Bush ne iskljucuje mogucnost vojne akcije protiv Irana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pitt

Post by pitt »

Meni vala nije idealan sekunde al eto :oops:
vuk

Post by vuk »

pitt wrote:Meni vala nije idealan sekunde al eto :oops:
Ni meni. Ali trebas uzeti u obzir cinjenicu da u mnogim islamskim zemljama uredjenje nije tako restriktivno kako se to predstavlja prije svega u USA. Narod u USA, i mnogim drugim zemljama je nafilovan propagandom. Konkretno u Egiptu o kojem je jednom bilo i na OPRAH Show :D a i na CNN naravno :D uopste nije onako kako se govori u Americi. U Egiptu zene mogu hodati otkrivene ukoliko zele. U Egiptu mozes nabaviti i konzumirati alkohol. I mozes jos, khmmm svasta nesto....

Normalno, postoje neke restrikcije koje bi tebi licno vjerovatno bile nezamislive ali mislim da je u Egiptu (i mnogim Islamskim zemljama) sistem prilicno pitom i da su tumacenja njihovog uredjenja na zapadu daleko od istine. I to je jedan od uzroka mrznje muslimana prema krscanima. Sva sranja su i pocela kad su se krscani poceli petljati u posao vecinskim muslimanskim zemljama.
St.Germain

Post by St.Germain »

saporo wrote:
St.Germain wrote:citao sam dosta o Iranu u posljednje vrijeme...jako interesantna zemlja. postoji jak potencijal za drustveni PREvrat i POvrat u normalnije stanje. Kako stvari teku, za drustvene promjene dolazi povoljnija klima, ako Ameri udju, a uci ce sigurno, sjebace po ko zna koji put mogucnost da jedno drustvo prirodnim putem dodje do svoje emancipacije.
:zzzz:

kako za koga, kako za koga

za mene je iranski drustveni koncept ideal... ;)

a boga mi i za irance...prisjetimo se ne tako davne 1979. i narodnih masa u perziji ;)
da, idealan je jedino u praktikovanju laznog morala
probudi se engrame, svijet se mijenja :zzzz:
pitt

Post by pitt »

Pa sad ispade da ja to govorim onako kako prenose americki mediji :(
Ja pricam o onome sto su mi moji prijatelji Iranci rekli...o problemima radi kojih su oni morali napustiti zemlju i emigrirati. :o
vuk

Post by vuk »

pitt wrote:Pa sad ispade da ja to govorim onako kako prenose americki mediji :(
Ja pricam o onome sto su mi moji prijatelji Iranci rekli...o problemima radi kojih su oni morali napustiti zemlju i emigrirati. :o
Ne, ne zvucis kao americki mediji. Ja samo govorim da Ameri vec dugo lazu o muslimanima i uredjenju u Islamskim zemljama.

Recimo u Egiptu, zivi preko 70 miliona muslimana i oko 16 miliona krscana. I vec skoro 1350 godina krscani i muslimani u Egiptu nisu ratovali. Niti krscane u Egiptu mnogobrojniji muslimani ugnjetavaju. Te pozitivne primjere, nezabiljezene u historiji (nezabiljezeno je da su negdje u krscanskom svijetu dvije razlicite civilizacije izdrzale a da nisu udarile jedna na drugu :( :D ) niko ne pominje. Slobodno mogu reci da se to zataskava.

Bernard Gunaratna je najbolje objasnio kuda ide ovaj svijet, i zbog cega. :(

A, naravno da je u Iranu na sceni okrutan totalitarni rezim i da tamo ne smijes razmisljati drukcije, a kamo li govoriti. To mi je poznato.
St.Germain

Post by St.Germain »

kame, sve su to ciste diktature instalirane od strane amerike koja ih podrzava i svojim putevima drzi na vlasti. to u sustini nisu nista drugo do banana republike koje igraju kako im veliki boss zazvizdi.
zalosno je da je sve i jedna islamska drzava ili ona koja se poziva na Kuran kao ustav puka diktatura jednoumlja i fasisticka banana republika bez sopstvenog identiteta. Something is going wrong, slazes se?
Last edited by St.Germain on 18/01/2005 21:15, edited 1 time in total.
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

ako napadnu iran ode izrael u helac
vuk

Post by vuk »

St.Germain wrote:kame, sve su to ciste diktature instalirane od strane amerike koja ih podrzava i svojim putevima drzi na vlasti. to u sustini nisu nista drugo do banana republike koje igraju kako im veliki boss zazvizdi.
zalosno je da je sve i jedna islamska drzava ili ona koja se poziva na Kuran kao ustav puka diktatura jednoumlja i fasisticka banana republika bez sopstvenog identiteta. Somethong is going wrong, slazes se?
Nisam ja Kame! :D I ne slazem se! Mnogim bi se zemljama moglo prikaciti to da su totalitarne.....

