Cardinal Puljic

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

privremeni

Post by privremeni »

2. ne poznajem nekoga kome je uskracena hrana zato jer je neko u porodici Hrvat

Ako mislis na Merhamet, ja znam.

Tema je divna, moze se puno pricati o pravoj ulozi dobrotvornih organizacija sa vjerskim predznakom u ovom nasem proslom ratu.
mostarac

Post by mostarac »

O Puljicu smo raspravljali bar 10 puta. Isti hohstapler i sijac mrznje kao i Ceric i naravno kao i Cericevi i njegovi podanici
danas

Post by danas »

umro je mostar wrote:O Puljicu smo raspravljali bar 10 puta. Isti hohstapler i sijac mrznje kao i Ceric i naravno kao i Cericevi i njegovi podanici
ja mislim da je malo gori... i da je prvi poceo... i vise stete nanio...
al' ko da je bitno... :roll:
mostarac

Post by mostarac »

danas wrote:
umro je mostar wrote:O Puljicu smo raspravljali bar 10 puta. Isti hohstapler i sijac mrznje kao i Ceric i naravno kao i Cericevi i njegovi podanici
Mislim da su isti, samo je Ceric bolji politicar
T

Post by T »

privremeni wrote:2. ne poznajem nekoga kome je uskracena hrana zato jer je neko u porodici Hrvat

Tema je divna, moze se puno pricati o pravoj ulozi dobrotvornih organizacija sa vjerskim predznakom u ovom nasem proslom ratu.
Ne znam nikoga kome je bilo onemoguceno da bude clan dobrotvornog drustva Merhamet, (a kao takav i na listi za Merhametovu humanitarnu pomoc) zbog toga jer je Hrvat.
Ne zelim reci, da se to mozda negdje drugo nije desilo, ali primjeri koje ja znam, su ovakvi kakvi jesu. Sto se tice Caritasa, takodjer, primjeri koje ja znam, bili su takvi da su trazili nekakve krsne listove, a meni nije padalo na pamet da se krstim zbog njihovih konzervi i sl. Kazem, opet, mozda nisu svi slucajevi ovakvi, ali to je ono sto ja znam iz svoje okoline.

Sa druge strane, nas prvi komsija je bio Hrvat-katolik, i on je sa nama cesto dijelio dio hrane koju je dobio u Caritasu, ali to je bilo na privatnoj osnovi, bas kao sto smo i mi sa njim dijelili hranu koju smo mi dobijali od familije koja je zivjela vani.

Sjecam se takodjer, jednog drugog komsije, takodjer Hrvat-katolik, za kojeg znam da je u granicama svojih mogucnosti, dijelio hranu sa ostalim stanarima u haustoru (a i oni sa njim, naravno), i to me na neki nacin, vise veseli (ta sloga medju ljudima u Sarajevu), nego ove "otrovne strelice" koje kardinal zna veoma cesto odapeti.
danas

Post by danas »

umro je mostar wrote:
danas wrote:
more bit'... onda ga puljic dodje "bolji vjernik" :D :(
mostarac

Post by mostarac »

danas wrote:
umro je mostar wrote:
danas wrote: ja mislim da je malo gori... i da je prvi poceo... i vise stete nanio...
more bit'... onda ga puljic dodje "bolji vjernik" :D :(
jes jes :lol: :lol:
T

Post by T »

danas wrote:
Slazem se sa tobom...jer Cericu se uzima na teret sto kaze "da se svi drze za Bozije uze" i sl, i to se odmah poredi sa Gazimestanom i sl.

Sa druge strane, Puljic kaze da muslimanima ne treba vjerovati, i sl...a to je direktno navodjenje na nesto sto predstavlja "uvod u mrznju", i o tome se veoma malo pise. cak, oni koji su ucestvovali na temi "Reis nam opet zabija autogolove" na temi o kardinalu nisu se ni ukljucili, iako je govorila o kardinalovom rasizmu, koji je tako okvalifikovan i od inostranih diplomata

Osim toga, Ceric nikada nije koketirao sa nekim fasitickim rezimom, sto se za Puljica nikako ne moze reci, dok je koketirao (blago receno) sa uskrslim poglavnikom u liku Franje Tudjmana

Ne zelim reci da ni Ceric nema gresaka, ali mislim da su dosta manje u odmosu na Puljiceve, mada, po temama sa foruma, covjek vrlo lako moze da stekne sasvim drugaciju sliku.
everybody hurts

Post by everybody hurts »

T wrote:
everybody hurts wrote:Hmm....ne znam bas, mamina prijateljica(muslimanka) je prehranila sebe i dijete u ratu zahvaljujuci caritasu,al eto sve je moguce pa i to sto ste vi naveli...ali naprimjer moja komsinica (inace muslimanka) nije dobila nikakve pomoci od merhameta zato sto joj je muz hrvat, a moja prijateljica(hrvatica), kojoj je otac (hrvat) poginuo braneci ovu nasu jadnu drzavu, nije feninga dobila nikada od islamskih humanitarnih organizacija, a ni od nasih mogu vam reci....

