Bye, bye Konzum

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
Alfons Kauders

#101 Re: Bye, bye Konzum

Post by Alfons Kauders »

GAU8 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Stoga, standard nam ocito raste - jer su ti komentari 2014 u potpisu imali "Sent from my iPhone 5S"
Ako ti je potpis "sent from my iPhone XY" mjerilo standarda, onda ne rezonuješ pravilno neke stvari.
Na površini se vidi neka rastrošnost kod ljudi, ali to su većinom fukara koja ne želi da se zna da je fukara, u ovom konzumerskom društvu, tako da mora da se maksimalno nategne, makar ne imao hljeba, ali da kupi neki qrac koji će pokazati kako se ima itd.

Znači, logično, neće imat para da ode u konzum ili gdje već da kupi da jede išta sem paštete...

Meni se standard ogleda u javnom prevozu koji sve dublje ide u qrac. U boličkoj njezi i zdravstvu, koje je već otišlo u qrac. pardon u Njemačku, zatim u penzionom sistemu koji ode u qrac itd itd.

hebo ga iPhone, kakav je on pokazatelj standarda...
Pa pokazatelji su, jer ako raja ima para za telefone od milju, petobu u kladari, i kes za auta, krpice... Onda nemaju bas prava da kukaju kako je ovdje glad.

Mogu reci da ovdje nije dobro kao npr. u Sloveniji ili Irskoj, ali nek ne seru da je narod gladan. Jer nije, i ne ponasa se kao da jeste.
dezurni_ucenik

#102 Re: Bye, bye Konzum

Post by dezurni_ucenik »

Logovan wrote:Početak kraja Konzuma. 8-)

Tamo gdje je sad Konzum, biće Bingo. :izet:
Vraca se Gekom :D
Thorgerson

#103 Re: Bye, bye Konzum

Post by Thorgerson »

Nema Coca Cole.

Konzum: No problem.

Ide K+oka K+ola

:izet:
Thorgerson

#104 Re: Bye, bye Konzum

Post by Thorgerson »

Alfons Kauders wrote: Pa pokazatelji su, jer ako raja ima para za telefone od milju, petobu u kladari, i kes za auta, krpice... Onda nemaju bas prava da kukaju kako je ovdje glad.

Mogu reci da ovdje nije dobro kao npr. u Sloveniji ili Irskoj, ali nek ne seru da je narod gladan. Jer nije, i ne ponasa se kao da jeste.
Mobitel nije nikakvo mjerilo.

Jer ja znam raje koja mobitel uzima na kredit.

Ustvari, 90% ovih sto nosaju te iphone i cudesa telefone su uzeli na kredit. Sto na pretplatu, sto na obicni kredit.

Ja cisto sumnjam da svabo uzima fontele na kredit. Cisto sumnjam.
Alfons Kauders

#105 Re: Bye, bye Konzum

Post by Alfons Kauders »

Thorgerson wrote:
Alfons Kauders wrote: Pa pokazatelji su, jer ako raja ima para za telefone od milju, petobu u kladari, i kes za auta, krpice... Onda nemaju bas prava da kukaju kako je ovdje glad.

Ustvari, 90% ovih sto nosaju te iphone i cudesa telefone su uzeli na kredit. Sto na pretplatu, sto na obicni kredit.

Dobro, i sta onda? Nije im dobro jer trose pare na gluposti? I kriva im drzava sto su idioti koji ne znaju raspolagati vlastitim novcem?
zforumas

#106 Re: Bye, bye Konzum

Post by zforumas »

Thorgerson wrote:

Uzimaju na pretplatu na rate, isto kao u BiH. Ali 90% njih ne moraju imati najnoviji mobitel koji izadje, i dosta ih jos uvijek nose obicne "tipkase"
Thorgerson

#107 Re: Bye, bye Konzum

Post by Thorgerson »

Alfons Kauders wrote:
Thorgerson wrote:

Dobro, i sta onda? Nije im dobro jer trose pare na gluposti? I kriva im drzava sto su idioti koji ne znaju raspolagati vlastitim novcem?
Pa ti koji imaju te mobitele i koji trose lovu na gluposti, sigurno nisu gladni.

