , koja se nazalost nalazila na paketu i tako dosao do famozne cifre od 200 KM. Nije mi jasno kako neko moze traziti novac za carinu i porez kad uopste nezna sta se nalazi u paketu? Nisam tad bio u BiH, ali da jesam otiso bi mu licno u kancelariju i zadavio i njega i nadredjenog mu! Pa im li ovakvo nesto igdje drugo na svijetu osim u BiH? Nigdje! Na kraju sam mor'o platit' cijenu da bi mi pustili paket, a otac je nazalost izgubio negdje onu priznanicu sa uplatom. De zivi bili, nek meni ko laiku za spediciju, postarinu, carinu i poreze neko ovo objasni!
Narucio 35 gramofonkih ploca iz Londona. Platio postarinu i paket. Paket stigao na SA aerodrom i tamosnju carinu. Carinik zove mog starog (on je bio primalac posiljke) i kaze da mora platit' 200 KM na ime carine i poreza i da ce tek tad pustit' posiljku dalje!?
I jos ga pritom pita da mu kaze sta je u paketu!!! Halo, sta je u paketu!?
Ja nisam mog'o da vjerujem! Kako je dosao do cifre od 200 KM? Kako sam ja skonto, uzo je 17 % PDV-a i 10-11 % carine na ukupan iznos tj. vrijednost paketa , koja se nazalost nalazila na paketu i tako dosao do famozne cifre od 200 KM. Nije mi jasno kako neko moze traziti novac za carinu i porez kad uopste nezna sta se nalazi u paketu? Nisam tad bio u BiH, ali da jesam otiso bi mu licno u kancelariju i zadavio i njega i nadredjenog mu! Pa im li ovakvo nesto igdje drugo na svijetu osim u BiH? Nigdje! Na kraju sam mor'o platit' cijenu da bi mi pustili paket, a otac je nazalost izgubio negdje onu priznanicu sa uplatom. De zivi bili, nek meni ko laiku za spediciju, postarinu, carinu i poreze neko ovo objasni!
- KadSeMrtviProbudimo
#16 Re: Carina na postarinu ????
Ne laži. Carinik ne zove. Provjeri sve pa se ponovo javi, ali budi iskrenVisoki Predstavnik wrote:Evo i od mene jedan primjer za ne povjerovat'...Paket stigao na SA aerodrom i tamosnju carinu. Carinik zove mog starog (on je bio primalac posiljke) i kaze da mora platit' 200 KM na ime carine i poreza i da ce tek tad pustit' posiljku dalje!?
- Visoki Predstavnik
#17 Re: Carina na postarinu ????
Ej ba , ne budi glup. Nema potrebe da nesto izmisljam, pricam onako kako je bilo.Izgleda da si jedan od njih, vidi ti se po postovima.
- alica.k
#19 Re: Carina na postarinu ????
zove, i mene su zvali s aerodroma. i lupili mi carinu od 1500KM jer je umjesto po HK dolaru racunao vrijednost po US dolaru iako je fino pisalo HKD. i kune mi se da toliko moram platiti carine...a to sto sam kupila bilo dva puta jeftinije.KadSeMrtviProbudimo wrote:Ne laži. Carinik ne zove. Provjeri sve pa se ponovo javi, ali budi iskrenVisoki Predstavnik wrote:Evo i od mene jedan primjer za ne povjerovat'...Paket stigao na SA aerodrom i tamosnju carinu. Carinik zove mog starog (on je bio primalac posiljke) i kaze da mora platit' 200 KM na ime carine i poreza i da ce tek tad pustit' posiljku dalje!?
-
Wind
#20 Re: Carina na postarinu ????
Pa problem je tome sto mi stalno donosimo neke zakone a NIKAD nemamo jasne i precizne odredbe tog zakona kako bi svima bilo jasno...
Kao da zakone prave nepismene osobe...otuda i dolaze razne nejasnoce i mutljavine na sve strane...
ovdje bi trebalo da je detaljno objasnjeno sta i kako ali eto nije bas....
http://www.uino.gov.ba/b/Carina/Oslobadjanja.html
http://www.uino.gov.ba/b/Privatna_lica/ ... _lica.html
PAZI OVO:
Ako Zakonom o carinskoj tarifi u jednom jezičnom izdanju stopa od 5%, a u druga dva 10%, zašto se odgovorni za ASYCUDA-u prihvataju stopu od 10%, ako je u prethodnoj tarifi bilo 5%? Kako zaduženi za ASYCUDA mogu mijenjati Zakon? Ovdje dajemo primjer za tarifni broj 8409.91.
i tako dalje....jeli sad jasno zasto kasnimo za evropom?
Kao da zakone prave nepismene osobe...otuda i dolaze razne nejasnoce i mutljavine na sve strane...
ovdje bi trebalo da je detaljno objasnjeno sta i kako ali eto nije bas....
PAZI OVO:
Ako Zakonom o carinskoj tarifi u jednom jezičnom izdanju stopa od 5%, a u druga dva 10%, zašto se odgovorni za ASYCUDA-u prihvataju stopu od 10%, ako je u prethodnoj tarifi bilo 5%? Kako zaduženi za ASYCUDA mogu mijenjati Zakon? Ovdje dajemo primjer za tarifni broj 8409.91.
