Čak 30.000 zahtjeva za ispis iz državljanstva BiH
-
vidiovo
#1 Čak 30.000 zahtjeva za ispis iz državljanstva BiH
SARAJEVO - Više od 30.000 građana Bosne i Hercegovine koji žive u inozemstvu službeno su zatražili ispis iz bh državljanstva. Pred državnim uredom u Sarajevu, gdje se podnose zahtjevi, svaki dan u redu čeka najmanje 20 građana koji se zauvijek žele odreći svoje domovine.
U pitanju su, po pravilu, građani koji dugi niz godina žive u inozemstvu i koji su stekli pravo na dobivanje državljanstva zemlje u kojoj trenutačno žive. Da bi ostvarili to pravo u većini slučajeva moraju imati dokument kojim se potvrđuje da su se odrekli državljanstva zemlje u kojoj su ranije živjeli. Takvu praksu primjenjuje velik broj zemalja koje ne priznaju instituciju dvojnog državljanstva.
Dodatni je problem što Bosna i Hercegovina do danas gotovo niti s jednom zemljom koja priznaje dvojno državljanstvo nije bilateralno regulirala to pitanje. Sporazumi o dvojnom državljanstvu do sada su potpisani samo sa Srbijom i Crnom Gorom i Švedskom, dok s ostalim zemljama u kojima živi velik broj bh građana takvi sporazumi nisu ni blizu potpisivanja.
Primjerice, pregovori sa Slovenijom nisu odmakli od početka, jer vlasti u Ljubljani uopće nisu zainteresirane za sporazum o dvojnom državljanstvu s BiH. Slično se ponašaju i neke druge europske zemlje, tako da i u samom Vijeću ministara BiH ne vjeruju da će uskoro biti potpisan značajniji broj sporazuma kojima će se omogućiti bh građanima da uz novo državljanstvo zadrže i postojeće bosanskohercegovačko.
Procjenjuje se da izvan granica BiH živi više od milijun bh državljana. Njihovi predstavnici tvrde da se, osim zbog praktičnih razloga, iseljenici vrlo često odriču bh državljanstva i iz revolta; oni su, po pravilu, nezadovoljni brigom koju državne vlasti u Sarajevu pokazuju za njih. Kontakti s dijasporom sporadični su, a do danas nije poduzeta niti jedna akcija koja bi imala za posljedicu jačanje veza s "iseljeničkom Bosnom i Hercegovinom".
U pitanju su, po pravilu, građani koji dugi niz godina žive u inozemstvu i koji su stekli pravo na dobivanje državljanstva zemlje u kojoj trenutačno žive. Da bi ostvarili to pravo u većini slučajeva moraju imati dokument kojim se potvrđuje da su se odrekli državljanstva zemlje u kojoj su ranije živjeli. Takvu praksu primjenjuje velik broj zemalja koje ne priznaju instituciju dvojnog državljanstva.
Dodatni je problem što Bosna i Hercegovina do danas gotovo niti s jednom zemljom koja priznaje dvojno državljanstvo nije bilateralno regulirala to pitanje. Sporazumi o dvojnom državljanstvu do sada su potpisani samo sa Srbijom i Crnom Gorom i Švedskom, dok s ostalim zemljama u kojima živi velik broj bh građana takvi sporazumi nisu ni blizu potpisivanja.
Primjerice, pregovori sa Slovenijom nisu odmakli od početka, jer vlasti u Ljubljani uopće nisu zainteresirane za sporazum o dvojnom državljanstvu s BiH. Slično se ponašaju i neke druge europske zemlje, tako da i u samom Vijeću ministara BiH ne vjeruju da će uskoro biti potpisan značajniji broj sporazuma kojima će se omogućiti bh građanima da uz novo državljanstvo zadrže i postojeće bosanskohercegovačko.
Procjenjuje se da izvan granica BiH živi više od milijun bh državljana. Njihovi predstavnici tvrde da se, osim zbog praktičnih razloga, iseljenici vrlo često odriču bh državljanstva i iz revolta; oni su, po pravilu, nezadovoljni brigom koju državne vlasti u Sarajevu pokazuju za njih. Kontakti s dijasporom sporadični su, a do danas nije poduzeta niti jedna akcija koja bi imala za posljedicu jačanje veza s "iseljeničkom Bosnom i Hercegovinom".