A slazem se s tobom, nas narod je navikao na kukanje da ja to nigdje u svijetu nisam vidio. I slazem se da se ovdje relativno dobro zivi.

Ali isto tako neoboriva je cinjenica da prosjecan bh gradjanin mora otici u minus da ode na more ili da priusti sebi neku glupost, sitnicu. Ja o tome govorim.

Pa jbmu potrebe covjeka rastu, necemo ostati na hljebu i soli?
dezurni_ucenik

#108 Re: Bye, bye Konzum

Post by dezurni_ucenik »

Coca-Cola, ipak, nije povukla svoje proizvode sa polica u prodavnicama Konzuma, potvrdili su u kompaniji Coca-Cola.

Na policama u Konzumovim prodavnicama u Sarajevu jutros stoje proizvodi Coca-Cole, nakon što su jučer objavljene informacije da je Coca-Cola povukla svoje proizvode iz ovog trgovačkog centra. Danas su, međutim, informacije sasvim drugačije.

“Naša saradnja sa Konzumom se odvija neometano, a sami se u to možete uvjeriti ukoliko odete u Konzumove prodavnice”, kazala je za Faktor Alma Šahman, PR Coca-Cole.

Dodala je da je Konzum ključni kupac Coca-Cole i da će tako ostati i u narednom peridu. Kazala je da ju je informacija o povlačenju proizvoda Coca-Cole iznenadila i da je za nju čula putem medija.

U Konzumu sinoć nisu željeli otkriti da li se Coca-Cola “povukla” zbog neplaćanja dospjelih faktura za isporučenu robu, ali su kazali da su u toku pregovori dvije kompanije u kojima se “svako bori za svoju poziciju”. Čini se kako su pregovori uspjeli i da će se saradnja Coca-Cole sa Konzumom neometano nastaviti.
Alfons Kauders

#109 Re: Bye, bye Konzum

Post by Alfons Kauders »

Thorgerson wrote:
Alfons Kauders wrote:
Thorgerson wrote:[
Pa ti koji imaju te mobitele i koji trose lovu na gluposti, sigurno nisu gladni.

A slazem se s tobom, nas narod je navikao na kukanje da ja to nigdje u svijetu nisam vidio. I slazem se da se ovdje relativno dobro zivi.

Ali isto tako neoboriva je cinjenica da prosjecan bh gradjanin mora otici u minus da ode na more ili da priusti sebi neku glupost, sitnicu. Ja o tome govorim.

Pa jbmu potrebe covjeka rastu, necemo ostati na hljebu i soli?
Pa vala i ne mora.

Neka prestane svaki dan ostavljati cenera na kladaru i cigarete, pa ce na kraju godine imati tri i po milje da povede troclanu porodicu na more.

Opet, nisam ja kriv sto je nekom prece uplatiti odigrati keca na Inter i kupiti kutiju Marlbora nego odvesti vlastito dijete na more.
dječak sa šibicama

#110 Re: Bye, bye Konzum

Post by dječak sa šibicama »

dezurni_ucenik wrote:Coca-Cola, ipak, nije povukla svoje proizvode sa polica u prodavnicama Konzuma, potvrdili su u kompaniji Coca-Cola.

Na policama u Konzumovim prodavnicama u Sarajevu jutros stoje proizvodi Coca-Cole, nakon što su jučer objavljene informacije da je Coca-Cola povukla svoje proizvode iz ovog trgovačkog centra. Danas su, međutim, informacije sasvim drugačije.

“Naša saradnja sa Konzumom se odvija neometano, a sami se u to možete uvjeriti ukoliko odete u Konzumove prodavnice”, kazala je za Faktor Alma Šahman, PR Coca-Cole.

