Čajniče je slikovit gradić i središte istoimene općine na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine na granici sa Crnom Gorom.
Općina pripada entitetu Republika Srpska.
Nalazi se na dvadesetom kilometru ceste Goražde-Pljevlja, na nadmorskoj visini od 816 metara.
Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Čajniče imala je 8.956 stanovnika, raspoređenih u 36 naselja.
Stanovništvo općine Čajniče
godina popisa -> 1991.
Srbi -> 4.709 (52,57%)
Muslimani -> 4.024 (44,93%)
Hrvati -> 5 (0,05%)
Jugoslaveni -> 77 (0,85%)
ostali i nepoznato -> 141 (1,57%)
ukupno -> 8.956
http://www.youtube.com/watch?v=HvTV-ylp ... r_embedded
Princ sam iz Gornjeg podrinja, tacnije iz Cajnica, jedne od najljepsih vukojebina na svijetu. Nekad pozamasna carsija, najveci grad u regiji, ali nije imala bukvalno kud da se siri (ko je bio u tom gradu zna o cemu govorim). Jedna cesta - iz Gorazda - vodi u Cajnice a druga - prema Pljevljima - iz Cajnica. Grad koji ima kapacitete da bude elitni turisticki centar, za bogatune, ali to nikad - zapamtite nikad, nece biti. Mozda kada bi neko jednog dana, kao kod bogatih alkoholicara sto se s krvi zna raditi, izmijenio ljude i stavio tamo neke u mozgu zdrave.
U gradu su prije rata bile dvije dzamije - prije Drugog Svjetskog Rata ih je bilo deset - jedna pravoslavna crkva (jedna od najvaznijih za SPC - ikona prasvete bogorodice, neka vrsta Medjugorja za Srbe, dva put godisnje dolaze u masama), i cak i jedna katolicka crkva pored koje sam u toku ranog djetinjstva zivio. Otkud katolicka crkva u gradu bez katolika (prije rata u gradu nije zivio niti jedan katolik, a u opstini je bilo njih 7 - sada ih je pet, ali oni su vise Srbi, moze se reci)? Zaista interesantna prica, oficir K.u.K. vojske se zaljubio u Cajnicanku, ozenio je i nastanio se u Cajnicu. Da bi imao gdje da se bogu moli izgradjena mu je crkva. Mala crkvica, ja se iz djetinjstva sjecam, cesto sam se igrao u dvoristu te crkve, da je bila neka "vjecna baustela", vazda se nesto krecilo, skele, i ti fazoni.

Bilo je prica, onako napaljenih nacionalistickih, da je lokalni "vojvoda", ne znam samo ko budalu proglasi vojvodom, bivsi konjovodac (stvarno konjovodac, vuko balvane iz sume, to mu je bio posao) Milun Kornjaca, sef "Plavih orlova" i brat Dr. Duska Kornjace, bivseg predsjednika Opstine Cajnice i predsjednika SAO Istocna Hercegovina, htio da otvori diskoteku u toj crkvi. Ali, eto nije. Posto su u tom kraju ratovali samo Srbi i Bosnjaci, crkva nije srusena. Obadvije dzamije, iako nije bilo oruzanih sukoba u Cajnicu - Bosnjaci su se jednostavno iselili ili (njih pedesetak) bili pohapseni pa strijeljani nakon sto je ubijen vukovarski veteran i samoproglaseni vojvoda Veljo Tanaskovic u okolini Cajnica u toku napada na Trebesko brdo (prema Gorazdu), su minirane i srusene.
Ah da, jedini grad u BiH u koji se nije vratio niti jedan povratnik. Dakle stopostotno etnicki homogen grad - Tamo ne zivi niti jedna osoba koja nije srpske nacionalnosti (onih pet Srba katolika iz jednog sela oko Cajnica ne brojim jer nisu u gradu a ni Hrvati neki).
Dzamija Sinan Pase, izgradjena krajem 15. vijeka, je obnovljena. Doduse ne izgleda kao prije tako da nisam bas sasvim siguran sto se tice smisla obnove ove dzamije (nema Bosnjaka vise, niti jednog, a ni kulturuloski nema efekta kad je ne naprave kakva je bila, a bila je ovakva:

Crkva SPC (pocelo se s izgradnjom ove crkve sredinom 19. vijeka, za vrijeme osmanske vladavine - a dovrsena je za vrijeme Austrougarske)

Ta ikona, ziva istina - ima na youtube-u video u kojem cajnicki pop prica bas to, je u toku Drugog Svjetskog Rata, nakon sto su ustase ostetile dio crkve, nisu je zapalili jer lokalni Bosnjaci nisu dopustili, je sacuvana od strane cajnickih Bosnjaka i nakon Drugog Svjetskog vracena u tu crkvu.
Dokumentarac o toj ikoni:
http://www.youtube.com/watch?v=SRTrPrni4NI
U toku osamdesetih godina u Cajnice su dolazili i strani turisti, ovi nesto bogatiji koji su bili vise zainteresovani za lov, izlete i to. Nocijevali bi u hotelu Orijent koji je propao jos prije rata. Hotel je iznad grada pored puta za Pljevlja (CG).
Hotel Orijent prije

Hotel Orijent danas:

Cajnice je jedini grad u Podrinju u kojem su Bosnjaci bili vecina nakon Drugog Svjetskog a Srbi ih brojcano pretekli jos prije rata. Zasto?
Bosnjaci, uglavnom gradski, su se selili u Gorazde jer je Gorazde bilo jedna od privredno najrazvijenih opstina u SRBiH. Zasto su se Srbi manje selili? Iskreno da kazem ne znam. Znam da su neki imali rodbine po Vojvodini...Novi Sad i to. Ali vaznije je doseljivanje crnogorskih Srba koje je imanentno jos od kraja Drugog Svjetskog Rata - trecina nastavnika u mojoj skoli su bili Crnogorci. E ti Crnogorci su uglavnom iz krajeva CG-a koji se deklarisu kao Srbi. Zbog toga najvjerovatnije srpska vecina jos 91. godine.
"Politicki stav" Cajnicana danas
http://www.youtube.com/watch?v=iC4oY3NNxf8
Cijeli grad maltene na ulicama, bukvalno i staro i mlado, nakon sto je uhapsen Mladic
Interesantan detalj, tamo je jos u pedesetim uhapsen cetnicki vojvoda Lasica - krijo se u okolnim selima, imao jatake, niko mu nista nije mogao dok ga nije izdala svalerka i onda ga UDBA roknula, njega i trojicu suboraca. Pa su ih objesili pred srednjom skolom u gradu, dakle direktno u centru, da vise tri dana..onako bradati. Tamo jest osnovana Druga Proleteska ali su samo dvojica proletera bili Cajnicani.
Eto toliko, ukoliko neko ima sta za dodati bujrum.