- KadSeMrtviProbudimo
#21 Re: Carina na postarinu ????
Wind wrote:Pa problem je tome sto mi stalno donosimo neke zakone a NIKAD nemamo jasne i precizne odredbe tog zakona kako bi svima bilo jasno...Kao da zakone prave nepismene osobe...otuda i dolaze razne nejasnoce i mutljavine na sve strane...ovdje bi trebalo da je detaljno objasnjeno sta i kako ali eto nije bas....
PAZI OVO:
Po Zakonu o carinskoj tarifi, za Tbr. 8409.91 stopa je 10%. (Ostali dijelovi za klipne SUS motore...)
5% je neispravna stopa
-
esso_sa
#22 Re: Carina na postarinu ????
Evo kako :karanana wrote:siguran sam da su te zapalili i licno bih volio da ides dalje i ulozis zalbu i da nam ovdje kazes sta su ti rekli. a pesimista sam da ce ti zalbu uvaziti ali me bas interesuje na osnovu cega su ti toliko naplatili jer nema razloga ni na osnovi potpisivanja sporazuma o ukidanju carine sa EU i i da sporazum nije potpisan, interesuje me otkud cak 60 maraka.
- Sabrali su vrijednost dijela i postarine i dobili iznos 85 EUR odnosno 166 KM
- Na dobiveni iznos su opalili carinu 10% koliko ide za auto dijelove i tako dobili 16 KM
- Na dobiveni iznos su opalili PDV 17 i tu dobili 32 KM koliko se sjecam
- Na sve to su opalili jos neku carinsku taxu od 10 KM
- Na taj ukupaniznos su onda opalili opet neku taxu od 1 %
Nakon toga se doslo do cifre od 61 KM
E onda, dosli su sljedeci troskovi
- Carinski pregled paketa 8 KM
- Placanje posti 1,5 KM
Na kraju sam morao platiti 71 KM da bi podigao svoj paket u kojem se nalatio dio vrijedan 100 KM. Znaci, bukvalno sam za dadzbine platio 70% od vrijednosti robe koja je u paketu.
Sto se tice sporazuma o stabilizaciji i ne placanju carine na stvari sa porijeklom iz EU, ovo moze ali samo ako je uz stvar prilozen tzv EU1 obrazac (tako ga zovu) i taj obrazac potvrdjuje da je proizvod porijeklom iz EU-a. E sad, velika rupa u zakonu je sto taj obrazac izdaju firme tipa VW kada kupis novo auto i sl.
Ne izdaju ga obicni ljudi i male firme koje prodaju sitne stvarcice.
Da ne pricam dalje sto jos placamo duplo oporezivanje (PDV u zemlji u kojoj kupimo robu pa onda opet PDV u BiH)
Sta rec, zivimo u prekrasnoj zemlji napravljenoj i podesenoj striktno da sise krv obicnom gradjaninu i uzme mu svaki dinar gdje god je to moguce....
- karanana
#23 Re: Carina na postarinu ????
nevjerovatno.
ma jebo nas zakon i sranja. veliki ga koriste i iskoristavaju da se obogate neplacajuci dadzbine a drzava ga koristi protiv nas sitnih riba da nadoknadi.
evo racimo ja vidim vec jednu rupu u ovom tvom: ako je evidentno da je posiljka stigla iz njemacke, zemlje clanice EU, i ako je postarina iz njemacke do bih bila 35 eura, da li ti i za dokazivanje "porijekla postarine" treba taj eu1 obrazac? zar nije dovoljno vidjeti mjesto posiljaoca i zakljuciti da je to promet izmedju zemlje eu i bih te da se po SSP-u ovo nebi trebalo cariniti, a vec je i samo carinjenje postarine idiotluk. haj dobro tu odrednicu za obrazac eu1 za porijeklo robe ko i mogu razumjeti, ali postarina......ali eto ako je to praksa u svijetu, hajde de.
ma jebo nas zakon i sranja. veliki ga koriste i iskoristavaju da se obogate neplacajuci dadzbine a drzava ga koristi protiv nas sitnih riba da nadoknadi.
evo racimo ja vidim vec jednu rupu u ovom tvom: ako je evidentno da je posiljka stigla iz njemacke, zemlje clanice EU, i ako je postarina iz njemacke do bih bila 35 eura, da li ti i za dokazivanje "porijekla postarine" treba taj eu1 obrazac? zar nije dovoljno vidjeti mjesto posiljaoca i zakljuciti da je to promet izmedju zemlje eu i bih te da se po SSP-u ovo nebi trebalo cariniti, a vec je i samo carinjenje postarine idiotluk. haj dobro tu odrednicu za obrazac eu1 za porijeklo robe ko i mogu razumjeti, ali postarina......ali eto ako je to praksa u svijetu, hajde de.
- texel
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#25 Re: Carina na postarinu ????
@ Visoki Predstavnik - opomena zbog vrijeđanja sugovornika!