Dodala je da je Konzum ključni kupac Coca-Cole i da će tako ostati i u narednom peridu. Kazala je da ju je informacija o povlačenju proizvoda Coca-Cole iznenadila i da je za nju čula putem medija.

U Konzumu sinoć nisu željeli otkriti da li se Coca-Cola “povukla” zbog neplaćanja dospjelih faktura za isporučenu robu, ali su kazali da su u toku pregovori dvije kompanije u kojima se “svako bori za svoju poziciju”. Čini se kako su pregovori uspjeli i da će se saradnja Coca-Cole sa Konzumom neometano nastaviti.
Bingo delegati na aparatima.
dezurni_ucenik

#111 Re: Bye, bye Konzum

Post by dezurni_ucenik »

dječak sa šibicama wrote:
dezurni_ucenik wrote:Coca-Cola, ipak, nije povukla svoje proizvode sa polica u prodavnicama Konzuma, potvrdili su u kompaniji Coca-Cola.

Bingo delegati na aparatima.

Steta sto su se vratili.
kox

#112 Re: Bye, bye Konzum

Post by kox »

Niko nije rekao da je standard u BiH kao u Njemackoj nego da je standard u BiH pao u odnosu na period prije kupovine Mercatora od strane Konzuma pa da je Konzum zato izbacio 'egzoticnije' i skuplje proizvode iz ponude. Mislim da standard danas nije nista losiji nego tada, vjerovatno je i nesto bolji samo je Konzumova procjena bila , kako se sada cini, pogresna. Postojao je Mercator u Sarajevu i 2000-e kada je prosjecna plata bila 400 km.
Sto se teme tice, mislim da ne bi bilo dobro da Konzum propadne ali ne bi bilo lose da se njegov udio na nasem trzistu smanji.
Hakiz

#113 Re: Bye, bye Konzum

Post by Hakiz »

vješalica wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ako ce ti njemacki lanci poslovati kao DM, onda se slazem. Ali bogdo sceri.
mi imamo problem sa našim mentalitetom
da nemamo bili bi ko švabe ili bolji
Pa, i neke, možda i većina, stranih firmi kada uđu u BiH poprime BiH mentalitet. Centrale tih firmi ne uslovljavaju njihove ekspoziture ili franšize u BiH da poštuju pravila normalnog odnosa prema radnicima, odnosa prema mušterijama (na primjer, koji proizvod bilo koje strane firme poslije 15 dana možeš (ispravan i neoštećen naravno i sa originalnim pakovanjem) vratiti u radnju, i tražiti novac nazad a da te u radnji ne smiju pitati zašto i da ti daju novac), uslovi garantnog roka, isporuke i montaže itd koje poštuju u zemljama u kojima su im centrale.

Tako da i švabo radi isto kao i bosanac kada može i tamo gdje ga zakon i/ili mušterije koje bi ga bojkotovale ne tjeraju da bude švabo.

DM je izuzetak, ne pravilo.
ibizza

#114 Re: Bye, bye Konzum

Post by ibizza »

Ne mogu da vjerujem, da neko festa ovdje zbog propadanja Konzuma, i sirenja Binga.
holowey

#115 Re: Bye, bye Konzum

Post by holowey »

ibizza wrote:Ne mogu da vjerujem, da neko festa ovdje zbog propadanja Konzuma, i sirenja Binga.
sjasi kurta da uzjase murta
ibizza

#116 Re: Bye, bye Konzum

Post by ibizza »

holowey wrote:
ibizza wrote:Ne mogu da vjerujem, da neko festa ovdje zbog propadanja Konzuma, i sirenja Binga.
sjasi kurta da uzjase murta
Tako nekao...
GAU8

#117 Re: Bye, bye Konzum

Post by GAU8 »

Ne kontam ni ja.
Više izbora znači više konkurencije i uvijek je bolje za potrošača.
Uz to, povlačenje trgovinskog lanca može samo značiti slabljenje ekonomije, a nikako jačanje.
Ne vidim ništa pozitivno u potencijalnom odlasku Konzuma
dječak sa šibicama

#118 Re: Bye, bye Konzum

Ja se nadam da ce doci i Lidl i po mogucnosti jos koji trgovacki lanac, sto veca konkurencija to bolje za nas potrosace.

