Da za 15KMaltgr wrote:Mogu li i ja dobiti tu knjigu?SemPer_fi wrote:Algoritmi u programiranju(Zbirka rijesenih zadataka vezani za matematicke i druge probleme)-Dragica Radosav,Ismet Maksumić,Marjana Barbarić,Višnja Jovanović
dobra knjiga koristi se na FIT-u , ako je zelis javi se na pp
C/C++
- SemPer_fi
#26 Re: C/C++
- Sunrise00
#27 Re: C/C++
uvijek se mozes privaliti na predavanja na etf-u ili pmf-u 
-
fanatikos
#28 Re: C/C++
pa to a1=a1+a2;EdoI wrote:@fanatikos
Pa kaže ti u zadatku "dok je element niza manji od 10000", a ti onda staviš uslov n > 10000.Prethodno si postavio da je n = 1 tako da ti program nikad neće ući u petlju već odmah nastavlja do system("pause").
Druga stvar, ti si uzeo da se računa prvih hiljadu članova, vrlo brzo dobijaš ogromne brojeve. Tebi po zadatku trebaju sami članovi, dakle ideš dok ti a1 ili a2 ne budu >= 10000, a ne n... budući da je a2 kod tebe uvijek veći od a1, dovoljno ti je njega ispitivati.
I naravno fali ti na kraju "return 0;" i zatvorena zagrada, kad već koristiš system("pause") ovo "pause" ti mora biti u zagradi i pod navodnicima. Kod cout ide <<, a ne >> kao što si ti stavio.
I usput, za varijable ti je dovoljno int, i bolje je koristiti a += b nego a = a + b.
Code: Select all
#include <iostream> using namespace std; int main() { float a1 = 1, a2 = 1, n = 1; while (a2 < 10000) { cout << a1 << endl; cout << a2 << endl; a1 += a2; a2 += a1; } system ("PAUSE"); return 0; }
a2=a2+a1; sam ja pisao nisam siguran da je tako {1,1,2,3,5,8,...an=an-1,an-2...fibonacijev niz, dokje element niza manji od 10000 } znaci to je bio zadatak
- zanimljiv
#29 Re: C/C++
Je li ovo taj Demistificirani?
http://adf.ly/q9zcL
Valja li išta ili je zastarila, budući da je poslije nje izdan ISO 1997 i 2011?
http://adf.ly/q9zcL
Valja li išta ili je zastarila, budući da je poslije nje izdan ISO 1997 i 2011?
-
doc.dr.
#30 Re: C/C++
Zastarjela pomalo jeste, jer je trenutno aktuelan standard C++11, ali je vjerovatno najbolje od svega što se na ex-Yu jezicima može naći. Inače, knjige koje pišu o C++11 vrlo su rijetke i u svijetu (Scott Meyers piše upravo jednu na tu temu), a da ne govorimo da gotovo ni jedan fakultet na svijetu nije uveo C++11 u nastavi, osim etfa u Sarajevu na kojem je Jurić već počeo ubacivati dosta elemenata C++11 u nastavu (eto, nismo ni mi uvijek na začelju svijeta
)
-
celeron
#31 Re: C/C++
Nadji knjigu Demistificirani C++ i rijesio si sve brige. 100% najbolja literatura ukoliko ucis na taj nacin
-
dbz
#32 Re: C/C++
i na FE u Tuzli se od ove godine krenulo sa C++11, predavanja od prof. Amera Hasanovića https://sites.google.com/a/ictlab.com.b ... predavanjadoc.dr. wrote:Zastarjela pomalo jeste, jer je trenutno aktuelan standard C++11, ali je vjerovatno najbolje od svega što se na ex-Yu jezicima može naći. Inače, knjige koje pišu o C++11 vrlo su rijetke i u svijetu (Scott Meyers piše upravo jednu na tu temu), a da ne govorimo da gotovo ni jedan fakultet na svijetu nije uveo C++11 u nastavi, osim etfa u Sarajevu na kojem je Jurić već počeo ubacivati dosta elemenata C++11 u nastavu (eto, nismo ni mi uvijek na začelju svijeta)
-
doc.dr.
#33 Re: C/C++
Interesantno... Po ovom pitanju Bosanci idu ispred većine Evrope...
- cenecimoveocino
#34 Re: C/C++
doc.dr. wrote:Interesantno... Po ovom pitanju Bosanci idu ispred većine Evrope...
- apsidejzi
#36 Re: C/C++
Haj kad si vec ozivio temu da postavim i ja jedno pitanje. Ja nisam nikada programirao u C-u ali koliko mogu vidjeti logika je ista kao i kod drugih programskih jezika sa kojima imam dodira. Ono sto mene interesuje je gdje se snimaju podaci u nekom C programu. Kad radis web programiranje onda obicno imas sql databazu u koju unosis promjene, iz koje trazis rezultate i slicno, gdje onda ide to kod C-a. Evo recimo kad neko napravi knjigovodsveni program i kada korisnik proknjizi neku promjenu... kako zapravo izgleda databaza kod ovog tipa programskih jezika?cassius wrote:.
- Ajatolah_
#37 Re: C/C++
Podaci se pohranjuju na način na koji programer to želi.
- damskot
#38 Re: C/C++
Ma isto samo zavisi po potrebama, brzini i mrezi . Logicno je da i kolega i sef mogu vidjeti tvoje promjene zato ide sve na server(DB) a taj soft ti je samo okvir kao i PHP sto radi za WEB . Naravno za menje stvari mozes cak i obicni text file koristiti ili za Mobilne malu brzu lokalnu DB . Pa je pri "WIFI"ju update tj sihronizujes sa serverom.apsidejzi wrote:Haj kad si vec ozivio temu da postavim i ja jedno pitanje. Ja nisam nikada programirao u C-u ali koliko mogu vidjeti logika je ista kao i kod drugih programskih jezika sa kojima imam dodira. Ono sto mene interesuje je gdje se snimaju podaci u nekom C programu. Kad radis web programiranje onda obicno imas sql databazu u koju unosis promjene, iz koje trazis rezultate i slicno, gdje onda ide to kod C-a. Evo recimo kad neko napravi knjigovodsveni program i kada korisnik proknjizi neku promjenu... kako zapravo izgleda databaza kod ovog tipa programskih jezika?cassius wrote:.
- apsidejzi
#39 Re: C/C++
E hvala. Ja nisam nikada pravio desktop aplikaciju a uvijek me interesovalo gdje se snime podaci. Recimo, igras igricu i onda snimis da nastavis kasnije. Negdje se postavke moraju snimiti. Vjerovatno se onda kreiraju neki oblici XML databaze kojima se promijeni ekstenzija.damskot wrote: Ma isto samo zavisi po potrebama, brzini i mrezi . Logicno je da i kolega i sef mogu vidjeti tvoje promjene zato ide sve na server(DB) a taj soft ti je samo okvir kao i PHP sto radi za WEB . Naravno za menje stvari mozes cak i obicni text file koristiti ili za Mobilne malu brzu lokalnu DB . Pa je pri "WIFI"ju update tj sihronizujes sa serverom.
- pirmin
#40 Re: C/C++
YT ima tutorijale za sve zivo
- red evil
#41 Re: C/C++
Imaju li te knjige Demistificirani C++, Efikasno programiranje u jeziku c++, Uvod u programiranje u pdf verziji? Ima li neko link da ne tražim ako već neko ima.