Turska se ne poziva na Kur'an pa je totalitarna, na jedan cudan nacin, pretjerano sekularna, mada znam da se ti s tim ne slazes. :D

Sve zavisi kako gledas, po meni je Egipat sasvim dobro uredjen, demokratski. Druga je stvar sto ti to ne vidis tako, iz tvoje perspektive valjda su idealne zemlje tipa Holandija, Svedska, Francuska i sl. Ja to ne vidim tako. Ne mislim ni da je Egipat idealno uredjen ali ne mislim da su mnoge zemlje koje su u EU uredjene bolje, naprotiv.
St.Germain

Post by St.Germain »

Vuk ( ;) )

pozivam se na postivanje ljudskih prava i na stepen demokratije, ja sam tim uredjenjem uistinu razocaran (a i ti si vidim, jer takvo sto uopste postoji ;) )
i nema boljeg drustvenog uredjenja koji bi mogao bolje zastititi univerzalna ljudska i individualna prava od ovog...

samo neko ko nikad nije zivio u savrsenoj demokratiji poput ove u kojoj ja ( insAllah :) ) zivim i moze tvrditi ono sto si upravo izvalio
vuk

Post by vuk »

St.Germain wrote:Vuk ( ;) )

pozivam se na postivanje ljudskih prava i na stepen demokratije, ja sam tim uredjenjem uistinu razocaran (a i ti si vidim, jer takvo sto uopste postoji ;) )
i nema boljeg drustvenog uredjenja koji bi mogao bolje zastititi univerzalna ljudska i individualna prava od ovog...

samo neko ko nikad nije zivio u savrsenoj demokratiji poput ove u kojoj ja ( insAllah :) ) zivim i moze tvrditi ono sto si upravo izvalio
Ja se i dalje ne slazem. Kao sto rekoh, sistem u Egiptu je demokraticniji od sistema u Sloveniji i Juznom Kipru, novim clanicama EU-a.

Druga je stvar sto si ti anti-islamski tip. A vrlo dobro znas i zbog cega.
violentjack

Post by violentjack »

Recimo u Egiptu, zivi preko 70 miliona muslimana i oko 16 miliona krscana

Egipat ima 63 miliona Muslimana otprilike i 8 miliona Krscana na zadnjem popisu stanovnistva 1996 Egipat je imao 60 miliona stanovniuka od toga 89% Muslimana i 9% KRSCANA..
St.Germain

Post by St.Germain »

vuk wrote: Druga je stvar sto si ti anti-islamski tip. A vrlo dobro znas i zbog cega.
ovo cu shvatiti kao stembiljanje ;)

ateista sam, spomenuo sam vec 100 put ovdje.
nemam nikakvog uticaja na to, cim me smatras. ako ce ti biti lakse, ja sam islamofob :)
pitt

Post by pitt »

Pa jesi sad Islamofob ili si Antikrist :D:D
vuk

Post by vuk »

violentjack wrote:Recimo u Egiptu, zivi preko 70 miliona muslimana i oko 16 miliona krscana

Egipat ima 63 miliona Muslimana otprilike i 8 miliona Krscana na zadnjem popisu stanovnistva 1996 Egipat je imao 60 miliona stanovniuka od toga 89% Muslimana i 9% KRSCANA..
Moze bit da sam fulio, ali Egipcani se tucaju ko foke. :D I ovaj jedan Egipcanin mi je dao te cifre a 1996. je bila davno. :oops:
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

uglavnom sam bio uz ameriku jer je i ona davala podrsku za opstanak bih. ali otprilike svemu ima granica.

u svakom slucaju sirenjem rata prema iranu imalo bi dramaticnije poslijedice. ukoliko bi unistili nuklearni reaktor - to nebi zaustavilo rat vec ga prosirilo otprilike u pravcu nekog stogodisnjeg rata u kojem bi svi bili gubitnici

i ameri i arapi i persijanci i svijet.

steta sto je amerika postala izraelski teddy bear sa kojim se cifuti igraju kako hoce - to je bila jedina zemlja koja je mogla biti objektivna prema svim religijama
Post Reply