Burkini, Evropa i demokratija

Post Reply
animals

#1651 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

seln wrote: Hvala, dovoljno je...
Ne znam sta je tvoj problem..
niko ne mrzi muslimane,barem ja ne..
niti ijednog covjeka bilo koje vjere ili nacije....
pricamo o radikalizaciji ,jednog dijela muslimana u Evropi..
i to su cinjenice,nije moja islamofobija ,kako to pojedinci nazivaju ovdje..
beautyfool

#1652 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by beautyfool »

skupljac_zeljeza wrote:Grupa glumaca izvela je socijalni eksperiment na britanskim plažama, u kojem se "policajac" suočio sa ženom koja nosi burkini, pokušavši da je natjera da ga skine.

Muškarac i žena iz grupe poznate kao "Trollstation" glumili su u ovom eksperimentu, koji je izazvao burne reakcije ljudi koji su bili na plaži.

aferim :thumbup:
uglavnomja

#1653 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by uglavnomja »

seln wrote:
Ciji li si ti klon? Ko je taze banovan?
:lol: :lol: :lol: :lol:

lik stavi link iz novina koji ti ne odgovara i odmah je klon, banovan ...

poznat repertoar :D
seln

#1654 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

uglavnomja wrote:
seln wrote:
Ciji li si ti klon? Ko je taze banovan?

lik stavi link iz novina koji ti ne odgovara i odmah je klon, banovan ...

poznat repertoar :D
Pogledaj malo ostale postove "lika" prije nego sto pocnes kenjati.
seln

#1655 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

animals wrote:
Tvoj problem je sto pises neistine, namjerno ili nenamjerno.
Takodje je cista glupost da niko ne mrzi muslimane.
A "jedan dio" moze biti 1% i 90%
I jos za kraj kazes "to su cinjenice", kao da si dobio ovjerenu statistiku.
animals

#1656 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

seln wrote:
animals wrote:
Tvoj problem je sto pises neistine, namjerno ili nenamjerno.
Takodje je cista glupost da niko ne mrzi muslimane.
A "jedan dio" moze biti 1% i 90%
I jos za kraj kazes "to su cinjenice", kao da si dobio ovjerenu statistiku.
Dobro, kraj price...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1657 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by _BataZiv_0809 »

insomnia78 wrote:Francuska ministrica ekologije i jos necega :D Segolen Royal u posjeti Iranu
Image
:D
Je li nju Oland trpa? Ili je to Sarkozi prije nego sto je ozenio onu sto je Mik Dzeger trpao?
insomnia78

#1658 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:
insomnia78 wrote:Francuska ministrica ekologije i jos necega :D Segolen Royal u posjeti Iranu
Image
Je li nju Oland trpa? Ili je to Sarkozi prije nego sto je ozenio onu sto je Mik Dzeger trpao?
Ovo mu je ( 'olandu)bivsa zena.
Connaisseur Karlin

#1659 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Connaisseur Karlin »

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
ABH017 wrote: Evo ga opet. :lol:
Po, Bogtepito koji put, da diskusija o bilo kojoj temi, pa taman to bio i uzgoj mrkve u hercegovini, dođe do ovog pitanja.
Kakve veze ima piše li u Kur'anu ili ne piše?
Muslianke koje nose hidzab kazu da ima veze,jer pise u Kur'an,inace,da tako ne misle,ne bi ni nosile. :)
I? Kakve to ima veze sa zabranom francuskih gradova? Oni su zabranili burkini na plaži (neustavno, kako smo poslije vidjeli), bez obzira šta piše ili ne piše u Kur'anu.

I de se vi, koji brinete o muslimanima, dogovorite. Jel' piše il' ne piše. :?
pa ne brine mene so muslimani misle,ali je zabrinjavajuce da nemaju svi jednako misljenje ;-) Meni je vecina musimana rekla da ne pise u Kur'an da se zena mora pokriti maramom ili oblaciti burku,koje je dio tradicije odredjenih kulutra,a burkini je star na trzistu oko 12 godina. :)

