C/C++

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
tag33

#1 C/C++

Post by tag33 »

Da li bi mi neko mogao da preporuci neku literaturu za ova dva programska jezika, ne onu tipa naucite c++ za 2 sata i slicno nego ozbiljne knjige(domace,strane) :D takodjer ako neko ima vjezbe/zadatke ili skripte sa etf-a bio bih veoma zahvalan :)
gold'n'brown

#2 Re: C/C++

Post by gold'n'brown »

Thinking in C++, Bruce Eckel je dobra knjiga i besplatna za download. Zeljko Juric, profesor na ETF ima jako dobru skriptu pa pokusaj doci do nje.
silver testelone

#3 Re: C/C++

Post by silver testelone »

jbg ja što znam, naučio sam na faksu... imam neke literature dosta u pdf-u, za koju tvrde da je dobra i jako korisna, međutim ja je nisam koristio... pa ako se ne snađeš do ponedjeljka, mogu ti to poslat u ponedjeljak...
casanova123

#4 Re: C/C++

Post by casanova123 »

..
Last edited by casanova123 on 29/07/2014 08:26, edited 1 time in total.
Großmeister

#5 Re: C/C++

Post by Großmeister »

Ja imam nastavne materijale sa Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru. Materijali su jako dobri i sa puno primjera, ali ih ima jako puno. Ako si zainteresovan, javi se. :-D
tag33

#6 Re: C/C++

Post by tag33 »

E bas sam prijatno iznenadjen sa brojem ljudi koji mi je pomogao :-D hvala vam svima na pomoci :D malo cu se udubiti u ovu materiju sa ETF-a, to jest u jezik C pa cu rediti C++ :D
casanova123

#7 Re: C/C++

Post by casanova123 »

pocni odmah sa C++... isto ti je samo sto sto je C++ napredniji i kasnije se neces morati patiti sa ucenjem sintakse kad se budes prebacivao sa C na C++ a prebacivat ces se kad tad jer je C++ OOP a C nije..
doc.dr.

#8 Re: C/C++

Post by doc.dr. »

Sa predavanjima dr. Željka Jurića koja se mogu naći na Elektrotehničkom fakultetu ima jedan problem - podrazumijevaju predznanje programskog jezika C, s obzirom da se predmet za koji su predavanja namijenjena nastavlja na predmet na kojem se cijeli semestar radi C. S druge strane, isti profesor na PMF-u ima neke radne skripte koje dijeli studentima u kojima se C++ radi od početka. Te skripte se mogu polulegalno naći u kopirnici PMF-a (studenti su ih tamo dali na kopiranje). Međutim, te skripte nisu duže vremena ažurirane, tako da sadrže i dosta grešaka, pogotovo u kasnijim poglavljima. Kako su te greške otklonjene u materijalima koji su postavljeni na ETF, kombinacija tih skripti i materijala sa ETF-a je solidna ideja - zasad.

Inače, za one koji žele da što je god moguće brže nauče upotrebljivo programirati u jeziku C++, knjiga "Accelerated C++" autora A. Koeniga i B. Moo je dobro rješenje (knjiga ima možda oko 400 stranica). Ovo je jedina knjiga o jeziku C++ koja u manje od 700 stranica uspije objasniti gotovo sve bitne koncepte jezika C++. Inače, svaka knjiga o C++-u namijenjena početnicima a koja ima manje od 500 stranica gotovo bez izuzetka je obično smeće. Dosta je dobra i knjiga "Demistificirani C++" (preko 700 stranica), autori su J. Sribar i B. Motik.
doc.dr.

#9 Re: C/C++

Post by doc.dr. »

Zaboravio sam reći da se može naći i prevod knjige "Accelerated C++" na ovdje razumljiv jezik, pod nazivom "Efikasno programiranje u jeziku C++". Nisam siguran ko je radio prevod, čini mi se MikroKnjiga. U svakom slučaju, prevod je korektan, za razliku od raznoraznih prevoda drugih knjiga koje sam viđao.
tag33

#10 Re: C/C++

Post by tag33 »

doc.dr. wrote:Sa predavanjima dr. Željka Jurića koja se mogu naći na Elektrotehničkom fakultetu ima jedan problem - podrazumijevaju predznanje programskog jezika C, s obzirom da se predmet za koji su predavanja namijenjena nastavlja na predmet na kojem se cijeli semestar radi C. S druge strane, isti profesor na PMF-u ima neke radne skripte koje dijeli studentima u kojima se C++ radi od početka. Te skripte se mogu polulegalno naći u kopirnici PMF-a (studenti su ih tamo dali na kopiranje). Međutim, te skripte nisu duže vremena ažurirane, tako da sadrže i dosta grešaka, pogotovo u kasnijim poglavljima. Kako su te greške otklonjene u materijalima koji su postavljeni na ETF, kombinacija tih skripti i materijala sa ETF-a je solidna ideja - zasad.

