Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Jedan forumas mi je predlozio da napravim temu koja ce sluziti da se postavljaju pitanja bez da se originalna tema popunjava, a i da je laksi proces citanja i kretanja kroz temu, jelte. Evo ovdje pitajte a i postavljajte svoje kodove pa cemo skupa korak po korak rjesavati probleme .
U slucaju da vam nesto nije jasno u vezi koda ili ste uocili neku gresku napisite u formatu koja lekcija (predavanje) pa da se olaksa uocavanje a bogami i ispravljanje greske.
Za kucanje i testiranje koda preporucujem http://cpp.sh/ a za postavljanje koda (ocekujem lijep stil pisanja) nakon sto ste kopirali kod sa cpp.sh i ovdje pejstirali koristite opciju Code koja se nalazi iznad prozora gdje kucate (nakon B, i, u i quote).
triconja wrote:Jedan forumas mi je predlozio da napravim temu koja ce sluziti da se postavljaju pitanja bez da se originalna tema popunjava, a i da je laksi proces citanja i kretanja kroz temu, jelte. Evo ovdje pitajte a i postavljajte svoje kodove pa cemo skupa korak po korak rjesavati probleme .
U slucaju da vam nesto nije jasno u vezi koda ili ste uocili neku gresku napisite u formatu koja lekcija (predavanje) pa da se olaksa uocavanje a bogami i ispravljanje greske.
Za kucanje i testiranje koda preporucujem http://cpp.sh/ a za postavljanje koda (ocekujem lijep stil pisanja) nakon sto ste kopirali kod sa cpp.sh i ovdje pejstirali koristite opciju Code koja se nalazi iznad prozora gdje kucate (nakon B, i, u i quote).
Gdje si bio prije nego što sam položila programiranje
Melo15 wrote:Pitanje jedno, je li u ovom novom "pravilniku" za C++ se ne moze ukljuciti namespace std?
Moze se koristiti, ali to bas i nije po standardu. std:: se koristi da se oznaci standardna funkcija koja se izvodi iz biblioteke, vremenom ide ko halva kucanje std::nesto
Zato ne treba ovo ni mijesati Na faxu dok smo radili to prije par godina bila su stara pravila pa smo imali uvijek ukljucen namespace, kako su uveli C++ jel 11 il koji je najnoviji set, nisam linije koda napisao u C++
Melo15 wrote:Zato ne treba ovo ni mijesati Na faxu dok smo radili to prije par godina bila su stara pravila pa smo imali uvijek ukljucen namespace, kako su uveli C++ jel 11 il koji je najnoviji set, nisam linije koda napisao u C++
red evil wrote:Nekad davno kad sam to učio nije bilo to std:: ni namespace, ustvari možda i jest ali se ne sječam sad. Samo je cin i cout.
triconja šta još znaš osim c++?
Znam malo c ali ga ne koristim jer je jednostavniji c++, u zadnje vrijeme malo cackam nesto oko modova za igrice, malo java python i tako to ali tu sam skroz tanak, reklo bi se da ucim osnove toga. Isto tako nesto pokusavam u qt i to je to.
#include <iostream>
#include <string>
void SlovoV(int n){
std::cout << std::endl << "Slovo V na osnovu unesenog broja " << n << " izgleda ovako" << std::endl;
for(int i = 0; i < n; i++){
for(int j = 0; j < n; j++){
if(j == i / 2 || j == n - 1 - i / 2)
std::cout << "*";
else
std::cout << " ";
}
std::cout << std::endl;
}
}
int main()
{
int niz[10];
std::cout << "Unesite elemente niza ";
for(int i = 0; i < sizeof(niz) / 4; i++)
std::cin >> niz[i];
//testiranje niza da li sadrzi brojeve pogodne za zadatak
bool logicki(false);
for(auto element : niz)
if(element > 0)
logicki = true;
if(logicki == false){
std::cout << "U nizu nema pozitivnih brojeva razlicitih od nule!";
return 0;
}
//kretanje po nizu
int* pokazivac(niz);
std::string komanda;
std::cout << "Za kretanje po nizu koristiti komande naprijed i nazad a za ispis slova V koje ce biti nacrtano od znakova koristiti stop";
for(;;){
std::cout << std::endl << "Nalazite se na " << pokazivac - niz + 1 << " mjestu, unesite komandu za kretanje" << std::endl;
std::cin >> komanda;
//if(strcmp(komanda, "naprijed") == 0 || strcmp(komanda, "nazad") == 0 || strcmp(komanda, "stop") == 0){
if(komanda == "naprijed")
pokazivac++;
if(komanda == "nazad")
pokazivac--;
if(pokazivac < niz){
std::cout << std::endl << "Ilegalna pozicija, vracam se nazad na legalnu!" << std::endl;
pokazivac++;
}
if(pokazivac == &niz[10]){
std::cout << std::endl << "Ilegalna pozicija, vracam se nazad na legalnu!" << std::endl;
pokazivac--;
}
if(komanda == "stop"){
if(*pokazivac <= 0)
std::cout << "Ilegalan broj, vracam se nazad u petlju. (Broj mora biti pozitivan i veci od nule)";
else{
SlovoV(*pokazivac);
break;
}
}
}
return 0;
}
Da i u tebe nije ko u Muje kad je bio na orgijama, pa upola akcije pali svjetlo i kaže, stante ba ljudi, de da se malo oganizujemo ja ovdje samo pušim.