Zabrana i stirkna pravila oblacenja na plazama postoje bilo gdje u svijetu,a burkini,prakticno nije "muslimanski kupaci ksostim" iako je dizajn i nastanak istog rezultat autorovih svjedocenja zena koje se kupaju u vodi odjevene u burci. To je tragicnije cuti,da se zene kupaju u burki ili drugim relgijama,gdje zene ulaze u vodu u garderbi koja podsjeca na dugu haljinu. Drugo,uazak u vodu u takvim vrstama odjece nije sigurno.
Burkini vjerovatno u Fra korite iskjucivo muslimanke,a posljedica zabrane je trenutna politicka situacija,a ne ekzluzivna mrzanj prema muslimankama. Na zalost, treutna politicka klima nije dobra,a ista se ne odrazava na muskrace muslimane i njihov nacin odjevanja. Njih nije ni briga da li su zene meta ,a drugo,nije im ni cilj prihvatiti da im zene hodaju ni bez nikaba,burke,a ni bez marame. Vecina europskih muslimana nije nikad immala problema da zena muslimanka nosi garderobu u skladu sa podrucjem zivljenja i u skladu sa vremenom,a ne garderoba iz 6 stoljeca,i iz iskljucivo pustinjeske sredine. Plus,kompletan koncept odijevanja nema veze sa Bozijim zakonima,vec intreptacijama ljudi koji su zivjeli u drugim vremenima. Treba zivjrti u skladu sa vremenom i lokacijom zivljenja.
Connaisseur Karlin

#1660 Re: Burkini, Evropa i demokratija

seln wrote:
ABH017 wrote: Evo ga opet. :lol:
Po, Bogtepito koji put, da diskusija o bilo kojoj temi, pa taman to bio i uzgoj mrkve u hercegovini, dođe do ovog pitanja.
Kakve veze ima piše li u Kur'anu ili ne piše?
Muslianke koje nose hidzab kazu da ima veze,jer pise u Kur'an,inace,da tako ne misle,ne bi ni nosile. :)
Uzasna je stvar kada osobe koje nemaju pojma o islamu pokusavaju da argumentiraju kontra istog. Jebes sve hafize, fakihe, ulemu... imamo mi @composter karlu, ona ce nam reci sta je sta u islamu.
Hajde nam ocas, bez gledanja u Wikipediu, navedi koji su osnovi i izvori islamskog prava.
Ti slijepo bez koristenje mozga i znanja slobodno slijedi ulemu ,hafize i ostale "islasmke ucenjake" :D :lol:
Connaisseur Karlin

#1661 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Image
ovo je mentlano silovanje osobe iz jednnog drustva tokom posjete osobe iz drugog drustva :-)

ovakvi gestovi nemaju nikkave veze sa respektom necije religije,ali bi bilo logicnije da svako nastavi oblaciti svoju garedorbu tokom sluzbene posjete drugim drzavama
Connaisseur Karlin

#1662 Re: Burkini, Evropa i demokratija

skupljac_zeljeza wrote:Grupa glumaca izvela je socijalni eksperiment na britanskim plažama, u kojem se "policajac" suočio sa ženom koja nosi burkini, pokušavši da je natjera da ga skine.

Muškarac i žena iz grupe poznate kao "Trollstation" glumili su u ovom eksperimentu, koji je izazvao burne reakcije ljudi koji su bili na plaži.

NIjedna muskarac nije dosao i reagirao nako sto je policajac pokusao doslovno skinuti dio sa glave. :lol:

Taj detalj je najvise razljutio zene,jer je reagirao fizickim putem,a to je jedna od oblika nasilja. Zato su zene pokusale zastiti zenu u burkiniju,sto je razumljivo.
Connaisseur Karlin

#1663 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Sto je rekla zena modna dizajnerka iz Irana o slobodi mode,slobodi odijevanja"
Allowing the government, religions or even family to dictate such things to her takes away her humanity and reduces her to an object to be controlled by others.
:thumbup:

https://www.amazon.com/Fashion-Freedom- ... mottocom20

:thumbup: :-D
Ripicipi

#1664 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Ripicipi »

Odlicno im je rekao, a taj zahtjev za ukidanjem svinjetine u kantinama je poseban bezobrazluk.
Novak20

#1665 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Novak20 »

beautyfool wrote:

aferim :thumbup:
diVi britanske plaže. Svi obučeni a više od pola žena na plaži sa maramom. Jedini oriđinale britanac - glumac, policajac, negativac. :D :thumbup:

Doduše i on mi je sumnjiv. Liči malo na arapa.
beautyfool

#1666 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by beautyfool »

Karlin hanim u akciji :-)
insomnia78

#1667 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by insomnia78 »

Dobar intervju sa ministrom unutrasnjih poslova Francuske
Najavio je za sutra sastanak sa Vijecem francuskih muslimana i spremaju se velike stvari. Osnovace se fondacija koja ce za cilj imati priblizavanje islama vrijednostima republike kroz edukaciju, zabavu, rad sa mladima, skolovanja imama i razne mnoge druge aktivnosti u muslimanskoj zajednici.