Inače, za one koji žele da što je god moguće brže nauče upotrebljivo programirati u jeziku C++, knjiga "Accelerated C++" autora A. Koeniga i B. Moo je dobro rješenje (knjiga ima možda oko 400 stranica). Ovo je jedina knjiga o jeziku C++ koja u manje od 700 stranica uspije objasniti gotovo sve bitne koncepte jezika C++. Inače, svaka knjiga o C++-u namijenjena početnicima a koja ima manje od 500 stranica gotovo bez izuzetka je obično smeće. Dosta je dobra i knjiga "Demistificirani C++" (preko 700 stranica), autori su J. Sribar i B. Motik.
Zahvaljujem se na odgovoru i pomoci. Sta bi mi vi mogli preporuciti da radim kao pocetnik, C pa C++ prateci predavanja sa ETF-a i njihove skripte ili "Accelerated C++" ? Engleski jezik nije problem :D
doc.dr.

#11 Re: C/C++

Post by doc.dr. »

Zavisi. Mnogo temeljitije znanje ce biti putem C (ETF) -> C++ (PMF skripta + ETF predavanja), pa onda još neke dodatne knjige. Međutim, "Accelerated C++" nudi zaista dosta znanja za vrlo kratko vrijeme (odatle i naziv knjige), ali i dosta rupa.
tag33

#12 Re: C/C++

Post by tag33 »

Hvala. Buduci da zelim da se udubim u materiju a vec znam kontrolne strukture(relativno),array-je i pointere, ici cu sa C > C++ pa cu tu da dodam nabrojane knjige :)
doc.dr.

#13 Re: C/C++

Post by doc.dr. »

U svakom slučaju, pogledaj poslije i Accelerated C++ - naći ćeš stvari koje drugdje nećeš naći...
asdf1

#14 Re: C/C++

Post by asdf1 »

Ovo toplo preporučujem:

Professional C++
Nicholas A. Solter, Scott J. Kleper
HB_BHF

#15 Re: C/C++

Post by HB_BHF »

Da ne otvaram novu temu... Imate li kakvu preporuku knjige ili neke stranice gdje se objašnjavaju apstraktne strukture podataka (stekovi, liste, redovi itd...), a da nije objašnjeno sa template-ima i vektorima... Znači čista implementacija.
silver testelone

#16 Re: C/C++

Post by silver testelone »

HB_BHF wrote:Da ne otvaram novu temu... Imate li kakvu preporuku knjige ili neke stranice gdje se objašnjavaju apstraktne strukture podataka (stekovi, liste, redovi itd...), a da nije objašnjeno sa template-ima i vektorima... Znači čista implementacija.
pokušaj naći sa FER-a Zagreb materijala... Meni je predavao prof. iz Zagreba prije nekoliko godina i sve smo implementirali u C-u... sad više nije on na tom predmetu i prešli su na C++, klase itd... uglavnom pokušaj tako
Mariella

#17 Re: C/C++

Post by Mariella »

doc.dr. wrote:Sa predavanjima dr. Željka Jurića koja se mogu naći na Elektrotehničkom fakultetu ima jedan problem - podrazumijevaju predznanje programskog jezika C, s obzirom da se predmet za koji su predavanja namijenjena nastavlja na predmet na kojem se cijeli semestar radi C. S druge strane, isti profesor na PMF-u ima neke radne skripte koje dijeli studentima u kojima se C++ radi od početka. Te skripte se mogu polulegalno naći u kopirnici PMF-a (studenti su ih tamo dali na kopiranje). Međutim, te skripte nisu duže vremena ažurirane, tako da sadrže i dosta grešaka, pogotovo u kasnijim poglavljima. Kako su te greške otklonjene u materijalima koji su postavljeni na ETF, kombinacija tih skripti i materijala sa ETF-a je solidna ideja - zasad.