Boli me q odakle su ciji su, zelim sto jeftinije proizvode, a ako je drzava kako treba, uzece sebi svoj dio kolaca. Svaka firma mora platiti porez drzavi, mora zaposliti domace radnike, itd.

I ovako, sa dvije ozbiljne firme, Bingom i Konzumom, mi imamo prakticno monopol i oni lupaju cijene koje zele. Da imamo bar 4-5 ozbiljnih takmaca, oni bi se otimali za kupce. Kao u Hrvatskoj, stalno neka snizenja, obaraju cijene jer kupci odose kod konkurencije.
Hakiz

#119 Re: Bye, bye Konzum

Post by Hakiz »

GAU8 wrote:
Ne kontam ni ja.
Više izbora znači više konkurencije i uvijek je bolje za potrošača.
Uz to, povlačenje trgovinskog lanca može samo značiti slabljenje ekonomije, a nikako jačanje.
Ne vidim ništa pozitivno u potencijalnom odlasku Konzuma
Samo je problem što se često kompanije dogovaraju kako da podijele interesne zone i da jedna drugu ne ruše. A tada, umjesto blagodeti konkurencije, svi jebu potrošača na isti način.

Imaš i drugi problem.

Pogledaj koliko imaš prodavnica i lanaca prodavnica mobitela i kompjuterske opreme. I svi prodaju isto po skoro istim cijenama.

Zato što svi ti u maloprodaji uzimaju robu od istog uvoznika. Ako nemaš konkurenciju kod uvoznika, nećeš je osjetiti ni u maloprodaji kao kupac.
vješalica

#120 Re: Bye, bye Konzum

Post by vješalica »

nece se kod nas desiti da neko napravi raspordaju i sl. kroz neka veca snizenja
bar nece za 300 godina
gazde bi krepale kad bi to uradili jer zele da prodaju za cijenu koja njima odgovara bez obzira na to sto ce mu roba stajati
na zapadu je to drugacije skupa su skladista i najskuplja je roba koja stoji a na trzistu stalno nove stvari
Hakiz

#121 Re: Bye, bye Konzum

Post by Hakiz »

vješalica wrote:nece se kod nas desiti da neko napravi raspordaju i sl. kroz neka veca snizenja
bar nece za 300 godina
gazde bi krepale kad bi to uradili jer zele da prodaju za cijenu koja njima odgovara bez obzira na to sto ce mu roba stajati
na zapadu je to drugacije skupa su skladista i najskuplja je roba koja stoji a na trzistu stalno nove stvari
Primjer Foto Žunić.

Kod njega stara verzija jednog modela fotoaparata može biti skuplja nego nova verzija. Pa je, recimo, stara verzija prodavana po cijeni od 2.000 maraka. I izašao novi model koji je jeftiniji. Košta recimo 1.800 KM. I dok u svijetu ta stara verzija se prodaje po cijeni od 1.000 (treba se riješiti zaliha stare robe), kod Žunića stoji 2.000. I stajaće makar nikada ne prodao taj proizvod.
dječak sa šibicama

#122 Re: Bye, bye Konzum

Ne mozemo se mi mjeriti sa zapadom, to svakako.

Vec u Ljubljani da ne govorim zapadnije, ne da rasprodaju robu koja je pred istekom roka ili cak i onu koja nije, nego je daju dubposto ili cak besplatno Crvenom krizu, Karitasu, koji je onda dijeli potrebitima.