1. ne poznajem muslimane koji su prezivjeli rat zahvaljujuci hrani Caritasa

2. ne poznajem nekoga kome je uskracena hrana zato jer je neko u porodici Hrvat
I sta sad, ako ti ne poznajes ovakve slucajeve, mislis da nije istina jel? Sve je ovo istina sto sam napisao, kako je vec neko rekao zavisi od slucaja do slucaja, mozda je nekog poznavala u caritasu, ko zna? I ja kazem da mi je prijateljici uskracena pomoc u ratu i poslije rata, znaci ne samo hrana, vec i finansijska pomoc, isto tako znam tipa kojem je otac(srbin) medju prvim poginuo u ratu, inace je covjek rodjen u zagrebu(a citav zivot proveo u sarajevu) i kada mu je porodica zatrazila pomoc, odbili su ih sa svih strana, jer je covjek rodjen u zagrebu, sta ce njegovoj porodici pomogati!!!!!! naravno, to im nije smetalo kad je trebalo da se gine, tad ih nije zanimalo odakle si i sta si....
mostarac

Post by mostarac »

T wrote:
danas wrote:
Slazem se sa tobom...jer Cericu se uzima na teret sto kaze "da se svi drze za Bozije uze" i sl, i to se odmah poredi sa Gazimestanom i sl.

Sa druge strane, Puljic kaze da muslimanima ne treba vjerovati, i sl...a to je direktno navodjenje na nesto sto predstavlja "uvod u mrznju", i o tome se veoma malo pise. cak, oni koji su ucestvovali na temi "Reis nam opet zabija autogolove" na temi o kardinalu nisu se ni ukljucili, iako je govorila o kardinalovom rasizmu, koji je tako okvalifikovan i od inostranih diplomata

Osim toga, Ceric nikada nije koketirao sa nekim fasitickim rezimom, sto se za Puljica nikako ne moze reci, dok je koketirao (blago receno) sa uskrslim poglavnikom u liku Franje Tudjmana

Ne zelim reci da ni Ceric nema gresaka, ali mislim da su dosta manje u odmosu na Puljiceve, mada, po temama sa foruma, covjek vrlo lako moze da stekne sasvim drugaciju sliku.
Ceric nije imao potrebe da koketira. naime on je bio jedan od ideologa :D

a sto jes jes nije ni Pujicu mane :D

Eh da i o Puljicu sam vec govorio na 5-6 tema i o Puljicevim podanicima, a o Cericu mi je ovo prvi ili drugi put. moramo gajiti ravnopravnost svih idiota ove napacene zemlje. :D
T

Post by T »

everybody hurts wrote: I sta sad, ako ti ne poznajes ovakve slucajeve, mislis da nije istina jel?
Ja sam napisao ono sto ja znam, i smatrao sam potrebnim da to napisem
Ni ja tebi ne zelim rec, da ako ti znas za takve slucajeve, da su oni bila praksa u cijeloj BiH. U dijelu Sarajeva, gdje sma ja zivio, ovo nije bilo ovako kako je napisano, i to je sve sto sam napisao
everybody hurts wrote: I ja kazem da mi je prijateljici uskracena pomoc u ratu i poslije rata, znaci ne samo hrana, vec i finansijska pomoc,
Covjece, ja sam u ratu od Merhameta dobio dva paketa, u vrh glave, a o finansijskoj pomoci prvi put cujem od tebe
everybody hurts wrote: isto tako znam tipa kojem je otac(srbin) medju prvim poginuo u ratu, inace je covjek rodjen u zagrebu(a citav zivot proveo u sarajevu) i kada mu je porodica zatrazila pomoc, odbili su ih sa svih strana, jer je covjek rodjen u zagrebu, sta ce njegovoj porodici pomogati!!!!!! naravno, to im nije smetalo kad je trebalo da se gine, tad ih nije zanimalo odakle si i sta si....
Kao prvo, nisu humanitarne organizacije nekoga slale u odbrambeni rat, nego drzava i njena nadlezna misnistarstva. Dakle, onaj ko treba da vodi brigu o ovakvim slucajevima, jeste drzava. Sa druge strane, ne kazem da humanitarne organizacije ne treba da pomazu ovakve porodice. Treba!!! A ovakve medju prvima! Ne zbog toga sto nemaju, nego iz postovanja za ono sto je njihova porodica dala ovoj drzavi, i ovom narodu (bosansko-hercegovackom, da ne bude zabune)...ali sve sto ti ja zelim reci, jeste da za slucajeve o kojima ti pises, ja ne znam. Takodjer, koliko vidim, slucajevi o kojima se ovdje pise, su bili maltene sporadicni...tj od slucaja do slucaja. Sta mislis kakva su iskustva nehrvata na teritoriji gdje je HDZ kontrolisao vlast?? Dok ih nisu skoro sve protjerali, sumnjam da je iko ista od tih ljudi dobio od neke humnaitarne organizacije sa tih prostora.
privremeni

Post by privremeni »

T wrote:
privremeni wrote:2. ne poznajem nekoga kome je uskracena hrana zato jer je neko u porodici Hrvat

Ne znam nikoga kome je bilo onemoguceno da bude clan dobrotvornog drustva Merhamet, (a kao takav i na listi za Merhametovu humanitarnu pomoc) zbog toga jer je Hrvat.
Ne zelim reci, da se to mozda negdje drugo nije desilo, ali primjeri koje ja znam, su ovakvi kakvi jesu. Sto se tice Caritasa, takodjer, primjeri koje ja znam, bili su takvi da su trazili nekakve krsne listove, a meni nije padalo na pamet da se krstim zbog njihovih konzervi i sl. Kazem, opet, mozda nisu svi slucajevi ovakvi, ali to je ono sto ja znam iz svoje okoline.

