Evo nesto razmisljam
Posto u nasoj dragoj domovini nema proizvoda ove vrste ja razmisljam da kupim neku malu brodicu sa kabinom u Poljskoj(nista veliko nekih 7,5 do 8 m).Kontam da bi bila dobra stvar po Jablanickom jezeru i oko Neuma malo.Ako neko ima informaciju koliko se krece carina i PDV na uvoz nove ili polovne brodice.Hvala unaprjed na informacijama!
Carina i PDV na uvoz jahte/broda
Moderator: anex
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#2 Re: Carina i PDV na uvoz jahte/broda
Pogledaj zakon o akcizama. A mislim da ASA auto ima jedno poduzeće koje se bavi proizvodnjom jahti. Mislim
- alphonse kauders
#3 Re: Carina i PDV na uvoz jahte/broda
Akcize nemaju veze s ovim.
Dakle PDV ti je standardno 17%, a carine su uglavnom 5% (u rijetkim slučajevima 10%), osim na jahte koje su porijeklom iz EU (ne da se kupuju iz EU, već da su tamo potpuno ili najvećim dijelom proizvedene), Turske, Albanije, Srbije, Hrvatske, Makedonije gdje je carina 0%. (Izvor: Carinska tarifa BiH, Sl.novine BiH 100/09, str. 565).
Pozdrav.
Dakle PDV ti je standardno 17%, a carine su uglavnom 5% (u rijetkim slučajevima 10%), osim na jahte koje su porijeklom iz EU (ne da se kupuju iz EU, već da su tamo potpuno ili najvećim dijelom proizvedene), Turske, Albanije, Srbije, Hrvatske, Makedonije gdje je carina 0%. (Izvor: Carinska tarifa BiH, Sl.novine BiH 100/09, str. 565).
Pozdrav.
-
enco12
#4 Re: Carina i PDV na uvoz jahte/broda
Hval na odgovorima.Kakva je situacija sa PDV-om u slucaju kupovine polovne brodice?
-
rebus
#5 Re: Carina i PDV na uvoz jahte/broda
Uvoz polovne brodice po standardnoj stopi od 17%.enco12 wrote:Hval na odgovorima.Kakva je situacija sa PDV-om u slucaju kupovine polovne brodice?
Kupovina od fizičkog lica u zemlji - nema PDV-a.