zelenashica wrote:poznanik wrote:
Na domaćim (BiH) izložbama možeš sudjelovati sa svojim psom. Pa čak i na međunarodnim, ali tamo se za tvog psa ne vrši zvanično ocjenjivanje.
U BiH se na izložbama vrši ocjenjivanje, ali su ocjene nevažeće za FCI (Međunarodna kinološka organizacija), odnosno - svog psa ne možeš zvanično uvrstiti među šampione i td.
Razlog je neuređena organizacija kinologije u BiH, formiranje kojekakvih saveza i kinoloških klubova praćenih političkim strujanjem i etno bojama (čitaj Bošnjački, Srpski i Hrvatski kinološki savez, umjesto jednog nacionalnog - BiH saveza, na čemu insistira FCI).
Ti sa svojim rodovnikom iz RS možeš učestvovati na bilo kojem takmičenju u BiH, ukoliko ispravno popuniš prijavu i uplatiš određeni novac. Niko te neće otjerati sa izložbe, čak će ti organizator upisati i ocjenu u Rodovnik, ali je sve nelegitimno od strane FCI.
Ama jasno je mene da mi curu niko neće otjerati sa izložbe bukvalno(takvu ljepoticu je grehota otjerati).
Ja sad pitam sta treba da uradim da bi imala sve opcije na izlozbama?!
Nije valjda da am ovaj rodovnik RS mogu bukvalno baciti jer eto ko fol ne ispunjavam islove FCI-a?
I jos jedno pitanje koja je svhra uopšte izlozbi u BiH ako te ocjene zvaničko ne priznaje međunarodni kinoloski savez?Je l to opet znači da čak i ako imam rodovikFBIH mogu ocjene okačiti mačku o rep?
I ono najbitnije šta se dešava sa rodovniko iz RSrbije(naručila sam štene iz Srbije)

je l i njemu automatizmom zabranje učestvovanje(vlasnica cu helem biti ja iz Federacije ili

Rodovnik ti je pseći pasoš, LK, i nipošto ga ne bacaj. U njemu su upisani svi podaci o psu i uništenjem Rodovnika objavljuješ svog psa "
lutalicom"...
Na izložbama se konstatuje inteligencija psa, njegova sposobnost prihvatanja tebe kao njegovog gospodara, njegovo umijeće za odradi naredbe itd itd, i sve te osobine se ocjenjuju od strane kinoloških sudija, stručnjaka (trebalo bi da je tako...

). Međutim, tu ocjenu FCI ne prihvata kao validnu jer u BiH ne postoji legitiman kinološki savez.
Kada kupiš psa iz inostranstva, njegov Rodovnik u BiH ne vrijedi. Neki od kinoloških klubova u BiH (koji su verificirani od kinološkog saveza BiH - koji ne postoji, i koje - sve zajedno, trenutno ne priznaje FCI) ti mora izdati BiH Rodovnik, sa ser. brojem prepoznatljivim u FCI bazi podataka.
Za sada, zbog opstrukcija pojedinih kinologa iz HZHB (u čijoj pozadini je i Bariša Čolak) i pojedinaca iz kinologije Republike Srpske, ali i od strane pojedinaca iz Sarajeva (Bosanski kinološki savez - čitaj Rafet) - a svi zbog velikog priliva novca izdavanjem nelegitimnih Rodovnika, sve do formiranja i zvanične registracije BiH Unije kinoloških saveza sastavljenih od kinoloških saveza iz FBiH, RS i D.Brčko, Unije koju će jedino takvu da prizna FCI - nema zvaničnih međunarodnih izložbi pasa u BiH, niti BiH psi mogu izlaziti vani na takve izložbe.
Politika se prenijela i u kinologiju