A kud možemo tresnuti više od ovoga. Jedini način na koji bi mogli tresnuti da opet zaratujemo, ali ovaj put cifru učinimo toliko većom da od Bosne napravimo novu Ruandu.Korisničkoime wrote: Dio problema je što je i dio biračkog tijela proistekla iz rata kao što se i dio budućeg biračkog tijela odgaja od strane ovog prvog. Ja sam više zagovornik da mi na Balkanu dolazimo tobeta tek kad dobro udarimo od pod, znači pad na dno kace ali onaj brutalan koji će sve odnijeti u 3 p.m.. Ali ću sutra potpisati tvoju zamisao sa novim snagama i ako budemo iole ličili na normalan svijet tako će i biti iako ne brzo ipak će biti pod uslovom da smo normalan svijet.
Č.Jovanović vs. M. Dodik
-
oridjidji
#1251 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
-
Bodkin
#1252 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
ajd nemoj molim te velikih rijeci i klipova. ili procitaj fino sta sam rekao ili pitaj ako ne razumijes. ovim odgovorim si mi svasta nesto imputiraoBosnolog wrote:Bodkin wrote:
moje misljenje je da se na ovom forumu previse koriste neke rijeci i to onda umanjuje snagu onoga na sta se stvarno odnosi
Nije nego obrnuti,ocito se previse pokusava opravdati genocidnost genocidnog Ausvica i prestaviti kao legitimno pravo srpskog naroda stvorenog na masovnim zlocinima,jamama,logorima ,etnocidu,kulturocidu i genocidu,....
-
Korisničkoime
#1253 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Složio bih se sa većinom napisanog pogotovo ovo boldirano osim sa načinom nastanka nacija. Nacija kao pojam u biti nastaje u vrijeme Francuske revolucije kao protuteža apsolutnoj od Boga datoj vlasti. Da sada ne dužim i da ne idemo previše u off topic iz te ideje protuteže navedenom rađa se ideja moderne nacije što kasnije biva modificirano kao npr. u Njemačkoj i Italiji pa služi kao protuteža razjedinjenosti i kao alat ideji zbližavanja i formiranja neke jedinstvene vlasti.Nacije su nastajale od etničkih skupina, koji su se u prošlosti svoje kretanje zaustavile na određenom prepoznatljivom prostoru i tu počeli da stvaraju jednu novu historiju, kulturu, jezik dajući tome prostoru svoj pečat, a vremenom i obrise države, stvarajući prve institucije, a potom i državu okarakterisanu oblikom vladavine koja je bila dominantna u tome narodu.
Pošto je historija, pokazala da su se nacionalne države stvarale ratovima mnogih naroda te dobijanjem ili gubljenjem tih prostora koje su pojedine etničke skupine narodi zaposjeli i da su mnoge države zahvatile i prostore na kojim su druge etničke skupine bile dominantne i učinile te prostore djelom neke jedne države u kojoj večina dominira manjinom, dovodi nas do zaključka da nacionalizam nije ljubav prema naciji, već prema etničkoj skupini jer etničke skupine tj. narodi stvaraju države. Zašto je nacionalizam poguban? Zato što se pripadnost etničkoj skupini stavlja iznad svih univerzalnih vrijednosti i moralnih principa, te se najčešče povezuje sa rasizmom, šovinizmom i fašizmom.
Patriotizam podrazumjeva ljubav prema domovini na način koji univezralne vrijednosti i moralne principe stavlja na pijadestal cijele države koja okuplja najčešče dvije etničke skupine, a u mnogim državama i puno više i svima daje podjednaka prava u tome društvu, spajajući interese svih ljudi pod krovom te države, a ne cijepanjem toga društva.
U osnovi nema zemalja koji su jednoetničke.
Na Balkanu se patriotizam i nacionalizam izjednačavaju, ali oni u svome korijenu nisu isti.