Kako rece:
...Francuski muslimani velikom većinom su izrazili svoju privrženost Republici. Oni su to učinili nakon svakog napada na Francusku. Oni su usvojili manifest koji nedvosmisleno pokazuje predanost vrijednostima bratstva, tolerancije i poštovanja koje svi u Fr dijelimo...
...Francuska ima više nego ikad potrebu za miran odnos sa muslimanima. To znaci da je Republika odlučna prigrliti svu svoju djecu. To također podrazumijeva da svi muslimani zajedno sa ostalim Francuzima punopravno sudjeluju u odbrani Republike od terorizma, da se okrenu od salafizma i da im pripadnost i odanost Francuskoj naciji i vrijednostima Republike bude na prvom mjestu...

Najavio je takodje paralelno osnivanje i jedne fondacije koja ce se baviti transparentnim finansiranjem izgradnje dzamija i centara posto ce se vjerovatno ici na zabranu sumnjivih donacija iz zemalja zaljeva. Zatvaranje dzamija i sala za molitvu u kojima se promovise radikalizam (80 ih je zatvoreno od pocetka godine) te osudjivanje i protjerivanje radikalnih imama

Sto se tice burkinija koji nece moci biti zabranjen bez novog zakona i pitanja da li misli da Francuska treba novi zakon

...Ne, Imamo Ustav, zakon o sekularnosti iz 1905, zakon iz 2004 koji zabranjuje vjerske simbole u javnim školama i zakon iz 2010-e koji zabranjuje skrivanje lica u javnom prostoru. To je najmocniji zakonski okvir u obrani sekularnosti na svijetu. Ne treba nam novi zakon. Trenutni zakon dopušta nam da živimo sekularno i stup je Republike...

Izabrao je i prigodan citat
L’attachement de tel ou tel citoyen à telle ou telle croyance, à telle ou telle religion ne saurait être pour lui ni une cause de privilège, ni une cause de disgrâce
Jean Jaurès
Pripadnost pojedinih gradjanja odredjenom vjerovanju odredjene religije ne moze voditi do njihove privilegivanost niti do sramote za njih
ABH017

#1668 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

animals wrote:
ABH017 wrote:
seln wrote:Otkud ti to? Hidzab = nepoznavanje jezika i nezaposlenost?
Prije će biti malo pretjerivanje. Ne vjerujem ja da je animals neinformisan.
Nigdje nisam napisao, da ne znaju jezik..
masa mali djevojcica , vec sam napisao ide u skolu u hidzabima..
znaci, znaju jezik, uce skolu, ali iako roditelji, znaju da ce sa njim tesko naci neki bolji posao,
i dalje tjeraju svoje..vjerovatno nakon obavezne skole i ne nastavljaju dalje,
jer se udaju za svoga sunarodnjaka, koji im isto ne dozvoljava da rade..
Vjerovatno? Ili ipak ne? Biće da je od slučaja do slučaja.
Da ne bi išli sa predrasudama, ja radije ne bih pisao o onome o čemu nisam uopšte upoznat.
ABH017

#1669 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

moja tetka wrote: gdje piše meni se čini da nigdje ne piše. da piše već bi objavili
Mene interesuje kakve to veze ima sa ovom temom. Imate na pdf religija više tema o hidžabu i burki, pa opletite. Ovdje to uopšte nije relevantno.
ABH017

#1670 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote: pa ne brine mene so muslimani misle,ali je zabrinjavajuce da nemaju svi jednako misljenje ;-) Meni je vecina musimana rekla da ne pise u Kur'an da se zena mora pokriti maramom ili oblaciti burku,koje je dio tradicije odredjenih kulutra,a burkini je star na trzistu oko 12 godina. :)

