Caj od Bobica SMREKE!!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
neprilagodjena

#1 Caj od Bobica SMREKE!!

Post by neprilagodjena »

Zna li neko kako da napravim caj od bobica Smreke??
Last edited by neprilagodjena on 16/12/2010 16:28, edited 2 times in total.
male_okice

#2 Re: Caj od SMREKE!!

Post by male_okice »

Čaj od vršaka smreke:

Iglice ili vrške popariti kipućom vodom, pustiti da odstoji 5 do 10 minuta, zasladiti medom ili smeđim nerafiniranim šećerom.

Sirup protiv kašlja i iscrpljenosti:

1 kg mladih izdanaka smreke
1 kg šećera

Vrške smrekinih iglica posložiti u staklenku i to naizmjenično red iglica, red šećera. Tako napunjenu staklenku pokriti gazom i odmah staviti na sunce. Ukoliko nema sunca, staklenku možete staviti na vrlo slabo ugrijanu ploču štednjaka. Ukoliko to ne učinite, šećer će se toliko stvrdnuti da se nikad neće otopiti. Držati na suncu sve dok se šećer ne rastopi, otprilike 40 dana. Nakon toga dobro procijediti i spremiti u tamne boce. Uzimati tri puta po jušnu žlicu na dan, a djeca tri put dnevno po čajnu žličicu.

Mast za rane:

Na ranu možete staviti sirovu smolu ili njenu mast koja se priprema na sljedeći način: smolu kuhajte na laganoj vatri, potom je ocijedite, dodajte joj trećinu maslinova ulja te opet prokuhajte.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Caj od SMREKE!!

Post by PipiDugaDevetka »

Isto pitanje ali za čaj od BOBICA smreke?
neprilagodjena

#4 Re: Caj od SMREKE!!

Post by neprilagodjena »

male_okice wrote:Čaj od vršaka smreke:

Iglice ili vrške popariti kipućom vodom, pustiti da odstoji 5 do 10 minuta, zasladiti medom ili smeđim nerafiniranim šećerom.

Sirup protiv kašlja i iscrpljenosti:

1 kg mladih izdanaka smreke
1 kg šećera

Vrške smrekinih iglica posložiti u staklenku i to naizmjenično red iglica, red šećera. Tako napunjenu staklenku pokriti gazom i odmah staviti na sunce. Ukoliko nema sunca, staklenku možete staviti na vrlo slabo ugrijanu ploču štednjaka. Ukoliko to ne učinite, šećer će se toliko stvrdnuti da se nikad neće otopiti. Držati na suncu sve dok se šećer ne rastopi, otprilike 40 dana. Nakon toga dobro procijediti i spremiti u tamne boce. Uzimati tri puta po jušnu žlicu na dan, a djeca tri put dnevno po čajnu žličicu.

Mast za rane:

Na ranu možete staviti sirovu smolu ili njenu mast koja se priprema na sljedeći način: smolu kuhajte na laganoj vatri, potom je ocijedite, dodajte joj trećinu maslinova ulja te opet prokuhajte.

Fala ti male_okice na trudu ali meni treba caj od bobica smreke.
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#5 Re: Caj od Bobica SMREKE!!

Post by WipeOut »

Ne znam dal je ispravno,ali ja ga pravim na ovaj nacin.
Mislim da mi je neko rekao,cisto sumnjam da mi je samoj ovo naumpalo :-)

Uzmem te bobice smreke,stavim u malu vrecinu,uzmem cekic(kuhinjski naravno) i malo ih "polupam" samo malo da se otvore,a ne da se isitne skroz.Znaci lupim 2-3 puta po njima.I kasnije ga pravim kao obican caj.Prelijem kipucom vodom,odstoji 5 minuta i pijem.Super mi bude zimi,nekada cak ne stavljam ni meda u njega jer je pravo ukusan i ne zasladjen...

Eto ako sam sta pomogla... :roll:
bez_ideje

#6 Re: Caj od Bobica SMREKE!!

Post by bez_ideje »

WipeOut wrote:Ne znam dal je ispravno,ali ja ga pravim na ovaj nacin.
Mislim da mi je neko rekao,cisto sumnjam da mi je samoj ovo naumpalo :-)

Uzmem te bobice smreke,stavim u malu vrecinu,uzmem cekic(kuhinjski naravno) i malo ih "polupam" samo malo da se otvore,a ne da se isitne skroz.Znaci lupim 2-3 puta po njima.I kasnije ga pravim kao obican caj.Prelijem kipucom vodom,odstoji 5 minuta i pijem.Super mi bude zimi,nekada cak ne stavljam ni meda u njega jer je pravo ukusan i ne zasladjen...

Eto ako sam sta pomogla... :roll:
Isti princip kao i sa cajem od sipuraka ........Samo ja to ubacim kad voda jos nije provrela,pa kad provrije,smanjim da se malo iskuhava.....i dodas jos par listova melise
WJaca

#7 Re: Caj od Bobica SMREKE!!

Post by WJaca »

Jedna casa izdrobljenih bobica prelije se sa jednom soljom vrele vode.Ostavi se da stoji 10 minuta,procedi i pije.Caj se ne sladi.Ni jedan lekoviti caj se ne sladi.Samo poneki mogu sa medom ali ipak bolje ne.

http://sveznalica.jimdo.com/zdravlje/ča ... od-a-do-z/
Post Reply