- automatic
#1254 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
POLITIKU KAO ZANIMANJE NA BALKANU TREBA ZABRANITI
-
Korisničkoime
#1255 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Uuu bojim se da možemo drug joooš daleko ka dole. Nemoj podcijeniti samodestruktivnost svih naroda u BiH stim da smo u prošlom ratu uglavnom mi Bošnjaci tresnuli.oridjidji wrote:A kud možemo tresnuti više od ovoga. Jedini način na koji bi mogli tresnuti da opet zaratujemo, ali ovaj put cifru učinimo toliko većom da od Bosne napravimo novu Ruandu.Korisničkoime wrote: Dio problema je što je i dio biračkog tijela proistekla iz rata kao što se i dio budućeg biračkog tijela odgaja od strane ovog prvog. Ja sam više zagovornik da mi na Balkanu dolazimo tobeta tek kad dobro udarimo od pod, znači pad na dno kace ali onaj brutalan koji će sve odnijeti u 3 p.m.. Ali ću sutra potpisati tvoju zamisao sa novim snagama i ako budemo iole ličili na normalan svijet tako će i biti iako ne brzo ipak će biti pod uslovom da smo normalan svijet.
- Bosnolog
#1256 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Jermenski novinar Dodiku: Srebrenica jeste genocid http://www.starmo.ba/bosnaihercegovina/item/3755.html
- Karl Hungus
#1257 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Emir Suljagić: Krv srebreničkih Bošnjaka i na Dodikovim je rukama
Suljagić, također, smatra da od danas nema sumnje da je krv srebreničkih Bošnjaka i na Dodikovim rukama
Autor Fena | Objavljeno 01.02.2012. u 03:18
Republika Srpska je nastala na genocidu nad Bošnjacima, te nikakvo poricanje ne mijenja tu realnost, izjavio je danas Feni jedan od preživjelih genocida u Srebrenici, aktualni ministar obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevu Emir Suljagić, reagirajući na izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tokom današnjeg TV duela u Tanjugovom centru u Beogradu s predsjednikom LDP-a Čedomirom Jovanovićem.
- Ako je nekad i bilo, sada nema sumnje da je Milorad Dodik bio učesnik u genocidnom projektu, za šta su dokaz njegovi govori iz vremena dok je bio poslanik u Narodnoj skupštini RS-a, te neupitna podrška Ratku Mladiću, poručio je on.
Suljagić, također, smatra da od danas nema sumnje da je krv srebreničkih Bošnjaka i na Dodikovim rukama, jer je posljednja faza svakog genocida poricanje.
- Ono što ne razumijem je kako Dodik može, nakon ovoga, biti prihvatljiv sagovornik bilo kome u regionu i međunarodnoj zajednici. Krajnje je vrijeme da se o Dodikovoj politici negiranja genocida - osim Ambasade SAD-a u BiH - očituje i delegacija Evropske unije u BiH, kazao je Suljagić.
Suljagić, također, smatra da od danas nema sumnje da je krv srebreničkih Bošnjaka i na Dodikovim rukama
Autor Fena | Objavljeno 01.02.2012. u 03:18
Republika Srpska je nastala na genocidu nad Bošnjacima, te nikakvo poricanje ne mijenja tu realnost, izjavio je danas Feni jedan od preživjelih genocida u Srebrenici, aktualni ministar obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevu Emir Suljagić, reagirajući na izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tokom današnjeg TV duela u Tanjugovom centru u Beogradu s predsjednikom LDP-a Čedomirom Jovanovićem.
- Ako je nekad i bilo, sada nema sumnje da je Milorad Dodik bio učesnik u genocidnom projektu, za šta su dokaz njegovi govori iz vremena dok je bio poslanik u Narodnoj skupštini RS-a, te neupitna podrška Ratku Mladiću, poručio je on.
Suljagić, također, smatra da od danas nema sumnje da je krv srebreničkih Bošnjaka i na Dodikovim rukama, jer je posljednja faza svakog genocida poricanje.
- Ono što ne razumijem je kako Dodik može, nakon ovoga, biti prihvatljiv sagovornik bilo kome u regionu i međunarodnoj zajednici. Krajnje je vrijeme da se o Dodikovoj politici negiranja genocida - osim Ambasade SAD-a u BiH - očituje i delegacija Evropske unije u BiH, kazao je Suljagić.