-
BosniakOdSanjak
Ali 20 000 Bosnjaka iz Sandzaka uzelo BiH drzavljanstvo 
-
dinash
BH meni kao njenom drzavljanu ne nudi apsolutno nikakvu zastitu van (a, vala, ni unutar) svojih granica. zapravo, zbog BH pasosa imam samo vise problema ... na primjer, u sloveniji, gdje zivim, hrvati ne placaju skolovaje jer slo i hr imaju bilateralni sporazum ... ja bosnjo placam jer BH nema hnikakvog sporazuma niti ce ga biti u dogledno vrijeme ... zdravstveno osiguranje MORAM placati ovdje po 3x visoj cijeni jer BiH i Slo nemaju nikakog dogovora koji bi meni omogucio bilokakve olaksice or whatever ... o viznom rezimu, jebanju jeza po ambasadama kad i ukoliko zelim putovati (a kao mlad covjek naravno da zelim vidjeti svjeta) da i ne govorim.
ukratko, ispis iz BH drzavljanstva umene kosta 2000$ ... kad izracunam koliko mi troskova (spomenutih i nespomenutih) godisnje nametne cinjenica da sam vlasnik BH pasosa (the so called bosnian curse) onda se iskreno cudim kako gorespomenuti redovi nisu duzi.
ukratko, ispis iz BH drzavljanstva umene kosta 2000$ ... kad izracunam koliko mi troskova (spomenutih i nespomenutih) godisnje nametne cinjenica da sam vlasnik BH pasosa (the so called bosnian curse) onda se iskreno cudim kako gorespomenuti redovi nisu duzi.
-
BosniakOdSanjak
Bosnjaka sve vise Srba i Hrvata sve manjevidiovo wrote:koje li sreceBosniakOdSanjak wrote:Ali 20 000 Bosnjaka iz Sandzaka uzelo BiH drzavljanstvo![]()
-
vidiovo
-
BosniakOdSanjak
Uzmi srpski il hrvatski mozda skontasnineac wrote:Nekontam šta je meni ova država dala pa da bi ja bio ponosan što imam njen pasoš???
-
zili
joj, jest vala užasno sa ovim bh pasošem. nega granice na kojoj nisam zaglavila, nema ambasade u kojoj me nisu poprijeko gledali i držali u redu satima (danima) k'o stoku, nema službenika (posebno američkog) koji nije pokušao dokučiti moje terorističke namjere, i nema slovenačkog graničara kojeg nisam poželjela krvnički (i meni sasvim nesvojstveno) lišiti života.
i ja bih se ispisala da imam rezervno državljanstvo, ali sad za sad jbg šta je tu je.
i ja bih se ispisala da imam rezervno državljanstvo, ali sad za sad jbg šta je tu je.
-
violentjack
Najvise Bosnjaka zivi bas u Svedskoj i Americi
Slovenija je tu beznacajna.a broj Muslimana ce se jedino povecavati tamo
Radi se uskoro o bilateralnom ugovoru sa Austrijom..i ako se jos Njemacka rijesi 95% Bosnjacke dijaspore ce imati dvojno drzavljanstvo
Rok je do 2013 u vezi dvojnog drzavljanstva inace

Slovenija je tu beznacajna.a broj Muslimana ce se jedino povecavati tamo
Radi se uskoro o bilateralnom ugovoru sa Austrijom..i ako se jos Njemacka rijesi 95% Bosnjacke dijaspore ce imati dvojno drzavljanstvo
Rok je do 2013 u vezi dvojnog drzavljanstva inace
-
dinash
zili wrote:joj, jest vala užasno sa ovim bh pasošem. nega granice na kojoj nisam zaglavila, nema ambasade u kojoj me nisu poprijeko gledali i držali u redu satima (danima) k'o stoku, nema službenika (posebno američkog) koji nije pokušao dokučiti moje terorističke namjere, i nema slovenačkog graničara kojeg nisam poželjela krvnički (i meni sasvim nesvojstveno) lišiti života.
sejm hijr. ja se sad trudim za tu rezervu ... cisto da im ne moram [opet] izvoditi striptiz i pokazivati sadrzaj mojih carapa ...