Sa druge strane, nas prvi komsija je bio Hrvat-katolik, i on je sa nama cesto dijelio dio hrane koju je dobio u Caritasu, ali to je bilo na privatnoj osnovi, bas kao sto smo i mi sa njim dijelili hranu koju smo mi dobijali od familije koja je zivjela vani.

Sjecam se takodjer, jednog drugog komsije, takodjer Hrvat-katolik, za kojeg znam da je u granicama svojih mogucnosti, dijelio hranu sa ostalim stanarima u haustoru (a i oni sa njim, naravno), i to me na neki nacin, vise veseli (ta sloga medju ljudima u Sarajevu), nego ove "otrovne strelice" koje kardinal zna veoma cesto odapeti.
Ne znas ti puno toga izgleda. Uvijek postoje pravila i izuzeci i svi pricamo ono o cemu imamo vlastita iskustva.
Ja sam bio svjedok kad u Merhametu ne dozvoljavaju covjeku da se "uclani" jer je Hrvat bez obzira sto je ozenjen Bosnjakinjom. Istovremeno uclanjuju dijete iz isto takve "mijesane"porodice sa obrazlozenjem da ima, citiram muslimansko ime i da mu je otac musliman.
Mozda ovo ne bi ni zapamtio ali je tip sve dobro komentarisao:"Mala nije birala oca, a ja zenu jesam".
Zato ne bih stao u odbranu ni jedne od postojecih tzv.dobrotvornih organizacija. A iz svake od njih ce ti i sami reci da su formirani prvenstveno za pomoc svojim vjernicima pa tek onda ostalima.

Licno misljenje, iste su samo jos jedna perionica novca.
T

Post by T »

privremeni wrote: Ne znas ti puno toga izgleda.
Ma ne lupaj. Odakle ti znas sta i koliko ja znam?
privremeni wrote: Uvijek postoje pravila i izuzeci i svi pricamo ono o cemu imamo vlastita iskustva.
Slazem se. Samo sto je u BiH, ono sto je na jednoj strani bilo pravilo, to isto je na drugoj bilo izuzetak, i obratno.

privremeni wrote: Ja sam bio svjedok kad u Merhametu ne dozvoljavaju covjeku da se "uclani" jer je Hrvat bez obzira sto je ozenjen Bosnjakinjom.
Ako si bio svjedok tome, to ne znaci da je to bilo pravilo a ne izuzetak. Ja sam bio svjedok kada ovo o cemu pises nije bio nikakav problem. Sa druge strane, zapitas li se, da li ti izuzeci o kojima ovdje pisemo, nisu bili pravila na podrucju koje je kontrolisao HDZ? Sumnajm da su Srbi i Bosnjaci mogli biti clanovi Caritasa i ocekivati da dobiju bilo sta od njih. Naprotiv, ne da im nisu davali humanitarnu pomioc, nego im nisu dali ni ono sto se svugdje u svijetu podrazumjeva kao normalno. Oduezta im je sva imovina, dio je pobijen, dio zatvoren u koncetracione logore, a dio protjeran.

Puljic, kao vjerski poglavar ovih o kojima sam pisao, nije nasao za shodno da kaze nesto u interesu suzivota, nego se nakon svega nasao "pozvan" da opet baca otrovne strelice medju narode.
privremeni

Post by privremeni »

Nesto si se zapretljo. :D
Oko izuzetaka i pravila. Ako znas za Sarajevo, ne mozes za ostala mjesta i sredine ili obrnuto. Mozes samo pretpostaviti. Znati i misliti su ipak dvije razlicite stvari.
T

Post by T »

privremeni wrote:Nesto si se zapretljo. :D
Oko izuzetaka i pravila. Ako znas za Sarajevo, ne mozes za ostala mjesta i sredine ili obrnuto. Mozes samo pretpostaviti. Znati i misliti su ipak dvije razlicite stvari.
Poslije rata, sto sluzbeno, sto privatno, isao sam u nekoliko gradova sirom BiH. Otprilike, ono sto sam vidio i cuo od ostalih, svede se na ono sto sam pisao. O nekim stvarima mogao sam i citati i kroz neke tekstove Dana i Bosne (koji se ovdje uzimaju kao referenca objektivnog novinarstva). Takodjer, i oni koji su protjerani, u principu, rekli su mi ono sto sam vec napisao.
Post Reply