I sam profesor Zeljko Juric je preporucio istu knjigu (accelerated c++) za one koji hoce da sto prije nauce programirati u C++, a koji nemaju prethodnog znanja :)
wall3

#18 Re: C/C++

Post by wall3 »

Da ne otvaram novu temu, zna li iko gdje se kod nas može naći prevod knjige Accelerated C++. Izvrsno znam engleski, ali ću brže na maternjem nego na drugom jeziku.
fanatikos

#19 Re: C/C++

Post by fanatikos »

ok imam male težave s ovim zadatkom nisam bas dobar u tome alll, pa mozel ko pomoci oko ovoga,,,,,,,ovako glasi:

programski jezik C
{napisite program , koji bi racunao elemente Fibonaccijevega niza, dokle je element niza (slijeda)manji od 10000. Izpis nije potreben.
Fibonaccijev slijed je – clan niza je zbir prethodnih dva člana, pri čemu su prva dva člana 1:
1, 1, 2, 3, 5, 8, ... ,an=an-1+an-2, ... i treba uraditi dijagram toka.......}

ako ko zna uraditi bio bih zahvalan...........

ovako sam nesto uradio ali ne ide nikako ....

int main()
{
float a1=0, a2=1, n=1;
while (n>10000)
{
a1=a1+a2;
a2=a2+a1;
cout<<a1>>endl;
cout<<a2>>endl;
}
system PAUSE........
saga

#20 Re: C/C++

Post by saga »

fanatikos wrote:
int main()
{
float a1=0, a2=1, n=1;
while (n>10000)
{
a1=a1+a2;
a2=a2+a1;
cout<<a1>>endl;
cout<<a2>>endl;
}
system PAUSE........
Pa kako da ide kad ti:
1. nikad neće ući u while, a sve i da uđe kako će izaći
2. kakav ti je ovo ispis?

Razmisli malo, ne računaš n Fibonacci-jevih brojeva, već treba da izračunaš do onog čija je vrijednost <n.
Najlakše ti je vjerovatno ubaciti neki niz, pa opaliti brojeve dok ne dođeš do onog <10000;
I da, zašto su ti brojevi float?
Potrudi se još malo...
Last edited by saga on 01/12/2012 18:56, edited 1 time in total.
SemPer_fi

#21 Re: C/C++

Post by SemPer_fi »

Algoritmi u programiranju(Zbirka rijesenih zadataka vezani za matematicke i druge probleme)-Dragica Radosav,Ismet Maksumić,Marjana Barbarić,Višnja Jovanović

dobra knjiga koristi se na FIT-u , ako je zelis javi se na pp
Ajatolah_

#22 Re: C/C++

Post by Ajatolah_ »

@fanatikos
Pa kaže ti u zadatku "dok je element niza manji od 10000", a ti onda staviš uslov n > 10000. :-) Prethodno si postavio da je n = 1 tako da ti program nikad neće ući u petlju već odmah nastavlja do system("pause").
Druga stvar, ti si uzeo da se računa prvih hiljadu članova, vrlo brzo dobijaš ogromne brojeve. Tebi po zadatku trebaju sami članovi, dakle ideš dok ti a1 ili a2 ne budu >= 10000, a ne n... budući da je a2 kod tebe uvijek veći od a1, dovoljno ti je njega ispitivati.
I naravno fali ti na kraju "return 0;" i zatvorena zagrada, kad već koristiš system("pause") ovo "pause" ti mora biti u zagradi i pod navodnicima. Kod cout ide <<, a ne >> kao što si ti stavio.
I usput, za varijable ti je dovoljno int, i bolje je koristiti a += b nego a = a + b.

Code: Select all

#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
    float a1 = 1, a2 = 1, n = 1;

while (a2 < 10000)
    {
        cout << a1 << endl;
        cout << a2 << endl;
        a1 += a2;
        a2 += a1;
    }
    system ("PAUSE");
    return 0;
}
Bolonjac

#23 Re: C/C++

Post by Bolonjac »

Najbolja knjiga za pocetnike
"Uvod u programiranje" Zeljko Juric ne ETF skripta vec knjiga koja se na PMF-u koristi za programiranje mozes je nabaviti u kopirnici na PMF-u znaci ide od osnova do kraja :)
altgr

#24 Re: C/C++

Post by altgr »

Bolonjac wrote:Najbolja knjiga za pocetnike
"Uvod u programiranje" Zeljko Juric ne ETF skripta vec knjiga koja se na PMF-u koristi za programiranje mozes je nabaviti u kopirnici na PMF-u znaci ide od osnova do kraja :)

U potpunosti se slazem. :thumbup:
altgr

#25 Re: C/C++

Post by altgr »

SemPer_fi wrote:Algoritmi u programiranju(Zbirka rijesenih zadataka vezani za matematicke i druge probleme)-Dragica Radosav,Ismet Maksumić,Marjana Barbarić,Višnja Jovanović

dobra knjiga koristi se na FIT-u , ako je zelis javi se na pp
Mogu li i ja dobiti tu knjigu? :)
Post Reply