Zabrana i stirkna pravila oblacenja na plazama postoje bilo gdje u svijetu,a burkini,prakticno nije "muslimanski kupaci ksostim" iako je dizajn i nastanak istog rezultat autorovih svjedocenja zena koje se kupaju u vodi odjevene u burci. To je tragicnije cuti,da se zene kupaju u burki ili drugim relgijama,gdje zene ulaze u vodu u garderbi koja podsjeca na dugu haljinu. Drugo,uazak u vodu u takvim vrstama odjece nije sigurno.
Burkini vjerovatno u Fra korite iskjucivo muslimanke,a posljedica zabrane je trenutna politicka situacija,a ne ekzluzivna mrzanj prema muslimankama. Na zalost, treutna politicka klima nije dobra,a ista se ne odrazava na muskrace muslimane i njihov nacin odjevanja. Njih nije ni briga da li su zene meta ,a drugo,nije im ni cilj prihvatiti da im zene hodaju ni bez nikaba,burke,a ni bez marame. Vecina europskih muslimana nije nikad immala problema da zena muslimanka nosi garderobu u skladu sa podrucjem zivljenja i u skladu sa vremenom,a ne garderoba iz 6 stoljeca,i iz iskljucivo pustinjeske sredine. Plus,kompletan koncept odijevanja nema veze sa Bozijim zakonima,vec intreptacijama ljudi koji su zivjeli u drugim vremenima. Treba zivjrti u skladu sa vremenom i lokacijom zivljenja.
Po ko zna koji put promašena tema. Pitao sam kakve veze ima da li je hidžab i burkini naređen u Kur'anu ili ne, a ti opet trubiš kako se tebi ne sviđa da se neko oblači kao da je u 6. vijeku. Ti bi da nekome određuješ kako će se oblačiti, a puna si kritike za Islam, zbog određenih odredbi.
ABH017

#1671 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

seln wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Muslianke koje nose hidzab kazu da ima veze,jer pise u Kur'an,inace,da tako ne misle,ne bi ni nosile. :)
Uzasna je stvar kada osobe koje nemaju pojma o islamu pokusavaju da argumentiraju kontra istog. Jebes sve hafize, fakihe, ulemu... imamo mi @composter karlu, ona ce nam reci sta je sta u islamu.
Hajde nam ocas, bez gledanja u Wikipediu, navedi koji su osnovi i izvori islamskog prava.
Ti slijepo bez koristenje mozga i znanja slobodno slijedi ulemu ,hafize i ostale "islasmke ucenjake" :D :lol:
Uvrede su prvi pokazatelj koliko neko (ne) koristi mozak. Kad nemaš adekvatan odgovor, vrijeđaj.
I nabaci kez. :D
Connaisseur Karlin

#1672 Re: Burkini, Evropa i demokratija

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: pa ne brine mene so muslimani misle,ali je zabrinjavajuce da nemaju svi jednako misljenje ;-) Meni je vecina musimana rekla da ne pise u Kur'an da se zena mora pokriti maramom ili oblaciti burku,koje je dio tradicije odredjenih kulutra,a burkini je star na trzistu oko 12 godina. :)

Po ko zna koji put promašena tema. Pitao sam kakve veze ima da li je hidžab i burkini naređen u Kur'anu ili ne, a ti opet trubiš kako se tebi ne sviđa da se neko oblači kao da je u 6. vijeku. Ti bi da nekome određuješ kako će se oblačiti, a puna si kritike za Islam, zbog određenih odredbi.
Connaisseur Karlin wrote:Sto je rekla zena modna dizajnerka iz Irana o slobodi mode,slobodi odijevanja"
Allowing the government, religions or even family to dictate such things to her takes away her humanity and reduces her to an object to be controlled by others.
:thumbup:

https://www.amazon.com/Fashion-Freedom- ... mottocom20

:thumbup: :-D
da li treba prevesti :D

Ti,seln,beautiful i ekipa ne kritikujete dikitranje religije o oblacenje zena,a kritikujete drzave koje postavljaju svoja pravila. Forumash insomnia78 je na pocetku teme opisao primjer zabrane oblacenja speedo kupacih gacica,dobio je verbalno upozorenje,i morao je postovati. Niko od vas nije reagirao i komnetarisao o njegovom ugrozenom "ljudskom pravu". :-D Vrlo ste selektivni,a to je znak licemjerstva. :)
Connaisseur Karlin