U USA je vec ustaljen sistem da trgovacke firme, tvornice prehrmbenih proizvoda, hemijskih potrepstina, dio proizvoda poklanjaju u humanitarne svrhe na sto im drzava daje poreske olaksice, a onda ista ta drzava donirane proizvode prodaje u specijaliziranim prodavnicama za siromasne, u kojima se placa bonovima koje drzava dijeli siromasnima.

Kod nas toga nema, ne znam ni je li zazivjela ona jedna prodavnica jeftine robe za siromasnije gradjane, gdje je ono bila, u Hrasnom ili na Grbavici. Vjerovatno nije jer su tada najavili sirenje prodavnica, a nesto ne vidim da se sire...
ibizza

#123 Re: Bye, bye Konzum

Post by ibizza »

dječak sa šibicama wrote:Ja se nadam da ce doci i Lidl i po mogucnosti jos koji trgovacki lanac, sto veca konkurencija to bolje za nas potrosace.

Boli me q odakle su ciji su, zelim sto jeftinije proizvode, a ako je drzava kako treba, uzece sebi svoj dio kolaca. Svaka firma mora platiti porez drzavi, mora zaposliti domace radnike, itd.

I ovako, sa dvije ozbiljne firme, Bingom i Konzumom, mi imamo prakticno monopol i oni lupaju cijene koje zele. Da imamo bar 4-5 ozbiljnih takmaca, oni bi se otimali za kupce. Kao u Hrvatskoj, stalno neka snizenja, obaraju cijene jer kupci odose kod konkurencije.
zato se ja pitam, sto se raja raduje sirenju Binga i monopolu njegovom ?

Cim nema konkurencije, dize cijene, nema akcija, jebe radnike do besvjeati, dobavljacima dusu uzimw, automatski, pada ekonomija, trziste...

da ne govorim o tome da u prosjeku, obicni radnici imaju veca primanja u Konzumu, to bi automatski smanjilo prinose u budzet, te bi onda i druge grane osjetile sve ovo...
Na kraju krajeva, sta mi, obicni gradjani imamo od Senadovih i Ivicinih miliona ?
ibizza

#124 Re: Bye, bye Konzum

Post by ibizza »

dječak sa šibicama wrote:Ne mozemo se mi mjeriti sa zapadom, to svakako.

Vec u Ljubljani da ne govorim zapadnije, ne da rasprodaju robu koja je pred istekom roka ili cak i onu koja nije, nego je daju dubposto ili cak besplatno Crvenom krizu, Karitasu, koji je onda dijeli potrebitima.

U USA je vec ustaljen sistem da trgovacke firme, tvornice prehrmbenih proizvoda, hemijskih potrepstina, dio proizvoda poklanjaju u humanitarne svrhe na sto im drzava daje poreske olaksice, a onda ista ta drzava donirane proizvode prodaje u specijaliziranim prodavnicama za siromasne, u kojima se placa bonovima koje drzava dijeli siromasnima.

Kod nas toga nema, ne znam ni je li zazivjela ona jedna prodavnica jeftine robe za siromasnije gradjane, gdje je ono bila, u Hrasnom ili na Grbavici. Vjerovatno nije jer su tada najavili sirenje prodavnica, a nesto ne vidim da se sire...
Vidi, nije to vise do trgovackih lanaca, vec do dobavljaca, a u sustini, naajvise se pitaju principali... Bingu kada istekne npr. Milka, on je vrati dobavljacu i dobije KO, on je na nuli. Rokove, snizenja najvise ovise od dobavljaca, koji u BiH, jako malo rade na akcijama...
Sanjarko

#125 Re: Bye, bye Konzum

Post by Sanjarko »

vješalica wrote:
dječak sa šibicama wrote:Na ovom forumu Konzum je propao ima i tri godine.

Sto se babi snilo...

Radnice iz mog lokalnog Konzuma voze Scenic i Megane, sta vozaju kasirke iz Binga?
to one same ustedile od plate? :lol:
Plata negdje ok 4 stoje.
Locked