c++ tutorijal

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Kick off

#1 c++ tutorijal

Post by Kick off »

treba bi c++ tutorijal ali samo na bosanskom,srpskom,hrvatskom ili crnogorskom :)

ne mora biti extra kvalitetan,treba mi cisto radi usavrsvanja terminologije.. na nasem.
mrak

Post by mrak »

Iskreno govoreci mislim da tutorial na nasem jeziku u svrhu usavrsavanja terminologije nema bas nekog smisla, jer mislim da je idiotski prevoditi stvari tipa

"user-defined type"
"mixin"
"polymorphism"
"member function"
"namespace"
"scope"

Za jedan dio ovih izraza bi se mogao i naci odgovorajuci prevod, ali to ce te dovesti u situaciju gdje neces znati kako se termin zove na engleskom...

Iako sam vec par godina u C++-u, moram priznati da me knjiga C++ od Bjarne Stroustrupa (autor samog jezika tj. originalne specifikacije) odusevila. Naravno knjiga sluzi vise kao referenca ili style-guide, dakle osnovne stvari nisu bas objasnjene...

Cak ima i prevod na srpski: http://www.mikroknjiga.co.yu/Prikazi/CPP_prikaz.html
Last edited by mrak on 24/11/2005 07:50, edited 2 times in total.
mrak

Post by mrak »

Hm, upravo sam primjetio da je ovaj preporuceni prevod upravo uradio ono sto sam smatrao idiotskim:

"Preklapanje operatora" (Operator overloading)
"Tokovi" (Streams!?!?)

Agh!

Podsjeti me na Bug iz doba HDZ-a i izraza "obrtnik" (cpu), "spremnik" (registar)
farky

Post by farky »

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

car-x

Post by car-x »

mrak wrote:Hm, upravo sam primjetio da je ovaj preporuceni prevod upravo uradio ono sto sam smatrao idiotskim:

"Preklapanje operatora" (Operator overloading)
"Tokovi" (Streams!?!?)

Agh!

Podsjeti me na Bug iz doba HDZ-a i izraza "obrtnik" (cpu), "spremnik" (registar)
ko da je danas bolje:
tipkovnica, zaslon, vatrozid, posluzitelj, ...
Post Reply