-
sunday_morning
sjecam se..stojala sam prije 2 godine u nasoj ambasadi u it. trebala sam rijesiti neke dokumente i gledala sam nase ljude kako bukvalno placu dok daju grdnu lovu i potpisuju da se odricu BH drzavljanstva u korist tog drugog... sjecam se da je jedna hajde da kazem, priprosta zena govorila muzu, saptala mu je na uho: ''Meho ba, samo ti potpisi izmandjijat cemo mi Bosanko drzavljanstvo opet..majku im njihovu, misle nas za*bat .. oni ce mene natjerati da se odreknem svoga'' 
u tom trenutku to je bilo tako tragikomicno gledat i slusat.. razumijem ja da je ova drzava jedan veliki haos ali svaki puta kad cujem nase ljude koji su vani i koji govore kako se nemaju namjeru vracat, da ne vide ovdje nikakvu perspektivu, osjecam se ko zadnja budala i da sve ono sto valja polako odlazi iz BIH..pa nekako osjecam da su agresori postigli sto su htjeli i dan danas postizu - polako ali sigurno rasturaju nam dusu, navode nas da sami sebe unistavamo i da se osjecamo bijedno!
u tom trenutku to je bilo tako tragikomicno gledat i slusat.. razumijem ja da je ova drzava jedan veliki haos ali svaki puta kad cujem nase ljude koji su vani i koji govore kako se nemaju namjeru vracat, da ne vide ovdje nikakvu perspektivu, osjecam se ko zadnja budala i da sve ono sto valja polako odlazi iz BIH..pa nekako osjecam da su agresori postigli sto su htjeli i dan danas postizu - polako ali sigurno rasturaju nam dusu, navode nas da sami sebe unistavamo i da se osjecamo bijedno!
-
violentjack
Najvaznije je sad da potpisemo sa Austrijom.;.pregovori su daleko odmakli..mislim da ce biti Austrijanci fer
Pa onda
Austrija
Svedska
Usa
Njemacka
Oni sto izgube nase drzavljanstvo u Sloveniji..nasa vlada treba da dadne svakome po 100 000 maraka..ako bude imao familiju od 5 djece
Pa 5 djece po 50 godina ..50 000 Muslimana..nova Bosna
Pa onda
Austrija
Svedska
Usa
Njemacka
Oni sto izgube nase drzavljanstvo u Sloveniji..nasa vlada treba da dadne svakome po 100 000 maraka..ako bude imao familiju od 5 djece
Pa 5 djece po 50 godina ..50 000 Muslimana..nova Bosna
-
missA
Dinash ne lazi! Ili se ne skolujes, ili sigurno lazes!!!!dinash wrote:svojih granica. zapravo, zbog BH pasosa imam samo vise problema ... na primjer, u sloveniji, gdje zivim, hrvati ne placaju skolovaje jer slo i hr imaju bilateralni sporazum ....ja bosnjo placam jer BH nema hnikakvog sporazuma niti ce
U ratu, poslije rata je skolarina za drzavljane Bila oprostena.
-
violentjack
Ja nisam nista potpisao jer Usa priznaje dvojno drzavljanstvo osim sa drzavama koje su neprijateljske kao Iran..Srbija..itd
Dalje Svedske je samo jedan pozitivan korak..a do 2013 godine nasa vlada mora potpisati bilateralne uoovore sa sliedecim drzavama
Australijom
Austrijom
Kanadom
Njemackom
Danskom
Norveskom
Ostale zemlje nisu bitne

Dalje Svedske je samo jedan pozitivan korak..a do 2013 godine nasa vlada mora potpisati bilateralne uoovore sa sliedecim drzavama
Australijom
Austrijom
Kanadom
Njemackom
Danskom
Norveskom
Ostale zemlje nisu bitne
-
violentjack
Pa naravno da je fino..kao sto je i sad Svedska potpisala..a nadam se 2005 i Austrija ce
-
violentjack
Green card nije Green nego Pink ljubicast card 
-
sunday_morning