#1673 Re: Burkini, Evropa i demokratija

ABH017 wrote:
seln wrote: Uzasna je stvar kada osobe koje nemaju pojma o islamu pokusavaju da argumentiraju kontra istog. Jebes sve hafize, fakihe, ulemu... imamo mi @composter karlu, ona ce nam reci sta je sta u islamu.
Uvrede su prvi pokazatelj koliko neko (ne) koristi mozak. Kad nemaš adekvatan odgovor, vrijeđaj.
prvo,nisma se tebi obratila
drugo,nisam nikoga uvrijedila
trece,pokusaj prvo razumjeti sto sam napisala

da ti prevedem sto sam napisala:

seln-u sam rekla da slobodno izabere osobe iz religijskih krugova ,ako zaista misli da su oni najbolji kredibilitet ucenja o religiji,jer je vec godinama potvrdjeno nepostojanje kvalitetnog pristupa analizi religije od raznih religijskih lidera u razlictim islamskim grupama ,a to znaci,da nisam uvrijedila forumasha jer mu nisam rekla da ne koristi mozak,vec da ima izbor kako da korsti svoje intelektulane kapacitete,kao i ostatak svih nas na Planeti.
:-D
ABH017

#1674 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote: da li treba prevesti :D

Ti,seln,beautiful i ekipa ne kritikujete dikitranje religije o oblacenje zena,a kritikujete drzave koje postavljaju svoja pravila. Forumash insomnia78 je na pocetku teme opisao primjer zabrane oblacenja speedo kupacih gacica,dobio je verbalno upozorenje,i morao je postovati. Niko od vas nije reagirao i komnetarisao o njegovom ugrozenom "ljudskom pravu". :-D Vrlo ste selektivni,a to je znak licemjerstva. :)
Ma nisam ni očekivao da ćeš odgovoriti i na jedno pitanje. Ti to naprosto ne znaš, jer nemaš kulturu dijaloga i uvažavanja nečijeg stava.
Ovaj tvoj post, kao i svi drugi idu prosto u razvodnjavanje teme. Kakve veze ima bilo čije mišljenje, po pitanju mode, na ovakvoj temi?
Ubacuješ to o insomnii, što nisam ni upratio. Pa ću te evo pitati, mada znam da neću dobiti suvisao odgovor.
Gdje su insomnii bila ugrožena njegova "ljudska prava"?
Ne znam kakve veze sa zadatom temom ima tvoje pisanje ad hominem o licemjerstvu onih koji nemaju tvoje mišljenje. Koliko sam upratio i tebe je kamara forumaša okarakterisala kao licemjera, da ne nabrajam dalje epitete, na svim temama gdje si se uključila. Ali tema ove emisije nismo ja i ostali čija ti se mišljenja ne sviđaju. A nisi ni ti, očigledno.
Tema je BURKINI, EVROPA I DEMOKRATIJA, pa ne znam u koji, od tri pomenuta pojma, ubrajaš opisivanje svojih neistomišljenika?!
Ako ne znaš odgovoriti suvislo na prosto pitanje, i kulturno diskutovati iznošenjem svog stava, nemoj ni smarati ljude sa svojim neprestanim vrćenjem u krug.
ABH017

#1675 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Uvrede su prvi pokazatelj koliko neko (ne) koristi mozak. Kad nemaš adekvatan odgovor, vrijeđaj.
prvo,nisma se tebi obratila
drugo,nisam nikoga uvrijedila
trece,pokusaj prvo razumjeti sto sam napisala

da ti prevedem sto sam napisala:

seln-u sam rekla da slobodno izabere osobe iz religijskih krugova ,ako zaista misli da su oni najbolji kredibilitet ucenja o religiji,jer je vec godinama potvrdjeno nepostojanje kvalitetnog pristupa analizi religije od raznih religijskih lidera u razlictim islamskim grupama ,a to znaci,da nisam uvrijedila forumasha jer mu nisam rekla da ne koristi mozak,vec da ima izbor kako da korsti svoje intelektulane kapacitete,kao i ostatak svih nas na Planeti.
:-D
E baš ti hvala na prevodu svog posta. :D
Sve super, ali te čovjek nije pitao to, već ti je rekao da, bez gledanja u wikipediu, nabrojiš osnove i izvore islamskog prava. Kad si već tako pametna, da sebi uzimaš za pravo da negiraš mišljenje ljudi, koji su čitav život izučavali islamsko pravo, barem se udostoji i odgovori na ono što te čovjek pita.
To ti je kao da ti meni postaviš pitanje kad je Kolumbo doplovio prvi put na američki kontinent, a ja ti odgovorim kako Staljin nije imao teritorijalne pretenzije na ameriku. :-)
Post Reply